Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A magyar anyanyelvű izraeliek története – Könyvbemutató

2021-10-25 @ 18:00 - 19:00

Kedves Barátaink,

szeretettel várunk mindenkit a Kárpát-medencétől a Földközi-tengerig című, a magyar anyanyelvű zsidók történetéről szóló kötet magyar nyelvű zoom-könyvbemutatóján.

október 25-én hétfőn,
budapesti idő szerint 18:00,
izraeli idő szerint 19:00 órakor.

A találkozón részt vesznek: Berényi Gábor, a Gondolat Kiadó főszerkesztője, Bányai Viktória, a Kisebbségkutató Intézet tudományos főmunkatársa, Szalai Anna, a kötet szerkesztője és a kötet munkatársai közül Kónya Judit és Hunyadi Zsombor.
Küldjétek tovább a zoom-találkozó linkjét.

You are invited to a Zoom webinar.
When: Oct 25, 2021 06:00 PM Budapest
Topic: Zoom-os könyvbemutató
Please click the link below to join the webinar:
https://us06web.zoom.us/j/81203664119?pwd=b0N0LzdHYnVzZUJod1Z4ckRhUkM4UT09
Passcode: 141852

Zoom-könyvbemutató >>

A könyv borítója

A magyar anyanyelvű izraeliek csaknem százéves történetét vázolják fel a kötetben összegyűjtött írások, tanulmányok, visszaemlékezések, levelek, portrék, naplók, korabeli újságcikkek és a korszak hangulatát felidéző, nagyrészt ismeretlen illusztrációk.

A magyar anyanyelvű izraeliek évtizedeken keresztül a múltjuk felé fordultak, az előző évszázadok történetének megörökítésére több figyelmet fordítottak, mint az újjáéledő nemzeti otthon, a zsidó állam megalakításáért, építéséért, fejlődéséért végzett sokoldalú, sikerekben bővelkedő munkájuk elbeszélésére. Ezt az elmaradt elbeszélést szeretné pótolni a kötet. Hiszen a magyar anyanyelvűek az államalapítás előtt és után is folyamatosan jelen voltak az izraeli társadalomban és alkotómunkában, mérnökök és zenetanárok, kibucalapítók és orvosok, katonák és pedagógusok, tudósok és írók-fordítók, gyárak, múzeumok, építkezések, laboratóriumok munkatársai és vezetői, újságírók, színészek, diplomaták és politikusok.

Más anyanyelvű izraeli közösségekhez hasonlóan magukkal hozták korábbi lakhelyük szokásait, az anyanyelvet az attól elválaszthatatlan gondolkodásmóddal, a műveltséget, a kezdeményezőkészséget, a tudást, ötleteiket és vágyaikat. Róluk szól ez a könyv. Egyetlen kötetben nem eshet szó mindenről és mindenkiről, de ha a következő nemzedékekben föléledne a kíváncsiság és kedvet kapnának arra, hogy a magyar anyanyelvű izraeliek történetét újra fölfedezzék, ezt a könyvet kiindulópontnak tekinthetik.

Szerző: Szalai Anna (szerk.)
Cím: A Kárpát-medencétől a Földközi-tengerig. A magyar anyanyelvű izraeliek története
Információk: keménytábla, 939 oldal
ISBN: 978 963 556 141 4
Kiadás éve: 2021
Ár: 8 500 Ft
Kedvezményes ár: 5 950 Ft

A könyv megvásárolható >>
E-könyv >>

השקת הספר בעברית
מאגן הקרפטים ועד הים התיכון
תתקיים בקרוב בעברית
פרטים בהמשך

Szervező

Szalai Anna

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .