A Moszad főnöke is részt vett Netanjahu és Zelenszkij találkozóján New Yorkban

Netanjahu és Zelenszkij az ENSZ Közgyűlésének székházában. “Nincs sok probléma a kapcsolatokban” – Fotó: Itamar Eichner

Az orosz invázió óta Benjamin Netanjahu miniszterelnök először találkozott személyesen Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A találkozón az izraeli fél kijelentette, hogy segíteni fog Ukrajnának a gyalogsági aknák kezelésében, de az ukránok által kért rakétavédelemről nem esett szó – írja az Al-Monitor.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kedden délután az ENSZ New York-i székházában találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A két ország között eléggé feszült a hangulat, mivel Izrael továbbra sem hajlandó Ukrajnának fegyvert átadni. Mielőtt belépett a szobába, ahol Netanjahu és stábja várta, Barak Ravid újságírónak sikerült Zelenszkijtől megkérdeznie, mit vár Izraeltől – amire Zelenszkij azt válaszolta: “Sokat”.

A találkozóról kiadott videóból kiderül, hogy a megbeszélésen részt vett David Barnea, az izraeli hírszerzés és titkosszolgálat, a Moszad vezetője is, akit az ukrán vezető láthatóan ismerősként üdvözölt, ami azonnal találgatásokra adott okot a két ország titkosszolgálati együttműködésével kapcsolatban. Látszik, hogy miután üdvözölte Netanjahut, Zelenszkij odament a Moszad főnökéhez, megölelte és azt mondta: „Örülök, hogy látlak!”.

Ez az első találkozó a két vezető között Oroszország 2022 februári támadása óta. A találkozó előtt Zelenszkij ugyan azt mondta, hogy „sokat vár Izraeltől”, de később hangsúlyozta, hogy „nincs sok probléma a két ország kapcsolatában”. A találkozó után Netanjahu hivatala közleményt adott ki, amely szerint a két vezető közötti találkozó barátságos volt, és hozzátette: “Netanjahu miniszterelnök világossá tette, hogy Izrael továbbra is humanitárius segítséget fog nyújtani Ukrajnának, beleértve a gyalogsági aknák kezelésének kérdését is.” A nyilatkozat viszont nem tért ki arra a visszatérő ukrán kérésre, hogy Izrael szállítson rakétaelhárító rendszereket és drónok elfogására szolgáló technológiákat a harcoló ukrán félnek.

Izrael eddig két szállítmány katonai védőfelszerelést küldött Kijevbe, köztük mellényeket és sisakokat az orvosi csapatok számára, valamint egy polgári riasztórendszert is kifejleszt Ukrajna számára, amelynek célja a lakosság figyelmeztetése a rakétatámadás esetére.

A nyugati országok közül Orbán Viktoron kívül egyedül Netanjahu nem járt még személyesen Kijevben, bár Ukrajna már több alkalommal is meghívta, többek között Eli Cohen izraeli külügyminiszter látogatása során. Netanjahu hivatala eddig biztonsági okokra hivatkozva nem talált erre megfelelő alkalmat, az ukránok szerint pedig még Joe Bidennek is sikerült eljutnia Kijevbe tavaly februárban.

Az izraeli és az ukrán vezető közötti személyes feszültséget még az is fokozhatta, hogy Zelenszkijt meghívták a Fehér Házba, miközben Netanjahu csak New Yorkban, az ENSZ irodájában találkozhat majd Joe Biden elnökkel.

Daniel Carmon izraeli diplomata és volt nagykövet az Al-Monitornak azt mondta, hogy bár maga a találkozó fontos tény, sok vezető számára az éves ENSZ közgyűlés több tucat kétoldalú találkozóra ad alkalmat. Idén az izraeli miniszterelnökkel kapcsolatban ez kevésbé igaz, mivel mindössze öt vezetővel találkozik. Ezt a felemás helyzetet tovább fokozza az a tiltakozó mozgalom, amely Netanjahut fogadja, akárhová is megy az Egyesült Államokban tett útja során. A szállása előtt, a Times Square-en, az ENSZ épülete előtt, de még hajnali érkezése idején a repülőtereken, korábbi kaliforniai látogatása idején is izraeliek és amerikai zsidók ezrei tüntetnek ellene, valamint a kormánya által tervezett jogi puccs ellen. Mindezeket látva és hallva a Netanjahuval találkozó vezetők, köztük Zelenszkij, bizonyára maguk is jól érzékelik, mennyire ingatag Netanjahu helyzete odahaza Izraelben.  

„Zelenszkijhez hasonlóan Biden sem hagyja figyelmen kívül ezt a tényt, annak ellenére, hogy Netanjahu a maga részéről úgy viselkedik, mintha „minden a szokásos mederben menne” – jegyezte meg Carmon.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.