A Galileai-tenger szintje a mínusz 209 métert átlépve 18,5 cm-re van a felső vörös vonaltól. A növekedés mértéke most kétnaponta körülbelül 2,5 centiméter.

Kineret (Galileai-tenger, vagy Genezáreti-tó) szintje tegnap óta másfél centivel emelkedett, és ma (kedd) reggel -208,985 méteren állt. Így 16 év óta először emelkedett a szint a -209 méter fölé, és ezzel 18,5 cm távolságra van a felső vörös vonaltól. A Vízügyi Hatóság szerint az emelkedés üteme kétnaponta körülbelül 2,5 cm.

A Vízügyi Hatóság múlt hónapi becslése szerint a Degania-gátat ebben az évben nem nyitják meg, hacsak nem hull le a következő hetekben “rendkívülinek” számító csapadékmennyiség. Giora Shaham, a hatóság vezetője elmondta: “Az elmúlt két év jó volt, de arra számítunk, hogy újabb meleg-ciklusok jönnek, és erre fel kell készülnünk.” A gát utoljára 1995-ben nyílt meg, és a Kineret magassága 2004-ben volt nyolc centivel a vörös vonal alatt. 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.