CNN: Az USA attól tart, hogy a Vaskupola nehezen fog megbirkózni a Hezbollah támadásaival egy széleskörű háború esetén – Hírszüret

2024. június 20., csütörtök, a háború 258. napja
A csütörtöki frissítések véget értek.
Pénteki hírösszefoglaló >>

23:13
Riasztások léptek életbe Felső-Galileában

22:43
Einav Tsengauker a keszáriai tüntetésen: “Nem engedjük, hogy a miniszterelnök kicsinyes politikai játékokat űzzön a foglyok kárára”

A keszáriai tüntetésen, amelyet Benjamin Netanjahu miniszterelnök rezidenciája előtt tartottak, Einav Tsengauker így szólt: „Azért jöttünk, hogy elmondjuk a miniszterelnöknek – nem engedjük, hogy kicsinyes politikai játékokat űzz a foglyok kárára.” Hozzátette: „Nem hagyjuk, hogy elhanyagold a foglyokat, hogy magára hagyd az északi régiót, és hogy egy egész országot túszul ejts a politikai túlélésedért. Ez nem fog megtörténni.” A tüntetésen több ezer ember vett részt, és egy ponton a foglyok családtagjai és a szabadon bocsátásukért küzdő aktivisták máglyákat gyújtottak.

Tüntetők gyújtanak máglyákat Benjamin Netanjahu miniszterelnök háza közelében, ma este – Fotó: Rami Shalosh

22:00
Riasztások léptek életbe Ein Haslosa kibucban, a Gázai övezet határánál fekvő izraeli területen

20:42
Netanjahu válasza a Fehér Háznak: “Hajlandó vagyok elviselni a személyes támadásokat, amíg Izrael megkapja a szükséges lőszereket”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök reagált John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa szóvivőjének kijelentésére, amelyben Kirby „kínosnak és nagyon csalódást keltőnek” nevezte Netanjahu angol nyelvű videóját. Netanjahu így válaszolt: „Hajlandó vagyok elviselni a személyes támadásokat, amíg Izrael megkapja azokat a lőszereket, amelyekre szüksége van a létét fenyegető háborúban.”

A héten közzétett videójában Netanjahu elmondta, hogy találkozóján Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, panaszkodott az Egyesült Államok fegyver- és lőszerátadásainak késlekedésére az elmúlt hónapokban. Netanjahu kérdése Blinkenhez az volt: „Hogyan lehetséges, hogy az elmúlt hónapokban az Egyesült Államokban késlekednek a fegyverek és lőszerek, miközben Izrael, az Önök közeli szövetségese, a létéért küzd?”

20:41
Több százan tüntetnek a jeruzsálemi Gaza utcában a kormány ellen

Tüntetés a Gáza utcában, ma – Fotó: Olivier Fitoussi

20:27
Körülbelül három órával a blokád után a 4-es főutat újra megnyitották a forgalom előtt; hét tüntetőt letartóztattak

A 4-es főutat megnyitották a forgalom előtt, miután körülbelül három órán át le volt zárva a haredi közösség katonai szolgálata elleni tüntetés miatt. A rendőrség közleménye szerint hét tüntetőt letartóztattak, és több közlekedési bírságot is kiszabtak. A rendőrség tájékoztatása szerint a tüntetők tárgyakat és köveket dobáltak a rendőrökre, miközben „nácik” kiáltásokkal illették őket.

20:14
Ezrek tüntetnek a kormány ellen Keszáriában, a rendőrség először állított fel lovas egységeket október 7-e óta

Ma este több ezer ember tüntet Keszáriában a kormány ellen. A demonstrálók közül sokan Móar Akiva környékére is elindultak. A rendőrség megerősített erőkkel vonult ki a helyszínre, és a háború kezdete óta először lovas egységeket is bevetett a tüntetés biztosítására.

Tüntetők Keszáriában, ma este – Fotó: Rami Salosh

19:21
Jelentés a CNN-től: Amerikai tisztviselők attól tartanak, hogy a Vaskupola nehezen birkózik meg a Hezbollah támadásaival egy széleskörű háború esetén

Amerikai tisztviselők attól tartanak, hogy Izrael légvédelmi rendszerei, köztük a Vaskupola, nehézségekbe ütközhetnek a Hezbollah támadásainak kezelésében egy széleskörű háború során – jelentette a CNN. Hasonló aggodalmakat fejeztek ki izraeli források is.

Az Egyesült Államokban úgy vélik, hogy egy átfogó háború esetén a Vaskupola akkumulátorai nehezen tudnának megbirkózni a Libanonból érkező rakéták özönével.

A CNN által megkérdezett amerikai tisztviselők elmondták, hogy aggodalmaik fokozódtak, mivel Izrael jelezte, hogy egy széleskörű légitámadásra, sőt, egy lehetséges szárazföldi invázióra készül Libanon ellen. A jelentés szerint izraeli tisztviselők közölték amerikai partnereikkel, hogy Izrael azt tervezi, hogy erőforrásokat csoportosít át a Gázai övezetből Észak-Izraelbe, hogy felkészüljenek egy esetleges Hezbollah elleni támadásra.

Eközben Antony Blinken amerikai külügyminiszter egy közelmúltbeli közel-keleti látogatása során egy magas rangú arab diplomatának elmondta, hogy Izrael úgy tűnik, komolyan gondolja a Hezbollah elleni háború megindítását – jelentette a CNN-nek egy, a beszélgetés részleteit ismerő forrás.

19:08
Két páncélos katona súlyosan megsérült, amikor páncéltörő rakéta találta el őket a Gázai övezet déli részén

Két, a 401-es páncélos hadosztályhoz tartozó katona súlyosan megsérült, amikor páncéltörő rakéta találta el őket egy harc során a Gázai övezet déli részén. Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy a sérülteket kórházba szállították, és családjaikat értesítették.

18:35
A Fehér Ház szóvivője Netanjahu angol nyelvű videójáról: „Ez kínos volt, nagyon csalódottak vagyunk”

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője kijelentette, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök angol nyelvű videója azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy késlekedett fegyverek Izraelbe szállításában, „kínos és nagyon csalódást keltő” volt. Kirby hozzátette, hogy a Fehér Ház nem számított a videóra, és azt “enyhén szólva enyhén szólva megdöbbentőnek” találta. Kirby elmondása szerint „különösen annak fényében érthetetlen a videó, hogy nincs még egy ország, amely többet tenne Izrael megsegítéséért és önvédelméért a Hamasz és más regionális fenyegetésekkel szemben, mint az Egyesült Államok.” Kirby hozzátette: „Nehéz megérteni, mi járhatott Netanjahu fejében.”

17:57
Husszein al-Sejk: A PFSZ-nek kellene uralkodnia a Gázai övezetben, különben polgárháború lesz

Husszein al-Sejk, az PFSZ végrehajtó bizottságának főtitkára, a szaúdi Al-Arabija csatornának adott interjújában kijelentette: „A szervezetnek kellene uralkodnia a Gázai övezetben, különben polgárháború lesz.” Al-Sejk hozzátette, hogy az Egyesült Államok és Izrael felajánlotta a Palesztin Hatóságnak, hogy vegye át az ellenőrzést a Rafahi átkelőhely felett annak újraindításakor, de az PFSZ ezt elutasította. „A Rafahi átkelőhely feletti ellenőrzés megújításának a Hamaszszal való egyeztetésben kell történnie” – mondta.

17:28
Körülbelül 100 tüntető, akik az ultraortodoxok katonai szolgálata ellen tiltakoznak, blokkolják a 4-es főutat Givat Smuel környékén

Tüntetők blokkolják a 4-es főutat, ma – Fotó: Hadasz Perus

Több tucat tüntető, akik a haredi (ultraortodox) zsidók katonai szolgálata ellen tiltakoznak, blokkolták a 4-es főutat Givat Smuel környékén. A tüntetők olyan táblákat tartottak a magasba, amelyekre többek között az volt írva: “Meghalunk, de nem vonulunk be” és “A katonai szolgálat halálos ítélet”. A rendőrség erőszakkal távolította el a tüntetőket az útról.

A tüntetés a 4-es úton, ma – Fotó: Hadasz Perus

17:16
A palesztin Egészségügyi Minisztérium közlése szerint egy 15 éves fiú életét vesztette az izraeli hadsereg lövése következtében Kalkilia városában

Naim Abdullah Samha, egy 15 éves palesztin fiú életét vesztette az izraeli hadsereg lövései következtében Kalkilia városában – közölte a palesztin Egészségügyi Minisztérium. Az izraeli hadsereg ma átkutatásokat végzett Kalkiliában egy incidens után, amelyben súlyosan megsérült egy 70 éves férfi, akit valószínűleg kiraboltak a város környékén. Az IDF szerint az átkutatások során összetűzések alakultak ki, és az erők tüzet nyitottak a katonákkal szembeszálló palesztinokra.

Naim Abdullah Samha

16:36
A kórházi orvosok egyórás sztrájkot tartanak vasárnap, tiltakozásul az egészségügyi dolgozók elleni rendőri erőszak miatt a tüntetések során

Az Orvosi Szakszervezet vasárnap tiltakozó gyűlést szervez két eset miatt, amikor rendőrök támadtak egészségügyi dolgozókra tüntetések során Jeruzsálemben és Tel-Avivban. Prof. Zion Hagay, a szakszervezet elnöke elmondta, hogy a különböző kórházak orvosi bizottságai fogják meghatározni, melyik órában állítják le a munkát, hogy minimalizálják a betegek ellátásában okozott fennakadásokat.

16:21
Libanoni sajtójelentések szerint két ember megsérült egy jármű elleni támadásban Hannawiya faluban, az ország déli részén

15:38
Riasztó szirénák szólaltak meg Nyugat-Galileában

15:26
8 kg MDMA és ketamin típusú drogot foglaltak le a Ben Gurion repülőtéren

15:11
Az izraeli hadsereg közölte, hogy erőik megölték a Hezbollah Jouaiyya térségének hadműveleti parancsnokát

Az izraeli hadsereg (IDF) közlése szerint az izraeli légierő egyik repülőgépe megölte a Hezbollah Jouaiyya térségének hadműveleti parancsnokát, Fadhel Ibrahimet a déli libanoni Deir Kifa faluban. Az IDF közleménye szerint Ibrahim a Jouaiyya térségének gyalogos erőit vezette, és ő felelt az Izrael elleni terrorcselekmények tervezéséért és végrehajtásáért.

Fadhel Ibrahim

Ezzel egy időben az izraeli légierő vadászgépei támadást indítottak Reihan környékén egy Hezbollah légvédelmi rendszer részeként működő föld-levegő rakétaindító ellen, amely fenyegetést jelentett az izraeli repülőgépekre Libanon légterében.

14:54
Az IDF közlése szerint körülbelül 25 lövést indítottak Libanonból Zarit térségébe. A település vezetője szerint közvetlen találatok érték a házakat, anyagi károk keletkeztek, de személyi sérülés nem történt.

Zarit mosávban ma megsérült ház – Fotó: Itzik Ben Moha

Az izraeli hadsereg közlése szerint körülbelül 25 lövést indítottak Libanonból Zarit térségébe. Itzik Ben Moha, a település vezetője elmondta, hogy a lövedékek több házat is közvetlenül eltaláltak, és súlyos anyagi károk keletkeztek. Az egyik becsapódás tüzet okozott, amelynek eloltásán a helyi készenléti csoport tagjai dolgoznak. Jelenleg nem érkezett jelentés személyi sérülésről.

14:30
Riasztó szirénák szólaltak meg a Nyugat-Galileában

14:28
Európai Uniós szóvivő: „Bármilyen fenyegetés Ciprus ellen az egész Unió elleni fenyegetés”

Az Európai Unió Bizottságának külügyi szóvivője, Peter Stano a szaúdi Al-Hadath csatornának nyilatkozva kijelentette: „Ciprus az Európai Unió tagja, és bármilyen fenyegetés ellene az egész Unió elleni fenyegetésnek minősül.” Stano nyilatkozata Haszan Naszrallah, a Hezbollah főtitkárának tegnapi kijelentésére reagált, miszerint ha Ciprus megnyitja repülőtereit Izrael számára, a szervezete úgy fogja kezelni Ciprust, mint egy háborús partnert.

14:09
A túszok családtagjai petíciót nyújtottak be a Legfelsőbb Bírósághoz: felszólították a főügyészt, hogy nyilatkozzon, fennáll-e összeférhetetlenség Netanjahu részéről a háború irányításában

A túszok családtagjai, katonák szülei és kitelepítettek petíciót nyújtottak be a Legfelsőbb Bírósághoz (Bagac), követelve, hogy a bíróság utasítsa Gali Baharav-Miara főügyészt annak tisztázására, hogy fennáll-e összeférhetetlenség Benjamin Netanjahu részéről a háború irányításában. Daphna Holtz-Lechner ügyvéd, a petíció benyújtóinak képviselője elmondta: „Nap mint nap halljuk politikusok és biztonsági tisztviselők nyilatkozataiból, hogy az Izrael állam és polgárai számára sorsdöntő kérdésekben Netanjahu személyes szempontjai szerint cselekszik, nem pedig a nemzeti érdekek mentén. Ha ez valóban így van, akkor a főügyésznek azonnal lépnie kell.” A petíció benyújtói szerint a főügyésznek ennek megfelelően frissítenie kell Netanjahu összeférhetetlenségi szabályzatát.

13:54
IDF: Erőink kilenc körözött személyt tartóztattak le és fegyvereket foglaltak le Ciszjordániában

Az éjszaka folyamán Ciszjordániában végrehajtott művelet során az IDF, a Sabak és a Határőrség erői kilenc körözött személyt tartóztattak le és fegyvereket foglaltak le – közölte az izraeli hadsereg. A közlemény szerint Tzurif faluban az erők tucatnyi gyanúsítottat kihallgattak, fegyvereket foglaltak le, két körözött személyt letartóztattak és körülbelül 50 illegálisan használt járművet koboztak el; Beit Sira faluban az erők négy körözött személyt tartóztattak le, az Akab faluban pedig egyet. A jelentés szerint ma reggel az IDF erői Dzseninben két körözött személyt tartóztattak le, valamint fegyvereket foglaltak le.

Az IDF közleménye szerint a háború kezdete óta Ciszjordánia-szerte körülbelül 4,150 körözött személyt tartóztattak le, köztük körülbelül 1,750-et, akik a Hamaszhoz tartoznak.

12:44
Pindrusz képviselő: „Ha az IDF képes lenne olyan zászlóaljakat és hadosztályokat létrehozni, ahol világos, hogy aki haredi katonaként lép be, az harediként is távozik, a haredi közösség csatlakozna a hadsereghez.”

A Jahadut Ha-Tora (Tóra Zsidósága) frakcióvezetője, Jichak Pindrusz (Yitzhak Pindrus) képviselő kijelentette: „Ha az IDF (Izraeli Védelmi Erők) képes lenne olyan zászlóaljakat és hadosztályokat létrehozni, ahol világos, hogy aki haredi (ultraortodox zsidó) katonaként lép be, az harediként is távozik, akkor a haredi közösség csatlakozna a hadsereghez.” Pindrusz ezt az ultraortodoxok katonai szolgálatával kapcsolatos panelbeszélgetés során mondta a „Demokrácia tűz alatt” című éves konferencián, amelyet ma a Reichman Egyetemen rendezett a Rubinstein Központ az Alkotmányos Kihívásokért.

A panelbeszélgetést többször is félbeszakították a közönség tiltakozásai miatt, akik táblákat tartottak fel Pindrusz ellen, szidalmakat kiabáltak, sőt, még katonai egyenruháit is átadtak neki a gyerekei számára. Pindrusz hozzátette: „Ha az itt kiabáló szülőknek azt mondanák, hogy ha a fiuk belép a hadseregbe, 50% esély van rá, hogy harediként tér vissza, úgy gondolom, hogy néhányan átgondolnák ezt újra.” Pindrusz zárásként kijelentette: „A legegyszerűbben mondom: a haredi közösség semmilyen körülmények között sem fog lemondani a „תורתו אֻמָּנותו” (a Tóra a hivatása) elvéről.”

12:12
Libanoni jelentések szerint egy járművet légi támadás ért Türosz városától keletre

11:36
Szabadon engedték az öt kormányellenes tüntetőt, akiket az Eljakim csomópontnál tartóztattak le

10:59
IDF: A légierő megölt egy Nuhba egységparancsnokot az övezet északi részén végrehajtott támadás során, aki részt vett az október 7-i mészárlásban

Az izraeli hadsereg (IDF) közölte, hogy a légierő egy támadás során megölte Ahmed Hasszan Szalemi asz-Szvarhát, a Hamasz Nuhba elit egységének egyik parancsnokát, Beit Hanun városában, az övezet északi részén. Az IDF szerint Szvarha részt vett az október 7-i mészárlásban az övezet határához közeli izraeli településeken, és ő vezette a tüzérségi támadásokat az IDF erői ellen Beit Hanun környékén a szárazföldi műveletek során. A hadsereg hozzátette, hogy erői továbbra is tevékenykednek az övezet központi részén és Rafiach (Rafah) város környékén, ahol az elmúlt 24 órában több fegyverest is megöltek.

10:08
A rendőrség őrizetbe vett öt kormányellenes tüntetőt, akik gumiabroncsokat égettek a 6-os főúton az Eljakim csomópont közelében

A rendőrség őrizetbe vett öt kormányellenes tüntetőt, akik gumiabroncsokat égettek a 6-os főúton az Eljakim (Elyakim) csomópont közelében tartott demonstráció során. A rendőrség közleménye szerint az öt személyt gumiabroncsok meggyújtásával és útzár létesítésével gyanúsítják, azonban az út egyik szakaszát sem zárták le teljesen az incidens során.

09:35
A Wall Street Journal szerint a Hamasz fogságában lévő élő túszok száma körülbelül 50 lehet

Egy magas rangú amerikai tisztviselő, aki ismeri az amerikai hírszerzést és a túszok szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalások közvetítőit, a Wall Street Journal-nak elmondta, hogy a Hamasz fogságában lévő élő túszok száma alacsonyabb lehet, mint az Izrael által hivatalosan becsült adatok. A források, akik részben az izraeli hírszerzési információkra támaszkodnak, úgy vélik, hogy a fogságban lévő 120 túsz közül valószínűleg csak körülbelül 50 van életben, ami azt jelenti, hogy körülbelül 70 már meghalt. Ez ellentmond Izrael hivatalos adataival, amelyek szerint a fogságban 43 túsz halt meg.

09:31
A túszok visszatéréséért küzdő tüntetők lezárták a 4-es főutat Hod Hasaron közelében, és gumikat égetnek a helyszínen

Tüntetők Hod Hasaron közelében, ma

Tüntetők lezárták a 4-es főutat déli irányban Hod Hasaron közelében, követelve a Hamasz fogságában lévő túszok szabadon bocsátását. A demonstrálók tüzeket gyújtottak az úton.

09:27
Beszámolók Dzseninből: Az IDF egységei tevékenykednek a városban, és tűzharcok zajlanak a helyszínen

Dzsenin lakosai szerint tűzharcok zajlanak a városban az izraeli hadsereg és fegyveresek között, miután jelentős létszámú katonai erők vonultak be a városba ma (csütörtök) reggel.

08:45
Kormányellenes és a túszok szabadon bocsátásáért küzdő tüntetők blokkolják a 65-ös főutat a Keszáriai csomópont közelében. A demonstrálók között van Einav Tsengauker is, az elrabolt Matan Tsengauker édesanyja.

08:09
Kormányellenes aktivisták blokkolják a 2-es főutat Maagan Michael környékén

Kormányellenes tüntetők blokkolják a tengerparti főutat Maagan Michaelnél. A “Vége a pusztító kormánynak” címmel zajló útlezárás része annak a tiltakozó mozgalomnak, amely tegnap este kezdődött Keszáriában, és ma este a csúcspontját éri el egy demonstrációval, amelyet Benjamin Netanjahu miniszterelnök háza közelében tartanak – az északi lakosok vezetésével.

07:49
Több tucatnyi tüntető blokkolta az Ajalon autópályát, követelve a túszok szabadon bocsátását

Főkép: Túszok szabadon bocsátásáért küzdő aktivisták ma reggel blokkolták az Ajalon autópályát – Fotó: Tomer Appelbaum

Az elrabolt túszok családjai és a visszatérésükért küzdő aktivisták blokkolják az Ajalon autópálya északi szakaszát a La Guardia csomópont közelében, követelve a szabadon bocsátásukat. Az egyik résztvevő család Yifat Kalderon, az elrabolt Ofer Kalderon unokatestvére, és Saj Mozesz, az elrabolt Gadi Mozesz unokaöccse. A tüntetést szervező női csoport közleményében elmondta: „120 túsz még mindig Hamasz fogságában van Gázában, miközben a legégetőbb kérdés a napirenden politikai alkuk, mentesség a katonai szolgálat alól és rabbik kinevezése. Izrael kormánya, a kabinet – ébredjetek fel. Gázában túszok vannak, akik látják a hírekben, hogy a nép harcol értük, miközben a kormány újra és újra cserbenhagyja őket a kicsinyes politika miatt. A miniszterelnök, aki tegnap felszólította a minisztereit, hogy térjenek magukhoz, maga sem tud már 258 napja rendet tenni. Megállapodás – most.”

07:45
A vallásügyi miniszter: Felkészülünk tömeges temetési forgatókönyvekre, mint előkészület az északi háborúra

A vallásügyi miniszter, Michael Malkieli, tegnap este azt mondta, hogy hivatala “nagyobb dolgokra készül az északi fronton”. A 14-es csatorna ‘Hazafiak’ című műsorában adott interjúban Malkieli kijelentette: “A Vallásügyi Minisztériumnak, amely az egész temetkezési rendszerért felelős – nem mindenről beszélünk a stúdiókban – fel kell készülnie nagyobb forgatókönyvekre.” Amikor megkérdezték, hogy készül-e a minisztérium a tömeges temetkezési forgatókönyvekre egy esetleges északi háború miatt, igennel válaszolt.

06:50
CNN jelentés: Az amerikai hadsereg néhány nappal azután, hogy levált, újra összekapcsolta a Gázai övezet partjai mentén található úszó mólót.

01:59
Az USA támadást hajtott végre huti katonai létesítmények ellen Jemenben, és elfogott két drónt a Vörös-tengeren

Az Egyesült Államok hadserege közölte, hogy sikeresen elfogott két, a hutik által indított drónt a Vörös-tengeren, és légicsapásokat hajtott végre több huti katonai létesítmény ellen Jemenben. A támadások célpontjai között földi irányító állomások is szerepeltek. (Reuters)

22:39
Riasztás lépett életbe Kerem Salom kibucban, a Gázai övezet határához közeli izraeli települések egyikén

22:37
Ciprus elnöke Naszrallah kijelentéseiről: „Kellemetlen nyilatkozatok, de nem tükrözik a valóságot”

Ciprus elnöke, Níkosz Hrisztodulídisz reagált a Hezbollah főtitkárának, Haszan Naszrallahnak a kijelentésére, miszerint ha Ciprus megnyitja repülőtereit Izrael számára, a Hezbollah háborús partnerként fogja kezelni. Hrisztodulídisz kijelentette, hogy Ciprus „nem vesz részt semmilyen katonai konfliktusban” és „a megoldás része, nem a probléma.” Naszrallah korábbi beszédében figyelmeztetett, hogy ha Ciprus támogatja Izraelt azzal, hogy megnyitja légikikötőit, akkor célponttá válik.

Nikosziában újságírókkal folytatott beszélgetésében Hrisztodulídisz hangsúlyozta Ciprus szerepét mint „világszerte, különösen az arab világban elismert humanitárius közvetítő,” és kiemelte a Gázai övezetbe irányuló humanitárius folyosó létrehozását, amely „bizonyíték elkötelezettségünkre a béke és stabilitás iránt.”

Hrisztodulídisz elmondta, hogy Ciprus diplomáciai csatornákat hozott létre a Hezbollahhal, a libanoni kormánnyal és Iránnal. „Ezek a nyilatkozatok kellemetlenek, de nem tükrözik a valóságot. Ciprus nem vesz részt semmilyen katonai intézkedésben” – mondta az elnök, ahogy azt a ciprusi Cyprus Mail lap is közölte.

22:20
Úszó-Európa-bajnokság: Anastasia Gorbenko aranyérmes 400 méter vegyes úszásban

Úgy tűnik, hogy minden lehetséges dicséretet már megkapott Anastasia Gorbenko, a 20 éves úszó, aki idén a 400 méteres vegyes úszás világbajnoki ezüstérmese lett. Karrierje során eddig számos kiemelkedő eredményt ért el, beleértve két aranyérmet a 200 méteres vegyes úszásban az Európa-bajnokságokon (2021, 2022) és két aranyérmet a rövid pályás világbajnokságokon. Emellett tíz izraeli rekordot állított fel – ebből kettőt csak ezen a héten –, és további két aranyérmet szerzett az Európa-bajnokságon váltó csapatokkal. Ma este Belgrádban a 400 méteres vegyes úszásban is aranyérmet nyert.

Bővebben:

22:10
Jelentés: Ausztrália három állampolgárt tartóztatott fel, akik Izraelbe akartak utazni, hogy az izraeli hadsereghez csatlakozzanak

Az ausztrál határőrség legalább három állampolgárt tartott vissza kihallgatásra, akiket azzal gyanúsítottak, hogy Izraelbe akartak utazni az izraeli hadseregbe való bevonulás céljából – jelentette ma a brit Guardian. A jelentés szerint az ausztrál kormány figyelmeztette azokat az állampolgárokat, akik külföldi hadseregekben kívánnak szolgálni, hogy alaposan mérlegeljék jogi kötelezettségeiket, és gondoskodjanak arról, hogy lépéseik ne jelentsenek bűncselekményt.

Ausztrál hivatalos források megjegyezték, hogy bár a törvény nem tiltja a külföldi hadseregekben való szolgálatot, nem nyújt védelmet más bűncselekmények ellen, és hogy az ausztrál szövetségi rendőrségnek jogában áll kivizsgálni az állítólagosan külföldön elkövetett súlyos bűncselekményeket. (Guardian)

21:22
Az Egyesült Államok hadserege: Az Iszlám Állam egyik vezetője meghalt egy szíriai légicsapásban

Az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága (CENTCOM) bejelentette, hogy vasárnap egy szíriai légicsapás során meghalt az ISIS (Iszlám Állam) egyik magas rangú vezetője, Oszama Dzsamal Mohamed Ibrahim al-Zsanabi. Az amerikai hadsereg közleménye szerint al-Zsanabi halála megzavarja az Iszlám Állam képességét arra, hogy terrortámadásokat hajtson végre. A közlemény azt is hangsúlyozta, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az akció civil áldozatokat követelt volna. (Reuters)

21:20
Brüsszel biztonsági okokból nem ad otthont a Belgium-Izrael mérkőzésnek

A belgák szeptember 6-án találkoztak volna az izraeli válogatottal a Nemzetek Ligájában a fővárosi Baldvin király Stadionban. A főpolgármesteri hivatal sajtóközleményében azonban az áll, hogy a közel-keleti helyzetre és annak nemzetközi visszhangjára való tekintettel Brüsszel város polgármestereinek és tanácsnokainak testülete úgy döntött, hogy nem lehet a területén megrendezni ezt “a közbiztonságra nagy kockázatot jelentő” mecset.

Bővebben:

21:15
Két izraeli telepes börtönbüntetést kapott, miután baltával támadtak egy palesztin családra Havarah faluban

A Lodi Központi Körzeti Bíróság három és fél, illetve három év börtönbüntetésre ítélt két telepest a Givat Ronen előőrsből, akik tavaly megtámadtak és megsebesítettek egy palesztin családot Havarában. A 26 éves Hanan Akiva Rabint és a 22 éves Raz Haim Geront faji indíttatásból elkövetett súlyos testi sértés, valamint ugyancsak faji indíttatásból elkövetett szándékos járműrongálás miatt ítélték el. A vád szerint a támadás során baltával és kövekkel támadtak a palesztin családra, miközben azok egy szupermarketben vásároltak. Továbbá megrongálták a család járművét és más autókat is. Az ítélet szerint a támadás során a vádlottak „Halál az arabokra” felkiáltással támadtak. A bíróság kötelezte őket, hogy fizessenek 45 ezer sékel kártérítést a családnak.

21:06
Források szerint a Gázai övezetben az izraeli hadsereg légicsapást mért olyan civilekre, akik segélyszállító teherautókra vártak. A támadásban kilenc ember életét vesztette.

Orvosi források a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy kilenc palesztin halt meg az izraeli hadsereg támadásában, amely a Gázai övezet déli részén lévő civil és kereskedő csoportokat érte, miközben segélyszállító teherautókra vártak. A források szerint azok a konvojok, amelyekre az emberek vártak, a Kerem Salom átkelőhelyen keresztül hoztak árukat.

21:01
Riasztás lépett életbe Alumim kibucban, a Gázai övezet körüli izraeli települések egyikén

20:57
Ezrek tüntetnek Askelonban az új választásokért: „képtelenség, hogy a kormány továbbra is figyelmen kívül hagyja a fájdalmunkat”

Tüntetők a kormány ellen Askelonban, ma este

Több ezer ember tüntet Askelonban a kormány ellen és új választások kiírásáért. A tüntetésen felszólalt Amosz Malka, az izraeli katonai hírszerzés (AMAN) volt vezetője, aki elmondta, hogy a kormány „inkább az izraeli hadsereg vezetőinek támadásával foglalkozik, mintsem a háború megnyerésével és új lehetőségek teremtésével.” Szerinte „a kormány nyomás alatt van, de még nem érzi, hogy a nyomás elviselhetetlen. Ezért fokoznunk kell a nyomást – társadalmi, politikai és üzleti szinten egyaránt.” A “Szabadok Hazánkban” nevű szervezet, amely a tüntetést szervezte, közleményében hangsúlyozta: „Képtelenség, hogy Izrael kormánya továbbra is figyelmen kívül hagyja polgárai fájdalmát és szükségleteit.”

20:13
Galant helyzetértékelő megbeszélésén a vezérkari főnökkel: „Kötelességünk megváltoztatni az északi helyzetet, felkészülünk minden lehetőségre”

A védelmi miniszter, Joav Galant, a vezérkari főnökkel, Herzi Halevivel együtt tartott helyzetértékelésen az Északi Parancsnokságon kijelentette, hogy az izraeli hadsereg „befejezi a szárazföldi és légi felkészülést, erősíti a hírszerzési rendszereket, és minden lehetőségre felkészül.” Galant hozzátette: „Kötelességünk megváltoztatni az északi helyzetet, és biztonságban visszajuttatni az állampolgárokat otthonaikba. Meg fogjuk találni az utat, hogy ezt megtegyük.”

Herzi Halevi, a vezérkari főnök is foglalkozott az északi határon tapasztalható eszkalációval a megbeszélés során, és elmondta: „Mindig emlékeznünk kell a feladatra – visszajuttatni a lakosokat a településekre, az otthonaikba, biztonságban és hosszú távú stabilitásban. Az Északi Parancsnokság minden egysége éjjel-nappal azon dolgozik, hogy teljesítse ezt a feladatot.”

19:48
Netanjahu Hagari kijelentéseiről: „A Hamasz képességeinek megsemmisítése a háború egyik fő célja, és az izraeli hadsereg elkötelezett e cél mellett”

Netanjahu reagált az izraeli hadsereg szóvivőjének azon kijelentésére, miszerint a Hamasz megsemmisítésének gondolata porhintés a közvélemény szemébe. Netanjahu hangsúlyozta: „A biztonsági kabinet a háború egyik céljaként határozta meg a Hamasz katonai és irányítási képességeinek megsemmisítését, és az izraeli hadsereg természetesen elkötelezett e cél mellett.”

18:57
Az izraeli vezérkari főnök a Hezbollah által közzétett haifai kikötőről készült videóval kapcsolatban: „Olyan megoldásokat készítünk elő, amelyek képesek lesznek megbirkózni az ilyen jellegű fenyegetésekkel”

A vezérkari főnök, Herzi Halevi reagált a Hezbollah által tegnap közzétett videóra, amely szerint az ő szervezetük készítette drónnal a felvételeket a haifai kikötőről. Halevi elmondta, hogy az izraeli hadsereg tisztában van azzal a képességgel, amelyet a Hezbollah alkalmazott. „Mi olyan megoldásokat készítünk elő és építünk, amelyek képesek lesznek megbirkózni az ilyen és hasonló fenyegetésekkel, és a megfelelő időben meg is fogjuk valósítani ezeket, amikor szükség lesz rájuk.”

Halevi az északi határ menti légvédelmi ütegek látogatásakor hangsúlyozta, hogy az izraeli hadsereg „lényegesen erősebb képességekkel rendelkezik, és úgy gondolom, hogy az ellenség csak részben ismeri azokat a képességeket, amelyekkel mi rendelkezünk. Amikor eljön az ideje, meg fogja tapasztalni őket.”

Halevi kiemelte a légvédelmi erők tevékenységét is: „Ez a védelem sok biztonságot nyújt az izraeli állampolgároknak és a hadseregnek is, de mi ezzel nem érjük be. Az izraeli hadseregnek még sok ereje van, amely a Hezbollah elleni támadásokra összpontosít.”

18:48
Naszrallah: “Ha Ciprus segít Izraelnek, akkor részesévé válik a háborúnak

Haszan Naszrallah, a Hezbollah főtitkára beszédében kijelentette, hogy ha Ciprus megnyitja repülőtereit Izrael számára, szervezete úgy tekint majd Ciprusra, mint a háborúban részt vevő félre, és ennek megfelelően fog cselekedni. Kijelentette, hogy továbbra is támogatni fogja a Gázai övezetet, és nem fog visszalépni ettől. Naszrallah szerint, ha Izrael tűzszünetet akar elérni Libanonnal, Jemennel és Irakkal szemben, először abba kell hagynia a háborút Gázában.

A Hezbollah főtitkára hangsúlyozta, hogy szervezetének elegendő emberi erőforrása van ahhoz, hogy Izraellel szemben fellépjen, és kijelentette: „Minden, a közvetítőkön keresztül érkező fenyegetés a Libanon elleni háborúval kapcsolatban nem ijeszt meg és nem tart vissza minket. Felkészültünk minden forgatókönyvre, és rendelkezünk egy teljes célpontbankkal, valamint a képességgel, hogy elérjük ezeket a célpontokat. Izrael tudja, hogy támadni fogunk a tengeren, a levegőben és a szárazföldön, és harcolni fogunk megállás nélkül, határok nélkül.”

18:42
Az izraeli hadsereg szóvivője: “A Hamasz megsemmisítésének gondolata csupán porhintés a közvélemény szemébe”

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője ma az izraeli 13-as csatornának adott interjújában kijelentette: „A Hamasz megsemmisítésének, eltüntetésének gondolata egyszerűen porhintés a közvélemény szemébe.” Hagari kifejtette, hogy „a Hamasz egy eszme, egy párt. Mélyen gyökerezik az emberek szívében – aki azt hiszi, hogy el tudjuk tüntetni a Hamaszt, téved. Ez a Muzulmán Testvériség, amely régóta jelen van a térségben.” Hagari szerint a Hamasz meggyengítésének módja egy új vezetés létrehozása a Gázai övezetben: „Amit tehetünk, az az, hogy valami újat növesztünk, valakit, aki helyettesítheti. Valakit, aki az élelmiszer-ellátást és a közszolgáltatásokat irányítja. Hogy ki lesz az? A politikai vezetés dönti el. Ha valóban gyengíteni akarjuk a Hamaszt, ez az út.”

Hagari elmondta, hogy az izraeli hadsereg közel áll a Rafahi Dandár legyőzéséhez, amely a Hamasz október 7-i támadásában is részt vett, és része volt a szervezet oxigéncsövének. Ugyanakkor hangsúlyozta: „Ha nem hozunk valami mást Gázába, végül újra a Hamaszt kapjuk vissza… Ki kell jelentenünk, hogy nem lehetséges minden foglyot katonai műveletekkel visszaszerezni. Más úton kell elérnünk, hogy a foglyokat visszakapjuk. Az izraeli hadsereg feladata, hogy megteremtse a lehetséges feltételeket, a politikai vezetés dolga pedig, hogy meghozza az ilyen döntéseket.”

18:35
Az izraeli hadsereg közleménye szerint feloldották a polgári védelmi parancsnokság által elrendelt korlátozásokat a Gázai övezet környékén, a 232-es úttól keletre fekvő izraeli településeken

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy feloldják a polgári védelmi parancsnokság által elrendelt korlátozásokat a Gázai övezet környékén lévő, a 232-es úttól keletre fekvő izraeli településeken. Ezután ezeken a településeken engedélyezett lesz az oktatási tevékenységek folytatása, akár ezer fős gyülekezések tartása, valamint a munkavégzés és a létfontosságú gazdaságok működtetése mindenféle korlátozás nélkül. Az intézkedés a védelmi miniszter és a vezérkari főnök által tartott helyzetértékelés után született.

A 232-es úttól nyugatra fekvő településeken azonban a jelenlegi korlátozások változatlanok maradnak. Ezek a települések a következők: Netiv Haaszara, Jad Mordechaj, Zikim, Karmia, Erez, Nir Am, Szderot, Ivim, Gevim, Or Haner, Miflaszim, Kfar Aza, Szaad, Alumim, Beeri, Reim, Magen, Nir Izzak, Kerem Salom, Nir Oz, Kiszufim, Ein Haslosa, Szufa, Holit, Nachal Oz és Nir Jichak.

18:30
Naszrallah: Ha a konfliktus tovább fokozódik, a Galil elfoglalása továbbra is lehetséges

A Hezbollah főtitkára, Haszan Naszrallah kijelentette, hogy “a Galil elfoglalása továbbra is lehetséges, amennyiben a konfliktus tovább fokozódik.” Egy beszédében Naszrallah azt állította, hogy a tegnap (kedden) közzétett légi felvételek a haifai kikötő katonai bázisáról „csak részei egy hosszabb felvételsorozatnak”. Hozzátette: “Még több órányi felvételünk van Haifa városáról. Célzottan tevékenykedtünk, hogy megrongáljuk a technológiai eszközöket, és Izraelt vakságra kényszerítsük.”

18:00
A szerdai hírek folytatása – 2024. június 19., szerda.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.