Az ejtőernyős dandár 20 éves katonája, Eyal Mimran őrmester elesett a Szadzsaijában zajló harcban – Hírszüret

2024. július 04., csütörtök, a háború 272. napja


00:00

A csütörtöki jelentések befejeződtek

Pénteki jelentések >>


21:49

Egy tartalékos katona súlyosan megsérült a gázai övezet közepén zajló harcban

Az Alexandroni brigád (3) 8101-es tartalékos zászlóaljának egy katonája súlyosan megsérült a gázai övezet közepén zajló harcban. A Cahal közölte, hogy a katonát kórházba szállították orvosi kezelésre.


21:28

Az ejtőernyős dandár egyik katonája, Eyal Mimran őrmester, 20 éves, Ness Ziona-i, elesett a Szadzsaijában zajló harcban

A Cahal közölte, hogy Eyal Mimran őrmester, 20 éves Ness Ziona-i, ma elesett a Szadzsaijában, a Gázai övezet északi részén zajló harcban. Mimran a 101-es zászlóaljban szolgált az ejtőernyős dandárban. Szülei, Ilan és Eszter, gyászolnak. Temetése holnap 12:00 órakor lesz a Ness Ziona-i katonai temetőben.

Eyal Mimran

20:51

Shikma Bressler egy jeruzsálemi tüntetésen: Egy megállapodás van az asztalon, és Netanjahu megakadályozza egy “biztonsági tényező” nevében

Tüntetők az Aza utcában Jeruzsálemben, ma este – Fotó: Olivier Fitoussi

Körülbelül 2000 tüntető gyűlt össze Netanjahu miniszterelnök jeruzsálemi háza közelében az Aza utcában. Shikma Bressler a tüntetésen azt mondta: “Egy megállapodás van az asztalon, és az az ember, akinek ez az otthona, saját személyes félelme miatt akadályozza meg az üzletet egy ‘biztonsági tényező’ nevében.” Bressler hozzátette: “A nép kétharmada megérti, hogy Netanjahu nem alkalmas arra, hogy vezessen minket. Nem hétköznapokban és biztosan nem vészhelyzetben. Itt vagyunk, mert amíg a kormány irányítása szélsőjobboldali nacionalista és rasszista kezekben van, a túszok nem térnek vissza, az észak nem épül újjá, és nem fogjuk legyőzni ellenségeinket.”


20:27

A rendőrség erőszakkal oszlatta fel a háború elleni tüntetést Haifában, négy embert letartóztattak

Rendőrök bilincselnek egy tüntetőt Haifában, miközben a földön van, ma este – Fotó: Oren Ziv

Négy tüntetőt letartóztattak egy háborúellenes tüntetés során, amelyet Haifa belvárosában tartottak. A rendőrség illegálisnak nyilvánította a tüntetést, és erőszakkal, lovasrendőrökkel oszlatta fel a tüntetőket. Ez az elmúlt két hónapban a hatodik alkalom, hogy a rendőrség erőszakkal oszlatott fel háborúellenes tüntetést a városban.

A tüntetők szerint, akik részt vettek a tiltakozásban, a tüntetés feloszlatása után több csoportba szerveződve több helyszínen is tüntettek, és a rendőrök, akik a helyszínen voltak, üldözték őket és erőszakkal próbálták eltávolítani a helyszínről.

Rendőr tart egy táblát, amelyet a haifai tüntetés résztvevőitől vettek el, ma este – Fotó: Oren Ziv

20:21

A Fehér Ház: Biden üdvözölte a miniszterelnök döntését, hogy engedélyezze egy tárgyalódelegáció elküldését a túszügyben folytatott tárgyalásokra


20:19

Körülbelül 300 tüntető a Kirya mellett a kabinet ülésének idején; a tüntetők váltakozva blokkolják a Begin utat dél felé

A tüntetés a Begin úton, ma este – Fotó: Yair Brill

20:10

A politikai és a biztonsági kabinet összeül a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások megvitatására


20:06

Több száz tüntető vonul a miniszterelnök jeruzsálemi háza felé

Tüntetők vonulnak Jeruzsálemben, ma este – Fotó: Olivier Fitoussi

Több száz tüntető a kormány ellen vonul a Legfelsőbb Bíróságtól a miniszterelnök Aza úton található háza felé.


19:42

Több mint 40 tűzoltó csapat dolgozik a tűzoltáson Galileában és a Golánon, amelyeket a Libanonból érkező lövések okoztak

Tűzoltás a Hermon bejáratánál, ma – Fotó: Rami Shalush

Több mint 40 csapat és 10 tűzoltó repülőgép dolgozik ma este Galileában és a Golánon a Libanonból érkező súlyos lövések miatt kitört tüzek oltásán. Többek között tűzoltó csapatok dolgoznak a Biria erdőben és a Naftali-hegységben, ahol még nem sikerült ellenőrzést szerezni a tűz felett, a nyílt területen lévő tűznél Metula közelében, ahol már sikerült ellenőrzést szerezni a tűz felett. Továbbá több tűzvész van nyílt területeken Aniam, Natur és Kanaf települések közelében a Golán-fennsíkon, amelyek a tűzoltók szerint nem veszélyeztetik a településeket.

Emellett 11 csapat dolgozik a tűzoltáson a Kinnerethez közeli Ravid és Migdal települések térségében. A tűz kitörésének oka jelenleg nem ismert.


19:11

A miniszterelnöki hivatal: Netanjahu beszélt Bidennel, és hangsúlyozta, hogy Izrael elkötelezett a háború befejezése mellett, miután elérte minden célját


19:02

Biztonsági források: Telepesek köveket dobáltak és felgyújtottak egy autót Sechemtől északra található Fandaqumiyában

Telepesek által felgyújtott jármű, ma –Fotó: Fandaqumiya falu tanácsa

Telepesek behatoltak Fandaqumiyaba, amely Sechemtől északra található a Nyugati Parton (Ciszjordánia), köveket dobáltak és felgyújtottak egy autót – mondta két biztonsági forrás. A források szerint a katonák a levegőbe lőttek. Ez a harmadik telepes erőszakos incidens palesztinokkal szemben a Nyugati Parton ma reggel óta.


18:36

Itai Gela őrnagy, 38 éves, Ramat Ganból, ma meghalt, miután eltalálta egy Libanonból a Golánra kilőtt rakéta

A Cahal közölte, hogy Itai Gela őrnagy, 38 éves, Ramat Ganból, ma meghalt, miután egy Libanonból a Golán középső részén lévő bázisra kilőtt rakéta eltalálta. Gela a 8679-es zászlóalj helyettes parancsnokaként szolgált a Yiftach hadosztályban (679). Gela hátrahagyta feleségét, Galt, aki előrehaladott terhes, és lányait, Yehalit és Gonit, akik első osztályba és óvodába járnak. Temetése holnap 11:00 órakor lesz a Kirjat Shaul temetőben.


17:37

A biztonsági rendszer vezetői lehetőséget látnak egy megállapodásra, és attól tartanak, hogy Netanjahu politikai megfontolások miatt elszalasztja

A Hamasz új válasza a túszügyi tárgyalások közvetítőjének javaslatára, amely tegnap érkezett Izraelbe, éles vitát váltott ki Benjamin Netanjahu miniszterelnök és a biztonsági rendszer vezetői között. Az ügyben foglalkozó szakmai szintek, köztük Joav Galant védelmi miniszter, most új lehetőséget látnak a tárgyalások áttörésére. Netanjahu, ahogyan az a kiszivárgásokban és a hivatalos nyilatkozatokban is tükröződik, nem osztja véleményüket. A túszok kiszabadítása (bár magas áron) és politikai túlélése között választva egyértelmű, hogy hogyan fog dönteni. Netanjahu attól tart, hogy szélsőjobboldali pártokkal kötött szövetsége felbomlik, ami előrehozott választásokat kényszeríthet rá. A biztonsági rendszer vezetőinek véleménye szerint az eredmény több túsz életének elvesztése, a Gázai övezetben folyó harcok folytatása és esetleg további eszkaláció lehet a Hezbollahhal Libanonban.


17:33

A bíróság nyolc nappal meghosszabbította a karmieli bevásárlóközpontban támadó családtagjainak letartóztatását

A nácarethi békebíróság nyolc nappal meghosszabbította a karmieli támadó, Dzsavad Rabia családtagjainak letartóztatását, aki halálra késelte Alexsander Yakiminsky katonát. A rendőrség 11 nappal kívánta meghosszabbítani az apa, az anya, a nővér és négy testvér letartóztatását, azonban a bíróság csak egy részét fogadta el, és az egyik testvér, aki még kiskorú, letartóztatását egy nappal hosszabbították meg.

A támadó nővérét, Dzsuan Rabiát, aki abban a bevásárlóközpontban dolgozik, ahol a támadás történt, halál szándékos okozásával, bűncselekmény elkövetésének összeesküvésével és terrorcselekmény elkövetésének megakadályozásának elmulasztásával gyanúsítják. Doron Porat bíró döntésében azt írta, hogy meggyőződött arról, hogy ésszerű gyanú áll fenn, hogy Rabia elkövette a rendőrség által neki tulajdonított bűncselekményeket, és azt mondta, hogy ésszerű alap van arra, hogy a gyanúsított veszélyezteti a közbiztonságot.


17:05

Netanjahu engedélyezte, hogy a túszügyben folytatott tárgyalásokra elküldjék a tárgyalócsoportot

Benjamin Netanjahu miniszterelnök engedélyezte, hogy a tárgyalócsoportot a túszügyben folytatott tárgyalásokra elküldjék. David Barnea, a Moszad vezetője fogja vezetni a Katarban tartott tárgyalásokat. A döntés a politikai és a biztonsági kabinet mai ülésének összehívása előtt született.


16:10

A Cahal: A légierő az UNRWA iskoláiban tartózkodó terroristákat támadta Gáza város térségében

A Cahal közölte, hogy a légierő helikopterek és vadászgépek segítségével támadta azokat a terroristákat, akik az UNRWA két iskolájában tartózkodtak Gáza város térségében. A hadsereg szerint ezeket az iskolákat használták búvóhelyül, ahonnan akciókat terveztek és hajtottak végre a Cahal erői ellen a Gázai övezetben. A hadsereg szerint a támadás előkészületei során vizsgálatokat végeztek a polgári áldozatok csökkentése érdekében.


15:39

A Hamasz válaszának következtében Biden tárgyalni fog Netanjahuval, hogy meggyőzze őt az üzlet megkötéséről

Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu miniszterelnök ma tárgyalni fognak. A beszélgetésük során az elnök várhatóan felhasználja a Hamasz tegnap bemutatott álláspontját, hogy meggyőzze Netanjahut, hogy kössön üzletet a túszok szabadon bocsátásáról és a háború befejezéséről. A vezető amerikai kormányzati tisztviselők és az izraeli tárgyalócsoport tagjai úgy vélik, hogy a Hamasz válasza lehetővé teszi az előrehaladást egy megállapodás felé, ami az elmúlt hónapban összeomlott tárgyalások óta nem volt lehetséges. A kormányzat attól tart, hogy a Hamasz álláspontjának bizonyos mértékű rugalmassága ellenére, politikai megfontolások Izraelben késleltethetik az üzletet.

A beszélgetésre az Egyesült Államok függetlenségi napján kerül sor, ami jelzi, hogy az amerikai kormányzat mennyire sürgeti a tárgyalásokat a következő 24 órában. Ezzel párhuzamosan a biztonsági kabinet is ülésezni fog a Hamasz válaszával kapcsolatosan.


14:30

Jelentés Libanonból: Szuperszonikus robaj hallatszott Bejrútban az izraeli légierő tevékenysége következtében

A libanoni hírügynökség jelentése szerint az izraeli légierő repülőgépei több területen átlépték a hangsebességet az országban, és ennek következtében szuperszonikus robaj (hangrobbanás) hallatszott a fővárosban, Bejrútban is — már második napja egymás után. (Reuters)


13:41

KKL: Rakétabecsapódások miatt tüzek törtek ki több északi helyszínen

Tűz Észak-Izraelben, ma – Fotó: KKL
Tűz Észak-Izraelben, ma – Fotó: KKL

A Zsidó Nemzeti Alap (KKL) közleménye szerint több helyszínen tüzek törtek ki Észak-Izraelben a rakétabecsapódások következtében. A tüzek többek között a Golán-fennsíkon található 7. hadosztály csomópontja környékén, a Hula-völgyben található Kedesh és Dishon patakok mentén, a Galilea alsó részén lévő Kfar Kana faluban, valamint a Galilea felső részén található Yonatan Ben Uziel sírjánál keletkeztek. Tűzoltó csapatok próbálják megfékezni a tüzeket.

Tűz a Golán-fennsík déli részén, ma – Fotó: Gil Eliyahu
Tűz a Golán-fennsík déli részén, ma – Fotó: Gil Eliyahu

13:31

Cahal: Több mint 200 rakétát és 20 drónt azonosítottunk a Libanonból érkező támadások során


13:30

Saar HaNegev: Két rakéta nyílt területen csapódott be

Két rakéta csapódott be egy nyílt területen Saar HaNegev közelében, a tanács közleménye szerint. További információk szerint nem érkezett jelentés károkról vagy sérülésekről.


13:18

A főügyész Netanjahunak: Ben-Gvir minisztériuma a NSC döntésével ellentétesen cselekszik Teman Szade ügyében, ennek széleskörű következményei lesznek

Galit Baharav-Miara főügyész tájékoztatta Netanjahu miniszterelnököt, hogy a Ben-Gvir vezette Nemzetbiztonsági Minisztérium a Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) döntésével ellentétesen cselekszik, és megakadályozza a Teman Szade céljának megváltoztatására irányuló erőfeszítéseket, hangsúlyozva, hogy ennek “széleskörű, jelentős következményei lehetnek.”

A múlt hónapban az állam elkötelezte magát a Legfelsőbb Bíróság előtt, hogy 2024 június végéig a Teman Szade létesítményt visszaállítják eredeti rendeltetésére – egy illegális harcosok szűrő és vizsgálati létesítményévé. Ennek ellenére, az állam eddig nem adott választ a Legfelsőbb Bíróságnak a létesítmény bezárására irányuló petíciókkal kapcsolatban, és ismételten halasztást kért. A héten az állam közölte, hogy 124 fogvatartott van Teman Szade-ban, annak ellenére, hogy vállalta, hogy kiüríti a létesítményt.


13:13

Riadók léptek életbe a Gázai övezet körül


13:04

Cahal: 160 rakétát és több mint 15 drónt lőttek ki Izraelre a Libanonból érkező támadások során


12:28

Riadók léptek életbe a Felső-Galileában


12:16

Ketten megsebesültek az északi támadásban; az izraeli légierő támadja Dél-Libanont

Ma két személy megsérült az északra kilőtt súlyos támadás során. A lövések következtében a Cahal erői elkezdtek célpontokat támadni Dél-Libanonban, köztük kilövőállásokat is – közölte a Cahal szóvivője.


12:10

Biztonsági forrás: Telepesek gumiabroncsokat gyújtottak fel Az Zión közelében, a Cahal erői a levegőbe lőttek

Álarcos telepesek gumiabroncsokat gyújtottak fel és helyezték azokat az útra Givat Assaf közelében, Az Zión előőrs közelében – mondta egy biztonsági forrás. A forrás szerint a helyszínre érkező Cahal erői szétoszlatták az álarcosokat és a levegőbe lőttek.


12:05

Házakat evakuáltak Jeruzsálem Gilo negyedében egy tűz miatt; 18 tűzoltó egység és négy repülőgép a helyszínen

A mentőerők házakat evakuáltak a Gilo negyedben egy hatalmas tűz miatt, amely a környéken tört ki. 18 tűzoltó egység és négy repülőgép dolgozik a tűz megfékezésén, amely a házak felé halad.


12:00

Politikai forrás: Netanjahu és Biden ma tárgyalnak a Hamasz megjegyzéseiről az ügylet kapcsán; a miniszterelnök a tárgyalócsoporttal is megvitatja a kérdést


11:57

Hezbollah: Több mint 200 rakétát lőttünk ki katonai bázisokra


11:54

Riadók léptek életbe Kirjat Smona környékén, légi jármű behatolása miatt


11:51

Palesztin forrás: A Hamasz rugalmasságot mutatott bizonyos tárgyalási pontokban, ami lehetővé teszi a megállapodás elérését

Egy palesztin forrás, aki részt vett a tárgyalásokban, elmondta, hogy a Hamasz rugalmasságot mutatott bizonyos tárgyalási pontokban a túszok szabadon bocsátásáról és a tűzszünetről szóló tárgyalások során. A forrás szerint a Hamasz rugalmassága lehetővé teszi a megállapodás kereteinek elérését, ha Izrael beleegyezik.


11:42

Akko önkormányzata: Rakétaelfogó törmelékek sértették meg a régi bevásárlóközpont tetejét

A bevásárlóközpont megsérült teteje
A bevásárlóközpont megsérült teteje

11:39

Hezbollah forrás: 200 rakétát és 20 drónt lőttünk ki Izraelre válaszul a tegnapi likvidálásra

Egy Hezbollah forrás az Al-Jazeera hálózatnak elmondta: “200 rakétát és 20 drónt lőttünk ki Izraelre.” Szerinte ez válasz volt a szervezet magas rangú vezetőjének tegnapi meggyilkolására.


11:30

Számos tűz keletkezett a Golán-fennsíkon és Galileában a súlyos támadások következtében

Tüzek Észak-Izraelben – Fotó: Észak-Izrael Tűzoltóság és Mentőszolgálat

Számos tűz keletkezett a Galileában és a Golan-fennsíkon a Libanonból érkező súlyos támadások következtében. Uri Kalner, a Golan regionális tanács vezetője elmondta, hogy “az összes tábor utasítást kapott, hogy maradjanak a biztonságos területeken és kövessék a polgárvédelem utasításait”, valamint hozzátette: “A Golan összes települése nyugodtan és békésen működik.” Kalner hozzátette: “Ismételten követeljük az izraeli kormánytól és a Cahltól, hogy törjék meg ezt az egyenletet, ez az esemény elfogadhatatlan számunkra.”


11:27

Riadók léptek életbe Akkóban és környékén


11:23

Riadók léptek életbe Nahariában és környékén


11:05

Riadók léptek életbe a Gázai övezet körül is; az északi figyelmeztetések folytatódnak

Tűz, amely az északi becsapódások miatt keletkezett, ma – Fotó: Rami Saloosh

11:02

Cahal: Gyanús légi célpontok hatoltak be területünkre, egy részüket elfogták; riadók most a Golánon és Felső-Galileában

A Ramim-hegygerinc lábánál, ma

10:57

MDA a riadókról: Eddig nem érkeztek jelentések sérültekről


10:46

Riadók léptek életbe a Golán-fennsíkon egy ellenséges légi jármű miatt


10:37

Riadók léptek életbe a Goláni csomópont környékén; figyelmeztetés egy ellenséges légi járműre a Golán északi részén

Rakétabecsapódások északon, ma – Fotó: Rami Saloosh

10:30

Riadók léptek életbe Nyugat-Galileában egy ellenséges légi jármű miatt

Rakétabecsapódások északon, ma – Fotó: Rami Saloosh

10:26

Riadók léptek életbe a felső-galileai Ajelet Hasaharban


10:18

Cahal: Több mint 10 rakétakilövést azonosítottak Galilea északi részén, egy részüket elfogták

Rakétabecsapódások északon, ma – Fotó: Rami Saloosh

09:40

“Mr. Cserbenhagyás”: Elrabolt családok hatalmas hirdetéseket tettek közzé a Netanjahu örökségéről szóló könyv megjelenése előtt

Elrabolt családok hatalmas hirdetéseket tettek közzé a “Haaretz”, “Yedioth Ahronoth” és “Israel Hayom” újságokban egy új könyv számára, amelyet hamarosan kiadnak Netanjahu miniszterelnökről. A könyv címe: “Mr. Cserbenhagyás – A túszokat elhagyó öröksége”, és várhatóan Izrael-szerte fogják terjeszteni. “Rájöttünk, hogy Netanjahu érzékeny pontja az öröksége” – mondta egy a publikálási folyamatban részt vevő személy, aki hozzátette, hogy a projekt adományokból valósult meg.


09:38

Izraeli forrás: “A Hamasz nem ragaszkodik a teljes tűzszünethez az első szakaszban. A megállapodás humanitárius ügyletet tesz lehetővé”

Egy izraeli politikai forrás ma reggel közölte, hogy “Hamasz nem ragaszkodik a teljes tűzszünethez az első szakaszban, így a megállapodás lehetővé teszi egy humanitárius ügylet megkötését, és a katonák, nők, idősek és betegek szabadon bocsátását. Ha a Hamasz megszegi a feltételeket, Izrael folytathatja a harcot.”


09:18

A kormányellenes tüntetők gumiabroncsokat gyújtottak fel a 4-es úton; tiltakozás Kish miniszter házánál is

A kormányellenes tüntetők elzárták a 4-es utat Even Yehuda közelében, és gumiabroncsokat gyújtottak fel az úton. Emellett ma reggel tüntetés zajlik Joav Kish oktatási miniszter háza előtt Hod Hasharonban, ahol a tüntetők a haredi fiatalok katonai szolgálat alóli kibúvása ellen tiltakoznak.


08:44

A tüntetők elzárták az északi Ayalont; a rendőrség megbüntette az elraboltak családtagjait

Elraboltak családtagjai az Ayalon úton, ma reggel – Fénykép: Tomer Appelbaum

A kormányellenes tüntetők és az elraboltak családtagjai mintegy 20 percre elzárták az északi Ayalon utat az Arlozorov csomópont közelében. A tüntetők között volt Yifat Calderon, az elrabolt Ofer Calderon unokatestvére, és Yael Or, Dror Or unokatestvére, akinek holttestét a Hamasz tartja fogva. A rendőrség négy tüntetőt, köztük Calderont és Ort megbírságolt.


08:13

A kormányellenes tüntetők elzárták a déli Ayalont; egy sofőr kiszállt az autójából és összetűzésbe keveredett a tiltakozókkal

A tüntetők elzárták az Ayalon főút déli részét a KKL csomópont környékén Tel-Avivban, és követelik a gazdaság leállítását a választások kihirdetéséig. A tüntetők “Elég a pusztító kormányból” feliratú táblákat tartanak. Az egyik sofőr kiszállt az autójából és összetűzésbe keveredett a tüntetőkkel. A tüntetők elmondása szerint “Az elraboltak már kilenc hónapja sínylődnek Gázában, az északi terület romokban, elhagyatott és bombázott, a gazdaság összeomlik, a nemzetközi elszigeteltség nő, és az izraeli kormány továbbra is a politikai túlélését biztosítja az izraeli állampolgárok kárára. Meg kell állítani a cserbenhagyást. Izraelnek felelősségteljes és észszerű kormányra van szüksége, amely biztosítja a jobb jövőt Izrael számára. Általános sztrájkot hirdetünk a gazdaságban, amíg nem hirdetnek választásokat.”


07:47

Telepesek betörtek Maszafar Jatta faluba és gépkocsikat dobáltak kövekkel; a lakók szerint felgyújtottak egy házat és egy ültetvényt

Az egyik gépkocsi, amelyet a telepesek megrongáltak

Telepesek éjszaka betörtek a palesztin Hlet A-Daba faluba Maszafar Jatta térségében, és kövekkel dobálták meg a lakók gépkocsijait és egy tűzoltóautót. A lakók elmondása szerint a telepesek felgyújtottak egy házat és egy ültetvényt is.


06:54

Cahal: A légierő katonai épületet és infrastruktúrát támadott a Hezbollah dél-libanoni területén

A hadsereg bejelentette, hogy a légierő az éjszaka folyamán a Hezbollah célpontjait támadta Dél-Libanonban, köztük egy katonai épületet Shihin városában és terrorista infrastruktúrákat Balat faluban. Ezen kívül a hadsereg tüzérségi lövésekkel is támadott a Szeba faluban, az ország déli részén.


06:00

Roi Miller százados, 21 éves, Herzlijából, a Givati-dandár szakaszparancsnoka, meghalt a harcokban a Gázai övezetben

Roi Miller

Roi Miller százados, 21 éves, Herzlijából, a Givati-dandár Rotem zászlóaljának szakaszparancsnoka, meghalt a Gázai övezet északi részén folytatott harcokban. A harcban, amelyben Miller meghalt, egy tiszt és egy másik katona súlyosan megsebesült a zászlóaljból.


23:59

Hamasz: Pozitívan viszonyulunk a tárgyalások tartalmához; Hanija beszélt az egyiptomi és katari közvetítőkkel

A Hamasz vezetője, Iszmail Hanija beszélt az egyiptomi és katari közvetítőkkel a szervezetnek tett ajánlatokról. A Hamasz hivatalos közleményben jelentette be, hogy “pozitívan viszonyulnak a tárgyalások tartalmához”, és hozzátette, hogy Hanija török tisztviselőkkel is beszélt az utóbbi fejleményekről.


23:42

USA: Radarrendszereket és huti drónokat támadtunk Jemenben

Az Egyesült Államok közölte, hogy az amerikai hadsereg az elmúlt 24 órában támadást intézett két huti radarrendszer ellen Jemenben. Emellett két huti pilóta nélküli hajót (USV) is megtámadtak a Vörös-tengeren. (Reuters)


23:00

A Kneszet első olvasatban jóváhagyta a gázaiak letartóztatásának és az ügyvédi konzultáció megakadályozásának meghosszabbítását lehetővé tevő rendeleteket

A Kneszet első olvasatban jóváhagyta a háborúban letartóztatott biztonsági foglyok fogva tartásának meghosszabbítását lehetővé tévő sürgősségi rendeletek érvényességének meghosszabbítását. Az indítvány szerint meghosszabbítható a Hamasz nyugat-negevi települések elleni támadásai során vagy a háború során az övezetben letartóztatott gyanúsítottak fogva tartása. Az indítványt 14 képviselő támogatta, hét ellenezte. Emellett első olvasatban jóváhagyták a fogvatartottak ügyvédi konzultációjának megakadályozását lehetővé tevő rendeletek érvényességének meghosszabbítását is. A javaslatot 17 képviselő támogatta, hét ellenezte, és további vitára a Kneszet alkotmány-, jog- és igazságügyi bizottságához kerül.


22:40

Egy tiszt meghalt és három katona súlyosan megsebesült egy páncéltörő rakéta becsapódásától Szadzsaijában

Egy tiszt meghalt és három katona súlyosan megsebesült ma (szerdán) egy páncéltörő rakéta becsapódásától a Gáza város keleti részén fekvő Szadzsaija negyedben. A tiszt Elay Elisha Lugasi százados, 21 éves, Kirjat Smonából, a 75. zászlóalj csapatparancsnoka. A három sebesült szintén a zászlóalj katonái.

Elay Elisha Lugasi

22:31

A túszok családjainak központja: Ha a kormány meghiúsítja az üzletet, milliók fognak az utcára vonulni

A túszok visszatéréséért küzdő családok központja közölte, hogy “ha a kormány meghiúsítja Netanjahu túszok szabadon bocsátására vonatkozó üzletét, nem lesz más választás, mint hogy milliók vonuljanak az utcára”. A központ azután nyilatkozott, hogy a miniszterelnöki hivatal közölte, hogy a Hamasz ragaszkodik egy olyan záradékhoz a megállapodásban, amely megakadályozza a harcok újraindítását a Gázai övezetben, és hogy ez “Izrael számára elfogadhatatlan”.

A családok központja közleményében azt írták, hogy “Izrael népe minden felmérésben azt mondja, hogy támogatja a teljes üzletet minden túsz visszahozatalára”. A központ figyelmeztetett, hogy a közvélemény nem fogja megengedni, hogy a kormány újra meghiúsítson egy üzletet. “Ez egy izraeli etosz és egy legfelsőbb emberi érték, hogy senkit sem hagyunk hátra” – írták.


22:31

A Hamasz politikai irodájának tagja: A tárgyalások folytatódnak; a szervezet forrásai: Követeljük a tűzszünetet

A Hamasz politikai irodájának tagja, Huszam Badran ma elmondta, hogy folytatódnak a tárgyalások a megállapodásról. “Ötleteket cseréltünk a közvetítőkkel a háború befejezéséről és a teljes visszavonulásról. Álláspontunk nem változik Netanjahu nyomása alatt, aki ideiglenes tűzszünetet akar. Folytatjuk a tárgyalásokat Katarral és Egyiptommal, és az USA is nyomást gyakorol”.

A Hamasz forrásai szerint a szervezet számára különösen fontos témák a tűzszünet és az izraeli hadsereg teljes kivonása az övezetből. A források szerint a jelenlegi javaslat homályosan fogalmazza meg a harcok befejezését, és a Hamasz kötelezőbb érvényű megfogalmazást követel a szakaszhoz, amely biztosítja a hadsereg teljes visszavonulását. Egy bennfentes palesztin forrás azt mondta, hogy a Hamasz Netanjahu miniszterelnököt és Herzi Halevit, a vezérkari főnököt tartja felelősnek az üzlet késleltetéséért. “Ha hallgatunk rájuk és más vezetőkre, világos, hogy még nincs egyetértés a tűzszünetről és a visszavonulásról” – mondta. Ezenkívül, a gázai források szerint az övezetben támogatják a javasolt terv jóváhagyását, és a Hamasz is tisztában van ezzel.


21:56

A Hamasz válaszát ismerő források: Ez “pozitív dokumentum”, a szervezet megjegyzései alapul szolgálhatnak az üzlet előmozdításához

A Hamasz válaszát ismerő források optimizmust fejeztek ki a szervezet által az üzleti tervhez fűzött megjegyzések miatt, amelyeket Kataron keresztül juttattak el Izraelnek. Az egyik forrás szerint ez egy “pozitív dokumentum”, és a megjegyzések alapul szolgálhatnak a tárgyalások előmozdításához. A Moszad hivatalos közleménye is megerősítette, hogy a közvetítőkkel folytatott megbeszélések folytatódnak, miután Izrael tanulmányozza a teljes választ. A megjegyzéseket órákkal a Moszad bejelentése előtt juttatták el Izraelnek, és Jeruzsálem ma közölte, hogy még korai megállapítani, hogyan reagál Izrael a megjegyzésekre – Netanjahu később alakítja ki álláspontját.


21:41

Rendőrség: Letartóztattunk egy palesztint egy korábbi gázolási kísérlet gyanújával Dél-Hebronban

A rendőrség közölte, hogy egy 37 éves palesztint letartóztattak egy korábbi gázolási kísérlet gyanújával Dél-Hebronban. A gázolás következtében egy izraeli állampolgár könnyebben megsérült, és a Soroka kórházba szállították lábsérüléssel. A rendőrség szerint a gázolás után két gyanúsított elmenekült a közeli Szamu falu felé, és később az egyiküket letartóztatták. A rendőrség azt is közölte, hogy ismeri a másik gyanúsított adatait, és próbálja megtalálni az illetőt.


21:11

Moszad: A tárgyalások közvetítői átadták a Hamasz válaszát az üzletről

A miniszterelnök hivatala közölte a Moszad nevében, hogy megkapták a Hamasz válaszát a túszügylettel kapcsolatban. “A túszmegállapodással kapcsolatos közvetítők átadták a tárgyalócsoportnak a Hamasz válaszát” – áll a közleményben. “Izrael tanulmányozza a választ és válaszol a közvetítőknek”.


20:35

A Sabak magas rangú vezetőjét megrovásban részesítették a szolgálat vizsgálata után, amely a Shifa kórház igazgatójának szabadon bocsátását vizsgálta

A Sabak magas rangú vezetőjét megrovásban részesítették a szolgálat által végzett vizsgálat után, amely Mohamed Abu-Szalmija, a Shifa kórház igazgatójának szabadon bocsátását vizsgálta Izraelben tegnapelőtt. Egy forrás szerint Ronen Bar, a Sabak vezetője ma tájékoztatta Netanjahu miniszterelnököt a megrovásról. A vizsgálat tanulságokat vont le az előzetesen jóváhagyott fogvatartottak listájának jóváhagyásáról, akik a börtönök túlzsúfoltsága miatt kerültek szabadlábra.


19:44

Cahal: Két házat közvetlen találat ért Zaritban


19:25

Vezérkari főnök: Gyorsan és szigorúan el kell járni a biztonsági erőket az előőrs kiürítésében megtámadókkal szemben

Herzi Halevi vezérkari főnök felszólított, hogy “gyorsan és szigorúan kell eljárni a biztonsági erők tagjait megtámadókkal szemben” az Oz Cion B előőrs kiürítése során, a Nyugati Part közepén, Ramallahtól északra. Ma reggel a telepesek erőszakosan összecsaptak a Cahal és a határőrség erőivel, akik kiürítették az előőrsöt. A szélsőjobboldali aktivisták Molotov-koktélokat és köveket dobáltak a biztonsági erők járműveire, egy embert letartóztattak.


19:07

Liberman: Nem lehet konvencionális módon megállítani Iránt, minden rendelkezésünkre álló képességet be kell vetnünk

Az Izrael Beitenu elnöke, Avigdor Liberman ma kijelentette, hogy “nem tudjuk megállítani az iráni nukleáris programot konvencionális módon”. Szerinte “minden rendelkezésünkre álló képességet be kell vetnünk”. Egy Oded Ben Aminak adott interjúban a 12-es csatornán Liberman elmondta, hogy Irán ellen kell harcolni a Hezbollah és a Hamasz előtt. “Amit meg kell érteni, és szerintem sem a katonai, sem a politikai szinten nem értették meg – nem lehet legyőzni a Hamaszt vagy a Hezbollahot anélkül, hogy legyőznénk Iránt” – mondta. “Úgy kell viselkednünk, mint egy nagyhatalom, legalábbis mint egy regionális nagyhatalom” – folytatta, “mindenáron meg kell akadályoznunk, hogy Iránnak nukleáris fegyvere legyen. Jelenleg elegendő dúsított urániumuk van, és most azon dolgoznak, hogy a dúsított urániumból bombát vagy nukleáris robbanófejjel ellátott rakétát készítsenek”. Szerinte “nem hagyjuk figyelmen kívül sem a Hezbollahot, sem a Hamaszt, elszámolunk velük. De csak akkor tudunk velük elszámolni és győzni, ha legyőztük Iránt”.


18:44

Cahal: Körülbelül 100 kilövést észleltek Libanonból Galilea és a Golán felé


18:42

A miniszterelnöki hivatal egy magas rangú biztonsági tisztviselő nevében: A Hamasz ragaszkodik egy olyan záradékhoz a megállapodásban, amely megakadályozza Izraelt abban, hogy visszatérjen a harcokhoz a Gázai övezetben, ez elfogadhatatlan

A miniszterelnök irodája egy “magas rangú biztonsági tisztviselő” nevében közleményt adott ki, amelyben az áll, hogy “a Hamasz továbbra is ragaszkodik egy olyan alapvető záradékhoz a megállapodásban, amely megakadályozza Izraelt abban, hogy visszatérjen a harcokhoz az első szakasz után, ami Izrael számára elfogadhatatlan”. A közlemény szerint “további eltérések is vannak, amelyeket még nem sikerült megoldani. Izrael folytatja a tárgyalásokat a katonai és politikai nyomás fenntartása mellett”.


18:28

Tűzoltóság: Több tűz ütött ki a Golán-fennsíkon rakéták becsapódása miatt


18:26

Alexander Yakiminsky, 19 éves katona Naharijából, a karmieli késeléses támadás áldozata

Alexander Yakiminsky, 19 éves katona Naharijából, a mai karmieli késeléses támadás áldozata. A megkéselése után lelőtte és megölte a támadót. Yakiminsky nehéz tehergépkocsi vezető volt a 71-es zászlóaljban, a 188-as hadosztályban. A támadásban egy másik katona is súlyosan megsérült ugyanebből a zászlóaljból.

Alexander Yakiminsky

18:22

Riasztások léptek életbe a Golán északi részén


18:18

Cahal megerősítette, hogy likvidálták a Hezbollah egyik parancsnokát, aki felelős volt a délnyugat-libanoni rakétatámadásokért


18:00

A szerdai hírek folytatása 

2024. július 03., szerda >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet