Korábbi honvédelmi vezetők: Netanjahu káros Izrael és az Egyesült Államok biztonságának

A jogrend átalakítását (demokratikus fékek és ellensúlyok lebontását) ellenző korábbi biztonsági vezetők nyílt levélben ítélték el Netanjahu politikáját miközben a miniszterelnök úton van az Egyesült Államokba. A héber és angol nyelven közzétett levélben arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi kormány igazságügyi rendszert átalakító tervei „jelentős károkat” jelentenek Izrael biztonságára.

A levelet a Likudos Juli Edelsteinnek, a Kneszet Külügyi és Védelmi Bizottsága elnökének címezték, s benne azzal vádolják Netanjahut, hogy „becsapja a védelmi intézményeket”. Az aláírók között van Ehud Barak ex-miniszterelnök, Dan Halutz és Moshe Yaalon volt vezérkari főnökök is. Mellettük Tamir Pardo és Efraim Halevy, a külföldi hírszerzés, a Moszad korábbi vezetői.

„Ezek a lépések– Netanjahu vezetésével és támogatásával – Izrael Államot autokráciává alakítják a Függetlenségi Nyilatkozatunk elvein alapuló demokráciából. Ártanak Izrael nemzeti erejének az izraeli hadsereg és a védelmi rendszer lebontásával, a gazdaság és pénzügyi stabilitás felborításával, és kockára tette a nép és Izrael Állam társadalmi szövetét” – írják.

Netanjahu magatartása és döntéshozatali módja jelentős károkat okozhat Izrael nemzetbiztonságának és Izrael közeli szövetségese, az Egyesült Államok nemzetbiztonságának is – állítják.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.