Rafahra légicsapásokat mért, Ciszjordániában szárazföldi műveletet hajtott végre a hadsereg

Egy Rafahban bombázott ház a héten – Fotó: Mohammed Salem / Reuters

A Gázai övezet déli részén fekvő Rafahra civilek életét követelő légicsapásokat mért, Ciszjordániában pedig szárazföldi hadműveletet hajtott végre az izraeli hadsereg szombatra virradóan.

A gázai egészségügyi hatóságok szombaton közölték, hogy az éjjel légitámadás érte Rafah város egyik lakóépületét, legkevesebb kilencen meghaltak, többségükben gyermekek. Egy rokon elmondása szerint a Rafah nyugati, Tel Szultán nevű negyedét ért rakétatámadás áldozatai – hat gyermek, két nő és egy férfi – mind egy család tagjai voltak. A gázai palesztin hatóságok közlése szerint az éjszaka folyamán egy másik légicsapás is érte Rafahot, ottani esetleges áldozatokról azonban nem érkezett jelentés.

Az izraeli hadsereg (IDF) arról számolt be, hogy pénteken rakétaindító állásokra mért légicsapást a Gázai-övezet északi részén fekvő Bet Hanunban, ahonnan a Hamasz aznap a Gázai övezettel szomszédos izraeli Szderot várost támadta. Emellett további többtucatnyi célpont ellen indult bevetés – fűzték hozzá. Közben Ciszjordániában szárazföldi katonai műveletbe kezdett az IDF.

A palesztin egészségügyi hatóságok szombati jelentése szerint az izraeli erők legalább két palesztint megöltek, hetet pedig megsebesítettek Nur as-Samsz menekülttáborban, amelyet a hadsereg kordonnal zár el a külvilágtól. Meg nem erősített palesztin médiajelentések szerint az izraeli katonaság további négy embert megölt, köztük az Iszlám Dzsihád terrorszervezet helyi parancsnokát, emellett számos palesztint őrizetbe vettek, és jelentős károkat okoztak az utakban (számos, alájuk rejtett pokolgépet fedtek fel), egészségügyi létesítményekben és lakóépületekben (melyekben jelentős mennyiségű fegyvert találtak).

Az Iszlám Dzsihád szombaton közölte, hogy fegyveresei reggel heves tűzpárbajt vívtak az izraeli erőkkel a menekülttábor közelében fekvő Tulkaremben. A város lakói az izraeli akció ellen tiltakozva általános sztrájkba léptek, szombaton az üzletek, az éttermek és a kormányhivatalok is zárva tartottak.

Az IDF megerősítette, hogy a helyi terrorista infrastruktúra felszámolására péntek óta hadműveletet hajt végre a körzetben, közleményük szerint válaszul arra, hogy ott állomásozó erőiket tűz alá vették és pokolgépekkel támadták. A hadműveletben négy izraeli katona megsebesült – jelentették.

A palesztin egészségügyi minisztérium szombati tájékoztatása szerint a Hamasz Izrael ellen október 7-én elkövetett terrortámadása óta az izraeli erők csaknem 450 palesztint öltek meg Ciszjordániában, míg a Gázai övezetben több mint 34 ezret. Az utóbbi egy napban legkevesebb 37 palesztin halt meg, 68 pedig megsebesült izraeli légicsapásokban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.