A közvetítő országok a gázai háborút lezáró túszalku elfogadását sürgetik

Az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom közös közleményben sürgette az iszlamista Hamasz terrorszervezetet és Izraelt, hogy fogadják el a gázai háborút lezáró, izraeli-amerikai javaslatot.

Joe Biden amerikai elnök péntek este ismertette az Izrael által megfogalmazott megállapodás vázlatát, a három szakaszból álló tervet, amely elvezet az október 7-i terrortámadásban elrabolt izraeli túszok szabadon bocsátásához, a gázai háború befejezéséhez és az övezet újjáépítéséhez.

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter szombat este kijelentették, hogy nem értenek egyet az amerikai elnök javaslatával, és azzal fenyegetőztek, hogy kilépnek a kormánykoalícióból, ha elfogadják a megállapodást.

Szmotrics X-fiókjában közölte, hogy megmondta Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, ő nem lesz tagja egy olyan kormánynak, amely egyetért a javasolt vázlattal, és úgy fejezi be a háborút, hogy közben nem pusztítja el a Hamaszt, és nem hozza vissza az összes túszt.

„Nem fogunk beleegyezni a háború leállításába a Hamasz megsemmisítése előtt. Nem fogadjuk el, hogy aláássák a háború eddigi eredményeit az IDF kivonásával és a gázaiak visszatérésének engedélyezésével az övezet északi részébe. Nem engedjük meg olyan terroristák nagy számban való szabadon bocsátását, akik visszatérhetnek zsidókat gyilkolni” – írta Szmotrics.

„Teljesen más biztonsági helyzet megteremtésére törekszünk Gázában és Libanonban, minden lakos visszatérésére az otthonába északon és délen, és hatalmas beruházásokra ezen területek felgyorsított fejlesztéséhez” – jelentette ki szombat este Ben-Gvir.

„Ez egy átgondolatlan alku, amely a terrorizmus győzelmét és biztonsági fenyegetést jelent Izraelnek. Elfogadása nem abszolút győzelem, hanem abszolút vereség” – vélekedett.

„Nem engedjük, hogy a háború véget érjen a Hamasz teljes felszámolása nélkül. Ha a miniszterelnök a közzétett feltételek mellett folytatja a meggondolatlan alkut, amely a háború végét és a Hamasz megsemmisítésének feladását jelenti, akkor a Zsidó Erő párt feloszlatja a kormányt” – figyelmeztetett a politikus.

Jair Lapid, a parlamenti ellenzék és a Van Jövő párt elnöke viszont azt írta X-fiókjában, hogy „biztosítjuk Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek a biztonsági hálót a túszügylethez, ha Ben-Gvir és Szmotrics elhagyja a kormányt”.

Lapid arra utalt, hogy februárban megígérte Netanjahunak, gondoskodik a kormányzati többséghez szükséges parlamenti mandátumokról, ha Szmotrics és Ben-Gvir a túszalku miatt távozna a kormányból.

A Munkapárt új vezetője, Jair Golan méltatta Biden bejelentését X-fiókjában. „Biden elnök, Izrael igaz barátja, saját hangján elmondja azt, amit Izraelben már mindenki megértett a háború korai szakaszában. A harcok beszüntetése a feltétele az összes elhurcolt visszatérésének. Véget kell vetni a harcnak, és mindenkit hazahozhatunk” – írta.

Szombat este országszerte mintegy negyedmillióan, ebből Tel-Aviv központjában, a Kaplan utcánál rendezett központi tüntetésen mintegy százhúszezren követelték a túszalkut, a háború végét és az előrehozott választásokat Izraelben.

Vasárnap az izraeli hadsereg tovább harcolt a Gázai övezetben, Rafahnál megsemmisítettek egy rakétakilövő állomást néhány perccel azután, hogy onnan izraeli katonákra nyitottak tüzet.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy az elmúlt nap során több mint harminc légicsapást mértek a Hamasz célpontjaira, köztük katonai infrastruktúrára, fegyverraktárakra és fegyveres iszlamistákra.

Libanonban ketten életüket vesztették az IDF támadásában. A libanoni síita Hezbollah milíciához közeli Al-Manar című libanoni tévécsatorna jelentése szerint Izrael reggel óta tüzérséggel támad dél-libanoni célpontokat.

Főkép: A libanoni rakétatűz miatt Katzrin közelében kiütött tűz – Fotó: Gil Eliyahu

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.