Ésszel osszunk – és szívvel

szív kéz segítség

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök múlt héten bejelentette, hogy a gyermekes családok gyerekenként (4 gyerekig) 500 sékel támogatásban részesülnek a koronavírus nyomán kialakult gazdasági nehézségek miatt, a peszachi ünnepekre is tekintettel. A kormányrendeletet sürgősséggel jóvá is hagyták, és hétfőn (április 12.) már át is utalták az összeget minden, családi pótlékra jogosult állampolgár számlájára.

Igaz, hogy az ünnepekkor az átlagosnál magasabb költségek és a járvány miatt a megszokott bevétel/fizetés nélkül maradó millióknak, de leginkább Netanjahu imázsának fontos volt a gyors, bürokráciamentes segély kiosztása.

Az is igaz azonban, hogy ez az általános, minden logikát nélkülöző segélyosztás egyrészt nem nyújt elegendő segítséget a valóban arra rászorulóknak, másrészt azokra is vonatkozik, akik anyagi és társadalmi helyzetük alapján valójában nem is szorulnak rá (valószínűleg még a Tarantino-Pick család is kapott).

Még jó, hogy Izraelben nagyon erős az úgynevezett harmadik szektor, vagyis a társadalmi szervezetek szerepe és befolyása, és az összefogás. Már ma (április 13.) meghirdették a segély differenciált felosztásának programját azzal a céllal, hogy a valóban rászoruló családok kaphassák meg a megélhetéshez, biztonsághoz szükséges támogatást.

A “Szívből megduplázzuk” névre hallgató program lényege a következő: akik úgy döntenek, hogy nincs szükségük a nekik automatikusan utalt segélyre, vagy annak egy részére, a Bank Hapoalim által vezetett számlára a Bit applikációval visszautalhatják azt (itt). Minden így átutalt összeget megdupláznak a programban részt vevő filantróp társadalmi szervezetek. Az így, kétszeresen “visszagyűjtött” összeget a szociális ellátás, illetve további, ezen a téren aktív civil szervezetek segítségével a szegénységben élők támogatására, illetve más szociális problémákkal küzdők megsegítésére fordítják (a támogatást visszautalók ki is választhatják az általuk fontosnak tartott célszervezetet). A támogatást elosztó civil szervezetek listája, a program részletes leírása (ivritül) itt található, és ezt a linket lehet osztani, hogy minél többen részt vehessenek a programban.


Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.