Imával a biztonságért?

A tóratanulás harci cselekmény lesz.

Az ultraortodox pártok megkezdték a kneszetben azon új alaptörvény-javaslat köröztetését, amely szerint a Tórát tanulóknak egyenlő jogok járnak majd a hadsereg katonáival.

Ez a kérdés az izraeli társadalmat alapvetően megosztja. Izraelben nincs alkotmány, amely szétválasztaná a vallást az államtól. Ha elfogadják a törvényt, akkor Izrael végérvényesen lemond a közteherviselésről, s az ultraortodox vallásosokat egyszer és mindenkorra felmentik a minden más zsidó polgárra nézve kötelező katonai szolgálat alól.

Izrael állam magalakulásakor első miniszterelnöke, David Ben-Gurion engedélyezte néhány száz jesivabóhernek a katonai felmentését, mert meg akarta őrizni az ultraortodox hagyományt a holokauszt pusztítása után. Ma Izraelben 1,3 millió ultraortodox él a 9,7 milliós lakosság körében.

Jelenleg 150 ezer vallásost mentenek fel évente, 2021-ben a harediek 13 százaléka vonult csak be. A közteherviselés hiánya, az állampolgárok közötti egyenlőtlenség kérdése a szekuláris lakosság körében mély haragot okoz. Amikor a kneszet elfogadja az ultraortodoxok kivételezésének törvényét, azzal újjabb olajat öntenek majd a közfelháborodásra az izraeli tiltakozó mozgalmak számára. A demográfiai óra ketyeg, a statisztikai hivatal adatai szerint 2065-ben az ultraortodoxok a teljes lakosság mintegy 40 százalékát adják majd. Ez a demográfiai növekedés alapvetően meg fogja határozni Izrael jellegét.

Ne feledjük, hogy olyan radikális kormány irányítja az országot, amely messianisztikus csoportok akaratát hajtja végre, és kezében a piros gomb, mely beindíthatja a nukleáris fegyvereket.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.