Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Próféták hazatérnek – kiállítás

2020-02-20 @ 18:00 - 2020-03-20 @ 21:00

Orna Geva – Charging completed

A „Próféták hazatérnek” című kiállítás sorozat idei első rendezvénye 2020. február 20-án nyílik az Abigail Galériában.

Hi Tec – Hi Life

Az Abigail Galéria „Próféták hazatérnek” sorozatában, két Izraelben élő művésznő, kifejezetten e rendezvény számára készült alkotásival ismerkedhet meg a magyar közönség. Carolina Karpati és Geva Orna bemutatott képei egyfajta kritikája, de egyúttal dicsőítése is az ember és a csúcstechnológia aktuális kapcsolatának. Mit hoz a jövő, hogyan változtatja meg a humánum normáit a digitális forradalom, amely a szociális kapcsolatok új, gyakorlatilag korlátlan perspektíváit nyitja meg az emberiség számára. A következmények felmérésére képtelen ember, számára,  áldás vagy átok az újabb és újabb csúcsokat ostromló technológia napi jelenléte? A világháló által közvetített virtuális világ és a valóság ütközetében elveszíthetjük etikai kereteinket, és a harmonikus élethez nélkülözhetetlen tisztánlátást ? Uraljuk-e vagy rabszolgái vagyunk a technológiai vívmányoknak, amelyek felkavarják mindennapjainkat – e kérdéseket járják körül az Abigail Galériában bemutatkozó alkotók, akik a digitális technológia minden lehetőségét kihasználva, hihetetlen érzékenységgel közvetítik a vívódást, az útkeresést, hogy hogyan lehet humánusan együtt élni az internettel, kihasználni úgy a technológiai vívmányokat, hogy mások érdekeit ne sértse, és mindnek előtt a hamis képzetekkel teli közegben megtalálni a valóságot. 

Üdvözlet az életnek és a technológiának – üzenik a falakon lógó képek !

Naiv művészeti fesztiválokon, kiállításokon szerzett nemzetközi ismertséget a két fiatal művésznő, akinek alkotásait láthatja a magyar közönség az Abigail Galéria február 20.-án nyíló kiállításán. Valójában egyikük sem sorolható hagyományos értelemben a naivak körébe, az általuk feldolgozott témák inkább a modern korhoz kapcsolódnak, igaz műveik szín és formavilága, egyfajta naiv-, de talán pontosabb megközelítéssel, kivételesen tiszta látásmódot tükröz.

Carolina Karpati – Fakebook
Carolina Karpati – Fakebook

Carolina Karpati (Sztajnworc)

„A művészetemet eklektikusnak tartom, stílusomat folyamatosan újragondolva, figuratív, urbánus, pop, naiv, népi vonulatokkal, színeket, trendeket, formákat és anyagokat ötvözve, engedek mindenféle szellemnek, a személyes fantáziának vagy éppen illúziónak”- mondja  Carolina Karpati. Carolina askenázi zsidó családba született Venezuelában, amely befogadta  lengyelországi anyai nagyszüleit és hat gyermekükből négyet (köztük édesanyját), valamint a II. világháborút túlélő magyar származású apát. A családi múlt árnyéka, a menekültek nem könnyű sorsa, apja művészetszeretete és az önkifejezés igénye alakította művészetét. Legújabb alkotásai többségét digitális eszközökkel tervezte meg, nagyfelbontású, olvasztott üvegre applikált  arcfotó-sorozatok adták hozzá az alapot. A saját valóságomat szeretném továbbadni, a teljességet, a boldogságot, az érzéseket visszatükröző színekkel, alkalmanként akár humoros figurákkal, egyúttal alkalmat adva a nézőknek, hogy gyermeki énjük fantáziájával kerülhessenek újra kapcsolatba.” – magyarázza alkotói szándékait. „Legtöbbször rajzolok a vászonra, máskor egyszerűen csak improvizálok és hagyom, hogy bármiféle minta vagy előre meghatározott struktúra nélkül sodródjak. Bármi előállhat belőle…”

Carolina Karpati immár húsz esztendeje építi művészi pályafutását, miközben helyt áll a „való világban” is, nonprofit szervezetek számára erőforrás-fejlesztési tanácsadást nyújt, pályázatírással, alapítványok segítésével foglalkozik.  Informatikai szakértelme, és mindehhez gyógypedagógiai mesterdiplomája valóban színes megélhetést ad számára.

Legutóbbi kiállításainak helyszíne: Izrael, Spanyolország, Brazília, Csehország, Lengyelország, USA, Svájc, Belgium, Olaszország.

Orna Geva

A technológiai változások, az ember, a munka, a család kapcsolata köszön vissza, többnyire urbánus környezetben Orna Geva művein, aki tiltakozik a „naiv” beskatulyázás ellen: „ A festményeim önellentmondásosak, én úgy hívom őket, hogy „nem-naiv” művészet”- hangsúlyozza a művésznő. A képeken megjelenő karakterek és elemek szinte gyermekinek látszanak, színes, egyszerű formákból állnak, miközben a mögöttes jelentésük korántsem olyan naiv, mint elsőre látszik. Az egyedi gondolatokat szimbolizáló figurák vissza-vissza köszönnek vásznain, tükrözve a kapcsolatok fejlődését, változását. Témaválasztása reális gondolkodást tükröz, a mondanivaló meseszerű megjelenítése nem misztifikálja, inkább egyértelművé teszi az üzenetet. Mindez habitusának, és képzettségének egyenes következménye. Orna Geva ugyanis amellett, hogy művész, nagyon is konkrét területen keresi kenyerét. A Tel Aviv-i Egyetemen társadalomtudományi területen szerzett mesterdiplomával egy üzleti főiskolán vállalatirányítást oktat, szervezési tanácsadó, egy tudásmenedzsmenttel foglalkozó cég igazgatója. Művészi pályáját hét éve építi, számtalan izraeli kiállítás mellett, immár európai és dél-amerikai rendezvényeken is megjelentek alkotásai.

Orna és Carolina
Orna és Carolina

Az Abigail Galéria és Aukciós Ház

tisztelettel meghívja Önt

a „Próféták hazatérnek” sorozat

Carolina KARPATI és Orna GEVA

izraeli művészek

„Hi Tec – Hi Life”

című  kiállításának megnyitójára

2020.február.20-án, csütörtökön 18 órára.

A kiállítást megnyitja:

Raj Ráchel, designer, a torta.hu tulajdonosa.

Fellép: Klezmerész (Kamara) Együttes

A megnyitón a művészek is jelen lesznek.

A rendezvény zártkörű, regisztrációköteles.

A kiállítás megtekinthető:

2020 február 21 – március 20.

Abigail Galéria és Aukciós Ház
1052 Budapest, Piarista u. 4., bejárat a Váci utca 19-21 felől is.

Tel: 06 30 933 7503
E-mail: galeria@abigail.hu / Web: www.abigail.hu

Részletek

Kezdés:
2020-02-20 @ 18:00
Vége:
2020-03-20 @ 21:00
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, , , ,

Helyszín

Abigail Galéria és Aukciós Ház
Piarista u. 4
Budapest, 1052
+ Google Térkép
Telefon:
06 30 933 7503
Honlap:
www.abigail.hu