IDF: A “Hamasz megsemmisítése” csupán porhintés a közvélemény szemébe; Netanjahu: Az izraeli hadsereg elkötelezett e cél mellett – Hírszüret

2024. június 19., szerda, a háború 257. napja
A szerdai frissítések véget értek.
Csütörtöki hírösszefoglaló >>

22:39
Riasztás lépett életbe Kerem Salom kibucban, a Gázai övezet határához közeli izraeli települések egyikén

22:37
Ciprus elnöke Naszrallah kijelentéseiről: „Kellemetlen nyilatkozatok, de nem tükrözik a valóságot”

Ciprus elnöke, Níkosz Hrisztodulídisz reagált a Hezbollah főtitkárának, Haszan Naszrallahnak a kijelentésére, miszerint ha Ciprus megnyitja repülőtereit Izrael számára, a Hezbollah háborús partnerként fogja kezelni. Hrisztodulídisz kijelentette, hogy Ciprus „nem vesz részt semmilyen katonai konfliktusban” és „a megoldás része, nem a probléma.” Naszrallah korábbi beszédében figyelmeztetett, hogy ha Ciprus támogatja Izraelt azzal, hogy megnyitja légikikötőit, akkor célponttá válik.

Nikosziában újságírókkal folytatott beszélgetésében Hrisztodulídisz hangsúlyozta Ciprus szerepét mint „világszerte, különösen az arab világban elismert humanitárius közvetítő,” és kiemelte a Gázai övezetbe irányuló humanitárius folyosó létrehozását, amely „bizonyíték elkötelezettségünkre a béke és stabilitás iránt.”

Hrisztodulídisz elmondta, hogy Ciprus diplomáciai csatornákat hozott létre a Hezbollahhal, a libanoni kormánnyal és Iránnal. „Ezek a nyilatkozatok kellemetlenek, de nem tükrözik a valóságot. Ciprus nem vesz részt semmilyen katonai intézkedésben” – mondta az elnök, ahogy azt a ciprusi Cyprus Mail lap is közölte.

22:20
Úszó-Európa-bajnokság: Anastasia Gorbenko aranyérmes 400 méter vegyes úszásban

Úgy tűnik, hogy minden lehetséges dicséretet már megkapott Anastasia Gorbenko, a 20 éves úszó, aki idén a 400 méteres vegyes úszás világbajnoki ezüstérmese lett. Karrierje során eddig számos kiemelkedő eredményt ért el, beleértve két aranyérmet a 200 méteres vegyes úszásban az Európa-bajnokságokon (2021, 2022) és két aranyérmet a rövid pályás világbajnokságokon. Emellett tíz izraeli rekordot állított fel – ebből kettőt csak ezen a héten –, és további két aranyérmet szerzett az Európa-bajnokságon váltó csapatokkal. Ma este Belgrádban a 400 méteres vegyes úszásban is aranyérmet nyert.

Bővebben:

22:10
Jelentés: Ausztrália három állampolgárt tartóztatott fel, akik Izraelbe akartak utazni, hogy az izraeli hadsereghez csatlakozzanak

Az ausztrál határőrség legalább három állampolgárt tartott vissza kihallgatásra, akiket azzal gyanúsítottak, hogy Izraelbe akartak utazni az izraeli hadseregbe való bevonulás céljából – jelentette ma a brit Guardian. A jelentés szerint az ausztrál kormány figyelmeztette azokat az állampolgárokat, akik külföldi hadseregekben kívánnak szolgálni, hogy alaposan mérlegeljék jogi kötelezettségeiket, és gondoskodjanak arról, hogy lépéseik ne jelentsenek bűncselekményt.

Ausztrál hivatalos források megjegyezték, hogy bár a törvény nem tiltja a külföldi hadseregekben való szolgálatot, nem nyújt védelmet más bűncselekmények ellen, és hogy az ausztrál szövetségi rendőrségnek jogában áll kivizsgálni az állítólagosan külföldön elkövetett súlyos bűncselekményeket. (Guardian)

21:22
Az Egyesült Államok hadserege: Az Iszlám Állam egyik vezetője meghalt egy szíriai légicsapásban

Az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága (CENTCOM) bejelentette, hogy vasárnap egy szíriai légicsapás során meghalt az ISIS (Iszlám Állam) egyik magas rangú vezetője, Oszama Dzsamal Mohamed Ibrahim al-Zsanabi. Az amerikai hadsereg közleménye szerint al-Zsanabi halála megzavarja az Iszlám Állam képességét arra, hogy terrortámadásokat hajtson végre. A közlemény azt is hangsúlyozta, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az akció civil áldozatokat követelt volna. (Reuters)

21:20
Brüsszel biztonsági okokból nem ad otthont a Belgium-Izrael mérkőzésnek

A belgák szeptember 6-án találkoztak volna az izraeli válogatottal a Nemzetek Ligájában a fővárosi Baldvin király Stadionban. A főpolgármesteri hivatal sajtóközleményében azonban az áll, hogy a közel-keleti helyzetre és annak nemzetközi visszhangjára való tekintettel Brüsszel város polgármestereinek és tanácsnokainak testülete úgy döntött, hogy nem lehet a területén megrendezni ezt “a közbiztonságra nagy kockázatot jelentő” mecset.

Bővebben:

21:15
Két izraeli telepes börtönbüntetést kapott, miután baltával támadtak egy palesztin családra Havarah faluban

A Lodi Központi Körzeti Bíróság három és fél, illetve három év börtönbüntetésre ítélt két telepest a Givat Ronen előőrsből, akik tavaly megtámadtak és megsebesítettek egy palesztin családot Havarában. A 26 éves Hanan Akiva Rabint és a 22 éves Raz Haim Geront faji indíttatásból elkövetett súlyos testi sértés, valamint ugyancsak faji indíttatásból elkövetett szándékos járműrongálás miatt ítélték el. A vád szerint a támadás során baltával és kövekkel támadtak a palesztin családra, miközben azok egy szupermarketben vásároltak. Továbbá megrongálták a család járművét és más autókat is. Az ítélet szerint a támadás során a vádlottak „Halál az arabokra” felkiáltással támadtak. A bíróság kötelezte őket, hogy fizessenek 45 ezer sékel kártérítést a családnak.

21:06
Források szerint a Gázai övezetben az izraeli hadsereg légicsapást mért olyan civilekre, akik segélyszállító teherautókra vártak. A támadásban kilenc ember életét vesztette.

Orvosi források a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy kilenc palesztin halt meg az izraeli hadsereg támadásában, amely a Gázai övezet déli részén lévő civil és kereskedő csoportokat érte, miközben segélyszállító teherautókra vártak. A források szerint azok a konvojok, amelyekre az emberek vártak, a Kerem Salom átkelőhelyen keresztül hoztak árukat.

21:01
Riasztás lépett életbe Alumim kibucban, a Gázai övezet körüli izraeli települések egyikén

20:57
Ezrek tüntetnek Askelonban az új választásokért: „képtelenség, hogy a kormány továbbra is figyelmen kívül hagyja a fájdalmunkat”

Tüntetők a kormány ellen Askelonban, ma este

Több ezer ember tüntet Askelonban a kormány ellen és új választások kiírásáért. A tüntetésen felszólalt Amosz Malka, az izraeli katonai hírszerzés (AMAN) volt vezetője, aki elmondta, hogy a kormány „inkább az izraeli hadsereg vezetőinek támadásával foglalkozik, mintsem a háború megnyerésével és új lehetőségek teremtésével.” Szerinte „a kormány nyomás alatt van, de még nem érzi, hogy a nyomás elviselhetetlen. Ezért fokoznunk kell a nyomást – társadalmi, politikai és üzleti szinten egyaránt.” A “Szabadok Hazánkban” nevű szervezet, amely a tüntetést szervezte, közleményében hangsúlyozta: „Képtelenség, hogy Izrael kormánya továbbra is figyelmen kívül hagyja polgárai fájdalmát és szükségleteit.”

20:13
Galant helyzetértékelő megbeszélésén a vezérkari főnökkel: „Kötelességünk megváltoztatni az északi helyzetet, felkészülünk minden lehetőségre”

A védelmi miniszter, Joav Galant, a vezérkari főnökkel, Herzi Halevivel együtt tartott helyzetértékelésen az Északi Parancsnokságon kijelentette, hogy az izraeli hadsereg „befejezi a szárazföldi és légi felkészülést, erősíti a hírszerzési rendszereket, és minden lehetőségre felkészül.” Galant hozzátette: „Kötelességünk megváltoztatni az északi helyzetet, és biztonságban visszajuttatni az állampolgárokat otthonaikba. Meg fogjuk találni az utat, hogy ezt megtegyük.”

Herzi Halevi, a vezérkari főnök is foglalkozott az északi határon tapasztalható eszkalációval a megbeszélés során, és elmondta: „Mindig emlékeznünk kell a feladatra – visszajuttatni a lakosokat a településekre, az otthonaikba, biztonságban és hosszú távú stabilitásban. Az Északi Parancsnokság minden egysége éjjel-nappal azon dolgozik, hogy teljesítse ezt a feladatot.”

19:48
Netanjahu Hagari kijelentéseiről: „A Hamasz képességeinek megsemmisítése a háború egyik fő célja, és az izraeli hadsereg elkötelezett e cél mellett”

Netanjahu reagált az izraeli hadsereg szóvivőjének azon kijelentésére, miszerint a Hamasz megsemmisítésének gondolata porhintés a közvélemény szemébe. Netanjahu hangsúlyozta: „A biztonsági kabinet a háború egyik céljaként határozta meg a Hamasz katonai és irányítási képességeinek megsemmisítését, és az izraeli hadsereg természetesen elkötelezett e cél mellett.”

18:57
Az izraeli vezérkari főnök a Hezbollah által közzétett haifai kikötőről készült videóval kapcsolatban: „Olyan megoldásokat készítünk elő, amelyek képesek lesznek megbirkózni az ilyen jellegű fenyegetésekkel”

A vezérkari főnök, Herzi Halevi reagált a Hezbollah által tegnap közzétett videóra, amely szerint az ő szervezetük készítette drónnal a felvételeket a haifai kikötőről. Halevi elmondta, hogy az izraeli hadsereg tisztában van azzal a képességgel, amelyet a Hezbollah alkalmazott. „Mi olyan megoldásokat készítünk elő és építünk, amelyek képesek lesznek megbirkózni az ilyen és hasonló fenyegetésekkel, és a megfelelő időben meg is fogjuk valósítani ezeket, amikor szükség lesz rájuk.”

Halevi az északi határ menti légvédelmi ütegek látogatásakor hangsúlyozta, hogy az izraeli hadsereg „lényegesen erősebb képességekkel rendelkezik, és úgy gondolom, hogy az ellenség csak részben ismeri azokat a képességeket, amelyekkel mi rendelkezünk. Amikor eljön az ideje, meg fogja tapasztalni őket.”

Halevi kiemelte a légvédelmi erők tevékenységét is: „Ez a védelem sok biztonságot nyújt az izraeli állampolgároknak és a hadseregnek is, de mi ezzel nem érjük be. Az izraeli hadseregnek még sok ereje van, amely a Hezbollah elleni támadásokra összpontosít.”

18:48
Naszrallah: “Ha Ciprus segít Izraelnek, akkor részesévé válik a háborúnak

Haszan Naszrallah, a Hezbollah főtitkára beszédében kijelentette, hogy ha Ciprus megnyitja repülőtereit Izrael számára, szervezete úgy tekint majd Ciprusra, mint a háborúban részt vevő félre, és ennek megfelelően fog cselekedni. Kijelentette, hogy továbbra is támogatni fogja a Gázai övezetet, és nem fog visszalépni ettől. Naszrallah szerint, ha Izrael tűzszünetet akar elérni Libanonnal, Jemennel és Irakkal szemben, először abba kell hagynia a háborút Gázában.

A Hezbollah főtitkára hangsúlyozta, hogy szervezetének elegendő emberi erőforrása van ahhoz, hogy Izraellel szemben fellépjen, és kijelentette: „Minden, a közvetítőkön keresztül érkező fenyegetés a Libanon elleni háborúval kapcsolatban nem ijeszt meg és nem tart vissza minket. Felkészültünk minden forgatókönyvre, és rendelkezünk egy teljes célpontbankkal, valamint a képességgel, hogy elérjük ezeket a célpontokat. Izrael tudja, hogy támadni fogunk a tengeren, a levegőben és a szárazföldön, és harcolni fogunk megállás nélkül, határok nélkül.”

18:42
Az izraeli hadsereg szóvivője: “A Hamasz megsemmisítésének gondolata csupán porhintés a közvélemény szemébe”

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője ma az izraeli 13-as csatornának adott interjújában kijelentette: „A Hamasz megsemmisítésének, eltüntetésének gondolata egyszerűen porhintés a közvélemény szemébe.” Hagari kifejtette, hogy „a Hamasz egy eszme, egy párt. Mélyen gyökerezik az emberek szívében – aki azt hiszi, hogy el tudjuk tüntetni a Hamaszt, téved. Ez a Muzulmán Testvériség, amely régóta jelen van a térségben.” Hagari szerint a Hamasz meggyengítésének módja egy új vezetés létrehozása a Gázai övezetben: „Amit tehetünk, az az, hogy valami újat növesztünk, valakit, aki helyettesítheti. Valakit, aki az élelmiszer-ellátást és a közszolgáltatásokat irányítja. Hogy ki lesz az? A politikai vezetés dönti el. Ha valóban gyengíteni akarjuk a Hamaszt, ez az út.”

Hagari elmondta, hogy az izraeli hadsereg közel áll a Rafahi Dandár legyőzéséhez, amely a Hamasz október 7-i támadásában is részt vett, és része volt a szervezet oxigéncsövének. Ugyanakkor hangsúlyozta: „Ha nem hozunk valami mást Gázába, végül újra a Hamaszt kapjuk vissza… Ki kell jelentenünk, hogy nem lehetséges minden foglyot katonai műveletekkel visszaszerezni. Más úton kell elérnünk, hogy a foglyokat visszakapjuk. Az izraeli hadsereg feladata, hogy megteremtse a lehetséges feltételeket, a politikai vezetés dolga pedig, hogy meghozza az ilyen döntéseket.”

18:35
Az izraeli hadsereg közleménye szerint feloldották a polgári védelmi parancsnokság által elrendelt korlátozásokat a Gázai övezet környékén, a 232-es úttól keletre fekvő izraeli településeken

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy feloldják a polgári védelmi parancsnokság által elrendelt korlátozásokat a Gázai övezet környékén lévő, a 232-es úttól keletre fekvő izraeli településeken. Ezután ezeken a településeken engedélyezett lesz az oktatási tevékenységek folytatása, akár ezer fős gyülekezések tartása, valamint a munkavégzés és a létfontosságú gazdaságok működtetése mindenféle korlátozás nélkül. Az intézkedés a védelmi miniszter és a vezérkari főnök által tartott helyzetértékelés után született.

A 232-es úttól nyugatra fekvő településeken azonban a jelenlegi korlátozások változatlanok maradnak. Ezek a települések a következők: Netiv Haaszara, Jad Mordechaj, Zikim, Karmia, Erez, Nir Am, Szderot, Ivim, Gevim, Or Haner, Miflaszim, Kfar Aza, Szaad, Alumim, Beeri, Reim, Magen, Nir Izzak, Kerem Salom, Nir Oz, Kiszufim, Ein Haslosa, Szufa, Holit, Nachal Oz és Nir Jichak.

18:30
Naszrallah: Ha a konfliktus tovább fokozódik, a Galil elfoglalása továbbra is lehetséges

A Hezbollah főtitkára, Haszan Naszrallah kijelentette, hogy “a Galil elfoglalása továbbra is lehetséges, amennyiben a konfliktus tovább fokozódik.” Egy beszédében Naszrallah azt állította, hogy a tegnap (kedden) közzétett légi felvételek a haifai kikötő katonai bázisáról „csak részei egy hosszabb felvételsorozatnak”. Hozzátette: “Még több órányi felvételünk van Haifa városáról. Célzottan tevékenykedtünk, hogy megrongáljuk a technológiai eszközöket, és Izraelt vakságra kényszerítsük.”

17:14
Netanjahu: Minden koalíciós partneremtől elvárom, hogy összeszedje magát, ez nem a kicsinyes politika ideje

A miniszterelnök, Benjamin Netanjahu egy videóüzenetet tett közzé, amelyben a koalíciós partnereihez fordult: “Több fronton is háborúban állunk, nagy kihívások és nehéz döntések állnak előttünk. Ezért határozottan elvárom minden koalíciós partneremtől, hogy összeszedje magát. Emelkedjen fel a helyzethez méltó szintre. Ez nem a kicsinyes politika ideje, ez nem az az időszak, amikor olyan törvényhozási javaslatokat kell előterjeszteni, amelyek veszélyeztetik a koalíciót, amely a győzelemért harcol ellenségeink ellen. Mindannyiunknak kizárólag a ránk váró feladatokra kell koncentrálnunk: legyőzni a Hamaszt, visszahozni minden foglyunkat és biztonságban hazajuttatni lakosainkat, mind északon, mind délen. Ezért mindenkitől elvárom, hogy tegyen félre minden más megfontolást. Tegyen félre minden mellékes érdeket. Álljunk ki egy emberként, együtt, harcosaink mögött.”

16:52
A riasztórendszerek aktiválódtak a Gázai övezet körüli izraeli településeken

16:30
Barkat Netanjahunak: Én és több más Likud képviselő a jelenlegi formájában a sorozási mentességről szóló törvény ellen fogunk szavazni

A gazdasági miniszter, Nir Barkat bejelentette Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, hogy ő és további Likud képviselők a jelenlegi formájában nem fogják támogatni a haredi közösség sorozási mentességéről szóló törvényjavaslatot. A Knesszet múlt héten jóváhagyta, hogy folytassák a Netanjahu által előterjesztett törvényjavaslat tárgyalását, amely már az előző Knesszetben első olvasatban átment. 63 képviselő – az összes koalíciós tag, kivéve Yoav Gallant védelmi minisztert – szavazott a javaslat mellett. 57 képviselő ellenezte, köztük Gallant is.

Múlt hónapban Netanjahu újra előterjesztette a Lapid-Bennett kormány által benyújtott sorozási mentességről szóló törvényjavaslatot, annak ellenére, hogy Gali Baharav-Miara jogtanácsos jogi akadályokat jelzett a javaslat előrehaladása kapcsán. A kormány jogtanácsosa szerint a javaslat nincs összhangban a jelenlegi valósággal, és nem veszi figyelembe a védelmi rendszer és az izraeli hadsereg követelményeit a háború óta.

16:17
Az izraeli hadsereg közleménye szerint két páncéltörő rakétát lőttek ki Metula környékére, de sérülésekről nem érkezett jelentés

16:08
Légiriadók voltak Nyugat-Galileában

16:06
Aktivisták a vendégek számára fenntartott karzaton kormányellenes táblákat emeltek a Knesszetben

Kormányellenes aktivisták tiltakozó táblákat emeltek a vendégek számára fenntartott karzaton a Knesszet plenáris ülésén, és az üvegfalakon dörömböltek. A tüntetők közleménye szerint: „Ez a kormány cserbenhagyta a meggyilkoltakat, az elraboltakat, az elesett katonáinkat, Galileát és a Negev-sivatagot, és csak a pozíciókkal és kicsinyes politikával foglalkoznak. Ennek a kormánynak fel kell bomlania. A kormány viselkedése megbocsáthatatlan, és a nép visszaköveteli a mandátumát.”

16:05
Források szerint az izraeli erők előrenyomultak az éjszaka folyamán Rafah nyugati részének további negyedeibe

Az izraeli tankok, repülőgépek és drónok támogatásával az éjszaka folyamán további öt negyedbe vonultak be Rafah nyugati részén – közölték a helyi lakosok. Palesztin egészségügyi források szerint az izraeli erők erős tűzharca következtében megsérültek a kitelepítettek sátrai az Al-Mawasi humanitárius területen, és nyolc palesztin meghalt. Az izraeli hadsereg közölte, hogy vizsgálja a jelentéseket. Az ENSZ és palesztin szervezetek szerint Rafahban kevesebb mint százezer lakos maradt – a harcok előtt több mint egymillió ember élt a térségben. (Reuters)

16:01
Egy ügyvéd, aki meglátogatta a Szde Teiman-tábort: Az ottani palesztin fogvatartottak körülményei katasztrofálisak, szexuális zaklatás áldozataivá válnak

Khaled Mahajneh ügyvéd, aki meglátta az egyik fogvatartottat a Szde Teiman (Sde Jemen Field) fogva tartási központban, az Al-Arabi katari csatornának adott interjújában beszélt a palesztin fogvatartottak ottani körülményeiről. Mahajneh elmondta, hogy a létesítményben több mint ezer fogvatartottat tartanak nagy zsúfoltságban, a földön alszanak takarók vagy párnák nélkül, állandóan megbilincselve és bekötött szemmel – még alvás közben is; számos korlátozás vonatkozik rájuk, például tilos nekik imádkozni, és csak egy percük van a WC használatára. Mahajneh hangsúlyozta, hogy a fogvatartottak körülményei „katasztrofálisak”, és azt állította, hogy erőszakos és szexuális zaklatás áldozataivá válnak. Az Al-Arabi megemlítette, hogy Mahajneh azért látogatta meg Szde Teimant, mert ő képviseli Mohammed Arabot, a csatorna újságíróját, aki ott van fogva tartva.

15:59
Ganz: Netanjahu politikai vitákkal tölti az éjszakáit, nem pedig az eszkalációra való felkészüléssel vagy az elraboltak visszaszerzésével

Ganz a múlt héten – Fotó:

Beni Ganz, a Nemzeti Egység Párt elnöke, ma a Tel-Avivi Egyetemen tartott beszédében azzal vádolta meg Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy “politikai megfontolásokból árt az Egyesült Államokkal fenntartott stratégiai kapcsolatoknak, és mesterséges válságokat teremt.” Ganz hangsúlyozta, hogy Izrael visszatért abba a “veszélyes állapotba, amelyet a belső megosztottság és széthúzás jellemez”, amely már október 7-e előtt is fennállt, és Netanjahut vádolta a nemzeti egység megbontásával.

“Netanjahu a viselkedésével bontja meg az egységet” – hangsúlyozta Ganz. “Elég csak az utóbbi napokra nézni: a tüntetők ellenségekhez való hasonlítása, a vezérkari főnök és a kormány jogtanácsosa elleni támadások. A miniszterelnök kijelentései, amelyek kétségbe vonják azt a tényt, hogy a kormány ellenzői is támogatják az izraeli katonákat. A ‘mi és ők’ retorika szteroidokon. A ma meghiúsult kísérlet a rabbi-törvény elfogadtatására csak tünete annak a kormányzásnak, amely még a legsúlyosabb óránkban is a legapróbb politikai ügyekkel foglalkozik. A miniszterelnök éjszakáit politikai megbeszélésekre fordítja, nem pedig az északi helyzet eszkalációjára való felkészülésre vagy arra, hogy nyomást gyakoroljon a régió vezetőire a túszaink hazahozatalának érdekében.”

15:39
IDF: Körülbelül 15 rakétakilövést észleltek Libanonból Kirjat Smona térségébe

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közleménye szerint körülbelül 15 rakétakilövést észleltek Libanonból Kirjat Smona térségébe, és ezek közül néhányat elfogtak. A hadsereg közölte, hogy válaszul megtámadták a rakétakilövések forrásait. Korábban az IDF légi támadást hajtott végre egy Hezbollah katonai épület ellen Türusz környékén, valamint a szervezet terrorista infrastruktúrája ellen az el-Hiyam térségben, Dél-Libanonban. A hadsereg arról is beszámolt, hogy egy gyanús légi célpontot lelőttek Libanon légterében, ami nem lépte át Izrael határát.

14:46
IDF: Több mint tíz rakétakilövést észleltek a Galil régió felé. Kirját Smona városában tüzek keletkeztek a becsapódások következtében

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közleménye szerint több mint tíz rakétakilövést észleltek a Galil régió felé az utóbbi riasztások során, és ezek közül néhányat elfogtak. A rendőrség arról számolt be, hogy a becsapódások következtében infrastrukturális károk keletkeztek. A tűzoltóság és a mentőszolgálat (כבאות והצלה) közleménye szerint több tűzfészek kialakulását kezelték Kirjat Smona városában.

14:34
Netanjahu Ben-Gvirnek: Aki a szűk kabinet tagja akar lenni, bizonyítsa, hogy nem szivárogtatott ki államtitkokat vagy magánbeszélgetéseket

A miniszterelnök felajánlotta Itamar Ben-Gvirnek, az Otzma Yehudit párt vezetőjének, hogy csatlakozzon a szűk kabinethez, de a Likud közleménye szerint azt kérte tőle, hogy bizonyítsa, “nem szivárogtatott ki államtitkokat vagy magánbeszélgetéseket”.

14:22
Ada Sagi, aki kiszabadult a fogságból: Diákok őriztek minket napi 70 sékelért, már nem hiszek a békében

Ada Sagi, akit október 7-én raboltak el Nir Oz kibucból és 53 nap után szabadítottak ki, azt mondta, hogy a fogságban napi 70 sékelért fizetett diákok őrizték őket. “Hallottam, hogy azt mondták, 70 sékel naponta” – mondta Sagi a BBC-nek adott interjúban. “Ez sok pénz, mert ha nem a Hamasznak dolgozol, akkor nem kapsz többet 20-nál.” Sagi elmesélte, hogy először más túszokkal együtt egy gyerekes család lakásába vitték őket, majd Khan Juniszba, mert ott biztonságosabb volt. Hozzátette, hogy a lakás tulajdonosa, aki ápolóként dolgozott, azt mondta nekik, hogy a feleségét és gyermekeit rokonokhoz küldték.

Sagi, aki évtizedeken át tanított arabul izraeli diákokat annak érdekében, hogy megtanuljanak kommunikálni a gázai övezet lakóival, most azt mondja, hogy már nem hisz a békében. “Nem hiszek a békében, sajnálom. Rájöttem, hogy a Hamasz nem akarja ezt. Elvesztettem az otthonomat és a szabadságomat. A kibucunk romokban hever” – mondta Sagi.

13:57
Légiriadók szólaltak meg Kirjat Smonában és környékén

13:16
Libanoni jelentések szerint Izrael támadást hajtott végre Dél-Libanonban; a Hezbollah három halottról számolt be

Füst száll fel Dél-Libanonban, ma.

12:15
Az ország rendőrfőnöke, Kobi Shabtai, bírálta Ben-Gvir belbiztonsági minisztert: “A politikai és a rendőri hierarchia határai repedeznek, és szaporodnak a miniszter próbálkozásai az egyensúly felborítására”

Az országos rendőrfőkapitány, Kobi Shabtai, figyelmeztetett, hogy a politikai vezetés és a rendőrség közötti határok repedeznek, és kijelentette, hogy “aggódik a várható veszélyek miatt, ha bekövetkezik egy ilyen áttörés.” A Tel-Aviv-i “Izrael jövője” konferencián Shabtai elmondta: “Az elmúlt évben megszaporodtak a jelenlegi miniszter próbálkozásai, hogy durván megsértsék a szükséges egyensúlyt a hierarchiák között, és sok példa van erre. Az ilyen esetek elkerülésének egyetlen módja az, ha továbbra is fennmarad a politikai vezetés és a hatalmat gyakorló szerv közötti egyértelmű elkülönítés. A rendőr a törvényt képviseli – nem a minisztert” – tette hozzá, amire nagy tapsot kapott a közönségtől.

11:45
Értesülés: Biden kormánya késlelteti az F-15-ös vadászrepülők eladását Izraelnek

Értesülések szerint Biden kormánya akadályozza az F-15-ös vadászgépek eladását Izraelnek, írta a Wall Street Journal. Ez annak ellenére történik, hogy a múlt hónapban a Kongresszus jóváhagyta Izraellel kötött fegyverüzletet, amely 18 milliárd dollárra rúg, és két demokrata képviselő nemrégiben visszavonta ellenállásukat.

Biden kormánya tagadta, hogy bármilyen utasítást adott volna az ügylet késleltetésére, bár vezetők elismerték, hogy a előrevitele ellenállást válthat ki bizonyos kongresszusi körökben. “Nem arról van szó, hogy ha, hanem hogy mikor,” mondta egy kormányzati tisztviselő.

10:34
Tüntetők a Kneszetben választásokat követeltek: “Képtelenség, hogy egy kormány, amelynek hivatali ideje alatt 1,500 polgárt és katonát megöltek, még mindig hivatalban van”

Ma reggel néhány ember a Knesszet épületében követelte a kormány feloszlatását és új választások kiírását. A tejes büfé területére vonultak be, táblákat emeltek és azt kiabálták, hogy állítsák le a háborút. “Nem lehetséges, hogy a kormány hivatali ideje alatt 1500 civilt és katonát gyilkoltak meg, és több mint 200 gyermeket, nőt és férfit raboltak el, még mindig hivatalban van. Azonnali választásokat követelünk” – mondták.

10:33
Légiriadó szólalt meg Kerem Salomban, a Gázai övezet közelében

10:10
Egy szíriai katonatiszt meghalt egy izraeli dróntámadásban Kunaitra körzetében – jelentette az állami média egy katonai forrásra hivatkozva

09:35
Az izraeli hadsereg (IDF) közölte, hogy egy drón zuhant le Metulában, és a helyi tanács vezetője szerint károk keletkeztek járművekben. A támadásért a Hezbollah vállalta a felelősséget.

09:32
Több tucat orvos tiltakozott a rendőri erőszak ellen, amely az egészségügyi személyzetet érte a kormányellenes tüntetéseken

Több tucat orvos és egészségügyi dolgozó tiltakozott a Tel Hashomer kórházban Dr. Tal Weissbach megtámadása miatt, aki önkéntesként vett részt egy kormányellenes tüntetésen hétfőn, hogy segítséget nyújtson a tüntetőknek — és megsérült a szemén egy vízágyú találata miatt. Tiltakoztak továbbá Dr. Udi Beharav erőszakos letartóztatása ellen is, amely a múlt heti tel-avivi tüntetésen történt. A tiltakozók követelték a rendőrségtől, hogy ne lépjen fel az önkéntes egészségügyi személyzettel szemben a tüntetéseken.

Dr. Tal Weissbach a Tel Hashomer kórháznál tartott tüntetésen, ma reggel

A tüntetés során Dr. Weissbach elmondta: “Meg akarjuk menteni az országot és a társadalmat az erkölcsi hanyatlástól, amely különböző értékek lábbal tiprásában nyilvánul meg. Kezdetben a pilóták és a Legfelsőbb Bíróság bírái voltak lábbal tiporva — és látjuk, mi történt azóta, és mennyire szükségünk van a pilótákra. Minket is támadnak, és aki nem ért egyet velünk, az szidalmaz minket, gúnyolódik rajtunk, amíg ez végül rendőri erőszakhoz vezet.”

09:29
Légiriadók szólaltak meg Nyugat-Galileában

08:45
A koalíción belüli vita miatt Netanjahu úgy döntött, hogy leveszi a “rabbi törvényt” az alkotmányügyi bizottság napirendjéről

A koalíción belüli vita és annak kudarca, hogy többséget szerezzenek a “rabbi törvény” előmozdításához, a miniszterelnök, Benjamin Netanjahu úgy döntött, hogy leveszi azt az alkotmányügyi bizottság napirendjéről. A bizottságnak ma kellett volna szavaznia a törvény első olvasatának előmozdításáról. A törvény elleni tiltakozásuk miatt a Likud frakció úgy döntött, hogy leváltja Tali Gotliv és Mose Szaada képviselőket a bizottságból, és helyükre Czaga Melcho és Ofir Katz képviselőket ülteti. Azonban, mivel az Otzma Yehudit párt képviselője, Yitzhak Kroizer is bejelentette, hogy ellenzi a törvény előmozdítását, Gotliv és Szaada cseréje sem volt elegendő a többség biztosításához.

08:17
A Fehér Ház lemondta az Iránnal kapcsolatos stratégiai párbeszédet Izraellel Netanjahu kormányzat elleni megjegyzései miatt

A Fehér Ház lemondta a stratégiai párbeszédet Izraellel, miután Benjamin Netanjahu miniszterelnök tegnap közzétett egy videót, amelyben nyilvánosan bírálta a Biden-kormányzatot és azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy késleltetik a fegyverszállításokat Izrael számára. A találkozóra holnap került volna sor Washingtonban, és elsősorban az iráni nukleáris program előrehaladásával foglalkozott volna. Egy magas rangú izraeli tisztviselő a Haaretznek elmondta, hogy a Washingtonba tervezett küldöttség, amelyet Ron Dermer miniszter vezetett volna, helyett csak egy találkozó lesz Tzachi Hanegbi, a Nemzetbiztonsági Tanács vezetője és Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója között.

A Walla honlapján jelentették, hogy Joe Biden elnök különleges megbízottja, Amos Hochstein, aki azzal a céllal érkezett Izraelbe, hogy megakadályozza az északi front teljes háborúba való eszkalálódását, azt mondta Netanjahunak, hogy “túlzott”, és ezzel felháborodást váltott ki a kormányzat vezetésében.

07:59
További riasztások léptek életbe az Felső-Galileában egy ellenséges repülőeszköz behatolása miatt

07:35
Riasztások léptek életbe az észak-izraeli Felső-Galileában egy ellenséges repülőeszköz behatolásától való félelem miatt

07:05
Izraeli Védelmi Erők: Egy Gázai övezetből indított légi célpont nyílt területen zuhant le az övezet környékén

06:11
November óta először szólaltak meg szirénák az övezet környékén, ellenséges repülőeszköz behatolásától tartva

01:05
Egyesült Államok: Az elmúlt 24 órában kilenc húszi drónt semmisítettünk meg, ebből nyolcat Jemen területén
(Reuters)

22:43
Segélyszervezetek a Gázai övezetben: az USA által Gáza partjainál létrehozott móló várhatóan a tervezettnél korábban befejezi működését

A Gázai övezetben működő segélyszervezetek azt mondták, hogy az USA által Gáza partjainál létrehozott móló kudarcot vallott, és valószínűleg hetekkel a vártnál korábban befejezi működését. Kezdetben az amerikai kormányzat azt jósolta, hogy működése még néhány hónapig lehetséges lesz, amíg az időjárás nem teszi lehetetlenné, de az amerikai hadsereg illetékesei figyelmeztették a segélyszervezeteket, hogy a projekt már a következő hónapban véget érhet.

A móló, amelynek építése körülbelül egy hónapja fejeződött be, mindössze tíz napig volt használatban. A fennmaradó időben javítás alatt állt, miután megsérült, szándékosan leválasztották, vagy működését a biztonsági helyzet miatt felfüggesztették. Az amerikai hadsereg illetékesei elmondták, hogy a móló, amely körülbelül 230 millió dollárba került, és célja a humanitárius segélyek bejutásának felgyorsítása volt az övezetbe, “még a neki kitűzött szerény célokat sem teljesítette”. Az Egyesült Államok illetékesei azt remélik, hogy a móló közelgő lebontásáról szóló figyelmeztetések nyomást gyakorolnak Izraelre, hogy több szárazföldi útvonalat nyisson meg a humanitárius segélyek bejuttatására. (New York Times)

22:03
A légvédelmi riasztásokat észak-galileai területeken aktiválták

21:49
“Az IDF az észak-galileai körzetben végzett rakétatámadásokról: Tíz lövedéket azonosítottak, amelyek nyílt területeken csapódtak be”

21:35
A Fehér Ház a miniszterelnök fegyverszállítmányokkal kapcsolatos bejelentéséről: Nem tudjuk, miről beszél

A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre válaszolt Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentéseire az Amerikai Egyesült Államokból érkező fegyveres szállítmányok késésével kapcsolatban. Jean-Pierre szerint “őszintén szólva nem tudjuk, miről beszél”.

Bővebben:

21:26
Légiriadó volt Kirjat Smonában

21:02
Galant: A politikai és biztonsági hatóságoknak nyomozást kell folytatniuk az október 7-i kudarc miatt

A védelmi miniszter, Joav Galant, ma este kijelentette, hogy a politikai és biztonsági hatóságoknak nyomozást kell indítaniuk az október 7-i kudarc miatt. Galant, aki a hírszerző közösség elesettjeinek éves megemlékezési rendezvényén beszélt, hangsúlyozta, hogy ezek a szervezetek felelősek a “mélyreható és alapos vizsgálat lefolytatásáért annak érdekében, hogy megértsük, hogyan volt lehetséges az elmúlt évtized során, hogy az ellenség védelmi és támadó képességei olyan szintre fejlődhessenek, amelyek elvezettek a hírszerzési és operatív kudarcokig.”

20:36
Ezrek tüntetnek a kormány ellen Jeruzsálemben

Tüntetés a kormány ellen Jeruzsálemben, ma este – Fotó: Olivier Fitoussi

Többezres tömeg tüntet a kormány ellen este Jeruzsálemben, a Knesszet közelében. A demonstráció résztvevői között szólalt fel a volt védelmi miniszter, Mose Jaalon is, aki élesen bírálta a miniszterelnököt, Benjamin Netanjahut, és azt mondta, hogy ő a “felelős a történelmi mértékű biztonsági kudarcért az országban”. Jaalon közvetlenül a miniszterelnökhöz fordulva úgy fogalmazott: “Ha az egyéni túlélésed nem lett volna a legfontosabb prioritásod, akkor az elsődleges prioritásnak az kellett volna lennie, hogy az összes foglyot szabadon engedd a konfliktus kezdetén, még mielőtt katonai műveleteket hajtottunk volna végre. A cserbenhagyásuk bűn és erkölcsi folt, amit nem lehet eltüntetni.”

20:32
Izraeli Hadsereg: Pilóta nélküli légi járműveket lőttünk le Naharia partjainál

20:12
Izraeli Hadsereg: A légierő támadást hajtott végre a Hezbollah légi egységeinek bázisai ellen Libanonban

A légierő támadást hajtott végre a Hezbollah légi egységeinek bázisai ellen Libanonban. A hadsereg közleménye szerint ezek a bázisok felelősek pilóta nélküli légi járművek kilövéséért, és eddig tucatnyi felderítő és robbanószerkezetet küldtek Izrael felé.

19:33
Légvédelmi riasztások lettek aktiválva Észak-Galilea területén

19:17
Légvédelmi riasztások lettek aktiválva Kirjat Smona és más északi települések körzetében

Blinken: Elképzelhető, hogy Izrael és a Hezbollah közötti háború felé halad a helyzet

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a libanoni határon zajló összecsapásokra utalva azt mondta, hogy elképzelhető, hogy a helyzet Izrael és a Hezbollah közötti háború felé halad. “Nem hiszem, hogy bármelyik fél háborút vagy a konfliktus eszkalációját szeretné, de mindig fennáll a hibázás lehetősége” – mondta.

18:51
Blinken: Továbbra is vizsgáljuk az egyik fegyverszállítmányt Izrael számára, a többi szállítmány rendben zajlik

Antony Blinken amerikai külügyminiszter az Egyesült Államok által Izraelnek küldött fegyverszállítmányokra utalva azt mondta, hogy az egyik szállítmányt még mindig vizsgálják a kormányzat Izrael viselkedésével kapcsolatos aggályai miatt. Hozzátette, hogy a többi fegyverszállítás rendben zajlik. Blinken szerint – aki a Benjamin Netanjahu miniszterelnök által közzétett videóra reagált, amelyben az amerikai kormányt a szállítmány késleltetése miatt bírálta – a szállítmány tonnás bombákat tartalmaz. A miniszter hozzátette, hogy a kormányzat aggódik azok használata miatt sűrűn lakott területeken, például Rafiachban (Rafah).

Blinken továbbá elmondta, hogy az Egyesült Államok még mindig próbál közvetíteni Izrael és a Hamasz között a túszügylet elérése érdekében, de a tárgyalások eddigi kudarcáért a Hamaszt okolta.

18:00
A keddi hírek folytatása – 2024. június 18., kedd.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.