Galant Sullivannel folytatott találkozója végén: “Akadályokat távolítottunk el a fegyverzet kérdésében” – Hírszüret

2024. június 26., szerda, a háború 264. napja
A szerdai frissítések véget értek.
Csütörtöki hírösszefoglaló >>

00:00

Jelentések Szíriából egy támadásról Damaszkusz külvárosában

A Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Központ, amely az ország ellenzékéhez köthető, jelentette, hogy robbanások hallatszottak Damaszkusz külvárosában, és a légvédelmi rendszereket aktiválták a térségben.


22:47

Hollandia figyelmeztette polgárait a Libanonban növekvő biztonsági válság veszélyére

Hollandia kormánya ma figyelmeztette polgárait a Libanonban növekvő biztonsági válság veszélyére, Izrael és a Hezbollah közötti feszültség miatt. Az ország külügyminisztériuma által kiadott nyilatkozatban az áll, hogy ha háború tör ki, a holland nagykövetség Libanonban nem feltétlenül tud minden állampolgárának biztonságos evakuálást biztosítani. Néhány órával korábban a német kormány hasonló nyilatkozatot adott ki, amelyben minden állampolgárát azonnali távozásra szólította fel Libanonból.

Hollandia és Németország közleményeit a német külügyminiszter izraeli és libanoni látogatásának végén tették közzé az elmúlt 24 órában, amelynek célja az volt, hogy ösztönözzék mindkét felet a teljes háborúba torkolló konfliktus elkerülésére. Izraelben úgy vélik, hogy a következő 24 órában további nyugati kormányok hasonló közleményeket adhatnak ki.


22:08

Egy magas rangú fehér házi tisztviselő a fegyverszállításokról: Eltávolították az akadályokat, de a nehézbombák még vizsgálat alatt állnak

Egy magas rangú fehér házi tisztviselő megerősítette Joav Galant védelmi miniszter azon kijelentését, miszerint előrelépés történt a fegyverszállítási akadályok eltávolításában Izrael számára, azonban hangsúlyozta, hogy a nehézbombák szállítása – amely a vita középpontjában áll a két ország között – még mindig vizsgálat alatt áll. „A két delegáció jóváhagyta a harci eszközök és katonai rendszerek átadását Izraelnek, kivéve egy nehézlőszer szállítmányt, amely szakértők közötti tárgyalások tárgyát képezi” – mondta a tisztviselő.


21:38

Százak érkeztek a Begin útra a Habima tértől induló felvonulásra Tel-Avivban, és lezárták az utat dél felé

Tüntetők a Begin úton, ma este – Fotó: Tomer Appelbaum


20:39

Merom Hagalil Regionális Tanács: Két páncéltörő rakétát lőttek Avivi felé, az egyik eltalált egy házat a településen

Az avivi ház, amelyet eltalált a rakéta, ma – Fotó: Yossi Bitton

20:32

Több százan vesznek részt a túszok visszatéréséért tartott felvonuláson Tel-Avivban

A tel-avivi felvonulás, ma este – Fotó: Tomer Appelbaum

Több százan vesznek részt a Nők Tiltakozása által szervezett felvonuláson a Habima térről a Begin útra Tel-Avivban, követelve a túszok visszatérését.


20:30

Hollandia beidézte az izraeli nagykövetet a hágai bírósági ügyészek elleni kémkedés vádjai miatt

Hollandia beidézte Modi Efraim izraeli nagykövetet, hogy tisztázza a brit Guardian újság múlt havi vizsgálatában felmerült vádakat, amelyek szerint Izrael lehallgatta a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészének, Karim Khannak és elődjének, Fatou Bensoudának telefonbeszélgetéseit és levelezéseit.


20:12

Épületek égnek Metulában a Libanonból érkező lövedékek miatt

Tűz Metulában, ma – Fotó: Tűzoltóság és Mentőszolgálat szóvivője

Tűzoltócsapatok dolgoznak két épületben keletkezett tűz eloltásán Metulában, amelyet a korábban ma Libanonból kilőtt rakéták okoztak – közölte a Tűzoltóság és Mentőszolgálat szóvivője.


19:54

Németország sürgette állampolgárait, hogy sürgősen hagyják el Libanont

Németország arra kérte Libanonban tartózkodó állampolgárait, hogy sürgősen hagyják el az országot, az Izrael és a Hezbollah közötti feszültség miatt az északi határon. Németország külügyminisztere, Annalena Baerbock, a héten Izraelben járt és találkozott a Nemzeti Tábor párt elnökével, Beni Ganzzal. Ganz azt mondta a miniszternek: “A politikai megoldástól való eltávolodás a Hezbollah agressziójával szemben közelebb hoz minket az eszkalációhoz és a katonai megoldás alkalmazásához.”


19:45

Galant Sullivannel folytatott találkozója végén: “Jelentős előrelépéseket értünk el a fegyverzet kérdésében”

A Fehér Házban folytatott találkozója után Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval, Joav Galant védelmi miniszter elmondta: “Jelentős előrelépéseket értünk el az Izrael számára szükséges felszerelések és fegyverek beszerzése terén.” Galant hozzátette, hogy a találkozón “akadályokat távolítottak el és szűk keresztmetszeteket nyitottak meg annak érdekében, hogy előmozdítsák az összes aktuális ügyet, beleértve a felszerelés és fegyverzet kérdését is.” A védelmi miniszter szerint a találkozón a Gázai övezetben folyó harcokról, a túszok visszaszerzéséről, az északi lakosok otthonaikba való visszatéréséről és Iránról is beszéltek.


19:21

Riasztások voltak Felső-Galileában


19:20

Négy tűzoltócsapat dolgozik a Jeruzsálem melletti erdőtűz megfékezésén Givat Saul közelében

A jeruzsálemi tűz, ma – Fotó: Hershi Perlmutter / Jeruzsálemi Tűzoltóság


19:00

Netanjahu ügyvédei a körzeti bírósághoz: Netanjahu csak 2025 márciusában tud tanúskodni a perben

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a jeruzsálemi körzeti bíróság tárgyalótermébe lép be, 2023 – Fotó: Olivier Fitoussi

Benjamin Netanjahu miniszterelnök ügyvédei azt kérték a jeruzsálemi körzeti bíróságtól, hogy a védelmi bizonyítékok bemutatásának szakasza, a védelem tanúinak meghallgatása, csak 2025 márciusában kezdődjön. Kérésük szerint a háború és az ügyek terjedelme miatt van szükség erre a halasztásra. A törvény szerint az első tanú a védelem részéről maga a vádlott, a miniszterelnök. A bírák most megvizsgálják az ügyvédek kérését.


18:12

Netanjahu katonai gyakorlatot szemlélt meg északon: “A katonák elszántak a győzelem elérésére, semmi kevesebbre”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök tegnap, miután megtekintett egy katonai gyakorlatot Izrael északi részén, elmondta, hogy az általa látott katonák “elszántak és elkötelezettek a küldetésük iránt – megvédeni az országot és győzelmet aratni, semmi kevesebbet”. Netanjahu találkozott az 55. hadosztály tartalékos ejtőernyőseivel, miközben gyakorlatoztak Galileában, a Cahal egy sor gyakorlatának részeként, amelyek célja a Libanon elleni támadásra való felkészülés fokozása. Uri Gordin, az északi parancsnokság altábornagya, áttekintést adott a miniszterelnöknek a hadosztály katonáinak tevékenységéről.


18:01

Herzog északon: A nemzetközi közösség ne lepődjön meg, ha a helyzet kicsúszik az irányítás alól. Nem tesznek semmit a biztonságunk érdekében

Isaac Herzog elnök (középen) és felesége, Michal látogatásuk során Izrael északi részén, ma – Fotó: Adi Hashmonai

Isaac Herzog elnök ma reggeli, Izrael északi részén tett látogatásán elmondta: “A nemzetközi közösség ne lepődjön meg, ha a helyzet kicsúszik az irányítás alól, mert a nemzetközi közösség szinte semmit nem tesz, szinte semmit nem csinál, hogy hozzájáruljon Izrael lakosságának teljes biztonságához.” A Felső-Galileában, Jish (גּוּשׁ חָלָב) tanácsában tartott találkozón Herzog elmondta: “A kitelepítettek és mindazok, akik a tüzet és a bombázást elszenvedik, zsidók, muzulmánok, drúzok és keresztények egyaránt… együtt vagyunk ebben a háborúban.” Az elnök kétnapos északi látogatása részeként meglátogatta az északi parancsnokságot is, és találkozott a parancsnokkal, Uri Gordin altábornaggyal.


17:58

Cahal: Újabb páncéltörő rakétát lőttek ki Metulára Libanonból


17:56

Netanjahu válaszolt Galantnak: A vitákat hetek óta nem oldották meg a zárt ajtók mögött


17:39

Forrás az Edelstein-Netanjahu találkozóról: “Edelstein nem változtatott álláspontján”

Egy, az Edelstein és Netanjahu közötti találkozón részt vevő forrás szerint a megbeszélés kellemes hangulatban zajlott, azonban “Edelstein nem változtatott álláspontján” a tartalékos szolgálat meghosszabbítása és a harediek hadseregtől való felmentését célzó törvény ügyében, amelyet Netanjahu támogat. Ma reggel Edelstein elhalasztotta a szolgálat meghosszabbításáról szóló szavazást a bizottságban, mivel nem volt széles körű egyetértés a törvényjavaslatról. Tegnap este Edelstein kijelentette, hogy a felmentési törvény “széles körű egyetértéssel fog átmenni, vagy egyáltalán nem fog átmenni”.


17:31

Riasztások voltak Fassoutában és Even Menachemben, Galilea északi részén


16:56

Galant burkolt kritikája Netanjahuval szemben a Fehér Házban: A vitákat zárt ajtók mögött oldjuk meg

Joav Galant védelmi miniszter az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval, Jake Sullivannel folytatott találkozója elején a Fehér Házban elmondta, hogy “a vitákat zárt ajtók mögött, közösen oldjuk meg, és ez így van rendjén”. Galant hozzátette, hogy a találkozó célja az volt, hogy “megvitassunk, ahogyan a barátok szoktak, egy sor dolgot – Libanont, Gázát, Iránt és a hozzájuk kapcsolódó témákat, valamint az amerikai ellátást Izrael számára”. Galant azt is mondta, hogy a háború céljai közösek Izrael és az Egyesült Államok számára, és hogy “még amikor nem értünk egyet az úton, akkor is zárt ajtók mögött oldjuk meg – most éppen összegzünk”.


16:45

Tájékoztatási rendszer: A Sheba kórház megsértette a kiszabadított túszok magánéletét, és ellenőrizetlenül tette őket ki a médiának

Noa Argamani a kórház elhagyásakor. “Jelentős eltérés az előírásoktól” – Fotó: Cahal

A Miniszterelnöki Hivatal nemzeti tájékoztatási rendszere éles kritikát fogalmazott meg a Sheba Tel Hashomer kórház eljárásával kapcsolatban, amikor a hónap elején fogadták a négy kiszabadított túszt. Az apparátus munkatársai a múlt héten tartott megbeszélésen azzal vádolták a kórházat, hogy megsértették a túszok magánéletét, ellenőrizetlenül tették őket ki a médiának, és információkat szolgáltattak róluk és fogságuk körülményeiről az Egészségügyi Minisztérium és a tájékoztatási rendszer előírásaival ellentétben. A súlyos vádak ellenére a megbeszélésre nem hívták meg a Sheba és az Egészségügyi Minisztérium képviselőit, és a kórház csak ma értesült a találkozóról a Haaretz megkeresése nyomán – tíz nappal az esemény után. A Sheba kórház közleményében azt írta: “Az esetet orvosi és érzelmi szempontból a lehető legjobban kezeltük.”


16:28

Cahal: Több páncéltörő rakétát lőttek ki Metula környékére, az egyik eltalált egy házat

A hadsereg tájékoztatása szerint több páncéltörő rakétát lőttek ki Metula környékére. A település polgármestere elmondta, hogy a rakéták egyike egy házat talált el a település északi részén, a Har Tzofiya negyedben.


15:42

Netanjahu és Edelstein több mint egy órán át tárgyaltak a harediek hadseregtől való felmentéséről szóló törvényről és a tartalékos szolgálat meghosszabbításáról

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Juli Edelstein, a Külügyi és Védelmi Bizottság elnöke több mint egy órán át tárgyaltak a tartalékos szolgálat meghosszabbításáról és a harediek hadseregtől való felmentéséről szóló törvényről, amelyet Netanjahu támogat. Ma reggel Edelstein elhalasztotta a szolgálat meghosszabbításáról szóló szavazást a bizottságban, mivel nem volt széles körű egyetértés a törvényjavaslatról. Tegnap este Edelstein kijelentette, hogy a felmentési törvény “széles körű egyetértéssel fog átmenni, vagy egyáltalán nem fog átmenni”.


15:39

Riasztások voltak a Gázai övezet környékén


14:57

Daniella Gilboa édesanyja: “A lányom esetleg egy hamaszos unokával tér vissza, most van itt az idő, hogy visszahozzák hozzám”

Orli Gilboa, akinek lányát, Daniellát október 7-én elrabolták Nahal Oz állásából és Gázába vitték, ma felhívással fordult Benjamin Netanjahu miniszterelnökhöz, hogy találkozzon vele és az elraboltak családtagjaival. “Az én Daniellám fiatal és gyönyörű nő, mindannyian ismeritek őt az elrablása reggeléről készült videóból, és a második videóból, amelyet a Hamasz kiadott, ahol könyörög, hogy engedjék el” – mondta Gilboa az elraboltak családjainak nevében kiadott nyilatkozatában. Hozzátette: “Kilenc hónap általában az új élet születésének jele, öröm és új kezdetek. Számunkra a kilenc hónap más nehéz dolgok jele is lehet, sajnos a lányom esetleg egy hamaszos unokával tér vissza. Most van itt az idő, hogy visszahozzák hozzám. Láttuk az örömöt körülbelül három héttel ezelőtt, amikor négy elraboltat visszahoztak. Nem egyszer, nem kétszer mondtam a miniszterelnöknek, hogy ez az öröm jár Izrael népének. Hozd el nekünk ezt, szükségünk van rá, ez a győzelmünk, amely jár ennek az országnak kilenc hónap után, amelyben mindannyian tönkrementünk, elszáradtunk, és csak a szeretteink visszatérését vártuk. Ez az egyetlen győzelem.”


14:09

Tűz ütött ki az Ilanot erdőben a Saron régióban, négy tűzoltó repülőgépet hívtak a helyszínre

Számos tűzoltócsapat és további négy tűzoltó repülőgép dolgozik az Ilanot erdőben, a Saron régióban keletkezett tűz megfékezésén. A tűzoltóság és mentőszolgálat szerint a tűz száraz növényzetet és fákat érint, és a csapatok azon dolgoznak, hogy megakadályozzák a lángok terjedését a közeli települések felé.


14:01

Az izraeli parlament előzetes olvasatban jóváhagyta az “Al-Dzsazíra törvény” állandósítására irányuló javaslatot

Az izraeli parlament előzetes olvasatban jóváhagyta Ariel Kalner (Likud) képviselő javaslatát, hogy az “Al-Dzsazíra törvényt” ideiglenes rendelkezésből állandó törvénnyé alakítsák. Kalner azt javasolta, hogy a törvény rögzítse azt a rendelkezést, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy 45 napra megszakítsa külföldi médiaorgánumok sugárzását Izraelben, ha megállapítják, hogy azok veszélyeztetik az állam biztonságát. Az ideiglenes rendelkezés érvényessége július végén lejárt volna. A javaslatot 51 támogató és 36 ellenző szavazattal hagyták jóvá.

Az igazságügyi miniszterrel a héten kötött megállapodásnak megfelelően a javaslat visszakerül a bizottsági viták elé, mielőtt az első olvasatra kerülne a Kneszetben. A plenáris ülés előtti vitában Shlomo Karhi kommunikációs miniszter elmondta, hogy “van néhány dolog, amit javítani szeretnénk”, többek között a YouTube élő közvetítésének lezárását. Karhi megjegyezte, hogy a Kalner képviselő által benyújtott magánjavaslat egyidejűleg halad előre a minisztérium munkájával.

Elmondása szerint “a törvény ma előzetes olvasatban elfogadásra kerül, és a kormányzati törvényjavaslat is előre fog haladni, feltéve, hogy az egyik vagy mindkét törvény végül elfogadásra kerül”. Hozzátette, hogy az igazságügyi minisztérium ellenezte a javaslat előmozdítását az ideiglenes rendelkezés állandósítására, és válaszként a kommunikációs minisztérium feltette a kérdést: “Ha ez egy terrormédia csatorna, amelyet minden biztonsági szerv veszélyesnek és az állam biztonságát sértőnek tart, miért kellene csak ideiglenes rendelkezésnek lennie? Erre a kérdésre nem érkezett megfelelő válasz.”


13:53

A Hamasz egészségügyi minisztériuma Gázában: Az elmúlt 24 órában 60 ember halt meg az övezetben

A Hamasz irányítása alatt álló gázai palesztin egészségügyi minisztérium közölte, hogy az elmúlt 24 órában 60 ember halt meg az övezetben. Az övezetben a háború kezdete óta az áldozatok száma 37 718 fő, és 86 377 ember sebesült meg.


13:50

Libanoni jelentés: Izraeli repülőgép támadta meg a villamosvezetéket a déli A-Tajjba falunál

Libanoni források szerint egy izraeli repülőgép támadta meg a Litani folyó közelében, A-Tajjba falunál lévő villamosvezetéket. A libanoni jelentés szerint a támadásra azután került sor, hogy a libanoni villamos társaság befejezte a vezeték javítását.


12:38

Repeszgránát robbant éjszaka az Ábrahám Kezdeményezések szervezet irodáiban Lodban

A kár az Ábrahám Kezdeményezések szervezet irodáiban Lodban, ma – Fotó: Ábrahám Kezdeményezések

Repeszgránát robbant éjszaka az Ábrahám Kezdeményezések szervezet (עמותת יוזמות אברהם) irodáiban Lodban. Személyi sérülés nem történt, de jelentős anyagi kár keletkezett. A rendőrség nyomozást indított. A szervezet közleménye szerint “az Ábrahám Kezdeményezéseknek nincs semmilyen információja az akció mögött állók kilétéről, motivációiról vagy célpontjukról”. Az Ábrahám Kezdeményezések egy olyan szervezet, amely az arabok és zsidók közötti egyenlőséget hivatott előmozdítani Izraelben, és az elmúlt években az arab társadalomban tapasztalható bűnözés és erőszak elleni küzdelemre összpontosított.


11:50

Edelstein elhalasztotta a Külügyi és Védelmi Bizottság szavazását a tartalékos szolgálat meghosszabbításáról a széles körű egyetértés hiánya miatt

A Külügyi és Védelmi Bizottság elnöke, Juli Edelstein (Likud) elhalasztotta a tartalékos szolgálat meghosszabbításáról szóló szavazást, mivel nem volt széles körű egyetértés a törvényjavaslatról. A vita során Gadi Eizenkot (Nemzeti Tábor) képviselő javasolta, hogy csak két héttel hosszabbítsák meg az ezt lehetővé tevő átmeneti rendelkezést.


10:05

Források: A börtönszolgálat csökkentette a biztonsági foglyok élelmiszer-ellátását és eltitkolja az adatokat

A Gilboa börtön, ahol biztonsági foglyokat tartanak, 2022-ben. “A foglyok a törvény szerinti minimum minimumát kapják” – mondta a börtönszolgálat jogi tanácsadója – Fotó: Gil Eliyahu

Biztonsági források azt állítják, hogy a börtönszolgálat eltitkolja az információkat a biztonsági foglyoknak nyújtott élelmiszer mennyiségéről a háború kezdete óta – tudta meg a Haaretz. A források szerint a börtönszolgálatot éles kritikák érték több zárt ülésen, amelyeket az Izraeli Polgárjogi Szövetség által benyújtott petíció nyomán tartottak, és amelyet ma reggel tárgyaltak a Legfelsőbb Bíróságon. Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter levelet küldött a petíció benyújtóinak, amelyben az intézkedést elrettentő lépésnek nevezte – azonban Gali Baharav-Miara államügyész és a Legfelsőbb Bírósági Ügyek Osztálya elutasította, hogy ezt az állítást a hivatalos állami válaszba belefoglalják a Legfelsőbb Bírósághoz.


09:43

Cahal: Letartóztattak egy palesztint, aki részt vett a Bat Hefer település elleni lövöldözésben

A Cahal, a Sabak és a határrendészet erői letartóztattak egy palesztint, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett a múlt hónapban Bat Hefer település elleni lövöldözésben. A hadsereg közleménye szerint Ammar Nassar Allah, a Tulkarm menekülttábor lakosa, a hónap elején került letartóztatásra, és a kihallgatása során beismerte, hogy egy csoport tagja volt, amely lövéseket adott le a határkerítéshez közeli településekre. A hadsereg közleménye szerint a kihallgatás során további gyanúsítottakról is információkat adott.


09:35

Tüntetők székletet helyeztek miniszterek házai elé a kormány által előmozdított felmentési törvény miatt

A tiltakozás Jariv Levin miniszter háza előtt, ma reggel

Tiltakozók székletet helyeztek miniszterek és koalíciós tagok házai elé, és “Felmentés a hadseregtől a haredieknek = szar a tartalékos egyetemi hallgatóknak” feliratú táblát helyeztek mellé. Ezt a kormány által előmozdított harediek hadseregtől való felmentésének törvénye elleni tiltakozásként. Többek között székletet helyeztek Jariv Levin igazságügyi miniszter, Becalel Szmotrics pénzügyminiszter, Avi Dichter mezőgazdasági miniszter, Limor Son Har Melech képviselő és mások házai elé.


09:28

Több száz tüntető országszerte az országos tiltakozónap részeként: “Állítsátok meg a háborút – hozzátok haza az összes túszt”

Tüntetés a Dizengoff téren Tel-Avivban, ma reggel – Fotó: Hadasz Perus

Több száz ember vett részt ma reggel számos helyszínen tartott tüntetéseken, amelyek az országos tiltakozónap részeként zajlanak. A túszok visszatéréséért küzdő nők vezetik a tiltakozónapot. A ma reggel kezdődött tüntetéseken túszok családtagjai is részt vettek.

A fő tiltakozó eseményt este 19:30-kor Tel-Avivban tartják, ahol a menet a Habima térről indul a Begin csomópontig, a Kirya bázis közelében. A túszok visszatéréséért küzdő nők közleménye szerint: “Miközben Netanjahu kijelenti, hogy csak néhány túszt hajlandó visszahozni, mi azt kérdezzük – hogyan választod ki, kit hozol vissza, és kit hagysz magára? Állítsátok meg a háborút – hozzátok haza az összes túszt.”


09:14

Cahal: Megöltük a Hamasz fegyvercsempészetért felelős tagját

A Cahal bejelentette, hogy likvidálták a Hamasz egy tagját, aki fegyvereket csempészett a szervezet számára az övezetbe. A hadsereg közleménye szerint Vasszam Abu Aszahak, aki a Hamasz fegyvercsempészetét irányította, tegnap meghalt egy dél-gázai támadásban. A közlemény szerint az éjszaka folyamán megtámadtak egy rakétaindító állást is, amelyben indításra kész rakéták voltak. A hadsereg közleménye szerint az elmúlt 24 órában több tucat célpontot támadtak az övezetben.


08:40

Volt magas rangú izraeli tisztviselők a New York Times-ban: Netanjahu veszélyezteti az országot, a Kongresszusnak vissza kell vonnia a meghívását

Volt izraeli tisztviselők felszólították az amerikai Kongresszust, hogy vonja vissza Benjamin Netanjahu miniszterelnök meghívását a jövő hónapban tartandó beszédre. A New York Times-ban megjelent véleménycikkben, amelyet Ehud Barak volt miniszterelnök, Tamir Pardo volt Moszad-vezető, David Grossman író, Aharon Ciechanover Nobel-díjas, David Harel, az Izraeli Tudományos Akadémia elnöke, és Talia Sasson, az Új Izrael Alapítvány volt elnöke és az ügyészség volt vezető tisztviselője írt alá, azt állították, hogy “Netanjahu rémisztő gyorsasággal vezeti Izraelt a szakadék felé, annyira, hogy attól tartunk, elveszítjük az országot, amelyet szeretünk”. Továbbá megjegyezték, hogy “a Kongresszus súlyos hibát követett el – Netanjahu washingtoni szereplése nem Izraelt és polgárait képviseli, hanem jutalom lesz Netanjahu botrányos és romboló viselkedéséért országunkkal szemben”.


07:56

Amerikai források a Wall Street Journalnak: A fegyverszállítmányok ütemének csökkenése Izrael miatt történt, amely csökkentette a megrendelések ütemét

Az amerikai fegyverszállítmányok Izraelbe történő csökkenését az izraeli megrendelések számának csökkenése okozta az utóbbi időben – mondták hivatalos amerikai források a Wall Street Journalnak. A források szerint az Egyesült Államok teljesítette az Izrael által rendelt szállításokat, és most már nem maradtak olyan nagy fegyverrendelések, mint amilyenek október 7. és március között voltak. Az amerikai külügyminisztérium egyik forrása szerint a fegyverszállítmányok üteme visszatért a szokásos, békeidőbeli szintre.


03:44

Cahal: Egy Eilat felé tartó drón a város közelében a tengerbe zuhant

A Cahal bejelentette, hogy egy drón, amely a Vörös-tenger felől közeledett, a tengerbe zuhant Eilat közelében, és nem hatolt be Izrael területére. A hadsereg szerint erői végig követték a drónt, és még egy elfogó rakétát is kilőttek rá, de a hadsereg közleményéből nem derül ki, hogy a drón ennek következtében zuhant-e le.


02:21

Riasztások Eilatban egy ellenséges drón behatolásának veszélye miatt


02:03

Az USA védelmi minisztere Galantnak: A háború Libanonban pusztító lenne mindkét fél számára

Austin és Galant a Pentagonban, tegnap – Fotó: Susan Walsh / AP

Lloyd Austin, az USA védelmi minisztere azt mondta Joav Galant védelmi miniszternek, hogy “a Hezbollah provokációi azzal fenyegetnek, hogy Libanont és Izraelt egy olyan háborúba sodorják, amelyet egyik fél sem akar”. Elmondása szerint “egy ilyen háború katasztrofális lenne Libanon számára, és pusztító mindkét ország polgárai számára”. A Pentagon által kiadott közlemény szerint Austin a washingtoni találkozón hangsúlyozta az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága iránt, és mindketten egyetértettek abban, hogy a túszok szabadon bocsátására és a tűzszünetre vonatkozó megállapodás elfogadása a Hamasz felelőssége. Austin azt is kiemelte, hogy csak diplomáciai megoldásokkal lehet megelőzni a feszültség további eszkalációját.


01:46

Körülbelül három óra elteltével sikerült megfékezni a tüzet a Hadassza kórház közelében


23:45

Tűzoltóság: A Scopus-hegyen kitört tűz a Hadassza kórház és egy katonai bázis közelébe ért, 25 tűzoltócsapat dolgozik a helyszínen a lángok megfékezésében

Tűzoltó a tűz területén, ma este – Fotó: Avi Galan / Izraeli Tűzoltóság és Mentőszolgálat, Jeruzsálemi Körzet

23:10

Izrael és az USA júliusban stratégiai párbeszédet tart, amelyet Netanjahu videója miatt töröltek

Izrael és az USA júliusban stratégiai párbeszédet tart, amelyet eredetileg a múlt héten kellett volna megtartani, de Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy videója miatt elhalasztották. A videóban Netanjahu kritikát fogalmazott meg az amerikai fegyverszállítmányok Izraelbe való késlekedése miatt, ami haragot váltott ki a Biden-kormányzatban. A tervezett találkozón az iráni nukleáris program és a Közel-Keleten végrehajtott tevékenységei kerültek volna megvitatásra.


22:33

Tűz ütött ki a Scopus-hegy közelében Jeruzsálemben, 12 tűzoltócsapat dolgozik a helyszínen


20:07

Izraeli állampolgár és párja eltűntek a Fülöp-szigeteken

Jichák Cohen, 37 éves izraeli állampolgár, és párja, a 27 éves Jenéva López, eltűntek a Fülöp-szigeteken szombat óta. Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint az esetet az izraeli konzul és a helyi hatóságok kezelik az országban.


19:43

Ismail Haniyeh: Izrael téved, ha azt hiszi, hogy családja elleni támadások megváltoztatják álláspontját

Ismail Haniyeh, a Hamasz politikai irodájának vezetője kijelentette, hogy “ha Izrael azt hiszi, hogy családom elleni támadások megváltoztatják az álláspontomat és az ellenállást a megszállás ellen, akkor illúzióban él”. Haniyeh hozzátette, hogy minden áldozat a Gázai övezetben számára családtag. A tűzszüneti tárgyalásokkal kapcsolatban elmondta, hogy “a Hamasz nagy rugalmasságot mutatott, és beleegyezett minden tűzszüneti javaslatba azzal a feltétellel, hogy a háború véget ér és Izrael visszavonul az övezetből. Mi ragaszkodunk az elveinkhez, és minden megállapodásnak tartalmaznia kell a teljes tűzszünetet.”


19:32

Galant az USA védelmi miniszteréhez: Itt az ideje az amerikai elkötelezettség megvalósításának az iráni nukleáris fegyverek megelőzésére – az idő fogy

Fotó: Joav Galant és Lloyd Austin a Pentagonban, ma – Fotó: Ariel Hermoni / Védelmi Minisztérium

Joav Galant, Izrael védelmi minisztere ma találkozott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel a Pentagonban. Galant hangsúlyozta Austin számára, hogy “itt az ideje az utóbbi évek összes amerikai kormányának elkötelezettségét megvalósítani: az iráni nukleáris fegyverek megelőzése – az idő fogy”. Galant a találkozó kezdetén kijelentette, hogy az északi határon közösen próbálnak rendezésre jutni, de minden lehetőséget meg kell vitatniuk, amelyekkel szembesülhetnek. Hozzátette, hogy Izraelnek és az Egyesült Államoknak “gyorsan meg kell oldaniuk a közöttük fennálló néhány nézeteltérést, ahogyan barátok teszik, és erősíteniük kell közös álláspontjukat”.

A találkozón részt vett továbbá Eyal Zamir nyugalmazott vezérőrnagy, a Védelmi Minisztérium főigazgatója, valamint Mike Herzog, Izrael washingtoni nagykövete.


19:10

A Külügyi és Védelmi Bizottság elnöke, Juli Edelstein a sorozási törvényről: “Vagy széles körű egyetértéssel fogadják el a törvényt, vagy egyáltalán nem”

A Kneszet Külügyi és Védelmi Bizottsága ma ülést tartott a sorozási mentességi törvényről. A bizottság elnöke, Juli Edelstein képviselő elmondta, hogy “ha a törvényt nem fogadják el széles körű egyetértéssel, akkor egyáltalán nem fogadják el”.


18:51

Az ENSZ Izraelnek: Felfüggesztjük a segítségnyújtási tevékenységet az övezetben, ha nem tesznek lépéseket a humanitárius dolgozók védelme érdekében

Segélyszállítmányokat szállító teherautók lépnek be a Gázai övezetbe, a múlt hónapban – Fotó: Abdel Kareem Hana / AP

Az ENSZ ebben a hónapban levelet küldött izraeli vezetőknek, amelyben figyelmeztetett, hogy felfüggeszti a Gázai övezetben folyó segítségnyújtási tevékenységeit, ha nem tesznek sürgős lépéseket a humanitárius dolgozók védelme érdekében – jelentette az AP hírügynökség két magas rangú ENSZ-tisztviselőre hivatkozva. A jelentés szerint a levélben az állt, hogy Izraelnek biztosítania kell az ENSZ dolgozóinak közvetlen kommunikációt az izraeli erőkkel az övezetben. A végső döntés a segítségnyújtási tevékenységek felfüggesztéséről még nem született meg.

Kapcsolódó:


18:31

Kanada újra felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Libanont: “A helyzet kiszámíthatatlanná válik, most van itt az idő a távozásra”

Izraeli támadás Al-Khiam faluban, Dél-Libanonban, két nappal ezelőtt – Fotó: AFP

A kanadai kormány ismételten felszólította az ország Libanonban tartózkodó állampolgárait, hogy hagyják el a térséget. Mélanie Joly, Kanada külügyminisztere hangsúlyozta, hogy “az ország biztonsági helyzete kiszámíthatatlanná válik. Most van itt az idő távozni, amíg még elérhetőek a repülőjáratok.” (Reuters)


18:10

A legfőbb ügyész: Az ítélet következtében a biztonsági rendszernek haladéktalanul be kell soroznia 3,000 ultraortodox férfit, a jelenlegi toborzási számokon felül

Gali Baharav-Miara, az állam legfőbb ügyésze utasította a biztonsági rendszert, hogy haladéktalanul sorozzon be 3,000 jesiva növendéket a jelenlegi toborzási számokon felül, a Legfelsőbb Bíróság ítéletének megfelelően, amely szerint az államnak be kell őket soroznia. Elmondása szerint a 3,000 fős létszám kezdeti szám, “amely nem tükrözi teljes mértékben a hadsereg jelenlegi igényeit és a terhek egyenlő megosztásának előmozdítását.” Ezért utasította a biztonsági rendszert, hogy dolgozzon ki egy tervet ennek növelésére és a toborzási potenciál kiaknázásához szükséges lépések megtételére.

A biztonsági rendszer, valamint a pénzügyminisztérium és az oktatási minisztérium jogi tanácsadóinak küldött levelében az ügyész azt is utasította, hogy “tartózkodjanak minden olyan intézkedéstől, amely közvetlenül vagy közvetve pénzügyi támogatást nyújt azoknak, akik elkerülik a sorozást, vagy amelyek az említett bírósági ítélet megkerülését jelentik.” Ez szintén a Legfelsőbb Bíróság ítéletére hivatkozik, amely kimondta, hogy az állam többé nem finanszírozhatja azokat a jesivákat és kollelokat, amelyek tanulói nem kaptak felmentést a sorozás alól, vagy amelyek szolgálatát jogszerűen elhalasztották.


18:01

Ganz: A Nemzeti Tábor nem fog részt venni olyan kormányban, amely fenntartja a katonai szolgálat alóli mentességet

Beni Ganz, a Nemzeti Tábor elnöke kijelentette, hogy pártja “nem fog részt venni olyan kormányban, amely fenntartja a katonai szolgálat alóli mentességet, és nem nyújt megoldást a szolgálatra”. A Herzliya konferencián, a Reichman Egyetemen tartott beszédében Ganz hangsúlyozta, hogy szándékában áll egy olyan kormányt alakítani, amely “nemzeti szolgálati tervet dolgoz ki mind az ultraortodox, mind az arab közösségek számára”, mivel ez egy “felsőbb nemzeti szükséglet, amelyet politikai nyomás ellenére is elő kell mozdítani”.

Ganz kiemelte, hogy a nemzeti szolgálat minden izraeli állampolgár számára fontos, és a szolgálat alóli mentesség kérdésének kezelése alapvető fontosságú az egyenlő teherviselés érdekében.


18:00

A keddi hírek folytatása – 2024. június 25., kedd.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.