Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Hagyományőrző esték: Sana Tova

2019-09-23 @ 19:00 - 21:00

30 sékel

”Hagyomány,…. a hagyomány” s megjelenik lehunyt szemünk előtt Tevje a tejesember, s kezd bennünk bizseregni a dallam.

A tradícióinkra épülő zsidóságunknak, szinte ikonikus eleme a múltunk és a múltunkban fogant történetek iránti rajongásunk. Szeretjük, és tiszteljük a hagyományainkat.
Szeretjük azokat az estéket, amikor körbeülhetjük, és hallgathatjuk a „szavak” emberét.
A hagyományaink tisztelete, az emlékezet, az apáról fiúra való átörökítése fontos, ha nem az egyik legfontosabb eleme kötelezettségeinknek. Mai „modern” társadalmunkban különösen.

A most induló „Hagyományőrző esték” programsorozatunk első témáját Ros Hasana (az év kezdete/feje) és a közeledő őszi ünnepeink adják.

2019-09-23 19:00-20:00
Az esemény Facebook oldala >>

Részlet a Dybuk című filmből

Filmvetítés

Egy Ros Hasanai film:

DYBUK című lengyel film. Rendező: Krysztof Kopczinski

Aki nem élt Kelet-Európában, ahol évszázadok óta eszkalálódó vallási és etnikai konfliktusokat őriznek az emberek – szinte genetikus mélységben – a szívükben, az nem ért ebből a filmből semmit. (Ilyenkor előny a káeurópaiságom!) Nem szoktam a film helyett, a film sztorijáról írni, de most fontos.

Az ukrán nemzeti felkelés idején, Gonta kozák vezér kiirtott 20000 lengyelt és zsidót. Iskolai tananyag a hősiessége, dalok szólnak róla, éneklik a kisiskolások. És emlékművet akarnak állítani neki. Ez még nem abszurd, ez még csak Kelet-Európa. De az emlékmű Umanban áll majd, ott ahol a breslovi haszidok szent vezetője Rebbe Nachman élt, és ahová minden Rosh Hasana-kor tízezrével jönnek a zsidó zarándokok Amerikából, Izraelből és a világ minden szegletéből. Na ez így már abszurd! A film nem narrál, hanem sok apró történésből rakja össze a képet: Az újévi rituális fürdő helyszínére a hazafiak illegálisan keresztet állítanak. Az önkormányzat nem meri lebontani, mert fél a pópáktól és az ortodox katolikusoktól. De meghagyni sem meri, mert fél a haszidoktól, akik a városka egyetlen bevételét jelentik… Kutyakomédia az emlékmű megállító táblájával, és a kóser ételeket árusító bódé körül. Önbíráskodások, provokációk, egy szikrányira az agressziótól. Aztán a legemberibb pillanat: Meghal az a keresztény bácsi, aki a zsidó sírkertet gondozza. Görögkeleti temetés, halotti tor, a rabbik mégis felkeresik az özvegyet, hogy megköszönjék neki a férje munkáját…

Nincs tanulság. Kelet-Európa van; világégések, helyi háborúk bölcsője.

2019-09-23 20:00-21:00
Az esemény Facebook oldala >>

Részletek

Dátum:
2019-09-23
Időpont:
19:00 - 21:00
Összeg:
30 sékel
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
, , , , , , , ,
Honlap:
https://www.facebook.com/events/949138218768889/

Helyszín

haMoadon
Bilu 39
Tel-Aviv, Izrael
+ Google Térkép
Honlap:
https://www.facebook.com/groups/a.klub/

Szervező

haMoadon
Honlap:
https://shalom-olim.com/?page_id=23410