Duda: Izrael fizessen kártérítést a lengyel önkéntes családjának, akinek a halálát okozta a Gázai övezetben

Izraelnek kártérítést kellene fizetnie azon lengyel segélyszervezeti alkalmazott családjának, akinek a halálát okozta a Gázai övezetben – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Varsóban.

A lengyel államfő a NATO megalapításának 75. évfordulója alkalmából megtartott sajtókonferenciáján tért ki a World Central Kitchen (WCK) nonprofit segélyszervezet hét önkéntesének – köztük egy lengyelnek – a Gázai övezetben minap történt halálára.

Duda felelősségteljesnek minősítette, hogy Izrael vezetése beismerte: az izraeli erők a támadás elkövetői. A lengyel elnök egyúttal hangsúlyozta: a tragédia körülményeit ki kell vizsgálni. Vitathatatlannak nevezte, hogy Izraelnek „megfelelő” kártérítést kell fizetnie az életét vesztő lengyel állampolgár hozzátartozóinak, függetlenül attól, baleset történt-e, vagy bármi más.

Míg az izraeli vezetés „illő érzékenységgel” viszonyul a tragédiához, Yakov Livne, Izrael varsói nagykövete „sajnos képtelen” az ilyen magatartásra – folytatta Andrzej Duda, és elfogadhatatlannak nevezte a diplomata kijelentését Lengyelországra vonatkozóan a támadás után.

Az elnök felidézte: Lengyelország egy hosszabb szünet után, „komoly tárgyalások eredményeképpen” egyezett bele Livne akkreditálásába „azért, hogy megkönnyítse Izrael számára a kapcsolattartást Lengyelországgal”. A nagykövet „most nagyon megnehezíti a kapcsolattartást” – fogalmazott Duda.

Livne 2022 elején foglalta el a varsói nagyköveti posztot, azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és az izraeli állampolgárok kimenekítését is koordinálta Ukrajnából. Előtte, 2021 közepétől a két ország kölcsönösen szüneteltette a nagyköveti állomáshelyek betöltését.

A nagykövet minapi kijelentéseit több lengyel politikus bírálta, köztük Donald Tusk kormányfő.

Andrzej Szejna külügyminiszter-helyettes csütörtökön közölte: Livnét péntekre bekérették a varsói minisztériumba.

Főkép: Andrzej Duda lengyel elnök – Fotó: kapif.pl

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.