Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Sába királynője Tel-Avivban a Magyar Állami Operaház előadásában

2019-09-10 @ 20:00 - 22:00

169 sékel - 379 sékel

Goldmark Károly Sába királynője című művével mutatkozik be a tel-avivi Izraeli Operaházban 2019. szeptember 10-én a Magyar Állami Operaház.

135 éves története során a Magyar Állami Operaház először látogat Izraelbe, amelyre a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének harmincadik évfordulója alkalmából rendezett emlékév teremt lehetőséget. Az Opera vezetésének régóta dédelgetett terve volt, hogy a 2015-ben, Goldmark Károly halálának centenáriumán Káel Csaba rendezésében bemutatott főművét az izraeli közönséggel is megismertesse.

A ritkán hallható mű Sába királynőjének Salamon királynál tett látogatását Asszád, a jeruzsálemi katonatiszt tragikus történetén keresztül mutatja be, aki jegyesét és istenét is megtagadja az egzotikus uralkodónő iránt érzett olthatatlan szerelemétől vezetve. A francia nagyopera hagyományait követő romantikus alkotás zenéjén jól érezhető a kortársak, köztük Wagner, Mendelssohn, Verdi, Liszt és Gounod hatása, de Goldmark egyéni stílusjegyei, különösen az orientalista és zsidó zenei motívumok terén is jól érzékelhetők.

A jelmezes, vetítéssel kísért koncertszerű előadás főszerepeit Gál Erika (Sába királynője), László Boldizsár (Asszád) és Sümegi Eszter (Szulamit, a főpap lánya) alakítja, akik az Opera 2018-as New York-i vendégjátékán kivívták a közönség és kritika osztatlan elismerését. Ennek köszönhetően az előadás az év 10 legjobb komolyzenei produkciója közé választotta a New York magazin kulturális portálja. A további szerepekben Szemerédy Károly, Palerdi András, Töreky Katalin, Cserhalmi Ferenc és Rezsnyák Róbert hallható, az Opera Zenekart és az Énekkart (karigazgató: Csiki Gábor) Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli.

Az előadás a Magyar Kulturális Évad Izraelben 2019. programsorozat keretében valósul meg.

Jegyvásárlás >>

László Boldizsár és Palerdi András - fotó: Nagy Attila
László Boldizsár és Palerdi András – fotó: Nagy Attila
Gál Erika és László Boldizsár - fotó: Nagy Attila
Gál Erika és László Boldizsár – fotó: Nagy Attila
Gál Erika - fotó: Nagy Attila
Gál Erika – fotó: Nagy Attila

Részletek

Dátum:
2019-09-10
Időpont:
20:00 - 22:00
Összeg:
169 sékel - 379 sékel
Esemény kategóriák:
, ,
Esemény címkék:
, , , , ,
Honlap:
http://israel-opera.co.il/?CategoryID=535&ArticleID=5054

Helyszín

Operaház, Tel-Aviv
Sderot Sha'ul HaMelech 19,
Tel-Aviv, Izrael
+ Google Térkép
Honlap:
http://israel-opera.co.il/

Szervező

Magyar Állami Operaház