2024. szeptember 21., szombat, a háború 351. napja – frissül


11:48

Hamenei: Izrael szégyentelen bűnöket követ el gyermekek ellen, nem harcosok ellen

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője kijelentette, hogy Izrael „szégyentelen bűnöket követ el gyermekek ellen, nem harcosok ellen.” Hamenei hozzátette, hogy a muszlimoknak belső erőt kell találniuk, hogy megszüntessék „a rákos daganatot Palesztinában.”


11:40

A libanoni egészségügyi minisztérium: 31 ember, köztük három gyermek és hét nő halt meg a tegnapi bejrúti támadásban

A libanoni egészségügyi minisztérium közlése szerint a tegnap esti izraeli támadásban, amelyben meghalt a Hezbollah magas rangú parancsnoka, Ibrahim Akil, 31 ember vesztette életét. A jelentés szerint a halottak között három gyermek és hét nő is van.


11:00

Haderától északra lezárták a légteret a biztonsági helyzet miatt, de ez a nemzetközi járatokra nincs hatással

Haderától északra ma reggeltől további értesítésig lezárták a légteret a biztonsági helyzet miatt. A döntés nincs hatással a nemzetközi járatokra, az Eilatba tartó belföldi járatokra, valamint a Ben Gurion és Ramon repülőterek működésére, és elsősorban a kisrepülőgépeket érinti.


10:40

Cahal: A Gázai övezetben tevékenykedő erők terroristákat öltek meg és tucatnyi terrorcélpontot támadtak

Katonák az övezetben, tegnap – Fotó: Cahal szóvivői iroda

A Cahal erői, amelyek a Gázai övezet középső és déli részén tevékenykednek, Hamasz terroristákat öltek meg, fegyvereket találtak, és tucatnyi terrorista infrastruktúrát támadtak – közölte a Cahal. A jelentés szerint a hadsereg likvidálta Mohamed Manszurt, a Hamasz katonai hírszerzésének egyik kulcsfontosságú tagját. Emellett a légierő az elmúlt 24 órában több tucat célpontot bombázott az övezet különböző pontjain.


09:41

Libanoni jelentés: 19 ember halt meg a tegnapi bejrúti támadásban, további 66-an megsérültek

Legalább 19 ember halt meg a tegnapi bejrúti támadásban – jelentette ma reggel a libanoni „Al-Jadid” csatorna. A jelentés szerint további 66 ember megsérült, akiket Bejrút tíz különböző kórházába szállítottak.


08:36

A Hezbollah bejelentette, hogy Ahmed Wahbi, a szervezet egyik magas rangú parancsnoka is meghalt a tegnapi bejrúti támadásban


03:56

Biden közel-keleti főtanácsadója: A libanoni háború nem a megfelelő út az északi lakosok visszatéréséhez

Brett McGurk, Biden közel-keleti főtanácsadója elmondta, hogy az Egyesült Államok nem tartja helyesnek a Libanonnal való háborút, mint a legjobb módszert az északi lakosok visszatéréséhez. Az izraeli-amerikai tanács ülésén McGurk hangsúlyozta, hogy az USA teljes mértékben Izrael oldalán áll a Hezbollah elleni védekezésben. Ugyanakkor elismerte, hogy „taktikai nézeteltérések vannak Izrael és az USA között az eszkaláció kockázatainak kezelésében.” McGurk hozzátette, hogy az USA diplomáciai megoldásra törekszik északon, és ez az elsődleges céljuk.

Az Izrael által Libanonban végrehajtott Ibrahim Akil likvidálására vonatkozóan McGurk kijelentette, hogy Akil „40 évvel ezelőtt a bejrúti nagykövetség elleni merényletért felelt, így senki nem fogja megsiratni.”


02:13

Danon az ENSZ Biztonsági Tanácsában: A Hezbollah megsérti a nemzetközi jogot; nem zárunk ki további támadásokat ellene

Danny Danon, Izrael ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanács ülésén kijelentette, hogy Izrael nem zárja ki a további támadásokat a Hezbollah ellen, és hangsúlyozta, hogy Izrael „nem engedi meg a szervezet provokációit.” Danon szerint a Hezbollah tevékenysége sérti a nemzetközi jogot, és Izrael meg fogja védeni magát ezek ellen. Emellett bírálta Abdullah Abu Habib libanoni külügyminisztert, amiért nem említette a Hezbollahot beszédében. „Lehetővé tették, hogy egy terrorista szervezet egy második államot hozzon létre országukban, és ezzel romlásba taszítsák népüket” – mondta Danon. „Ahelyett, hogy minket, békés szomszédaikat hibáztatnák, korlátozniuk kellene a Hezbollahot.”


02:10

Libanon külügyminisztere az ENSZ Biztonsági Tanácsában: Ha Izraelt nem fékezik meg, „nagy robbanásnak” leszünk tanúi

Abdullah Abu Habib libanoni külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén azzal vádolta Izraelt, hogy megsérti a nemzetközi jogot. Hozzátette, hogy mivel a nemzetközi közösség nem érvényesíti a jogot Izraellel szemben, Izrael egyre inkább törvénysértő állammá válik. „Ha a Tanács nem kényszeríti Izraelt agressziójának leállítására” – mondta – „egy nagy robbanásnak leszünk tanúi, amely visszarepít minket a középkorba.”


01:31

Hamasz: Akil meggyilkolása bűntett, és egy olyan ostoba cselekedet, amelyért Izrael megfizet

A Hamasz hivatalos nyilatkozatban jelentette be, hogy gyászolja a Hezbollah magas rangú tisztviselőjének, Ibrahim Akilnak a halálát, aki egy izraeli támadás során vesztette életét Libanonban. A nyilatkozatban a Hamasz bűntettnek nevezte Akil meggyilkolását, és hozzátette, hogy ez egy „ostoba cselekedet, amelyért Izrael meg fog fizetni.”


00:15

A Hezbollah megerősítette, hogy Ibrahim Akil meghalt a bejrúti támadásban


23:43

Jelentés: A bejrúti támadásban meghalt a 800-as egység egyik magas rangú vezetője és a Radwan-erő kiképzőiskolájának parancsnoka

A bejrúti izraeli támadásban magas rangú parancsnokok haltak meg a Radwan-erőben – jelentette a szaúdi Al-Hadath csatorna. A jelentés szerint a támadásban meghalt a 800-as egység parancsnoka, a Radwan-erő kiképzőiskolájának parancsnoka és további Hezbollah-parancsnokok.


23:11

Az ENSZ emberi jogi biztosa: A libanoni rádiós adóvevő elleni támadás sérti a nemzetközi jogot

Volker Turk, az ENSZ emberi jogi biztosa ma éjjel az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén kijelentette, hogy a libanoni rádiós adóvevők elleni robbantás megsértette a nemzetközi jogot. Vizsgálatot sürgetett a támadás kezdeményezői és végrehajtói ellen. Elmondása szerint a művelet során sok civil, köztük gyermekek is megsérültek, és a robbantás félelmet, szorongást és rettegést váltott ki Libanon lakosságában. Turk megdöbbenését fejezte ki a támadás miatt, amely legalább 37 ember, köztük két gyermek halálát okozta, és több ezer embert megsebesített – néhányuk maradandó fogyatékosságot szenvedett.

Hozzátette, hogy a libanoni hatóságok további, ártalmatlan adóvevőkbe rejtett bombákat hatástalanítottak egyetemeken, bankokban és kórházakban. „A háborúnak is vannak szabályai. Az erőszakot csak törvényes katonai cél érdekében lehet alkalmazni. A polgári és katonai célpontok közötti különbséget mindig szem előtt kell tartani” – mondta. „Az, hogy ezrek szenvedtek el támadásokat anélkül, hogy ismert lett volna, ki birtokolta a készülékeket, megsérti a nemzetközi jogot” – magyarázta. „A nemzetközi jog tiltja az ártalmatlan tárgyaknak álcázott csapdák használatát.”


22:05

Libanoni forrás az Al-Dzsazírának: A támadás a Radwan-erő több mint 20 parancsnokának föld alatti találkozóját célozta

Egy libanoni biztonsági forrás az Al-Dzsazíra csatornának elmondta, hogy a Cahal bejrúti támadása a Hezbollah Radwan-erő vezetőségének találkozóját célozta. Elmondása szerint több mint húszan tartózkodtak egy, két emelet mélyen a föld alatt lévő helyiségben. Néhányan sebesülten kerültek elő a romok közül. Libanonban egyelőre nem erősítették meg, hogy Akil meghalt a támadásban.

Mentési kísérletek a támadás helyszínén, ma Bejrútban – Fotó: Hassan Ammar / AP

21:26

Az amerikai védelmi miniszter Galantnak: Diplomáciai megoldásra van szükség, hogy a lakosok visszatérhessenek otthonaikba mindkét határ menti oldalon

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere beszélt Joav Galant izraeli védelmi miniszterrel, és aggodalmát fejezte ki a jelenlegi biztonsági helyzet eszkalációja miatt Izrael és Libanon között. Austin szerint diplomáciai megoldásra van szükség, amely lehetővé teszi Észak-Izrael és Dél-Libanon lakosainak visszatérését otthonaikba. A védelmi miniszter hozzátette, hogy tűzszüneti megállapodást kell elérni Gázában is, amely magában foglalja az összes túsz hazatérését, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett Izrael biztonsága mellett.


21:12

Netanjahu biztonsági vezetőket hívott össze egy telefonos biztonsági egyeztetésre körülbelül egy órán belül


20:27

Netanjahu: Céljaink világosak, és tetteink önmagukért beszélnek


20:18

Ramallahi egészségügyi minisztérium: Öt teherautónyi orvosi segélyt szállítottak a Nyugati Partról Gázába

Néhány segélycsomag a teherautókra való felpakolás során, a héten

A ramallahi egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy az elmúlt napokban öt teherautónyi gyógyszert és orvosi felszerelést szállítottak a Gázai övezetbe a Nyugati Partról, az Egészségügyi Világszervezettel egyeztetve. Ez az első alkalom a háború kezdete óta, hogy a minisztérium gyógyszereket és humanitárius segélyt tudott eljuttatni Gázába. A minisztérium arról is tájékoztatott, hogy a következő napokban további öt teherautónyi segély érkezik a területre.


20:00

A libanoni egészségügyi minisztérium: 12 halott és 66 sebesült a bejrúti támadásban; egészségügyi miniszter: a sebesültek között gyermekek is vannak

Dr. Firasz Abiad libanoni egészségügyi miniszter elmondta, hogy a bejrúti izraeli támadásban gyermekek is megsérültek. A libanoni egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy 12 ember halt meg a támadásban, és 66-an sebesültek meg.


19:59

Galant: Az új szakasz műveletei addig folytatódnak, amíg a lakosok biztonságosan visszatérhetnek otthonaikba

Joav Galant védelmi miniszter kijelentette, hogy „az új szakasz műveletei addig folytatódnak, amíg elérjük célunkat: hogy Észak-Izrael lakosai biztonságban térhessenek haza.” Egy helyzetértékelés után, amelyen Herzi Halevi vezérkari főnökkel és a Cahal vezető tisztjeivel vett részt, Galant kijelentette: „Bejrút Dahieh negyedében is tovább üldözzük ellenségeinket, hogy megvédjük polgárainkat.”


19:47

Biden: Az Egyesült Államok továbbra is próbálja biztosítani, hogy Észak-Izrael és Dél-Libanon lakosai visszatérhessenek otthonaikba

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke kijelentette, hogy az USA továbbra is azon dolgozik, hogy „Észak-Izrael és Dél-Libanon lakosai visszatérhessenek otthonaikba.” Amikor megkérdezték, hogy van-e esély a tűzszüneti megállapodás jóváhagyására, Biden azt válaszolta: „Sok dolog tűnik valószínűtlennek, amíg meg nem valósítjuk őket. Folytatnunk kell az erőfeszítéseket.”


19:31

A vezérkari főnök: A megölt Hezbollah-parancsnokok évekig tervezték az „október 7-éhez” hasonló támadást az északi határon

Herzi Halevi vezérkari főnök szerint a Hezbollah ma megölt parancsnokai évekig készültek arra, hogy „október 7-éhez” hasonló támadást hajtsanak végre az északi határon. „Ahogy elértük őket, úgy fogunk mindenkit elérni, aki Izrael állam polgárainak biztonságát fenyegeti” – mondta Halevi.


19:05

Cahal szóvivő: Ma körülbelül 200 rakétát lőttek ki Izraelre

A 90-es úton becsapódott rakéta, ma – Fotó: Gil Eliahu

19:03

Cahal szóvivő: A támadásban a Radwan-erő parancsnokai haltak meg, akik támadást és civilek elrablását tervezték északon

Daniel Hagari, a Cahal szóvivője sajtónyilatkozat közben, ma este – Fotó: Cahal szóvivői iroda

Daniel Hagari, a Cahal szóvivője egy sajtónyilatkozatban elmondta, hogy a támadásban, amelyben Akil meghalt, a Radwan-erő parancsnoki láncának tagjai is életüket vesztették. „Ők voltak azok a parancsnokok, akik kidolgozták és vezették a Hezbollah tervét, hogy adott időpontban támadást hajtsanak végre Izrael északi részén, amit ők ‘Galilea meghódításának tervének’ neveztek. Tervük szerint behatoltak volna a galileai településekre, elraboltak és meggyilkoltak volna civileket – hasonlóan ahhoz, amit a Hamasz október 7-én végrehajtott” – mondta Hagari. Hozzátette, hogy a likvidáláskor föld alatti helyen tartózkodtak egy lakónegyed közepén. Elmondása szerint a helyszínen találkoztak, hogy izraeli civilek elleni terrorakciókat tervezzenek.


18:48

Cahal megerősítette: Az izraeli légierő likvidálta a Hezbollah magas rangú tisztviselőjét, Ibrahim Akilt Bejrútban


18:27

A libanoni egészségügyi minisztérium: 9 halott és 59 sebesült a bejrúti izraeli támadásban

Jármű, amelyet az izraeli támadás ért Bejrútban, ma – Fotó: Bilal Hussein / AP

18:05

A Hezbollah azt állítja, hogy támadást hajtott végre egy központi hírszerzési bázis ellen Észak-Izraelben

A Hezbollah azt állítja, hogy megtámadta a Misher táborát, amely a hírszerzési hadtest egyik központi bázisa Észak-Izraelben, válaszul Izrael támadásaira „házak és falvak” ellen Dél-Libanonban. Az állítás szerint ez a bázis felelős a likvidálásokért.


18:00

A pénteki hírek folytatása 

2024. szeptember 20., péntek >>

Főkép: A bejrúti támadás, tegnap – Fotó: AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet