Meghalt a Reuters újságírója egy izraeli válaszcsapásban

Hat másik riporter megsérült az izraeli hadsereg tüzérségi tüzétől.

Megölték a Reuters egyik videósát Dél-Libanonban – közölte a hírügynökség pénteken. Az incidensben hat másik újságíró is megsérült. A csoportot izraeli lövések érték – közölték az Al Jazeera és libanoni biztonsági források.

“Mély szomorúsággal értesültünk arról, hogy videósunk, Issam Abdallah meghalt” – áll a Reuters közleményében. Abdallah élő videót közvetített az izraeli határ közeléből halála idején – folytatta az ügynökség, hozzátéve, hogy “sürgősen további információkat” kér a térségbeli hatóságoktól.

A Reuters újságírói, Thaier Al-Sudani és Maher Nazeh megsebesültek ugyanebben az incidensben, míg az Al Jazeera munkatársai, Elie Brakhya és Carmen Joukhadar, valamint az Agence France-Presse munkatársai, Christina Assi és Dylan Collins szintén megsérültek. Nem világos, hogy mind a hatot ugyanaz a csapás vagy különböző lövedékek találták el.

Egy libanoni biztonsági forrás az AFP-nek azt mondta, hogy izraeli erők voltak a felelősek, az Al Jazeera pedig az “izraeli bombázást” okolta az incidensért.

Az incidens idején az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy csapatai harckocsi- és tüzérségi tűzzel válaszoltak a libanoni területről leadott lövésekre.

Korábban pénteken az IDF azt közölte, hogy robbanás történt a határ mentén lévő sorompónál Alma al-Shaab közelében, egy libanoni faluban, ahonnan a híradósok tudósítottak. Az IDF közölte, hogy erői tüzérségi tűzzel válaszoltak a robbanásra.

Abdallah halálával 11-re emelkedett az Izrael és a Hamasz közötti háború szombati kezdete óta megölt újságírók száma az Újságíró-védő Bizottság szerint. A többi tízből kilenc a Gázai övezetre mért izraeli légicsapásokban halt meg, míg egy izraeli fotóst a Hamasz fegyveresei öltek meg a dél-izraeli Nahal Oz kibucban.

Borítókép: Kigyulladt egy újságíró autója, miután izraeli tüzérségi tűz érte egy határ menti faluban, Dél-Libanonban 2023. október 13-án – Fotó: Hassan Amar / AP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.