Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Online „szobakoncert” a Budapest Klezmer Banddel – újév köszöntés a világhálón

2021-01-01 @ 20:00 - 22:00

3990 Ft - 5990 Ft

Úgy adódott, hogy a Budapest Klezmer Band éppen idén, 2020-ban ünnepli a 30. születésnapját. Soha jobbkor… A koronavírus járvány miatt az ünnepi koncertek szép sorban elmaradtak, de szerencsére a zenekar úgy érzi, nem kezdődhet az újév klezmer koncert nélkül. Mazel Tov!

A tradicionális zsidó zenét játszó zenészek egy online „szobakoncerttel” melegítenek a 2021-es évre, január elsején este 7-től (magyarországi idő szerint) hallgatható, nézhető és élvezhető némi wifi, de legalábbis internet segítségével. A webkoncertes klezmer muzsikálást a klezmer zene rajongói ezúttal a világ minden tájáról élőben élvezhetik (a koncert- és támogatójegyek az online.jegy.hu-n vásárolhatóak).

És hogy mire számíthatunk az ígéretek szerint?

Az egyedi hangulatú, modern látványvilágú és nem mindennapi „koncertszínpadon” lendületes, humorral átszőtt zenei produkciókkal köszöntik majd az új évet.

Amit a zenekarról érdemes tudnod:

A Budapest Klezmer Band zenei átiratokat játszik, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc Fegya komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt, ráadásul egészen sokoldalú banda… Felléptek a Madách Színház, Kerényi Imre által rendezett „Hegedűs a háztetőn” című musicaljében, a Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, “Purim, avagy a sorsvetés” című produkciójában, amelyben élőben adják elő Jávori Ferenc szerzeményét. Ezzel a produkcióval Hollandiában, New York-ban, New Jersey-ben, Szlovákiában, Németországban, Finnországban, Dániában, Svédországban, Olaszországban turnézott a két együttes, mindenhol óriási sikerrel. A „Menyasszonytánc” című saját klezmer-musicaljük az Operettszínházban 6 éve folyamatosan teltházzal megy. Játszották a Pécsi Nemzeti Színházban a „Getto” c. musical-drámát is.

Hangolj a tavalyi koncerttel a YoutTube-on!

Újító zenei véna:

A Budapest Klezmer Band megkísérelte a klezmer és a klasszikus zene ötvözését is, művelve ezzel a rendkívül divatos zenei formát, a “crossing-over”-t. A kölcsönös, egymás zenéje iránti érdeklődéssel, a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, Rolla János felkérte a Budapest Klezmer Band alapítóját, hogy olyan művet komponáljon, amelyben a két együttes együtt játszhat. Ez a “Klezmer Szvit”, amelyet 1999-ben mutattak be a Dohány utcai zsinagógában, és azóta minden évben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is előadják mindig újabb tételekkel kibővítve. Végül a tíz tételre bővült műből, a Magyar Rádióban, CD-felvétel készült. A „Klezmer Táncszvit” a Győri Balettel és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közösen valósult meg. Bizonyára sokan ismerik a világhírű operaénekesnővel, Rost Andreával elkészült „Pannon dalok” című lemezt is.

2000 januárjában a Magyar Tudományos Akadémia Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a Budapest Klezmer Bandnek a jiddis zenei hagyományok ápolásáért és terjesztéséért; az együttes 2003 augusztusában Artisjus-díjat kapott.

Jávori Ferenc Fegya zeneszerzőt, előadóművészt, érdemes művészt, a Budapest Klezmer Band alapító zenekarvezetőjét a magyar zenei kultúra szerves részét képező klezmer stílus nemzetközi népszerűsítéséért, valamint kiemelkedő zeneszerzői és előadóművészi pályája elismeréseként, 2014. március 15-én, Kossuth-díjban részesítették. 2015-ben a zenekart, a “Magyar Zeneművészet” kategóriában, Prima díjjal tüntették ki. A „Közönség Príma Primissima 2015 díját”, a Budapest Klezmer Band nyerte el.

A Budapest Klezmer Band muzsikusai:

  • Jávori Ferenc Fegya – alapító, zenekarvezető, hangszerelő-zeneszerző – zongora
  • Kohán István klarinét,
  • Gazda Bence – hegedű, ének
  • Nagy Anna – harmonika,
  • Barbinek Gábor – harsona,
  • Máthé László – nagybőgő,
  • Végh Balázs – dob, ütőhangszerek

www.budapestklezmerband.hu

 

 

 

 

Részletek

Dátum:
2021-01-01
Időpont:
20:00 - 22:00
Összeg:
3990 Ft - 5990 Ft
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
, , ,
Honlap:
www.budapestklezmerband.hu