Blinken: Kézzelfogható intézkedéseket kell tenni a palesztin állam létrehozásáért

Az Egyesült Államok támogatja, hogy kézzelfogható intézkedéseket tegyenek annak érdekében, hogy létrejöhessen egy palesztin állam – erősítette meg Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán Ramallahban Mahmud Abbasz palesztin elnökkel folytatott megbeszélésén.

Blinken ragaszkodott ahhoz, hogy minden olyan palesztin adót, amelyet Izrael szed be, juttassanak el a Palesztin Nemzeti Hatóságnak a korábbi megállapodásokkal összhangban.

Jelenleg Izrael blokkolja ezeket a forrásokat, ami nehéz pénzügyi helyzetbe hozza a palesztin hatóságot.

A találkozón az amerikai külügyminiszter hangot adott annak a nézetének is, hogy olyan adminisztratív reformokat kellene bevezetni, amelyek a palesztin nép javát szolgálnák.

Mahmud Abbasz azt tette világossá Blinkennek, hogy a Gázai övezetet a palesztin államisághoz köthető remények szerves részének tartják, és nem szabad, hogy ezt a területet levágják egy leendő palesztin államból a Hamasz és Izrael háborújának következtében – állt a palesztin részről kiadott közleményben.

Nem szabad megengedni azt sem, hogy palesztinokat kitelepítsenek Gázából vagy az izraeli megszállás alatt álló Ciszjordániából – idézte Abbaszt a WAFA palesztin hírügynökség. A palesztin elnök ismételten felszólított arra, hogy „tartsanak nemzetközi békekonferenciát azzal a céllal, hogy véget vessenek a palesztin államhoz tartozó terület izraeli megszállásának”.

Címkép: Abbasz és Blinken Ramallahban, tegnap – Fotó: Evelyn Hockstein / AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.