Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adtak át Budapesten

Pintér Sándor magyar belügyminiszter és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete átadja a Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet Karsai Zsuzsának 2024. május 28-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adott át Pintér Sándor magyar belügyminiszter és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete kedden Budapesten.

Widmar Antonio Magyarországon élt olasz műfordító, diplomata, felesége, Widmar (Kolozs) Irén és lányuk, Karsai (Widmar) Lucia posztumusz díjait Karsai Zsuzsa, a kitüntetettek dédunokája, illetve unokája vette át.

Pintér Sándor belügyminiszter a Bátorságért érdemjel átadásakor úgy fogalmazott: “ezen a napon azokra emlékezünk, akik egy vészterhes korban mertek bátrak lenni”, akik önzetlenül, belső erkölcsi parancsnak engedve, életük kockáztatásával mentették a második világháború alatt megbélyegzett, üldözött zsidókat.

Emlékeztetett: a belügyminiszter által adományozható Bátorságért érdemjelet 1995 óta adományozzák a Világ Igaza kitüntetés mellé. Az elismeréssel azok bátorságát ismerik el, akik a vészkorszakban “tomboló erőszak karmaiból kimentették, kimenekítették zsidó honfitársainkat”, akik mertek “emberek maradni és cselekedni”.

Pintér Sándor hangsúlyozta: Magyarország alaptörvénye mindenkinek, különbségtétel nélkül biztosítja az alapvető emberi jogokat. Jogrendszerünk alapja lehetővé teszi a vallás szabad megválasztását és gyakorlását, tanítását – mondta.

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete arról beszélt: ahogy “a második világháború egyre mélyebbre süllyed a múltban”, úgy válik egyre nehezebbé és fontosabbá a Jad Vasem Intézet munkája, és úgy kell “egyre több időt fordítanunk a múlt felkutatására és köszönetünk kifejezésére” azoknak, akik életüket kockáztatták a zsidók megmentéséért.

Kiemelte: nemcsak a zsidók, hanem minden ember kötelessége az antiszemitizmus vagy a megkülönböztetés bármely más formája elleni küzdelem, továbbá – tette hozzá – “erkölcsi kötelességünk, hogy soha ne felejtsük el és folyamatosan emlékeztessük embertársainkat a holokauszt szörnyűségeire”.

Szólt arról is: az évek múlásával egyre kevesebb embert ismernek el a Világ Igazaként. Widmar Antonio tetteinek megismerése unokájának, Karsai László történésznek köszönhető, akik elhatározta, hogy feltárja családja múltját.

Azt mondta: az értékek, amelyeket Widmar Antonio és családja felmutattak – kiemelve a bátorság, az együttérzés, a civil kurázsi, az önfeláldozás, a társadalmi felelősség és az integritás értékét –, vezérelvként szolgálnak a jövő nemzedékeinek.

A díjátadón elhangzott: Antonio Widmar olasz értelmiségi és műfordító volt, akik a háború előtt és alatt a budapesti olasz nagykövetség sajtóosztályán dolgozott. Antonio Widmar hamis okmányokkal látta el felesége szeretőjét, Hárs László zsidó újságírót, költőt és több más üldözöttet. Widmar Irén és lánya a Széll Kálmán téri otthonukban bújtatták Hárs Lászlót.

Karsai Zsuzsa az elismerést megköszönve azt mondta: a családja múltja örökség és transzgenerációs üzenet. Kiemelte: vannak alapvető emberi értékek, amelyeket a mai napig tanul a családjában. Ilyen érékek a szolidaritás, a bajbajutottak megsegítése és az “emberi méltóságért való küzdelem a végsőkig”.

A díjátadón jelen volt Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, a kitüntetettek családtagjai, köztük Karsai Dániel alkotmányjogász.

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet az izraeli parlament, a kneszet 1953-as törvénye alapján adományozza a Világ Igaza kitüntetést azoknak, akik zsidó életeket mentettek meg a vészkorszak idején. 1995 óta pedig hagyomány, hogy a Világ Igaza magyar kitüntetettjeit hősies, bátor helytállásukért Bátorságért érdemjelben részesítik.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.