A Közvédelmi Hivatal: A rendőri erőszak jelensége az emberi jogok sárba tiprása, meg kell szüntetni

Első reagálásában a tüntetéseken elkövetett rendőri erőszakra a Közvédelmi Hivatal a rendőri erőszakot vizsgáló osztályt tette felelőssé, és hangsúlyozta, hogy ez “az erőszakos rendőrök elleni intézkedések hiányának és az elnéző gyakorlatnak az eredménye.”

Összecsapások egy rendőr és tüntetők között Tel-Avivban a múlt hónapban – Fotó: Itay Ron

A Közvédelmi Hivatal ma (vasárnap) először adott ki nyilatkozatot, amelyben elítélte a rendőri erőszakot a tüntetéseken, és hangsúlyozta, hogy az ezekről készült felvételek “a rendőri erőszak széleskörű jelenségét” tükrözik, és a rendőri visszaéléseket vizsgáló osztályt (Machas – מח”ש) tették felelőssé ennek felszámolásáért. “Ez az erőszak testet és lelket sért, és lábbal tiporja az emberi jogokat” – közölte a hivatal. “Ez a társadalom minden rétegét érinti Izraelben, és az igazságszolgáltatási rendszer iránti bizalom hiányához vezet.”

A Közvédelmi Hivatal hangsúlyozta, hogy évek óta figyelmeztet arra, hogy a Machasnak javítania kell a rendőri erőszakkal kapcsolatos ügyek kezelését és felszámolását, és megjegyezte, hogy az osztály jelenlegi viselkedése lehetővé teszi az erőszak folytatását. Awoke Zena ügyvéd a Közvédelmi Hivatalban azt mondta, hogy a rendőri erőszak „az erőszakos rendőrökkel szembeni végrehajtás hiányának, a ‘lehűtő hatás’ elkerülése érdekében való szemet hunyásnak, és az elnéző gyakorlat fenntartásának az eredménye”. Hozzátette, hogy a Machasnak „határozottan és proaktívan kell fellépnie a rendőri erőszak minden formája ellen, minden eseményt ki kell vizsgálnia, és minden erőszakos rendőrt felelősségre kell vonni”.

A rendőrség az elmúlt hónapban szigorította a tüntetések elleni intézkedéseket. Június a rendőrség és a tüntetők közötti kapcsolatok töréspontját jelentette: egy a tüntetőknek jogi segítséget nyújtó szervezet adatai szerint mintegy száz letartóztatás és kihallgatási idézés volt ebben a hónapban. Emellett jelentősen nőtt a rendőri erőszak, a sérültek száma, valamint a vízágyúk használatának gyakorisága. A Machas csak a nagy nyilvánosságot kapott esetekkel foglalkozik, mint például a sebesült önkéntes orvos letartóztatásával.

Tegnap este több tízezren tüntettek a kormány ellen és a túszok szabadon bocsátása mellett Tel-Avivban és számos más helyszínen az országban, köztük Jeruzsálemben, Caesareában, Haifában és Beer-Sevában. A kormány ellen tartott tüntetés végeztével a tel-avivi Kirija előtt a tüntetők a városközpont felé indultak. Néhányan a Túszok teréhez vonultak a rendőrség által jóváhagyott útvonalon, míg mások az engedélyezett útvonaltól eltérve a King George utcai Zeev-erőd felé vették az irányt. Amikor odaértek, a tüntetők százai máglyát gyújtottak a Likud központi épülete előtt.

A rendőrség erőszakkal kezdte eltávolítani a tüntetőket, többek között lovas rendőrök bevetésével, és összetűzések alakultak ki köztük és a tüntetők között. Legalább három embert letartóztattak. Egy kerekesszékes tüntetőt, állítása szerint, rendőrök döntöttek fel, és egy lovas rendőr megcsapott egy másik tüntetőt. A 12-es csatorna tudósítóját, Julan Kohent, miközben az eseményeket közvetítette, visszalökték. A rendőrség bocsánatkérő nyilatkozatot adott ki emiatt.

Egy a Jeruzsálemi Héber Egyetem Accord Intézete által múlt hónapban végzett felmérés, amelyben 1300 zsidó és arab polgárt kérdeztek meg, kimutatta, hogy 54% támogatja a kormányellenes tüntetéseket, és közülük 16% jelezte, hogy habozik részt venni bennük. A habozók közül 21% válaszolta, hogy az erőszaktól fél. Az összes megkérdezett közül 37% mondta, hogy a rendőrség legutóbbi viselkedése félelmet kelt bennük. 40% szerint a rendőrség nagy mértékben Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter kezébe került, és 38% szerint a rendőrség politikai szervezetté vált, és elhanyagolja közszolgálati feladatát.

Egy másik felmérés, amelyet a Reichman Egyetem Szabadság és Felelősség Intézete ugyanazon időszakban végzett, és amelyben 1500 embert kérdeztek meg, kimutatta, hogy 77% szerint a rendőrség csak kis vagy közepes mértékben kezeli egyenlően az állampolgárokat, függetlenül azok származásától vagy politikai hovatartozásától. Azonban a tüntetőkkel szembeni erőszak kapcsán megoszlanak a vélemények: 45% úgy vélte, hogy a rendőrök csak kis mértékben alkalmaznak erőszakot, míg 44% szerint nagy mértékben. A többi válaszadó nem tudott véleményt nyilvánítani.

Főkép: Egy tüntető letartóztatása, tegnap este Tel-Avivban – Fotó: Itay Ron

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz