Kerry: veszélybe került az izraeli-palesztin válság kétállami megoldása

John Kerry fotó:wikipédia

Az amerikai külügyminiszter szerint veszélybe került az izraeli-palesztin válság kétállami megoldásának lehetősége, Washington viszont éppen e lehetőség fenntartása érdekében tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanácsában az izraeli telepespolitikát elítélő határozat elfogadásakor.

John Kerry a távozó Obama-kormányzat irányelveit ismertette szerdai washingtoni értékelésében. Kijelentette, hogy a kétállami megoldás – Izrael állam mellett egy független palesztin állam létrehozása – az egyetlen lehetőség a békére a palesztinok és izraeliek között, a status quo fennmaradása viszont egy államhoz és az örökös megszálláshoz vezet.

Az évek óta kifejtett legnagyobb erőfeszítéseink ellenére a kétállami megoldás komoly veszélybe került – hangsúlyozta.
Az amerikai szavazás arról szólt, hogy megmaradjon a kétállami megoldás lehetősége. A konfliktus lezárása még lehetséges, ha a felelősségteljes felek cselekedni akarnak – jelentette ki.

Szerinte Izraelben a legtöbben nem tudják, hogy mennyire szisztematikussá vált a telepítési folyamat az elmúlt években, amikor izraeliek tízezrei mentek át palesztin területek közepére. Az igazság az, hogy a helyszíni trendek – az erőszak, a terrorizmus, a lázítás, a láthatóan végtelen megszállás – lerombolják a béke reményét mindkét oldalon – mondta.

Jó lelkiismerettel nem tehetjük meg, hogy nem csinálunk semmit, nem szólunk semmit , amikor azt látjuk, hogy a béke reménye elszáll – tette hozzá, és visszautasította azt a vádat, hogy az ENSZ BT határozatát az Egyesült Államok készítette elő.

A mostani politikai nézeteltérések ellenére az Egyesült Államok továbbra is Izrael legszorosabb szövetségese – erősítette meg az amerikai külügyminiszter.

Alig néhány órával Kerry beszéde előtt a jeruzsálemi városháza jóváhagyta egy zsidó telepeseknek szánt négyemeletes épület felépítését a palesztinok lakta kelet-jeruzsálemi Szilvan negyedben.

MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.