Gázában kifosztottak egy segélykonvojt, melyet előzőleg az izraeli hadsereg visszafordított

Visszafordított az izraeli hadsereg (IDF) egy a Gázai övezet északi részébe tartó segélykonvojt, melyet ezt követően „elkeseredett emberek tömege kifosztott” – közölte kedden az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP).

A szervezet részéről elmondták, hetek óta a mostani volt az első, a térséget célzó segélyszállítmány, melyet végül Vádi Gáza ellenőrzőpontjánál fordítottak vissza a katonák.

A konvojt a visszaúton megállították és összesen mintegy 200 tonnányi élelmiszert vittek el – áll a közleményben.

Carl Skau, a WFP igazgató-helyettese leszögezte, hogy a kudarc ellenére mindent megtesznek annak érdekében, hogy segélyszállítmányokat juttassanak el a rászorulókhoz. Skau emellett felhívta a figyelmet arra, hogy bár az utóbbi időben légi úton is juttattak célba segélyeket, ezt „a végső megoldásnak” nevezte, mellyel szerinte nem lehet küzdeni az éhínség ellen.

„Szükségünk van olyan átkelőpontokra, melyek Gáza északi részébe vezetnek, hogy elegendő élelmiszert szállíthassunk mintegy félmilliónyi, szükséget szenvedő embernek” – szögezte le.

Jordánia kedden közölte, hogy a gázaiak segélyezésére az eddigi legnagyobb élelmiszerszállítmányt juttatta célba légi úton, együttműködésben az Egyesült Államokkal, Franciaországgal és Egyiptommal. Az ejtőernyővel célba juttatott csomagok a WFP által biztosított élelmiszersegélyeket is tartalmaztak.

Címlapkép: Kitelepített palesztinok 2024. március 6-án Han Junisz egyik utcáján – Fotó: AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.