Elkezdődött a több mint hét hónapon átívelő magyar kulturális évad Izraelben.

Az izraeli magyar kulturális évad március 15. és október 23. között több mint ötven magyar kulturális programot kínál, megszólítva minden korosztályt Tel-Avivban, Jeruzsálemben és más városokban. „Meggyőződésem, hogy érdekesek vagyunk az izraeliek számára, és az a kulturális tartalom, amelyet idén itt be fogunk mutatni, új polcra helyezi hazánkat idekint” — mondta Benkő Levente, Magyarország tel-avivi nagykövete.

A magyar kulturális évad a magyar–izraeli kapcsolatok újrafelvételének és a Budapest és Tel-Aviv közötti testvérvárosi megállapodás 30. évfordulója alkalmából kerül megrendezésre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március 19-én hivatalosan is megnyitotta az izraeli magyar kulturális évadot.

Benkő Levente így fogalmazott: „Magyarországot az ide kivándorolt magyar ajkú közösség révén sokan ismerik, de túlzás nélkül állíthatom, hogy ez az első átfogó kultúrdiplomáciai kísérlet arra, hogy Izraelben bemutassuk hazánkat. Az évadunk fő célkitűzése, hogy az itteni magyar ajkúak természetes közönségén túl a legkülönbözőbb hátterű izraelieket is megszólítsuk – olyanokat, akiknek nincsen semmilyen családi kötődésük a Kárpát-medencéhez.”

A több mint hét hónapon átívelő kulturális évad egyes elemei nagy hagyományú, híres fesztiválok programjában szerepelnek, ugyanakkor helyi intézmények és művészeti producerek működnek közre társszervezőként és finanszírozóként.

Budapesti Operettszínház

A Budapesti Operettszínház művészei előfutárai voltak az évadnak, hiszen március 11. és 14. között nagyszabású gálaműsorral szerepeltek.

Fischl Mónika, Lukács Anita, Szendy Szilvi, Kerényi Miklós Máté, Langer Soma és Vadász Zsolt a legismertebb szerzők legnépszerűbb operettjeiből adtak ízelítőt Bori Tamás rendezésében a Fitos Dezső Társulat néptáncosainak közreműködésével. Az Operettszínház nagyzenekara pedig egy autentikus magyar népi zenekarral, az Erdőfű kamarazenekarral is kiegészült.
Március 11-14. Jeruzsálem Sherover Színház, és és két egymást követő estén Tel-Aviv, Izraeli Opera

György Ádám

A kulturális évad hivatalos nyitógáláján György Ádám zongoraművész lépett fel Tel-Avivban a Konzervatórium koncerttermében.
Március 19. Tel-Aviv, Konzervatórium

Magyar kulináris hét

A paprika és sütemények hazájának új konyhája Izraelbe érkezik. A jövő hónapban – a Gasztrofesztivál részeként – a Magyar Turisztikai Ügynökség segítségével több izraeli nagyváros éttermében magyar sztárséfek főznek.
Április 7–12.

Nemzetközi fuvolafesztivál

Április 8–12. Tel-Aviv, Zenei Konzervatórium

Az Eurovíziós Dalverseny magyar delegációjának partija

A győztesek bulija.
Május 11. Tel-Aviv, Művészeti Klub

Magyar filmhét

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatásával Tel-Aviv legnagyobb művészmozija, a Cinematheque magyar filmhetet szervez, ahol a Curtiz című film premierjét tartják, és A berni követet is bemutatják. 
Május 12-19. Tel-Aviv, Jeruzsálem, Haifa

Magyarország a Friss Festék-ben

A Fresh Paint, Izrael legnagyobb kortárs képzőművészeti vására is nagy hangsúlyt helyez a magyar művészekre és alkotásaikra.
Május 30.–Június 3. Tel-Aviv, Expo Tel-Aviv

Győri Balett

Júliusban a táncé lesz a főszerep: a Győri Balett társulatától Ravel Boleróját és Velekei László Liszt és Wagner műveire készített Piano Plays című darabját láthatja a közönség a friss Kossuth-díjas Balázs János zongorajátékával.
Június 1–3. Jeruzsálem, Tel-Aviv, Herzliya

Magyar Nemzeti Színház

A Nemzeti Színház ifj. Vidnyánszky Attila Georg Büchner Woyzeck rendezésével vendégszerepel a jaffai nemzetközi színházi fesztiválon.
Június 14–15. Tel-Aviv-Yafo

Youngarian

Júniusban a fiatal közönséget kívánják megszólítani a Youngarian elnevezésű irodalmi-zenés romkocsmaprogrammal, amely 35 év alatti írókat, zenészeket, képzőművészeket mutat be a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében az Előretolt Helyőrség Íróakadémia és a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló program támogatásával.
Június 13–30. Jaffa, Ken Hakukija (Kakukkfészek)

New Orleans Jazz Fesztivál

Budapest Jazz Swing Band
Június 20–22. Tel-Aviv, Művészeti Múzeum

Állami Népi Együttes

A nagy hagyományú karmieli folklórfesztivált az Állami Népi Együttes Lizet, Mozaikok darabjával nyitja meg.
Július 2. Karmiel, Auditorium

Recirquel Újcirkusz

A Meztelen bohóc című, színházat, cirkuszt és táncot ötvöző virtuóz előadással a Vági Bence vezette Recirquel Újcirkusz Társulat 2017-ben már fergeteges sikert aratott Tel-Avivban. A kulturális évad programjaként a produkció júliusban ismét látható lesz Izraelben.
Július 19–23., Herzliya, a Előadóművészeti Központ

Jeruzsálemi Filmfesztivál

A jeruzsálemi filmfesztivál középpontjában is a magyar filmek lesznek.
Napnyugta –
Nemes László díjnyertes filmje.
Július 26–30. Jeruzsálem, Cinematheque

Magyar Állami Operaház 

A Magyar Állami Operaház Káel Csaba rendezésében Goldmark Károly Sába királynője című operáját mutatja be.
Szeptember 10., Tel Aviv, Operaház 

Jávori Ferenc Fegya klezmermusical

A Kossuth-díjas Jávori Ferenc Fegya klezmermusicalje, a Menyasszonytánc a felújítást követően, szeptemberben lesz látható Tel-Avivban. A darabot, amelynek rendezője Béres Attila, a Budapest Klezmer Band kíséri.
Szeptember 12–13., Tel-Aviv, Operaház

Izraeli kortárs együttesek

Móri Beáta cimbalomművészt látják vendégül.
Szeptember 21–22., Tel-Aviv – Múzeum, Jeruzsálem – Mishkenot

“Körülöttünk”: kortárs művészeti kiállítás

Kiemelkedő kortárs tervezők Magyarországról.
Október 10–26., Tel-Aviv, kikötő, Szövetségi épület

Magyar Napok

Októberben, a magyar nemzeti ünnephez kapcsolódva, a tel-avivi Namal (kikötő) területén a nagykövetség magyar napokat szervez. A 30 éve szabadon rendezvényen az érdeklődők megismerkedhetnek a magyarországi zsidó szervezetek programjával és képviselőivel is.

Fellép a Fricska Táncformáció, Pál István Szalonna és bandája, lesz épületvetítés, látható lesz Robert Capa rendkívüli fotókiállítása Tel-Aviv kezdeti időszakáról és a Magyar Szalon, a Magyar Művészeti Akadémia dizájnkiállítása.
Október 16–18., Tel-Aviv, Kikötő

Az Opera ünnepi búcsúelőadása Magyarország vezető cigányzenekarával

Az évadot Rost Andrea operaénekes és vendégeinek koncertje zárja a legjobb fiatal magyar zenészekkel!
Október 23., Jeruzsálem, Színház

https://hungary-israel.co.il

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.