Abu Jair a barátunk!

Grafika: Fenyves Gabi

Abu Jairról? Meséljem?

Tanítottam egy kiemelt iskolában, amelyet a kiemelt képességű beduin gyerekeknek hoztak létre. Ez az első ilyen projekt volt. Néhányukkal, akik négy éven át voltak diákjaim, megmaradt a kapcsolat, és évente egyszer összejövünk sütögetni. Hoznak mindig valami ajándékot, virágot, vagy cserepes növényt, idén zöldségeket.

Ülünk, és sose beszélünk politikáról. Mindig arról, hogy ki hol van, mit csinál. Az egyik orvosnak készül Moszkvában, a másik állatorvosnak Jordániában, a harmadik meg komputeres lesz és a Beer Sheva-i Ben Gurion egyetemen tanul.

Ezek nagyon szemtelenül szókimondó emberek. Cinikusan, nagyon jól csinálják!

A korona miatt csak most tudunk találkozni. Hecceltem őket, hogy „Rak Bibi” (csak Bibi), mire mind a három egyszerre emelte fel a kezét fogadkozva, ők Bibire nem szavaznak, csak és kizárólag Abu Jairra!  

Abu Jair… de ki az az Abu Jair???  

Akkor esett le, hogy a tiszteletteljes megszólítás a beduinoknál, de az egész Közel-Keleten, az um vagy abu előtag, azaz, hogy anyja vagy apja a gyereknek. Abu Mazen az apa, akinek elsőszülött fia Mazen.

Na, és ki Bibi Netanjahu elsőszülött fia? Jair, így lett belőle Abu Jair.

„Abu Jair a barátunk, meg is látogat minket!” – tették hozzá hahotázva…

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.