Bajban a rabbinátus: szupergyors válás, hogy a meleg férj partneréhez utazhasson?

Rabbinikus bíróság egy tárgyalás során

Március elején a netanyjai rabbinátus egy hétgyerekes apa válási ügyében ítélkezett, mégpedig hihetetlenül gyorsan a ynet szerint. Itt és most azonnal válni akart a nemrég még nagyon vallásos férfi, aki egyszerre lépett ki a szigorú vallásosságból, és vált meleggé. Ráadásul Olaszországban már várta új partnere, egy férfi.

Ha a rabbinátus nem teljesíti kérését, és nem választja el gyorsan feleségétől, és ezzel nem teszi lehetővé újabb házasságát – s támogatja egyszersmind új, egynemű kapcsolatát –, akkor a feleségnek árt, aki “aguna”, vagyis elhagyott, de nem elvált asszony lesz. A zsidó vallás szabályai szerint nem mehet férjhez és nem szülhet mindaddig, amíg férje el nem bocsájtja egy válólevéllel.

Izraelben a vallási törvények, a halacha alapján csak a rabbinátuson elvált házaspárok tagjai házasodhatnak újra, és ha egy nő, akinek a férje nem adott válólevelet, gyermeket szül egy másik férfinak, akkor az a gyermek hét generációra szólóan “mamzer”, vagyis fattyú lesz, aki csakis más mamzerekkel házasodhat – legalábbis Izraelben, a rabbinátuson.

“A szerelmem ott vár rám, és azt mondta, ha nem választanak el még ma, akkor elhagy” – mondta a férj. És azt is elmondta, hogy máris megy Olaszországba, hogy melegházasságot kössön új partnerével.

A rabbik megértették a problémát, elhalasztották a rabbinikus bíróságon éppen folyó összes többi ügyet, azonnal behívtak egy írnokot, és már el is készült a válólevél, a get. Egy óra múlva elváltan a reptéren volt a hétgyermekes családapa.