Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Jeruzsálemi Filmfesztivál

2017-07-13 - 2017-07-23

Magyar alkotások is szerepelnek a hamarosan kezdődő Jeruzsálemi filmfesztiválon.

Mintegy kétszáz filmet mutatnak be a július 13-án megnyíló Jeruzsálemi Nemzetközi Filmfesztiválon, a közel-keleti térség egyik legrangosabb filmes seregszemléjén. Köztük sok egész estés filmet és több sorozatban jónéhány rövidfilmet is levetítenek.

A július 23-ig tartó fesztiválon az előző évekhez hasonlóan mintegy százezer vendéget várnak a vetítésekre, a nézők jelentős része jeruzsálemi, másik része pedig Haifától Eilatig egész Izraelből vagy külföldről érkezik.

A fesztivál nem tud versenyezni a világpremiereket felvonultató vezető fesztiválokkal, de vannak speciális területek, amelyeket csak itt jelenítenek meg, és az izraeli filmművészet számára is ez a rendezvény jelenti a legrangosabb bemutatkozási lehetőséget.

16 programban szerepelnek a világ minden tájáról érkező alkotások. A fesztivál központi versenyét az izraeli filmeknek hirdették meg, sok új játékfilm, dokumentumfilmek és több sorozatban egyenként 6-7 rövidfilm indul. A rövidfilmes rendezők általában vizsgafilmes bemutatkozása idén is számos meglepetést tartogat, egy új alkotó nemzedék jelent meg, olyan művészek, akikről a következő években még lehet majd hallani.

Itt kezdik vetíteni az izraeli-magyar rendező, Edelényi János rendezésében magyar-angol koprodukcióban készült, és Angliában forgatott Jutalomjáték című filmjét. Egy másik magyar film is vetítésre kerül, a Török Ferenc által rendezett – a Berlinaren is díjat nyert –1945, melyhez Szántó T. Gábor írta az alapot szolgáltató novellát.

Néha, a vizuális nyersanyag hiánya különös kreativitásra, újszerű látásmódra és megoldásokra készteti az alkotókat. Más országokban, más filmes műfajoknál is látható, hogy néha a lehetőségek hiánya, olykor az elnyomás vagy a cenzúra, vagy az alacsony költségvetés miatt, sokkal kreatívabb, érdekesebb megoldások születhetnek, újszerűen kezdenek gondolkodni a művészek.

A Jeruzsálemi Nemzetközi Filmfesztivál 1984 júliusában alakult és azóta az izraeli filmeseknek és szerelmeseinek a legfontosabb eseményévé vált. Minden nyáron tíz napon keresztül több mint 200 filmet vetítenek a fesztiválon, e mellett gazdag eseményeket és találkozókat kínál jól ismert izraeli és külföldi művészekkel, és szakmai műhelyeket tart a helyi filmiparnak.

Jegyek: *9377
Email: contact@jer-cin.org.il
Cím: Hebron u. 11. Jeruzsálem, 9108402

Details

Start:
2017-07-13
End:
2017-07-23
Event Categories:
,
Event Tags:
, , , , ,
Website:
https://www.jff.org.il/he

Organizer

Cinematheque Jeruzsálem
Phone
02-5654333
Email
contact@jer-cin.org.il
View Organizer Website

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.