A Hamasz elfogadja az ENSZ BT határozatát a fegyverszünetről

A Hamasz elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát a gázai fegyverszünetről – jelentette ki kedden Szami Abu Zuhri, az iszlamista terrorszervezet egyik magas rangú tisztségviselője.

Abu Zuhri bejelentette, hogy a szervezet kész tárgyalásokat kezdeni a döntés végrehajtásának módjáról, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy gondoskodjon arról, hogy Izrael is ennek megfelelően járjon el.

“Az amerikai kormány igazi próbatétel előtt áll, miszerint képes-e biztosítani, hogy a megszálló (Izrael) eleget tegyen a háború azonnali befejezése kötelezettségének a Biztonsági Tanács határozatával összhangban” – mondta a Katarban élő Abu Zuhri.

Az Izraelben tárgyaló amerikai külügyminiszter, Antony Blinken kedden hangsúlyozta, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök hétfő esti találkozójukon megismételte elkötelezettségét a Joe Biden amerikai elnök ismertette tűzszüneti és fogolycsere-megállapodás mellett. Erre a javaslatra alapozták az ENSZ BT amerikai kezdeményezésre elfogadott határozatát.

Blinken reménykeltőnek nevezte a Hamasz BT döntésre adott válaszát, de kiemelte, hogy “fontos lesz a Hamasz gázai vezetőinek válasza”. Elmondása szerint a következő napokban is folytatódnak a tárgyalások a gázai háború befejezését követő helyzetről.

Főkép: Sami Abu-Zuhri, a Hamasz szóvivője – Osman Orsal / Reuters

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.