Hamasz: Netanjahu akadályokat gördít a tárgyalások elé, felszólítjuk a közvetítőket, hogy azonnal avatkozzanak be – Hírszüret

Az elrabolt túszok anyjainak tiltakozása a Kneszetben, ma – Fotó: Olivier Fitoussi

2024. július 08., hétfő, a háború 276. napja


00:00

Véget értek a hétfői jelentések

Keddi jelentések >>


21:50

A Fehér Ház: Izrael és Hamasz nyilatkozatai a túszügyletről nem teljesen egyeznek a zárt ajtók mögötti tárgyalásokkal

A Fehér Ház nemzetbiztonsági ügyekkel foglalkozó szóvivője, John Kirby elmondta, hogy Izrael és a Hamasz legutóbbi nyilatkozatai a túszügyletről nem teljesen egyeznek a zárt ajtók mögötti tárgyalásokkal. Kirby szerint “még mindig vannak különbségek a túszok szabadon bocsátásáról és a tűzszünetről szóló tárgyalásokban, de nem küldenénk tárgyalócsapatot, ha nem gondolnánk, hogy van esély.”


21:02

Haniye: A Cahal műveletei Gáza városában visszavethetik a tárgyalásokat a nullpontra

A Hamasz bejelentette, hogy a szervezet politikai irodájának vezetője, Iszmail Haniye tárgyalásokat folytatott a közvetítőkkel, és figyelmeztetett, hogy az izraeli hadsereg műveletei Gáza városában és a városnegyedek kiürítésére való felszólítás visszavethetik a tárgyalási folyamatot a nullpontra.


20:19

Riadók szólaltak meg Gadotban és Jeszod Hamaalában a Hula-völgyben; Cahal: Kilenc kilövést azonosítottunk, a legtöbb nyílt területen ért földet


20:07

Az állam 380 ezer sékelt fizet egy palesztinnak, akit egy rendőr ok nélkül fejbe lőtt

A 2021-es óvárosi zavargások. A rendőr azt állította, hogy Musztafát 50 méterről lőtte le, valójában azonban 10 méterről történt a lövés. – Fotó: Ohad Zwigenberg

Az állam 380 ezer sékelt fizet egy kelet-jeruzsálemi Iszavijje negyedben élő palesztinnak, miután egy rendőr ok nélkül fejbe lőtte 2018-ban. A lakost, Musztafa Musztafát, fekete szivacsgolyóval lőtték meg, és a Hadassza Ein Kerem kórházba szállították agysérülésekkel, amelyek máig hatással vannak rá. Az ügyvédje által benyújtott kereset számos hiányosságot tárt fel a rendőrségi visszaéléseket vizsgáló osztály (Machas) vizsgálatában, amely végül bizonyítékok hiányában lezárta az ügyet. A védelem kezdetekor a bíró a feleknek javasolta, hogy egyezzenek meg, és az állam beleegyezett a kártérítés kifizetésébe. A rendőr elleni nyomozás lezárása elleni fellebbezést az államügyész-helyettes, Slomo Lamberger ügyvéd elutasította.


19:47

Több tucat tüntető, akik a túszok szabadon bocsátását követelik, lezárták a Begin utat dél felé Tel-Avivban


19:18

Jair Golan: Az a tény, hogy a kormányban képviseletet kapott a nemzeti terrorizmus jelensége, rendkívül súlyos

A Munkapárt és a Meretz egyesüléséből alakult a Demokraták elnöke, Jair Golan X-fiókjában azt írta, hogy „a zsidó nemzeti terrorizmus árt a kormányzásnak és veszélyezteti a biztonságot. Az a tény, hogy a kormányban képviseletet kapott ez a jelenség, rendkívül súlyos.” Ezt a központi parancsnokság leköszönő parancsnoka, Yehuda Fuchs beszéde után írta.


19:16

Lövés érte a Hagosrim kibuc egyik épületét a Galilea ujjában

Az épület, amelyet lövés ért a Hagosrim kibucban, ma – Fotó: 27A szakasz szerinti használat, szerzői jogi törvény

19:09

Limor Son Har-Melech: A dombok fiai őrködnek hazánk felett, az igazi veszély az araboktól jön

Limor Son Har-Melech képviselő (Zsidó Erő) ma Yehuda Fuchs, a központi parancsnokság leköszönő parancsnokának beszédére reagálva azt mondta, hogy a dombok fiai (נערי הגבעות) „állnak hazánk őrzői és azok, akik megvédik a hazaföldet az illegális arab megszállástól.” Azt is mondta, hogy „remélem, hogy Fuchs utódja, Blot tábornok, megérti, hogy az igazi veszély az araboktól, nem pedig a zsidó telepesektől jön” – és hozzátette: „Eljött az idő, hogy a Cahal parancsnokai abbahagyják a mentegetőzést. Meg kell érteniük, hogy feladatuk az izraeli állampolgárok védelme az ellenségeinkkel szemben, nem pedig a hűséges telepesek üldözése vagy a palesztin hatóságok megerősítése.”


19:07

Hamasz: Netanjahu akadályokat gördít a tárgyalások elé, felszólítjuk a közvetítőket, hogy azonnal avatkozzanak be

A Hamasz bejelentette, hogy a miniszterelnök hivatala tegnap esti nyilatkozata a túszügylet „vörös vonalairól” akadály a tárgyalások számára, és felszólította a közvetítőket, hogy „azonnal avatkozzanak be, hogy megakadályozzák Netanjahu trükkjeit.” A szervezet nyilatkozatában azt írták, hogy Netanjahu „fokozza az agressziót és a bűncselekményeket, és növeli a palesztinok kitelepítési kísérleteit.”


18:50

Cvi Szukot képviselő Yehuda Fuchs parancsnok szavairól: „A koncepció parancsnoka – viszlát és ne is lássuk többet”

Cvi Szukot képviselő (Vallásos Cionizmus) reagált Yehuda Fuchs, a központi parancsnokság leköszönő parancsnokának szavaira, és X-fiókjában azt írta: „A koncepció parancsnoka megy haza. Aki a biztonságot a palesztin hatóság erejére bízta, és úgy gondolta, hogy a Hamasz 82% támogatóitól való félelem felesleges pánikkeltés, az volt a felelős a júdeai és szamáriai zsidók biztonságáért eddig. Viszlát és ne is lássuk többet.”


18:47

Galant a túszok családjainak: Mindent meg kell tennünk, hogy kihasználjuk a lehetőséget az egyezségre

Galant a túszok családjaival való találkozón, ma – Fotó: Ariel Hermoni / Védelmi Minisztérium

Joav Galant védelmi miniszter találkozott a túszok családjaival, és azt mondta, mindent meg kell tenni „annak érdekében, hogy kihasználjuk az adódott lehetőséget” az egyezségre. Hivatala közleményében Galant megjegyezte, hogy „a katonai nyomás olyan feltételeket teremtett, amelyek lehetővé teszik az egyezség előmozdítását, és a védelmi rendszer tudja majd, hogyan kell visszatérni a harcokhoz Gázában, amennyiben szükséges. Ki kell használni a katonai nyomást az egyezség előmozdítására és nem szabad elszalasztani.”


18:32

Riadók szólaltak meg Galileai ujjában; Cahal: Körülbelül tíz kilövést azonosítottunk, néhányat elfogtunk


18:28

A központi parancsnokság leköszönő parancsnoka: A nemzeti bűnözés a palesztinok ellen felemelkedett, és a vezetőség megfélemlített, és nem áll ki nyíltan ellene

A központi parancsnokság parancsnoka, Yehuda Fuchs elmondta, hogy az elmúlt hónapokban a nemzeti bűnözés a palesztinok ellen a Nyugati Parton „felemelkedett,” és a helyi és szellemi vezetés nem lép fel ellene. Fuchs ezt a parancsnokváltási ceremónián mondta, a hónapokkal ezelőtt bejelentett visszavonulása előtt. Hangsúlyozta, hogy „nagyon sajnálom, hogy az elmúlt hónapokban, mint ahogy az utolsó héten is, a nemzeti bűnözés felemelkedett, és a háború és a bosszú vágya alatt rettegést és félelmet keltett a palesztin lakosság körében, akik nem jelentettek semmilyen fenyegetést. Sajnálatomra, a helyi és szellemi vezetés többsége nem látta az általunk észlelt fenyegetést. Megfélemlítettek és nem találtak erőt, hogy nyíltan kiálljanak és a zsidó értékek szerint cselekedjenek, amelyeket gyermekeiknek tanítanak.”

Fuchs hozzátette, hogy „még ha a bűnözők kisebbségben vannak is, azok, akik csendben maradnak bűneik láttán, nem zárják ki őket és cselekedeteiket az egész közösségből, ezzel mindannyiukra kritikát vonnak. Ez nem az a zsidóság, amelyben én felnőttem a szüleim otthonában. Ez nem a Tóra útja. Ez az ellenség módszereinek átvétele és az ő törvényeik követése. Az én felelősségem volt fellépni. És itt is sajnos nem mindig sikerült.”

A leköszönő parancsnok Herzi Halevi vezérkari főnökhöz fordult, és azt mondta, hogy „szégyellem magam, mint parancsnok, de mindenekelőtt, mint állampolgár” a támadások miatt. „Ez egy módszer, amelyet néhányan itt is elfogadtak: borzalmas dolgokat mondanak, majd jön egy halvány bocsánatkérés vagy a Cahal erőinek támogatása és ölelése, egészen a következő vad és felelőtlen támadásig.”


17:59

Riadók szólaltak meg Nyugat-Galileában


17:59

A többdimenziós egység mentője súlyosan megsérült aknavető tűzben Gáza északi részén


17:00

A Cahal csütörtökön mutatja be a katonai vizsgálat eredményeit a Beeri kibuc lakóinak október 7-ről

A ház, ahol a túszokat tartották a Bári kibucban, decemberben – Fotó: Hadasz Proosh

A Cahal várhatóan csütörtökön mutatja be a Beeri kibuc lakóinak a Hamasz támadásának katonai vizsgálatának eredményeit október 7-én, amely magában foglalja a túszokat tartó Hamasz terroristák által fogvatartott 13 túsz megölésének vizsgálatát is Peszi Kohen házában a Beeri kibucban. A hadsereg szerint „a Cahal kudarcot vallott a Beeri kibuc védelmében, ezért ott leszünk, hogy bemutassuk a dolgokat, ahogy történtek. Először a kibuc lakóinak, az elesettek családjainak és a túszok családjainak, majd a nyilvánosságnak.” A Cahal szóvivője szerint a bemutatás után „teljes átláthatósággal közzé tesszük a nyilvánosságnak. Az összes vizsgálat elérhető lesz a Cahal honlapján minden állampolgár számára.”

A kibucból származó tanúvallomások gyanút ébresztettek, hogy a 99. hadosztály parancsnoka, Barak Hiram dandártábornok, aki a kibucban harcolt, parancsot adott a tank legénységének, hogy lőjön Kohen házára, annak ellenére, hogy tudta, hogy túszok tartózkodnak ott. Az október 7-i Hamasz támadásról szóló átfogó vizsgálatban a New York Times decemberben Hiram azt mondta, hogy parancsot adott a tank parancsnokának, hogy törjenek be a házba, még akkor is, ha ez civilek megsebesítésével jár.


16:01

A Sabak vezetője körülbelül egy órával ezelőtt indult Kairóba a tárgyalódelegációval


14:35

Cahal: Megsemmisítettük a szadzsijai terroristák főhadiszállását Gáza városában

A 7. dandár harccsoport erői rajtaütöttek a Hamasz Szadzsaija harci és parancsnoki központján Gáza városában, és megsemmisítették azt – közölte a hadsereg. A hadsereg szerint a komplexumban iskolák és egy klinika található, amelyeket civil használatról terrorista célokra alakítottak át, és a Szadzsaija zászlóalj terroristái használták, akik itt rejtőztek és innen indították akcióikat.

A Cahal arról is beszámolt, hogy a komplexum átkutatása során a Rotem zászlóalj katonái fegyvergyártó helyet és több tucat fegyvert találtak és semmisítettek meg, valamint a Hamasz hírszerzési dokumentumait, amelyeket az UNRWA felszerelései és egyenruhái mellett rejtettek el.


13:59

A Polgári Igazgatás: Leromboltunk épületeket és üvegházakat Tulkarm közelében, amelyek fedezékében robbanószereket helyeztek el és lövéseket adtak le Bat Hefer irányába

A Polgári Igazgatás bejelentette, hogy ma végrehajtotta 15 üvegház és két illegálisan épített épület elleni intézkedéseket a Tulkarm melletti Suvajka falu peremén, egy olyan területen, ahol katonai építési tilalom van érvényben. Az igazgatás közölte, hogy hírszerzési információk szerint az épületek fedezékében és azok közelében terrorcselekményeket hajtottak végre, beleértve Bat Hefer település irányába történő lövéseket és robbanószerek elhelyezését a környéken.


13:32

Cahal: Megöltük Musztafa Haszan Szalmannt, a Hezbollah rakéta- és rakétaegységének operatívját

A Cahal bejelentette, hogy az éjszaka folyamán megölte Musztafa Haszan Szalmannt, a Hezbollah terrorszervezet rakéta- és rakétaegységének operatívját, Dél-Libanonban, Kalaila falu közelében.


12:35

A Hamasz Tájékoztatási Minisztériuma: A Cahal elrendelte az Al-Ahli kórház kiürítését Gáza városában


11:57

A Hamasz gázai vezetői sürgették a külföldi vezetést, hogy törekedjenek a megállapodásra Sinvár ellenállása ellenére

Az Egyesült Államok és a Közel-Kelet hivatalos forrásai az AP hírügynökséggel folytatott beszélgetésben úgy vélték, hogy a Gázai övezetben tapasztalt pusztítás és a Hamasz által elszenvedett súlyos veszteségek miatt a szervezet enyhítette követeléseit a tűzszüneti megállapodás érdekében. Az AP birtokába került belső levelezésekből kiderült, hogy a Hamasz gázai vezetői sürgették a szervezet külföldi vezetését, hogy fogadják el Biden elnök javaslatát, Yahya Sinvar vonakodása ellenére. Egy, a tárgyalásokat jól ismerő forrás szerint a vezetők üzeneteikben a háborúban elesettek nagy számáról és a helyszíni nehéz körülményekről írtak, ami azt mutatja, hogy vita alakult ki a szervezet vezetésében a megállapodás mihamarabbi elérésének szükségességéről – miközben Sinvar nem érzi sürgetőnek a megállapodásra való törekvést. (AP)


11:37

A Kneszet biztonsági őrei erőszakkal eltávolították Itzik Elgart elrabolt testvérét az Alkotmányügyi Bizottság üléséről

Simcha Rothman, az Alkotmányügyi Bizottság elnöke elrendelte Dani Elgart, Itzik Elgart elrabolt testvérét, hogy távozzon a bizottsági ülésről, miután vitába keveredett a Tikva Fórum tagjaival. Elgart nem volt hajlandó távozni, ezért a Kneszet biztonsági őrei erőszakkal eltávolították és a földön húzták ki. Jelenleg orvosi ellátásban részesül a Kneszet épületében. A Kneszet közleménye szerint Rothman azért távolította el Elgart, mert félbeszakította Boaz Miran, Omri Miran elrabolt testvérének beszédét, és szidalmazta a Kneszet rendfenntartóit.

Ennek ellenére ma reggel, amikor a “Harcosok Anyái” szervezet képviselője a bizottsági ülésen a főügyészt, Amit Iszmant a “Hamasz tagjának” nevezte, amiért elrendelte a palesztinok meggyilkolásában gyanúsított személyek ellen indított nyomozást október 7-én, Rothman nem tett semmilyen megjegyzést. “A Hamasz tagjai rendőröknek és ügyészeknek álcázzák magukat, és az izraeli adófizetők pénzéből kapnak fizetést” – mondta a képviselő, Hanna Giat. “Itt az ideje levenni a maszkokat, kideríteni, kik a vakondok az izraeli igazságszolgáltatási rendszerben, akik részt vettek ebben az őrült döntésben, és azonnal eltávolítani őket. Amit Iszmán, rólad beszélek”. A Kneszet tagjai, Gilad Kariv és Joav Szeglovics elhagyták az ülést beszéde alatt.


10:25

Megállapodás született a bölcsészettudományi kar és a Tel-avivi Egyetem vezetése között; véget ért az oktatói és kutatói sztrájk

Véget ért a Tel-avivi Egyetem oktatói és kutatói sztrájkja, miután megállapodás született a vezetés és a bölcsészettudományi kar között a dolgozók létszámcsökkentésének ügyében. Az oktatók a múlt héten léptek sztrájkba, miután a vezetés bejelentette a tervezett leépítést, és miután márciusban kiderült, hogy az egyetem vizsgálja a lehetőségét, hogy a dolgozók felét elbocsátják, és ennek következtében csökkentik a kurzusok számát a karon. Az egyetem vezetése tagadta ezeket az állításokat, és ma megállapodott a szakszervezettel, hogy a dolgozók hat százalékát bocsátják el. Továbbá megállapodtak abban, hogy a következő négy évben nem lesz további létszámcsökkentés, kivéve, ha jelentős csökkenés következik be a bölcsészettudományi kar hallgatóinak számában.

Az egyetem üdvözölte a megállapodást és a sztrájk végét, és hangsúlyozta, hogy nem állt szándékában a dolgozók létszámának további csökkentése a szakszervezettel kötött megállapodáson túl. Továbbá közölték, hogy “az egyetem lépéseket tesz a bölcsészettudományi kar hallgatóinak számának növelése érdekében, és a tervezett leépítés nem érinti a kart akadémiai szempontból.”


10:26

Cahal: A 99. hadosztály csapatai jelenleg Gáza városában működnek, többek között az UNRWA főhadiszállásán

A 99. hadosztály csapatai jelenleg Gáza városában működnek, többek között az UNRWA főhadiszállásának területén – közölte az izraeli hadsereg (Cahal). A hadsereg szerint a csapatok tevékenysége az éjszaka folyamán kezdődött a Hamasz terroristák és a terrorinfrastruktúrák jelenlétére vonatkozó hírszerzési információk alapján, miután a Cahal figyelmeztetést adott ki és átjárót nyitott a nem érintett civilek számára a terület elhagyására.

A hadsereg továbbá közölte, hogy “folytatja a nemzetközi jog betartását, és továbbra is fellép a terrorista szervezetek ellen, amelyek módszeresen és cinikusan civil infrastruktúrákból, köztük UNRWA létesítményekből tervezik és hajtják végre Izrael állam elleni terrorcselekményeiket”.


09:35

Cahal: Csapataink az elmúlt 24 órában tucatnyi terroristát öltek meg Rafiahban és Szadzsaijában

A 162. hadosztály parancsnoksága alatt álló harci egységek és a légierő repülőgépei az elmúlt 24 órában több mint 30 terroristát öltek meg Rafiah környékén, alagutak nyílásait fedezték fel és fegyvereket foglaltak le – közölte a hadsereg. Továbbá közölték, hogy Szadzsaija környékén a 98. hadosztály parancsnoksága alatt álló harci egységek terrorinfrastruktúrákat semmisítettek meg és tucatnyi terroristát öltek meg.


09:18

A Sabak vezetője Kairóba utazik a tárgyalódelegációval; a fegyvercsempészet megakadályozásáról is tárgyal majd Egyiptom határán


08:23

Cahal: Kora reggel páncéltörő rakétát lőttek Metulára, nyílt területen csapódott be, tűz keletkezett és eloltották


07:27

Cahal éjjel Hezbollah terrorközpontokat támadott Libanonban

Cahal bejelentette, hogy az éjszaka folyamán a Hezbollah terrorközpontjait támadta Libanon területén, köztük egy katonai létesítményt és egy fegyverraktárat, amelyeket Dzsabal Tora, Kabricha, Hula és Aita al-Shaab területein támadtak. Ezen kívül az izraeli erők tüzérségi lövéseket hajtottak végre több déli libanoni területen a fenyegetés megszüntetése érdekében.


06:14

Cahal: Gyanús légi célpontot fogtunk el Libanon légterében

A hadsereg szóvivője közölte, hogy a légvédelmi erők harcosai elfogtak egy gyanús légi célpontot Libanon légterében.


05:57

Cahal: A 7. hadosztály egyik tisztje súlyosan megsérült az övezet északi részén zajló harcban

A Cahal szóvivője közölte, hogy a 82. zászlóalj 7. hadosztályának egyik tisztje súlyosan megsérült az övezet északi részén zajló harcban, és orvosi kezelésre szállították.


03:17

Cahal: Vadászgép elfogott egy gyanús légi célpontot, amely a Vörös-tenger irányából tartott Izrael felé


01:35

Cahal támadta a Hamasz célpontjait az övezet középső részén


00:22

Riasztás indult a Gázai övezethez közeli térségben


21:55

Belehalt sérüléseibe egy Hamasz-aktivista, akit a hadsereg Dzseninben lőtt meg a hétvégén

A ciszjordániai egészségügyi minisztérium bejelentette Ahmed Abu Al-Heja (24), halálát, aki a biztonsági erők élő lőszerrel történt lövése következtében sérült meg Dzseninben a hétvégén. Abu Al-Heja a Hamasz katonai szárnyának aktivistája volt.


21:46

Több ezren menekülnek Gáza városából a Cahal utasításai és a támadások fokozódása miatt

Palesztinok menekülnek Gáza városából a Cahal támadásainak árnyékában, ma – Fotó: AFP

Több ezer ember menekült el az elmúlt órákban Gáza városából az északi övezetben, az izraeli támadások fokozódása miatt. Többek között egy keresztény létesítményt is támadás ért távoli lövésekkel. A helyért felelős latin patriarchátus szerint három ember meghalt a támadásban. Néhány órával ezelőtt a Cahal arab nyelvű szóvivője, Avichay Adraee közzétett egy felhívást, amelyben felszólította Kelet-Gáza és óvárosának lakosait, hogy hagyják el otthonaikat.


21:08

Romlott az északon történt páncéltörő lövedék okozta sérülésben megsérült amerikai állampolgár állapota

Rosszabbodott annak a 31 éves amerikai állampolgárnak az állapota, aki súlyosan megsérült az északon történt páncéltörő lövedék okozta lövés következtében – jelentette a nahariai Galil Orvosi Központ. A másik két sérült, 25 és 42 évesek, könnyebb sérüléseket szenvedtek, és a sebészeti osztályra szállították őket.


20:43

Riasztások indultak a Golán-fennsíkon


20:26

A kormány ellen tüntetők mindkét irányban lezárták a 6-os autópályát az Eljakim csomópont környékén


20:19

Cahal: Elfogtunk több, Libanonból belépő légi célpontot

A Cahal közleménye szerint több légi célpontot elfogtak, amelyek Libanonból léptek be a Har Dov és a Galil ujjának (Észak-Galilea) környékére, az ellenséges repülőgép behatolására vonatkozó riasztások után. Emellett egy robbanóanyaggal felszerelt drón lezuhanását észlelték egy nyílt területen a Hermon környékén, sérültek nélkül.


20:01

A Hamasszal folyó tárgyalások előrehaladásának árnyékában: Netanjahu irodája feltételeket szabott a túszok szabadon bocsátásáról szóló üzlethez

Netanjahu miniszterelnök közzétette Izrael öt feltételét a Hamasz elleni üzlet kapcsán, a tárgyalások elmúlt napokban történt előrehaladásának hátterében. A miniszterelnök irodájának közleménye szerint “a miniszterelnök továbbra is szilárdan ragaszkodik az Izrael által már elfogadott alapelvekhez:

  1. Minden üzlet lehetővé teszi Izrael számára, hogy visszatérjen és folytassa a harcot a háború összes céljának eléréséig.
  2. Nem lesz lehetőség fegyverek csempészésére a Hamasz számára a Gázai határról Egyiptomba.
  3. Nem engedik visszatérni az ezer fegyveres terroristát az övezet északi részébe.
  4. Izrael maximalizálja az élő túszok számát, akiket a Hamasz fogságából szabadítanak ki.

Az ellenzék vezetője, Jair Lapid, saját közleményben reagált, amelyben így kérdezett: “Miért jó ez? Kritikus pillanatban vagyunk a tárgyalásokban, a túszok élete ettől függ, miért kell ilyen provokatív közleményeket kiadni? Hogyan segít ez a folyamatnak?”


19:42

Több ezren tüntetnek a kormány ellen a Tel-Aviv-i Begin utcában; az utat lezárták a forgalom elől


19:07

Újabb riasztások voltak Észak-Galileában (a Galil ujjában)


19:03

Riasztások indultak el a Galil ujjában egy ellenséges repülőgép behatolásának gyanúja miatt


18:46

Tűz ütött ki a Nahal Amud környékén rakéták becsapódása következtében

Tűz ütött ki a Galilea alsó részén található Nahal Amud környékén rakéták becsapódása következtében, ahogyan azt a tűzoltóság jelentette.


18:34

A Hamasz katonai szárnyának szóvivője: sikerült több ezer új harcost toborozni, a katonai képesség továbbra is erős

A Hamasz katonai szárnyának szóvivője, Abu Obeida, kijelentette, hogy a szárny sikeresen toborzott több ezer új harcost, és hogy “a katonai képesség továbbra is erős”. Egy hangfelvételen, amelyen Obeida hangja hallható, elmondta, hogy “az Izrael által elkövetett bűncselekmények az elmúlt 9 hónap során újabb generációkat hoznak létre a palesztin nép harcosaiból”.


18:26

Galant: A Hamasszal kötött túszügylet nem kötelezi Izraelt az északi harcok leállítására, hacsak a Hezbollah nem ér el megállapodást

Joav Galant védelmi miniszter kijelentette, hogy a Hamasszal kötött túszügylet nem kötelezi Izraelt a Hezbollah elleni harcok leállítására, hacsak a szervezet nem ér el megállapodást. “Még ha elérjük is a túszügylet megállapodását, és nagyon remélem, hogy sikerül ezt elérni délen, ez nem kötelező érvényű itt, hacsak a Hezbollah nem ér el megállapodást” – mondta Galant a Hermon csúcsán tartott találkozón páncélos katonákkal, és hozzátette: “Még ha ott tűzszünet is lesz, itt folytatjuk a harcot és mindent megteszünk, ami szükséges.”

A védelmi miniszter, Joav Galant, találkozója katonákkal a Hermon csúcsán, ma – Fotó: Ariel Hermoni / Védelmi Minisztérium

Galant világossá tette, hogy “nem törekszünk erre, de fel vagyunk készülve, hogy ha megtámadnak minket, vagy megpróbálnak ártani nekünk, vagy ha nem hagyják, hogy biztonságban hazavigyük az állampolgárainkat, akkor cselekedni fogunk.” Hozzátette: “Az ellenségünk csak az erőt érti meg: ha ártasz neki, ha koptatod, ha elveszed a vagyonát, akár Gázában, akár Libanonban – megérti. Ha nem teszed ezt, nyugodtabb lesz.” Rámutatott: “Reggelente egy dandártábornok vagy egy hadosztályparancsnok nélkül ébrednek, és ez folytatódni fog, ameddig szükséges. Ti el fogjátok végezni a munkátokat, és készüljetek.”


18:08

Cahal: Tíz rakétát lőttek ki Felső-Galileára az utolsó támadás során, nincsenek sérültek


18:02

Jalaa Ibrahim százados, a harci mérnöki egység századparancsnoka, elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban

Jalaa Ibrahim

A hadsereg bejelentette, hogy Jalaa Ibrahim százados, a harci mérnöki egység 601-es zászlóaljának parancsnoka, elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Ibrahim, aki 25 éves volt és Szadzsúrból származott, holnap kerül eltemetésre a drúz falu temetőjének katonai parcellájában 12:00 órakor.


18:00

A vasárnapi hírek folytatása 

2024. július 07., vasárnap >>

Főkép: Az elrabolt túszok anyjainak tiltakozása a Kneszetben, ma – Fotó: Olivier Fitoussi

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.