2024. október 20., vasárnap, a háború 380. napja – frissül


21:52

A kabinet tárgyalja annak lehetőségét, hogy az övezet északi részén a humanitárius segítségnyújtás felelősségét egy magáncégre ruházzák át

A politikai-biztonsági kabinet jelenleg ülésezik, és többek között azt vitatják meg, hogy a Gázai övezet északi részén a humanitárius segítségnyújtás felelősségét egy magáncégre ruházzák át. Emellett a kabinet egy sor biztonsági kérdést tárgyal, köztük Izrael tervezett támadását Irán ellen, valamint az iráni válaszreakciótól való védekezést, a dróncsapást Cezareánál, a libanoni szárazföldi hadműveletet, illetve a tárgyalások újraindításának lehetőségét az elraboltak kiszabadítására Szinuar halála után.


21:51

Légiriadót rendeltek el Nyugat-Galileában egy ellenséges légi eszköz behatolásának veszélye miatt


21:36

Libanoni jelentések: Az izraeli hadsereg támadást indított Dahiehban


21:10

Légiriadók Haifán egy ellenséges légi jármű behatolásától tartva


20:58

Az izraeli hadsereg: Sajnáljuk a libanoni katonák halálát okozó incidenst, nem áll szándékunkban megtámadni őket

Az izraeli hadsereg közölte, hogy sajnálatukat fejezik ki a mai incidens miatt, amelyben három libanoni katona meghalt izraeli tűz következtében. A hadsereg szerint a libanoni katonai teherautó harci övezetben haladt, és hangsúlyozták, hogy a libanoni hadsereg nem célpontja az izraeli hadseregnek, és nem áll szándékukban ártani nekik.


20:48

Az izraeli hadsereg: Ma este megtámadjuk a Hezbollah jelentős gazdasági érdekeltségeit Libanonban

Izraeli támadás Dél-Libanonban, ma este – Fotó: Leo Correa / AP

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az izraeli hadsereg ma este támadni fogja a Hezbollah jelentős gazdasági érdekeltségeit Libanonban. „A Hezbollah gazdasági erejét fogjuk támadni” – mondta Hagari –, „azzal a céllal, hogy megingassuk a szervezet aktivistáinak bizalmát.” Hagari szerint a Hezbollah iráni egyesületeken és alapítványokon keresztül fizeti alkalmazottait. „Ez a bank, amely nem része a nemzetközi bankrendszernek, ténylegesen bankként működik” – tette hozzá –, „az izraeli hadsereg támadni fogja ezeket a fiókokat.” Hagari továbbá elmondta, hogy a hadsereg a szervezet pénztárait is támadni fogja, amelyek a polgári és katonai struktúráikat kezelik, és az elkövetkező percekben evakuációs figyelmeztetéseket fognak közzétenni Bejrút és más libanoni területek lakossága számára.

Az izraeli hadsereg szóvivője azt is elmondta, hogy a Hezbollah eddig a legnagyobb munkaadó volt Libanonban, és átlagosan 500 dolláros fizetést adott aktivistáinak, mivel a libanoni valuta leértékelődött, és a dollár értékesebb. „A következő napokban felfedjük, hogyan finanszírozza Irán a Hezbollah terrorját civil intézményeken, egyesületeken és alapítványokon keresztül, hogy fedezze terrorista tevékenységeit” – mondta.


20:35

Az izraeli hadsereg a Golán-fennsíkon és Galilea területén aktiválódott légiriadókról: 20 rakétaindítást azonosítottak


19:45

Légiriadók voltak Galilea északi részén


19:13

A 401-es páncélos dandár parancsnoka, Ahsan Daksa ezredes egy robbanásban halt meg Dzsabaliában

A 401-es páncélos dandár parancsnoka, Ahsan Daksa ezredes, a 41 éves drúz Daliat el-Karmel településről, Dzsabaliában, az övezet északi részén halt meg, amikor kilépett a tankjából egy megfigyelőpontra, ahol egy robbanószerkezetet rejtettek el. Az incidensben az 52-es zászlóalj parancsnoka súlyosan megsérült, és két tiszt közepesen sérült meg. Daksa nős volt, három gyermeke maradt. Egy drúz településen nőtt fel, és 2001-ben csatlakozott a páncélos egységhez. Kiemelkedő, vezető terepparancsnokként tartották számon az izraeli hadseregben. A 2006-os második libanoni háborúban egy független páncélos egységet vezetett, amely a légideszantosok hadosztálya alatt működött. Tevékenységéért a háborúban 2007-ben Gadi Eizenkot, az északi parancsnokság vezetője kitüntetéssel jutalmazta, és azt írták róla, hogy „harci szellemet, kezdeményezőkészséget, bátorságot és merészséget tanúsított”. Később a páncélos zászlóalj parancsnoka, az északi parancsnokság műveleti tisztje és a Golán-fennsíkon a szíriai határ parancsnoka volt. 2024. június 25-én, a Gázai övezetben zajló háború közepén nevezték ki a 401-es dandár parancsnokává.

Ahsan Daksa

19:07

A gázai egészségügyi minisztérium: Az elmúlt 24 órában 84 ember halt meg és 158-an megsebesültek

Romos épületek az izraeli támadás helyszínén Beit Lahiyában, ma – Fotó: Abdul Karim Farid / Reuters

A Gázai övezetet irányító Hamasz által felügyelt egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában a Gázai övezetben 84 ember vesztette életét, és 158-an megsebesültek. A közlemény szerint a háború kitörése óta 42 603 ember halt meg a Gázai övezetben, és 99 795-en megsebesültek, ezrek továbbra is eltűntként vannak nyilvántartva.


19:06

Az izraeli hadsereg engedélyezte az „Előkészületek a gázai településhez” konferencia résztvevőinek, hogy sátrakat állítsanak fel a katonai területen

Az izraeli hadsereg engedélyt adott az „Előkészületek a gázai településhez” konferencia résztvevőinek, hogy sátrakat állítsanak fel a katonai területen, a Beeri kibuctól nyugatra. A konferencia résztvevői, amelyet a „Nahala” mozgalom szervez, amely illegális előőrsök létrehozásán dolgozik a Ciszjordániában, eddig mintegy 50 sátrat állítottak fel, és terveik szerint ott is fognak éjszakázni. A konferenciát katonák és rendőrök biztosítják.

A Nahala mozgalom a múlt héten közölte, hogy „az esemény nemcsak elméleti konferenciaként van tervezve, hanem gyakorlati előkészületként is a Gázai övezetben történő újratelepítésre”. Továbbá azt is írták, hogy „a Gázai övezetbe való visszatelepítés már nem csupán egy ötlet, hanem egy előrehaladott folyamat a kormány és a közvélemény támogatásával”.


19:02

Légiriadók voltak Kirjat Smonában és környékén


19:00

A drón, amely Netanjahu házába csapódott, jelentős károkat okozott

A drón, amely tegnap Netanjahu miniszterelnök keszáriai háza ellen indult, jelentős károkat okozott az épületben. A miniszterelnöki hivatal vezérigazgatója, Jossi Seli és az adóhivatal vezetője, Sai Aharonovics ma meglátogatták Netanjahu keszáriai házát, hogy felmérjék a keletkezett károkat. A látogatás során a környékbeli épületekben keletkezett károkat is megvizsgálták a szomszédok bejelentései alapján.


18:41

Légiriadók voltak Galilea északi részén


18:08

A Sabak vezetője találkozott Kairóban az új egyiptomi hírszerzési vezetővel

Ronen Bar, a Sabak vezetője ma találkozott Kairóban az új egyiptomi hírszerzési vezetővel, és ő az első izraeli magas rangú tisztviselő, aki találkozott vele. Egy, az ügy részleteivel tisztában lévő forrás szerint a felek a túszok szabadon bocsátására irányuló tárgyalások újraindításáról tárgyaltak, a Hamasz vezetője, Jahja Szinuar halálát követően. Ronen Bar már a múlt héten is Kairóban járt.


17:49

A túszok hozzátartozói nyilatkoztak Szinvar halála után: „A miniszterelnök megígérte, hogy visszahozza mindannyiukat, most már csak be kell tartani”

Balról jobbra: Saron Serabi, Gilad Korengold és Seli Sem Tov sajtónyilatkozatot tesznek, ma – Fotó: Tomer Appelbaum

Túszok hozzátartozói felszólították Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy adjon egyértelmű utasítást a tárgyalócsoportnak, hogy találkozzanak a közvetítő országok képviselőivel, és érjenek el megállapodást a túszok visszatéréséről. Saron Serabi, akinek testvéreit, Eli és Joszi elrabolták a Gázai övezetbe, sajtónyilatkozatában elmondta: „Mindig azt mondták, hogy Szinuar akadályozza meg az egyezséget. Most, hogy a legnagyobb akadály megszűnt, jelentős esély van arra, hogy megvalósuljon az izraeli közvélemény akarata.” Hozzátette: „A miniszterelnök megígérte, hogy visszahozza mindannyiukat, és most már csak be kell tartani. Elérkezett az idő, elérkezett a túszok ideje.”

Gilad Korengold, a túszként fogva tartott Tal Sohem apja, Netanjahuhoz fordult: „Szinuar likvidálása után azt mondtad, hogy most az elsődleges feladat a túszok visszahozatala. Azt követeljük tőled, hogy tudd meg, konkrétan mit tervezel tenni annak érdekében, hogy most visszahozd a 101 túszt.” Seli Sem Tov, akinek fia, Omer szintén a Hamasz fogságában van, így szólt: „380 napja élünk rémálomban, és szeretteink a pokolban vannak… Arra kérem a miniszterelnököt és minden minisztert – most van itt az ideje. Hozzátok haza a szeretteinket.”


17:10

A rendőrfőkapitány felment a Templom-hegyre Ben-Gvir közeli ismerősével, aki a zsidók felmenetelét támogató mozgalom vezetője

Levi és Shimshon Elboim rabbi a Templom-hegyen, ma – Fotó: Templom-hegy Irányító Hatóság

Dani Levi rendőrfőkapitány felment a Templom-hegyre együtt Shimshon Elboim rabbival, aki közel áll Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszterhez, és a „Templom-hegy Irányító Hatósága” nevű mozgalom vezetője, amely a zsidók felmenetelét támogatja a Templom-hegyre. A mozgalom közleménye szerint a két vezető, további magas rangú rendőri tisztségviselőkkel együtt, új megoldásokat vizsgált az izraeli ünnepeken nagy számban felmenő zsidó imádkozók okozta terhelés csökkentésére.


16:59

Az amerikai képviselőház elnöke: Vizsgálat folyik a kiszivárgott dokumentumok ügyében, amelyek Izrael iráni támadásra való felkészülését írják le

Az amerikai képviselőház elnöke, Mike Johnson, a CNN-nek nyilatkozva közölte, hogy vizsgálat indult azon dokumentumok szivárgása ügyében, amelyek Izrael iráni támadásra való felkészülését részletezik. Johnson elmondta, hogy „néhány vád nagyon komoly,” és hozzátette, hogy a közeljövőben titkos tájékoztatót kap az ügyről.

A dokumentumok állítólag az Egyesült Államok védelmi minisztériumának vizuális hírszerzési ügynökségétől (NIMSAT) szivárogtak ki, és az izraeli előkészületeket követő megfigyelések eredményeit tartalmazzák az október 1-jei ballisztikus rakétatámadásokra adott izraeli válaszlépésekkel kapcsolatban.


16:59

Katz utasítást adott jogi lépések megtételére Macron döntése ellen, miszerint izraeli cégek nem vehetnek részt a francia fegyverkiállításon

Izrael külügyminisztere, Israel Katz utasította a külügyminisztérium munkatársait, hogy segítsenek jogi lépések és diplomáciai akciók megtételében Emmanuel Macron francia elnök döntése ellen, miszerint izraeli fegyvergyártó cégek nem mutathatják be termékeiket a jövő hónapban Párizsban megrendezésre kerülő Euronaval fegyverkiállításon. A francia diplomáciai források szerint izraeli látogatókat nem tiltottak ki a kiállításról, de a cégek nem mutathatnak be fegyvereket.


16:57

Az IDF a Galilea feletti légiriadókról: Tíz kilövést azonosítottunk, több rakéta nyílt területen csapódott be


16:35

Légiriadók több alsó-galileai településen


16:31

Az IDF a Haifa környéki légiriadókról: A légierő egy Libanonból érkező rakétát megsemmisített


16:24

Légiriadók Afula környéki településeken, egy ellenséges repülőeszköz behatolásának gyanúja miatt


16:17

Tűzoltóság: Tüzek keletkeztek Macuva, Hanita és Slomi környékén a reggeli rakétatámadások következtében

Tűzvész Cfat környékén, ma – Fotó: Leo Correa / AP

A tűzoltóság és mentőszolgálat közölte, hogy több tűz keletkezett Macuva, Hanita és Slomi települések környékén, Nyugat-Galileában, a Libanonból érkező reggeli rakétazápor következtében. A jelentések szerint 13 tűzoltócsapat dolgozik önkéntesek segítségével a tűzfészkek megfékezésén, azonban egyelőre még nem sikerült teljesen uralmuk alá vonni a tüzeket.


15:57

Légiriadók Haifán, egy ellenséges repülőeszköz behatolása miatt


15:48

Segélyszervezet a Gázai övezetben: Négy mérnök, akik Khan Junisznál dolgoztak velünk, meghalt; az IDF: „Vizsgáljuk az esetet”

Az Oxfam segélyszervezet, amely humanitárius munkát végez a Gázai övezetben, közölte, hogy négy vízmérnök, akik az ő csapatukban dolgoztak, meghalt egy izraeli támadásban Khan Junisz közelében. A szervezet szerint a mérnökök éppen vízvezeték-rendszerek helyreállítását végezték, amit előre egyeztettek az izraeli hatóságokkal, és járművüket egyértelműen megjelölték.

Az izraeli hadsereg szerint „megfigyelések gyanús személyeket észleltek az övezet határától egy kilométerre, és egy tank lövést adott le, hogy elriassza őket.” A hadsereg elmondása alapján „ismert a vád, miszerint a lövés az övezet vízügyi hivatalának csapatát érte, és jelenleg vizsgálják az esetet.”


15:43

Újabb légiriadók a nyugat-galileai és Karmel régiókban


15:42

Légiriadók Haifán és környékén


15:26

Légiriadók Észak-Galileában


15:24

A libanoni hadsereg: Három katona meghalt egy katonai jármű elleni támadásban Dél-Libanonban


14:10

Netanjahu Trump kijelentéseiről: Figyelünk az amerikai kormányra, de az izraeli érdekek szerint cselekszünk

A miniszterelnök hivatala közölte, hogy Izrael „figyelmesen hallgat az amerikai kormányra, de a nemzeti érdekeinek megfelelően hozza meg döntéseit.” Ezt a nyilatkozatot Benjamin Netanjahu miniszterelnök szóvivője adta ki, válaszul Donald Trump korábbi kijelentésére, miszerint Netanjahu „nem hallgat Bidenre, ezért Izrael sokkal erősebb pozícióban van most, mint három hónappal ezelőtt.”


13:36

Légiriadók léptek életbe a Galileai Hegyvidéken

Tűzvész Cfat környékén, ma – Fotó: Északi Régió Tűzoltóság és Mentőszolgálat

12:57

Légiriadók léptek életbe a Galileai Hegyvidéken


12:50

Éjfél óta körülbelül 110 rakétakilövést észleltek Libanonból

Rakétabecsapódás helyszíne Rosh Pinában, ma – Fotó: A szerzői jogi törvény 27a szakaszának megfelelő használat

12:45

Az izraeli hadsereg: Körülbelül 30 rakétát lőttek ki az utolsó rakétazápor során Felső-Galileára; tüzek keletkeztek Rosh Pina és Cfat térségében

Az izraeli hadsereg közölte, hogy az utolsó rakétazápor során körülbelül 30 rakétát lőttek ki Libanonból Felső-Galileára. Néhányat elfogtak, de több becsapódás is történt. A támadás következtében tüzek keletkeztek Rosh Pina és Cfat környékén, valamint nyílt területeken.


12:29

Légiriadók léptek életbe Cfatban és környékén


12:26

Légiriadók léptek életbe Katzrinban


12:08

Légiriadók léptek életbe a Galileai-fennsíkon


11:34

Az izraeli hadsereg: Körülbelül 70 rakétát lőttek ki Libanonból Nyugat- és Felső-Galileára; több helyen tüzek keletkeztek


11:10

Légiriadók léptek életbe Akkoban és számos településen Felső- és Nyugat-Galileában


10:21

Az izraeli hadsereg: Bejrútban támadtuk a Hezbollah hírszerzési főhadiszállását, és megöltük a szervezet több parancsnokát

Takarítók a bejrúti támadás helyszínén, ma reggel – Fotó: Hussein Malla / AP

Az izraeli hadsereg légierője Bejrútban csapást mért a Hezbollah hírszerzési főhadiszállására, és a szervezet több parancsnokát likvidálta – közölte az izraeli hadsereg szóvivője. A közlemény szerint a hadsereg számos óvintézkedést tett a polgári áldozatok elkerülése érdekében, többek között előzetes figyelmeztetéseket küldtek a lakosságnak. A megölt parancsnokok között van Alhaj Abbasz Szalama, a Hezbollah déli frontjának magas rangú vezetője; Radzsa Abbasz Awache, a szervezet vezető kommunikációs szakértője; és Ahmed Ali Hasszin, aki a stratégiai fegyverek gyártásáért felelős csapatot vezette, és Iránban kapott mélyreható kiképzést.


10:07

Az izraeli hadsereg a Haifa és környékén lévő légiriadókról: Három rakétaindítást észleltek Libanonból, kettő nyílt területen csapódott be, egyet elfogtak


09:59

Telepesek maguk toboroznak tartalékos katonákat az előőrsök védelmére és új előőrsök létrehozására

Telepesek tartalékos katonákat toboroznak, hogy védjék az előőrsöket és segítsenek újakat létrehozni – értesült a Haaretz. Az utóbbi időben tartalékos katonai egységek (védelmi zászlóaljak) számára biztosítottak kereteket a telepeken belüli védelemre, és ezek a katonák a 8-as parancs keretében toborozhatók, ami állami juttatásokat biztosít számukra. Az izraeli hadsereg nem kommentálta a toborzási folyamatot, és nem adott információt arról, hány katonát rendeltek ki az előőrsök védelmére.

Az elmúlt hetekben az előőrsök lakói WhatsApp-csoportokban hirdetéseket kezdtek közzétenni, amelyekben katonákat toboroznak az előőrsök és farmok védelmére. Az egyik hirdetésben az állt: „Néhány 18 éves srác megy egy pontra Dél-Hebron környékén, és keresünk valakit, aki katona volt, hogy aláírjon gárdistaként, fizetést és fegyvert kapjon, és gyakorlatilag velünk legyen.” Egy másik hirdetésben egy új előőrs védelméről beszéltek Ciszjordánia északi részén. Minden esetben személyazonosító számot és személyes adatokat kértek, és a toborzási folyamatot maguk kívánták intézni a területi hadosztályon keresztül.


09:51

Libanoni jelentés: Az izraeli hadsereg ismét támadást hajtott végre Dahieh-ben, Bejrútban, ma reggel másodszor


09:50

Újabb légiriadók léptek életbe Haifán és Hof Hakarmel térségében


09:38

Légiriadók léptek életbe Haifán, Akkoban és számos településen a környéken


09:33

Légiriadók léptek életbe Nyugat-Galileában


08:24

Harris egy tüntetőről, aki az övezetben meghalt gyerekekre hivatkozott: Ez igaz, de nem erről jöttem beszélni

Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke, reagált egy tüntető szavaira, aki félbeszakította őt a Gázai övezetben zajló háború és az ezernyi gyermek halála miatti tiltakozása során. „Ez igaz – amiről beszél, az valós” – mondta Harris. A Wisconsinban tartott diákokkal való találkozón egy palesztinpárti tüntető megkérdezte: „Mi a helyzet a népirtással? Mi a helyzet a 19 ezer halott gyerekkel?” Harris válaszolt, hogy „tűzszünetet és a háború befejezését szeretné”, de hozzátette, hogy nem erről jött beszélni.


08:22

Trump: Izrael most erős pozícióban van, mert Netanjahu nem hallgat Bidenre

Donald Trump volt amerikai elnök és jelenlegi elnökjelölt éjszaka kijelentette, hogy ha Benjamin Netanjahu miniszterelnök hallgatott volna Joe Biden elnökre, Izrael helyzete rosszabb lenne. Trump egy pennsylvaniai kampánygyűlésen elmondta: „Biden azt mondja Netanjahunak, ‘ne csináld ezt, ne cselekedj úgy’. Bibi nem hallgatott rá, ezért Izrael most sokkal erősebb pozícióban van, mint három hónappal ezelőtt. Bibi felhívott engem és azt mondta: ‘Ez hihetetlen’, és mindez azért van, mert nem hallgatott Bidenre.”


08:13

Légiriadók léptek életbe a Galileai-fennsíkon


07:33

Az izraeli hadsereg: Erőink tucatnyi terroristát öltek meg Dél-Libanonban és a Gázai övezetben összecsapások és légicsapások során

Az izraeli hadsereg közölte, hogy az elmúlt 24 órában tucatnyi terroristát öltek meg Dél-Libanonban és a Gázai övezet különböző részein. A jelentés szerint egyes terroristák közvetlen összecsapások során haltak meg, míg másokat légicsapásokkal semmisítettek meg. Továbbá a légierő az elmúlt 24 órában 175 terrorista célpontot támadott Libanonban és a Gázai övezetben, beleértve fegyverraktárakat, Izrael ellen irányított rakétavetőket, valamint a Hamasz és a Hezbollah katonai épületeit.


07:21

Jelentés: A légierő ma reggel támadást hajtott végre Dahieh-ben, Bejrútban

Izraeli támadás Dahieh-ben, ma reggel – Fotó: Hussein Malla / AP
Füst gomolyog Bejrút felett az izraeli hadsereg támadása után, ma reggel – Fotó: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

07:14

Az izraeli hadsereg: Gyanús légi célpontot fogtak el Haifa partjainál, a légiriadó nem lépett életbe


06:38

Az iraki Iszlám Ellenállási Koalíció vállalta a felelősséget a Golánra indított drónért

Az iraki Iszlám Ellenállási Koalíció vállalta a felelősséget a Golánra indított drónért, amely az izraeli hadsereg szerint nyílt területen zuhant le. Az Iszlám Ellenállási Koalíció síita csoportokból áll Irakban és Szíriában, amelyeket Irán támogat és lát el fejlett rakétákkal és drónokkal. A csoport kapcsolatban áll a Hezbollahhal Libanonban, valamint a huti lázadókkal Jemenben – mindannyian Irán támogatásával és irányításával működnek. A háború kezdete óta a koalíció több mint száz rakéta- és drónindítást vállalt Izrael ellen, valamint körülbelül 200 támadást amerikai és más nemzetközi erők bázisai ellen Irakban.


05:17

Az izraeli hadsereg a Golán-fennsíkon lévő légiriadókról: Egy drón keletről lépett be az országba, és nyílt területen zuhant le, nincsenek sérültek


04:22

Légiriadók léptek életbe a Golán-fennsík északi részén egy ellenséges repülőgép behatolásának gyanúja miatt


03:35

Légiriadók léptek életbe Kirjat Smona térségében


01:20

Légiriadók léptek életbe Katzrin térségében


01:00

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke Netanjahunak: Aggódom a merényletkísérlet miatt; Szinuár halála lehetőség a megállapodásra

Keir Starmer, az Egyesült Királyság miniszterelnöke beszélt Benjamin Netanjahuval a Caesareában ellene irányuló drónos merényletkísérletet követően, és aggodalmát fejezte ki az eset miatt. Starmer hozzátette: „Szinuár halála lehetőség arra, hogy véget vessünk a háborúnak, és egy megállapodás révén visszahozzuk a túszokat.”


00:14

Az izraeli hadsereg: Öt rakétát lőttek ki a Felső-Galilea felé; egy részük elfogásra került, mások nyílt területen zuhantak le


00:05

Hamasz: Több tucat halott, sebesült és eltűnt egy Beit Lahia-i támadásban; Az izraeli hadsereg: A számok túlzóak, precíziós fegyvereket használtunk

A Hamasz által irányított Gázai övezet egészségügyi minisztériuma szerint legalább 80 ember, köztük nők és gyerekek haltak meg, és több tucatnyian megsérültek egy lakókomplexum elleni támadásban Beit Lahia városában, a Gázai övezet északi részén. A jelentés szerint sokan még mindig eltűntként szerepelnek. Az izraeli hadsereg válaszul közölte, hogy az elsődleges vizsgálatok szerint a Hamasz által közzétett számok túlzóak, és a támadásban precíziós fegyvereket használtak.


23:59

Légiriadók léptek életbe Cfaton és környékén


23:55

Az izraeli hadsereg 504-es egységének fogolykutatója ellen vizsgálat indul a Hezbollah-tag halálával kapcsolatban

Az izraeli hadsereg 504-es fogolykutató egységének tagját kihallgatják egy Hezbollah-tag halálával kapcsolatban, akit az izraeli hadsereg fogságában tartottak. Egy katonai forrás szerint a terroristát élve fogták el, miután tüzet nyitott az izraeli csapatokra, és az elfogása után életben tartották, majd később meghalt. A vizsgálat arra összpontosít, hogy esetleg erőszakot alkalmaztak ellene, ami a halálához vezetett, miközben az izraeli hadsereg őrizetében volt. Ő az egyik abból a körülbelül tíz fogolyból, akiket az izraeli hadsereg a művelet kezdete óta elfogott. A katonai forrás szerint további katonákat is kihallgathatnak, vagy tanúként idézhetnek be vallomástételre az ügyben.


23:34

CNN jelentés: Az Egyesült Államok vizsgálja a dokumentumok kiszivárogtatását, amelyek állítólag Izrael Irán elleni támadásának előkészületeit írják le

Az Egyesült Államok vizsgálja azokat a kiszivárgott dokumentumokat, amelyek állítólag Izrael Irán elleni támadásának előkészületeit részletezik – jelentette a CNN három forrásra hivatkozva. A CNN szerint az egyik forrás megerősítette a dokumentumok hitelességét. Egy magas rangú amerikai tisztviselő aggasztónak nevezte a kiszivárgást.


23:18

Gázai egészségügyi források: Legalább húsz ember halt meg egy izraeli támadásban a Gázai övezet északi részén, tucatnyian megsérültek

A Gázai övezet egészségügyi forrásai a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy legalább húsz ember vesztette életét egy izraeli támadásban Beit Lahia városában, az övezet északi részén. Az információk szerint tucatnyi ember megsérült a támadásban.


22:59

Irán ENSZ-nagykövetsége amerikai médiának: A Hezbollah küldte a drónt Netanjahu caesareai házához

Az iráni ENSZ-nagykövetség szóvivője amerikai médiumoknak, köztük a Wall Street Journalnak közölte: „Már válaszoltunk az izraeli rezsimnek, és ezt az akciót (a drón küldését Netanjahu caesareai házához) a Hezbollah hajtotta végre Libanonból.”

Korábban Netanjahu az ellene elkövetett merényletkísérletre reagálva kijelentette: „Irán megbízottai, akik megpróbáltak megölni engem és a feleségemet, súlyos hibát követtek el.” Netanjahu továbbá üzent Iránnak és szövetségeseinek: „Mindenki, aki árt izraeli civileknek, súlyos árat fog fizetni ezért.”


22:21

A rendőrség: Egy embert kihallgatásra kísértek be, miután hamis videót terjesztett a túszok szabadon bocsátásáról


22:09

Egy tartalékos katona belehalt sérüléseibe, miután súlyosan megsebesült terroristákkal történt összecsapásban Dél-Libanonban körülbelül másfél hete

Yesaj Nataniel Greenbaum

Yesaj Nataniel Greenbaum, a Lod városából származó 38 éves tartalékos őrmester belehalt sérüléseibe, miután súlyosan megsebesült egy dél-libanoni terroristákkal történt összecsapásban körülbelül másfél héttel ezelőtt. Greenbaum a 5030-as zászlóalj szakaszvezetője volt az Alon (288) hadosztályban.


21:57

Légiriadók léptek életbe a Galileai-fennsíkon


21:41

Légiriadók léptek életbe a Golán-fennsík déli részén egy ellenséges repülőgép behatolásának gyanúja miatt


21:40

Katonai rendőrségi vizsgálat indult egy Hezbollah-tag halála miatt, akit az izraeli hadsereg fogott el Dél-Libanonban


21:37

Az izraeli hadsereg: A légierő elfogott egy drónt Eilat térségében, az Iránbarát iraki milíciák vállalták a kilövést


21:26

Légiriadók léptek életbe Nyugat-Galileában


20:53

Az izraeli hadsereg közzétett egy felvételt Szinuárról az október 7-i mészárlás előestéjéről

Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari, új felvételt tett közzé Jahja Szinuárról, a Hamasz vezetőjéről, amelyen látható, amint a 7-i mészárlást megelőző este lemegy a Gázai övezetben lévő alagutakba. A felvételen Szinuár és családja élelmiszerekkel és vízzel látja el magát, órákkal azelőtt, hogy a Hamasz terroristái megkezdték a támadást a Gázai övezet környékén. A hadsereg szerint Szinuár a háború kitörése óta többnyire a Khan Junisz és Rafiah közötti alagutakban tartózkodott, mindkét város a Gázai övezet déli részén található

A hadsereg közzétett egy felvételt is egy Rafiah alatti alagútról, ahol Szinuár tartózkodott. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint az alagút néhány száz méterre található attól a helytől, ahol a hat túszt meggyilkolták. A hadsereg nyomon követte Szinuár mozgását ebben az alagútban, miután egy DNS-mintát találtak egy zsebkendőn, amelyet ott hagyott.

Az alagút Rafiah alatt, ahol Szinuár tartózkodott, közel ahhoz az alagúthoz, ahol a hat túszt fogva tartották és meggyilkolták – Fotó: Az izraeli hadsereg szóvivője

20:44

Az izraeli hadsereg szóvivője: Ma öt épületet támadtunk meg Dahieh-ben, ahol fegyvereket tároltak


20:21

Az Egyesült Államok védelmi minisztere: Nehéz meghatározni, hogy kik tartják fogva a Gázai övezetben maradt túszokat

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere ma újságíróknak tartott tájékoztatójában elmondta: „Ebben az időpontban nehéz megállapítani, hogy a Gázai övezetben maradt túszokat pontosan kik tartják fogva.”


20:01

Netanjahu a Caesareában történt dróntámadásról: Irán megbízottai, akik megpróbáltak véget vetni az életemnek, súlyos hibát követtek el

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a ma Caesareában ellene elkövetett merényletkísérletre reagálva kijelentette: „Irán megbízottai, akik megpróbáltak véget vetni az életemnek és feleségem életének, súlyos hibát követtek el.” Netanjahu az „irániaknak és gonosz tengelybeli szövetségeseiknek” üzenve hozzátette: „Mindenki, aki izraeli civileket bánt, súlyos árat fog fizetni ezért.”


19:41

Az izraeli hadsereg: Két katona meghalt ma egy páncéltörő rakéta becsapódásában a Gázai övezet északi részén

A 401-es páncéloshadosztály 52. zászlóaljának két katonája meghalt, miután egy páncéltörő rakéta becsapódott a Gázai övezet északi részén. Az áldozatok: Ofir Berkowitz őrmester, 20 éves, Modiinból, és Ashel Jung őrmester, 19 éves, Dimonából. Az incidens a Dzsabalia menekülttáborban történt, ahol egy tiszt is súlyosan megsebesült. Egy másik incidens során, Izrael északi részén, a 188-as páncéloshadosztály 53. zászlóaljának egy katonája szintén súlyosan megsérült.

Ofir Berkowitz őrmester (jobbra) és Ashel Jung őrmester – Fotó: Az izraeli hadsereg szóvivője

18:29

Légiriadók léptek életbe Nyugat-Galileában


18:18

Légiriadók léptek életbe a Galileai-fennsíkon


18:10

Az izraeli hadsereg: Négy alagutat és több tucat aknát semmisítettünk meg Dél-Libanonban

Az izraeli hadsereg erői több mint 100 tonna robbanóanyaggal felrobbantották a Hezbollah Raduán egységéhez tartozó négy alagutat Dél-Libanonban. A hadsereg közölte, hogy a csapatok több tucat aknát fedeztek fel és semmisítettek meg, amelyek mecsetekben, iskolákban és más civil épületekben voltak elrejtve. Emellett a hadsereg felfedezett egy fegyverraktárt, amely aknákat, rakétákat és egyéb fegyvereket tartalmazott.


18:00

A szombati hírek folytatása 

2024. október 19., szombat >>

Főkép: Izraeli támadás Dél-Libanonban, ma este – Fotó: Leo Correa / AP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet