Galant Austinnek: Itt az ideje az amerikai elkötelezettség megvalósításának az iráni nukleáris fegyverek megelőzésére, az idő fogy – Hírszüret

2024. június 25., kedd, a háború 263. napja
A keddi frissítések véget értek.
Szerdai hírösszefoglaló >>

23:45

Tűzoltóság: A Scopus-hegyen kitört tűz a Hadassza kórház és egy katonai bázis közelébe ért, 25 tűzoltócsapat dolgozik a helyszínen a lángok megfékezésében

Tűzoltó a tűz területén, ma este – Fotó: Avi Galan / Izraeli Tűzoltóság és Mentőszolgálat, Jeruzsálemi Körzet

23:10

Izrael és az USA júliusban stratégiai párbeszédet tart, amelyet Netanjahu videója miatt töröltek

Izrael és az USA júliusban stratégiai párbeszédet tart, amelyet eredetileg a múlt héten kellett volna megtartani, de Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy videója miatt elhalasztották. A videóban Netanjahu kritikát fogalmazott meg az amerikai fegyverszállítmányok Izraelbe való késlekedése miatt, ami haragot váltott ki a Biden-kormányzatban. A tervezett találkozón az iráni nukleáris program és a Közel-Keleten végrehajtott tevékenységei kerültek volna megvitatásra.


22:33

Tűz ütött ki a Scopus-hegy közelében Jeruzsálemben, 12 tűzoltócsapat dolgozik a helyszínen


20:07

Izraeli állampolgár és párja eltűntek a Fülöp-szigeteken

Jichák Cohen, 37 éves izraeli állampolgár, és párja, a 27 éves Jenéva López, eltűntek a Fülöp-szigeteken szombat óta. Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint az esetet az izraeli konzul és a helyi hatóságok kezelik az országban.


19:43

Ismail Haniyeh: Izrael téved, ha azt hiszi, hogy családja elleni támadások megváltoztatják álláspontját

Ismail Haniyeh, a Hamasz politikai irodájának vezetője kijelentette, hogy “ha Izrael azt hiszi, hogy családom elleni támadások megváltoztatják az álláspontomat és az ellenállást a megszállás ellen, akkor illúzióban él”. Haniyeh hozzátette, hogy minden áldozat a Gázai övezetben számára családtag. A tűzszüneti tárgyalásokkal kapcsolatban elmondta, hogy “a Hamasz nagy rugalmasságot mutatott, és beleegyezett minden tűzszüneti javaslatba azzal a feltétellel, hogy a háború véget ér és Izrael visszavonul az övezetből. Mi ragaszkodunk az elveinkhez, és minden megállapodásnak tartalmaznia kell a teljes tűzszünetet.”


19:32

Galant az USA védelmi miniszteréhez: Itt az ideje az amerikai elkötelezettség megvalósításának az iráni nukleáris fegyverek megelőzésére – az idő fogy

Fotó: Joav Galant és Lloyd Austin a Pentagonban, ma – Fotó: Ariel Hermoni / Védelmi Minisztérium

Joav Galant, Izrael védelmi minisztere ma találkozott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel a Pentagonban. Galant hangsúlyozta Austin számára, hogy “itt az ideje az utóbbi évek összes amerikai kormányának elkötelezettségét megvalósítani: az iráni nukleáris fegyverek megelőzése – az idő fogy”. Galant a találkozó kezdetén kijelentette, hogy az északi határon közösen próbálnak rendezésre jutni, de minden lehetőséget meg kell vitatniuk, amelyekkel szembesülhetnek. Hozzátette, hogy Izraelnek és az Egyesült Államoknak “gyorsan meg kell oldaniuk a közöttük fennálló néhány nézeteltérést, ahogyan barátok teszik, és erősíteniük kell közös álláspontjukat”.

A találkozón részt vett továbbá Eyal Zamir nyugalmazott vezérőrnagy, a Védelmi Minisztérium főigazgatója, valamint Mike Herzog, Izrael washingtoni nagykövete.


19:10

A Külügyi és Védelmi Bizottság elnöke, Juli Edelstein a sorozási törvényről: “Vagy széles körű egyetértéssel fogadják el a törvényt, vagy egyáltalán nem”

A Kneszet Külügyi és Védelmi Bizottsága ma ülést tartott a sorozási mentességi törvényről. A bizottság elnöke, Juli Edelstein képviselő elmondta, hogy “ha a törvényt nem fogadják el széles körű egyetértéssel, akkor egyáltalán nem fogadják el”.


18:51

Az ENSZ Izraelnek: Felfüggesztjük a segítségnyújtási tevékenységet az övezetben, ha nem tesznek lépéseket a humanitárius dolgozók védelme érdekében

Segélyszállítmányokat szállító teherautók lépnek be a Gázai övezetbe, a múlt hónapban – Fotó: Abdel Kareem Hana / AP

Az ENSZ ebben a hónapban levelet küldött izraeli vezetőknek, amelyben figyelmeztetett, hogy felfüggeszti a Gázai övezetben folyó segítségnyújtási tevékenységeit, ha nem tesznek sürgős lépéseket a humanitárius dolgozók védelme érdekében – jelentette az AP hírügynökség két magas rangú ENSZ-tisztviselőre hivatkozva. A jelentés szerint a levélben az állt, hogy Izraelnek biztosítania kell az ENSZ dolgozóinak közvetlen kommunikációt az izraeli erőkkel az övezetben. A végső döntés a segítségnyújtási tevékenységek felfüggesztéséről még nem született meg.

Kapcsolódó:


18:31

Kanada újra felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Libanont: “A helyzet kiszámíthatatlanná válik, most van itt az idő a távozásra”

Izraeli támadás Al-Khiam faluban, Dél-Libanonban, két nappal ezelőtt – Fotó: AFP

A kanadai kormány ismételten felszólította az ország Libanonban tartózkodó állampolgárait, hogy hagyják el a térséget. Mélanie Joly, Kanada külügyminisztere hangsúlyozta, hogy “az ország biztonsági helyzete kiszámíthatatlanná válik. Most van itt az idő távozni, amíg még elérhetőek a repülőjáratok.” (Reuters)


18:10

A legfőbb ügyész: Az ítélet következtében a biztonsági rendszernek haladéktalanul be kell soroznia 3,000 ultraortodox férfit, a jelenlegi toborzási számokon felül

Gali Baharav-Miara, az állam legfőbb ügyésze utasította a biztonsági rendszert, hogy haladéktalanul sorozzon be 3,000 jesiva növendéket a jelenlegi toborzási számokon felül, a Legfelsőbb Bíróság ítéletének megfelelően, amely szerint az államnak be kell őket soroznia. Elmondása szerint a 3,000 fős létszám kezdeti szám, “amely nem tükrözi teljes mértékben a hadsereg jelenlegi igényeit és a terhek egyenlő megosztásának előmozdítását.” Ezért utasította a biztonsági rendszert, hogy dolgozzon ki egy tervet ennek növelésére és a toborzási potenciál kiaknázásához szükséges lépések megtételére.

A biztonsági rendszer, valamint a pénzügyminisztérium és az oktatási minisztérium jogi tanácsadóinak küldött levelében az ügyész azt is utasította, hogy “tartózkodjanak minden olyan intézkedéstől, amely közvetlenül vagy közvetve pénzügyi támogatást nyújt azoknak, akik elkerülik a sorozást, vagy amelyek az említett bírósági ítélet megkerülését jelentik.” Ez szintén a Legfelsőbb Bíróság ítéletére hivatkozik, amely kimondta, hogy az állam többé nem finanszírozhatja azokat a jesivákat és kollelokat, amelyek tanulói nem kaptak felmentést a sorozás alól, vagy amelyek szolgálatát jogszerűen elhalasztották.


18:01

Ganz: A Nemzeti Tábor nem fog részt venni olyan kormányban, amely fenntartja a katonai szolgálat alóli mentességet

Beni Ganz, a Nemzeti Tábor elnöke kijelentette, hogy pártja “nem fog részt venni olyan kormányban, amely fenntartja a katonai szolgálat alóli mentességet, és nem nyújt megoldást a szolgálatra”. A Herzliya konferencián, a Reichman Egyetemen tartott beszédében Ganz hangsúlyozta, hogy szándékában áll egy olyan kormányt alakítani, amely “nemzeti szolgálati tervet dolgoz ki mind az ultraortodox, mind az arab közösségek számára”, mivel ez egy “felsőbb nemzeti szükséglet, amelyet politikai nyomás ellenére is elő kell mozdítani”.

Ganz kiemelte, hogy a nemzeti szolgálat minden izraeli állampolgár számára fontos, és a szolgálat alóli mentesség kérdésének kezelése alapvető fontosságú az egyenlő teherviselés érdekében.


17:10

Túszok családjai a Kneszetben: “A rendőrség erőszakos eszközöket alkalmaz velünk szemben, mintha egyáltalán nem akarnának látni minket”

A túszok családjai incidensekről számoltak be, amelyek során a rendőrök erőszakot alkalmaztak velük szemben, többek között vízágyúkkal és “bűzbombákkal”. A Nemzetbiztonsági Bizottság különleges ülésén megvitatták a vízágyúk használatát a tüntetők ellen a rendőrségi eljárások megsértése mellett, és a “bűzbombák” alkalmazásával kapcsolatos rendőrségi eljárások megváltoztatásáról tárgyaltak. Gabi Lasky ügyvéd a megbeszélésen elmondta, hogy a vízágyúk veszélyes eszközzé váltak. “Sajnálom, de az elmúlt évben a vízágyúk szinte minden használata törvénytelen,” mondta a volt képviselő, “nincs itt harmadik szint (erőszakos ellenállás, a szerk.), ez nem olyan helyzet, amelyben vízágyút lehet alkalmazni.”

Gil Dikman, a Gázában elrabolt Karmel Gat rokona elmondta, hogy ő és a húga is bűzbomba áldozatai lettek a tüntetések során. “El kellett dobnia a ruháit, le kellett vágnia a haját,” mondta, “a túszok családjai nem bűnözők, nem kell velünk szemben erőszakot alkalmazni.” Dikman megjegyezte, hogy nem érti, miért alkalmaznak velük szemben erőszakos eszközöket, “mintha egyáltalán nem akarnának látni minket az utcán — egyáltalán nem.” Véleménye szerint nincs semmi oka annak, hogy a családtagoknak félniük kellene a rendőrségtől. “Ennek nem kellene így lennie,” mondta.


16:52

Az ENSZ szakértői: Az északi övezetbe nyújtott segítség növelése enyhítette az éhínségi válságot, de a kockázat továbbra is magas minden területen

Élelmiszerosztás a Dzsabalija menekülttáborban, az övezet északi részén, múlt héten – Fotó: Mahmoud Issa / Reuters

A Gázai övezet északi részébe irányuló segítség növelése enyhítette a régióban uralkodó éhínségi válságot, de az övezet egészének lakói továbbra is magas kockázatnak vannak kitéve a súlyos éhezés szempontjából – áll egy ENSZ és segélyszervezetek szakértői által készített jelentésben, amelynek végleges változata az AP hírügynökséghez került. A jelentés, amelyet várhatóan még ma közzétesznek, azt mutatja, hogy az övezet szinte minden lakója nehezen jut elegendő élelemhez, és körülbelül félmillióan várhatóan a legsúlyosabb éhínségben fognak szenvedni a következő hónapokban.

A jelentés az IPC (Integrated Food Security Phase Classification) indexhez tartozik, amelyet több mint 12 ENSZ ügynökség és segélyszervezet kezel, és amelynek célja annak meghatározása, hogy egy adott területen éhínség van-e. Az index legutóbbi, márciusban közzétett jelentésében az állt, hogy az övezet lakóinak mintegy harmada az 5-ös, a legmagasabb szintű éhínségben szenved, és hogy az északi részen súlyos éhínség várható azonnali időtávban. Azonban ebben a hónapban egy ENSZ szakértői bizottság jelentést tett közzé, amely szerint nincs elegendő információ az északi övezetben fennálló éhínségi állapot kihirdetéséhez. (AP)


16:40

Cahal: A légierő támadást hajtott végre Dél-Libanonban; két Izraelbe átlépő drónt lelőttek

A Cahal bejelentette, hogy a légierő támadást hajtott végre Hezbollah épületei és terrorista infrastruktúrái ellen Al-Khiam és Al-Adaisa falvak környékén, Dél-Libanonban. Emellett a hadsereg tüzérségi támadást intézett Liyada, Labuna, Al-Naqoura és Shouba falvak ellen, szintén az ország déli részén. A hadsereg közölte továbbá, hogy sikeresen lelőttek két drónt, amelyek Libanonból átlépték az izraeli határt, és nincs sérült.


16:12

Cahal: 24 palesztint tartóztattak le az éjszaka a Ciszjordánia több pontján, kettőt lelőttek és megsebesítettek

A hadsereg bejelentette, hogy az éjszaka során 24 palesztint tartóztattak le a hadsereg, a Sabak és a Határőrség több helyszínen végrehajtott akciójában Ciszjordániában. A közlemény szerint a csapatok fegyvereket és robbanószereket találtak, és két fegyverest lőttek le és sebesítettek meg a Jordán-völgyben és Binjaminban. A hadsereg továbbá közölte, hogy egy katonai járművet lövések értek Tulkarem környékén; nincsenek sérültek, és a csapatok keresik a fegyvereseket.


15:50

Az Egészségügyi Világszervezet: A Rafah átkelő lezárása legalább 2,000 ember orvosi evakuálását akadályozta meg

Az Egészségügyi Világszervezet bejelentette, hogy a Rafah átkelő lezárása legalább 2,000 ember orvosi evakuálását akadályozta meg. Richard Peeperkorn, a szervezet Ciszjordániában lévő képviselője szerint az átkelő lezárása előtt naponta körülbelül 50 ember hagyta el az átkelőt orvosi kezelésre szorulva. “Ez azt jelenti, hogy mióta az átkelőt május 7-én lezárták, legalább 2,000 ember nem tudott elhagyni Gázát orvosi kezelésre” – mondta Peeperkorn.

A Rafah átkelőt akkor zárták le a lakosok és a humanitárius segélyek számára, amikor Izrael május elején katonai műveletet indított Rafahban. Az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar képviselői a múlt hét végén tárgyaltak az átkelő újbóli megnyitásáról és a humanitárius segélyek újbóli biztosításáról. Az egyiptomiak továbbra is követelik az izraeli erők visszavonását az átkelőtől és a gázai oldal palesztin kézbe adását. Ezért az átkelő továbbra is zárva marad. (Reuters)


15:34

Tűz ütött ki Felső-Galileában egy nyílt területen, miután a legutóbbi libanoni rakétatámadás elfogott rakétatöredékei leestek

A tűz Felső-Galileában, ma – Fotó: Északi Tűzoltóság

Tűz ütött ki Felső-Galileában egy nyílt területen, miután a legutóbbi libanoni rakétatámadás elfogott rakétatöredékei leestek. A tűz a Dison mosáv közelében lévő nyílt területen tört ki. Öt tűzoltócsapat és a készenléti osztagok tagjai dolgoznak a tűz megfékezésén.


14:39

Törökország külügyminisztere: Ciprus katonai tevékenység bázisává vált Gáza ellen

A török külügyminiszter, Hakan Fidan, a török “Habertürk” portálnak adott interjújában elmondta, hogy országa olyan hírszerzési információkkal rendelkezik, amelyek szerint Ciprus több ország katonai tevékenységének bázisává vált Gáza ellen. “Amikor ezt felvetettem európai kollégáim előtt, azonnal kijelentették, hogy ez egy logisztikai bázis. A tény az, hogy a helyszínen olyan tevékenység zajlik, amely arra szolgál, hogy elfedje katonai bázis jellegét” – mondta.

Fidan hozzátette, hogy nagy valószínűséggel a jelenleg alacsony intenzitású gázai konfliktus további országokat is bevonhat. A múlt héten figyelmeztetett a Hezbollah főtitkára, Haszan Naszrallah, hogy ha Ciprus megnyitja repülőtereit Izrael előtt, szervezete úgy fog vele szemben fellépni, mint egy háborús partnerrel. Fidan szerint más országok konfliktusba való bevonása, valamint Naszrallah figyelmeztetése azt jelzi, hogy a konfliktus regionális háborúvá fejlődése egyáltalán nem kizárt.


14:14

Riasztások voltak Felső-Galileában rakéták kilövése, valamint egy légi jármű behatolásának veszélye miatt


11:49

A Gázai övezetben megerősítették, hogy Haniyeh tíz családtagja, köztük a nővére, meghalt a bombázásban

A Gázai övezet tisztviselői megerősítették, hogy Ismail Haniyeh, a Hamasz politikai irodájának vezetőjének nővére, Zohar Haniyeh, meghalt ma egy izraeli bombázásban az Al-Sati menekülttáborban. A tisztviselők szerint Haniyeh további tíz családtagja is életét vesztette a bombázásban.


11:22

Goldknopf a Legfelsőbb Bíróság döntéséről: Várható és csalódást keltő; Ganz: Nem késő megegyezni

A Nemzeti Tábor elnöke, Beni Ganz, a Legfelsőbb Bíróság döntésére reagálva a haredi közösséghez fordult, és kijelentette: „Nem késő megállapodásra jutni, amely az ország javát szolgálja és izraeli szolgálatra vezet. A szolgálat biztonsági szükséglet és erkölcsi kötelesség is, nem a Tóra tanulása helyett, hanem azért, hogy továbbra is létezhessünk egy országban – harediek, arabok, világiak és a társadalom minden része együtt. Eljött az idő, hogy széles körű egyetértéssel megtervezzük az izraeli szolgálatot.” Ganz kijelentéseiben a miniszterelnököt és kormánya minisztereit hibáztatta, akik szerinte nem kerestek megoldást a katonai szolgálat és az állami szolgálat problémájára, hanem csak a koalíció fenntartására koncentráltak.

A Tóra Zsidósága párt elnöke, Yitzhak Goldknopf építési és lakhatási miniszter a döntésre reagálva kijelentette: „Várható, de nagyon szomorú és csalódást keltő döntés. Izrael Állama azért jött létre, hogy otthont adjon a zsidó népnek, amelynek a Tóra léte alapja. A szent Tóra győzedelmeskedni fog.”

Kapcsolódó:


10:51

Hanegbi: Nem lehet eltüntetni a Hamaszt mint eszmét


10:17

Izraeliek polgári pert indítottak New Yorkban hét jelenlegi és korábbi UNRWA vezető ellen

Mintegy száz izraeli polgári pert indított hét jelenlegi és korábbi UNRWA vezető ellen egy szövetségi bíróságon New Yorkban. A keresetben azt állítják, hogy az ENSZ palesztin menekülteknek nyújtott segélyügynökségének vezetői tudták, hogy a Hamasz nagy összegeket irányít át a nemzetközi segélyalapokból katonai erősítésre és alagutak ásására, és nem használják azokat az eredeti célra: tanárok, orvosok, ápolók és közszolgák fizetésének kifizetésére a Gázai övezetben. Az alperesek között van az UNRWA vezetője, Philippe Lazzarini.

Október 7. óta több keresetet is benyújtottak az UNRWA ellen. Több esetben azt állították, hogy az ügynökség segítette a Hamaszt, és ezért meg kell szüntetni mint a Gázai övezetet finanszírozó és irányító szervezetet. A jelenlegi kereset a segélyalapok terrorcselekményekre történő felhasználását célozza, és várhatóan számos jogi akadályba ütközik az ENSZ dolgozóinak mentelmi joga miatt. Mindazonáltal, ha a bíróság jóváhagyja a keresetet, az segíthet más áldozatoknak is kártérítést követelni az ENSZ-től, és nyomást gyakorolhat az UNRWA-t támogató országokra a kérdés újraértékelésére.


10:15

Mahmud Abbasz, a Palesztin Hatóság elnöke várhatóan Oroszországba látogat
(Reuters)


10:03

Gafni: Nincs egyetlen bíró sem, aki érti a Tóra tanulásának értékét és hozzájárulását Izrael népéhez az évszázadok során

Moshe Gafni, a Tóra Zászlaja párt elnöke és a Kneszet tagja a Legfelsőbb Bíróság a harediek katonai szolgálat alóli mentessége elleni petíciókra vonatkozó döntésére reagálva kijelentette: „Nincs egyetlen bíró sem, aki érti a Tóra tanulásának értékét és hozzájárulását Izrael népéhez az évszázadok során.” Gafni továbbá kijelentette: „Soha nem volt még a Legfelsőbb Bíróságnak olyan ítélete, amely a jesiva tanulók és a haredi közösség javára döntött volna.”


09:46

Katonai gyakorlat lesz Kirjat Smona körzetében 15:00 óráig

Katonai gyakorlatot tartanak Kirjat Smona körzetében 15:00 óráig, amelynek során élénk jármű- és biztonsági erők mozgása lesz tapasztalható.


09:28

A rendőrfőkapitány: A rendőrséggel szembeni diskurzus minden határt átlép, a rendőrök nem egy miniszter milíciája


09:07

A Legfelsőbb Bíróság 11:00 órakor közzéteszi döntését a sorkötelezettségi törvény elleni petíciókról


08:59

A hadsereg az Al-Sati támadásról: Olyan terroristákat támadtunk, akik túszok fogvatartásában vettek részt

A Cahal szóvivője ma reggel nyilatkozott az Al-Sati menekülttáborban éjszaka történt támadásról, ahol a jelentések szerint Haniyeh nővére és családtagjai is meghaltak. A hadsereg közlése szerint az izraeli légierő harci repülőgépei által megtámadott épületet a Hamasz terroristái használták, akik közül néhányan részt vettek túszok fogvatartásában és az október 7-i mészárlásban.


08:51

Ganz a német külügyminiszternek: A Hezbollahhal szembeni diplomáciai megoldástól való eltávolodás katonai lépéshez közelít minket

Beni Ganz, a Nemzeti Tábor elnöke találkozott Annalena Baerbockkal, Németország külügyminiszterével, és elmondta neki, hogy „a Hezbollah agressziójával szembeni diplomáciai megoldástól való eltávolodás az eszkalációhoz és a katonai megoldás alkalmazásához közelít minket”. Ganz hozzátette, hogy Németország és az Európai Unió Iránra és helyi támogatottjaira gyakorolt nyomása elengedhetetlen a térség agressziójának megakadályozásához, és meghívta Németországot, hogy vegyen részt egy nemzetközi mechanizmus létrehozásában a humanitárius segélyek biztosítására az övezetben a Hamasz beavatkozása nélkül.


07:58

Gallant Blinkennek: Gyorsan meg kell oldanunk a nézeteltéréseket. Ellenségeink figyelik a kapcsolatunkat


07:20

Jelentések a Gázai övezetből: Haniyeh nővére meghalt a Cahal támadásában az Al-Sati menekülttáborban

A Gázai övezetben jelentették, hogy Ismail Haniyeh, a Hamasz politikai irodájának vezetőjének nővére meghalt a Cahal támadásában az Al-Sati menekülttáborban, Gáza városában, további legalább 12 emberrel együtt. A jelentések szerint nem töltött be hivatalos pozíciót a Hamaszban.

Áprilisban Izrael Haniyeh három fiát is megölte egy támadásban Gáza városában. Akkor a Cahal azt állította, hogy a három személy terrorcselekmény végrehajtására készült, és egyikük részt vett túszok fogvatartásában. Akkor a hadsereg nem értesítette és nem kapta meg a politikai vezetés jóváhagyását a támadás előtt, és a déli parancsnokság vezetője sem volt előzetesen tájékoztatva. A támadást a déli parancsnokság tűzparancsnoka, egy alezredesi rangú tiszt hagyta jóvá.


07:13

Politico jelentés: Az USA közvetett üzenetet küldött a Hezbollahnak – ne feltételezzétek, hogy megakadályozhatjuk Izraelt a támadásban

Az USA nemrégiben közvetett üzenetet küldött a Hezbollahnak, miszerint ne feltételezzék, hogy Washington megakadályozhatja Izraelt egy széles körű libanoni támadásban – mondta két amerikai forrás a Politico hírportálnak. Egy másik, az ügy részleteit ismerő forrás szerint az üzenet célja, hogy puhítsa a Hezbollahot és az Izraellel való konfliktus enyhítésére ösztönözze. A két forrás szerint a Hezbollahnak meg kell értenie, hogy az USA segíteni fog Izraelnek megvédeni magát, és ne feltételezzék, hogy Washington fékezni fogja az izraeli döntéshozatalt. Hozzátették, hogy a Biden-kormány minden forgatókönyvben segíteni fog Izraelnek a Hezbollah elleni védekezésben, beleértve a Vaskupola készleteinek feltöltését és hírszerzési információk biztosítását. Elmondásuk szerint, ha a Hezbollah például súlyos rakétatámadásokat indít nagyvárosok ellen, az USA közvetlenebb katonai segítséget nyújthat.

A két forrás hozzátette, hogy Izraelben még nem született döntés a Hezbollah elleni lépésekről, és megjegyezték, hogy úgy tűnik, egyik fél, beleértve Iránt sem akar teljes körű háborút. „Ami az izraelieket illeti, a célunk az, hogy valóságot fecskendezzünk Benjamin Netanjahu megfontolásaiba” – mondta egy magas rangú kormányzati forrás. Az amerikai hírszerzés szerint a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah nem akar háborút, és egy másik magas rangú kormányzati forrás szerint a nagyobb aggodalom az, hogy az egyik fél hibás számítása háborúba sodorhatja a helyzetet.


06:40

Egy vízvezeték felrobbant Ein Karem városrészben Jeruzsálemben, több embert kimentettek az áradás után

Fotó: A rendőrség szóvivője

Egy vízvezeték felrobbant Ein Karem városrészben Jeruzsálemben, és több embert kimentettek az áradás után – közölte a rendőrség. A közlemény szerint eddig nem jelentettek sérülteket, de több lakóház, jármű és infrastruktúra károsodott a városrészben.


06:37

Macron és Abdullah találkozott Párizsban, a két vezető tűzszünetet és a túszok szabadon bocsátását sürgette

Emmanuel Macron francia elnök az Elysée-palotában találkozott II. Abdullah jordán királlyal Párizsban, és mindketten arra kérték Izraelt, hogy „szüntesse meg az összes korlátozást a Gázai övezetbe irányuló segélyszállítmányokra”. Macron és Abdullah hangsúlyozták a tűzszünet szükségességét az övezetben, és követelték az összes túsz, köztük két francia állampolgár szabadon bocsátását. A két vezető mély aggodalmát fejezte ki a Ciszjordániai helyzet miatt, és elítélték a telepesek erőszakosságát. Megállapodtak abban, hogy továbbra is együtt dolgoznak egy „állandó és megbízható” megoldás érdekében, amely a kétállami megoldáson alapul. Emellett üdvözölték a palesztin kormány által vezetett kezdeményezéseket. Mindketten figyelmeztettek az izraeli-libanoni határ menti helyzetre, és felszólították mindkét felet, hogy „felelősségteljesen és visszafogottan” viselkedjenek.


00:54

Blinken találkozott Gallanttal, és hangsúlyozta a diplomáciai megállapodás szükségességét „amely lehetővé teszi Izrael és Libanon lakosainak hazatérését”.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Matthew Miller bejelentette, hogy Antony Blinken, az USA külügyminisztere találkozott Joav Gallant védelmi miniszterrel. A két vezető a tűzszünet szükségességéről beszélt a Gázai övezetben, amely magában foglalja a túszok szabadon bocsátását és a palesztin civilek szenvedéseinek enyhítését. Blinken hangsúlyozta a további lépések szükségességét a humanitárius segélymunkások védelme érdekében az övezetben, valamint a segélyek eljuttatását az egész övezetbe az ENSZ-szel együttműködve.

Emellett az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy Blinken tájékoztatta Gallantot a Gázai övezet háború utáni újjáépítésére irányuló folyamatos diplomáciai erőfeszítésekről, és kiemelte ennek a kérdésnek a fontosságát Izrael biztonsága szempontjából. Blinken hangsúlyozta az USA elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett.


22:16

A túszok visszaszolgáltatásáért tartott tüntetés véget ért a Aza utcán Jeruzsálemben


22:14

A 12-es hírcsatorna felmérése: a koalíció 47 mandátumra zsugorodik, a Likud 20 mandátumot szerezne

A 12-es hírcsatornán közzétett felmérés szerint, ha ma tartanák a választásokat, a jelenlegi koalíció csak 47 mandátumot kapna, míg az ellenzék 73 mandátumot szerezne. Ganz pártja egy mandátummal emelkedik az előző felméréshez képest, akárcsak a Likud és az Izrael Beitenu. Az Avoda és a Merec közötti egyesült párt két mandátummal erősödik az előző felméréshez képest. Ezzel szemben az Otzma Jehudit egy mandátumot veszít, míg a Vallásos Cionizmus párt nem éri el a bejutási küszöböt.

A felmérés alapján a pártok mandátumeloszlása a következő lenne:

 • A Nemzeti Tábor: 23 mandátum
 • Likud: 20 mandátum
 • Jes Atid: 15 mandátum
 • Jiszrael Beitenu: 14 mandátum
 • Munkapárt-Merec: 11 mandátum
 • Sasz: 10 mandátum
 • Otzma Jehudit: 9 mandátum
 • Tóra Zsidósága: 8 mandátum
 • Hadas-Taal: 5 mandátum
 • Raam: 5 mandátum
 • Vallásos Cionizmus: 0 mandátum
 • Balad: 0 mandátum

21:55

A Kneszet első olvasatban jóváhagyta a tartalékos szolgálat alóli mentességi korhatár egyéves emelésére vonatkozó ideiglenes rendelkezést

A Kneszet első olvasatban jóváhagyta a tartalékos szolgálat alóli mentességi korhatár emelésére vonatkozó ideiglenes rendelkezés egyéves meghosszabbítását. A Kneszet 51 tagja támogatta a javaslatot, 47-en ellenezték. Az ideiglenes rendelkezés, amely eddig szabályozta a folyamatot, a hónap végén lejár. A törvény célja, hogy megakadályozza a mentességi korhatárhoz közel álló tartalékos katonák elbocsátását, akik jelenleg a harcokban vesznek részt – a védelmi minisztérium szerint ez veszélyeztetné a hadsereg készenlétét. Az ideiglenes rendelkezés nélkül a biztonsági szolgálatról szóló törvény szerint a tartalékos katonákat 40 éves korban, a tartalékos tiszteket 45 éves korban, míg a kulcsfontosságú pozíciókban szolgáló tartalékosokat – például harci orvosokat, mentősöket és technikusokat – 49 éves korban mentesítik a szolgálat alól.


21:42

Több tucatnyi tüntető a túszok visszaszolgáltatásáért Benjamin Netanjahu magánlakása előtt tüntetett Jeruzsálemben

A jeruzsálemi tüntetés ma este – Fotó: Naama Greenbaum

Több tucatnyi tüntető a túszok visszaszolgáltatásáért tüntetett Benjamin Netanjahu miniszterelnök magánlakása előtt az Aza utcán Jeruzsálemben. Az utcán rendőrségi barikádokat állítottak fel, de a tüntetőknek sikerült áttörniük azokat. A rendőrség vízágyút helyezett el a helyszínen, és a rendőrök összecsaptak néhány tüntetővel. Mielőtt a helyszínre értek volna, mintegy 300 tüntető elzárta a Párizsi tér kereszteződését, amely a miniszterelnök hivatalos rezidenciája közelében található. A rendőrség közölte: „A helyszínen tartózkodó rendőrtiszt utasította a tüntetőket a feloszlásra. Miután a rendbontók nem tettek eleget ennek, és nem követték a helyszínen lévő rendőrök utasításait, megkezdődött az eltávolításuk az útról.”


21:31

Az amerikai külügyminisztérium: Az USA továbbra is fegyvereket szállít Izraelnek, nem értik a miniszterelnök megjegyzését

Az amerikai külügyminisztérium ma közölte, hogy az USA „továbbra is teljesíti Izrael fegyverekre vonatkozó kéréseit”, és hogy a minisztérium „nem érti a miniszterelnök megjegyzését, miszerint az USA megakadályozza a fegyverek átadását”. A minisztérium közleményében azt írták, hogy Izrael közölte az USA-val, hogy „közeledik a jelentős harcok végéhez Rafiahban”, és hozzátették, hogy nincs egyetértés a Gázai övezet jövőjét illetően, valamint hogy az USA ellenzi annak izraeli megszállását. Az USA „továbbra is elkötelezett amellett, hogy biztosítsa Izrael katonai fölényét a régió többi országával szemben” – áll a közleményben. A minisztérium hozzátette, hogy a videó, amelyen egy palesztin látható egy katonai járműhöz kötözve, „megdöbbentő” és teljes mértékben elfogadhatatlan. A közlemény szerint Izraelnek ki kell vizsgálnia az esetet, és meg kell büntetnie a felelősöket. (Reuters)


21:15

Cahal: Páncéltörő rakétát lőttek ki Jiron kibucra Felső-Galileában; a kibuc szerint egy panziót talált el, jelentős anyagi kár keletkezett


20:27

Barzilai Kórház: Öt sérültet fogadtunk az askeloni légiriadó miatt, négyen könnyebb sérülésekkel, egy ember pedig szorongásos rohamot kapott

Barzilai Kórház: Öt sérültet fogadtunk az askeloni légiriadó miatt, négyen könnyebb sérülésekkel, egy ember pedig szorongásos rohamot kapott. Korábban a Magen David Adom közölte, hogy több sérültet láttak el, akik a biztonságos helyre való futás közben sérültek meg.


19:34

A hadsereg bejelentette, hogy Muhammad Al-Atrash, a Gázai hadosztály északi brigádjának felderítője, október 7-én elesett a harcokban, és holttestét a Gázai övezetben tartják

A hadsereg közleménye szerint az 39 éves Al-Atrash, aki a Negevben található Sawa lakója volt, a Gázai hadosztály északi brigádjában szolgált felderítőként.

Muhammad Al-Atrash

Al-Atrash két feleség férje és 13 gyermek apja volt, akik közül a legfiatalabb néhány hónappal az október 7-i események előtt született. Nagybátyja elmondta a túszul ejtését követően: “Az életünk nem ugyanaz, amióta Muhammad nem tért haza a háború kezdetétől fogva. Nagyon nehéz ilyen feszült légkörben élni, különösen azért, mert nem tudjuk, él-e vagy halott. Reméljük, hogy jó híreket kapunk, amelyek visszaadják mindannyiunknak az örömet. A gyerekek minden nap kérdezik, mikor tér vissza az apjuk, és nem tudunk válaszokat adni nekik.”


19:29

Riasztások szólaltak meg a Gázai övezet körüli régióban


19:00

Közzétették Hersh Goldberg-Polin, Or Levy, Alon Ahel és Elia Cohen elrablásának videóját

Ma este a túszok családjainak központja közzétette a videót Hersh Goldberg-Polin, Or Levy, Alon Ahel és Elia Cohen elrablásáról, a családtagok kérésére. A négy személyt a Gázai övezetbe hurcolták el, miután menedéket kerestek a Reimben tartott Nova fesztiválról menekülve. A videó, amely körülbelül két perces, terroristák testkameráin készült. A családok kérésére a videót szerkesztették, és néhány részletet elhomályosítottak, beleértve Ahel arcát. A felvételen látható az elrablás pillanata és az elhurcolásuk a Gázai övezetbe, valamint Goldberg-Polin súlyosan sérült állapotban. A túszok családjainak központja közleményében úgy nyilatkozott: „Ez a nehéz videó súlyos vádirat az elhanyagolás ellen, amely már 262 napja tart. Élve rabolták el őket, és élve kell visszatérniük, még ma.”

Bővebben:


18:55

Riasztások szólaltak meg Felső-Galileában


18:27

Lapid a Knesszetben Netanjahuhoz fordult: „Ugyanazokat a figyelmeztetéseket láttuk, csak te nem akartad hallani”

Yair Lapid, az ellenzék vezetője, a Knesszetben mondott beszédében Benjamin Netanjahu miniszterelnökhöz fordult: „Két héttel október 7-e előtt sajtótájékoztatót tartottam, és figyelmeztettem a katasztrófára. Te és én ugyanazokat a hírszerzési információkat láttuk, ugyanazokat a figyelmeztetéseket, de te nem akartad hallani. Túl elfoglalt voltál azzal, hogy megpróbáld szétrombolni az igazságszolgáltatási rendszert. Itt, a Knesszetben, a folyosókon a Cahal tábornokai, a vezérkari főnökök könyörögtek, hogy állj le. De te nem akartad meghallani.”

Lapid így folytatta: „Nem marad belőled semmi. Az egyetlen dolog, ami a nevedet viseli majd, az október 7-e lesz. Hamarosan lesz itt egy működőképes kormány, amely tiszteletben tartja a demokráciát, a zsidóságot, és amelynek tagjai tisztelni fogják egymást és az országért dolgoznak, nem magukért. Lesz itt egy kormány, amely visszahozza a túszokat, és hazaviszi az északi és déli lakosokat.”


18:24

Cahal: Két rakétaindítást semmisítettek meg, amelyek a Gázai övezet északi részéről Izraelbe tartottak


18:22

Riasztások szólaltak meg a Golán-fennsíkon


18:16

Netanjahu a tengeralattjárók ügyében folytatott vizsgálóbizottságról: „Az általam hozott döntések létfontosságúak Izrael biztonságához”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Knesszetben tartott beszédében kijelentette, hogy nem szándékozik reagálni a tengeralattjárók és hadihajók ügyével kapcsolatos állami vizsgálóbizottságra a háború idején. „Egy dolgot mondhatok: az általam hozott döntések a tengeralattjárók és hadihajók ügyében létfontosságúak voltak és maradnak Izrael biztonságának garantálásához az Irán által vezetett gonosz tengellyel szemben” – tette hozzá Netanjahu. „Néhányuk már megmutatkozott a jelenlegi háborúban, az általunk beszerzett hajók már elhárítottak dróntámadásokat Izrael ellen.”

A miniszterelnök szerint a megvásárolt hajók „sok életet megmentettek”. „Mi történt volna, ha nem döntöttem volna ezeknek a hajóknak a beszerzéséről?” – folytatta. „Ti bürokratikus szabályokról beszéltek velem? Én Izrael biztonságáról beszélek.” Netanjahu szerint „semmilyen politikai célból kinevezett vizsgálóbizottság nem változtat ezen.”

Ma a tengeralattjárók és hadihajók ügyével foglalkozó állami vizsgálóbizottság értesítette Netanjahu miniszterelnököt, hogy a vizsgálat következtetései potenciálisan károsak lehetnek számára, és hozzátették, hogy „Netanjahu veszélyeztette az állam biztonságát, és ártott az izraeli külkapcsolatoknak és gazdasági érdekeknek.”


18:02

A vezérkari főnök a Gázai övezetben: „Közeledünk a Rafah Dandár felszámolásához”

Herzi Halevi vezérkari főnök tegnap helyzetértékelésen vett részt Rafahban, a Gázai övezetben. „Egyértelműen közeledünk ahhoz a ponthoz, amikor azt mondhatjuk, hogy ‘felszámoltuk a Rafah Dandárt’. Nem abban az értelemben, hogy már nincsenek benne terroristák, hanem abban az értelemben, hogy nem képes harci egységként működni. Rengeteg halottja van, és nektek az a feladatotok, hogy itt, a feladat befejezéséig, a lehető legtöbb terroristát öljétek meg, és a lehető legtöbb infrastruktúrát pusztítsátok el.”


18:02

Riasztások szólaltak meg Askelonban és a Negev-sivatag nyugati régiójában


18:00

A hétfői hírek folytatása – 2024. június 24., hétfő.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet