Netanjahu nem engedte el az izraeli delegációt a túsztárgyalásokra

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ezúttal nem engedte el hazája küldöttségét a kairói tárgyalásokra, amelyeken a Gázai övezetbe túsznak elhurcolt emberek szabadon engedésének feltételeiről tárgyaltak volna közvetítők útján a Hamasz terrorszervezettel.

“Izrael nem enged a Hamasz tévhiten alapuló követeléseinek. A szervezetnek enyhítenie kell feltételein” – olvasható a miniszterelnöki hivatal közleményében. Ezt azután adták ki szerdán, hogy a helyi média jelentette: Netanjahu nem hagyta jóvá az izraeli delegáció visszaküldését Kairóba, a még a Hamasz fogságában lévő 134 élő vagy holt túsz elengedéséről szóló tárgyalások következő fordulójára.

“Kairóban a Hamasz nem tett semmilyen új javaslatot, amelynek részeként elengedné túszait” – közölte a miniszterelnöki hivatal az előző, keddi egyezkedésről. “Csak a Hamasz álláspontjának megváltozása teheti lehetővé a tárgyalások folytatását” – tették hozzá.

Az elrabolt izraeliek családtagjai dühödten reagáltak a bejelentésre. Kijelentették, hogy ez a halálos ítélettel egyenlő az életben lévők számára. “A kormány egyes tagjai szemmel láthatóan úgy döntöttek, hogy feláldozzák az elraboltak életét, de ezt nem ismerik be” – közölte képviselőjük.

A túszok szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalások első szakasza jelentős előrelépés nélkül ért véget kedden. Egy jelen lévő amerikai tisztségviselő beszámolója szerint a tárgyalás nem lehetetlenült el, de nem volt áttörés. A közvetítésben szintén részt vevő egyiptomi tisztségviselők pedig úgy vélekedtek, hogy az egyeztetés folytatódik a következő napokban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.