A holokauszt áldozatainak és az antiszemitizmus elleni küzdelem nemzetközi emléknapját az ENSZ-ben 2005-ben határozták meg az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor felszabadításának 60. évfordulója alkalmából rendezett összejövetelen. A Szilvan Salom izraeli külügyminiszter kezdeményezésére hozott határozat előírta, hogy az emléknapot minden év január 27-én tartjuk, az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor orosz hadsereg általi felszabadításának napján.

A döntés értelmében két kulcskérdést emelünk ki ezen a napon: a holokauszt eseményeinek történelmi emlékét, valamint az oktatás fontosságát és a jövő nemzedékeinek a holokauszt tanulságainak a tanulását a jövőbeli bűncselekmények megelőzése érdekében. E határozat részeként az ENSZ kijelentette, hogy elutasítja a holokauszt tagadásának minden kísérletét, részleges vagy teljes tagadását.

Holokauszt Emlékmúzeum Auschwitzban. A koncentrációs tábor főkapuja “A munka-szabadda tesz” felirattal – Fotó: Shutterstock

A Demokrácia-kalendárium az Izraeli Demokrácia Intézet különleges projektje, amely összefogja azokat a jelentős eseményeket, amelyek hozzájárultak az izraeli demokrácia alakításához, és magában foglal a világ demokráciái számára nemzetközi jelentőségű eseményeket is. Mélyítsük és gyarapítsuk ismereteinket Izrael Állam történelmének legfontosabb eseményeiről, emlékezzünk azokra a pillanatokra, amelyek megváltoztatták és formálták a társadalmat, az ország helyét – egészen a mai napig.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.