Az EU a tűzszüneti terv végrehajtását sürgeti

Josep Borrell
Josep Borrell – Fotó: Flickr / CC BY-NC-ND 2.0

Josep Borrell európai uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő üdvözölte az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfői határozatát, mely támogatja a három lépcsőből álló gázai tűzszünetről szóló tervet, és sürgette annak végrehajtását.

Josep Borrell kedden közzétett közleményében emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió teljes mértékben támogatja a Joe Biden amerikai elnök által előterjesztett átfogó ütemtervet az Izrael és a Hamasz palesztin szélsőséges szervezet közötti tűzszünetről a Gázai övezetben.

“Mindkét felet arra ösztönözzük, hogy fogadják el és hajtsák végre a javaslatot” – fogalmazott.

Közölte, az EU készen áll arra, hogy hozzájáruljon a tartós és fenntartható békét célzó, a kétállami megoldáson, azaz Izrael mellett egy palesztin állam létrehozásán alapuló politikai folyamat újjáélesztéséhez. Az EU támogatja a Gáza újjáépítésére irányuló, összehangolt nemzetközi erőfeszítéseket is – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfői határozatában támogatta a tűzszünetről szóló megállapodástervezetet, és sürgette Izraelt és a Hamaszt, hogy fogadják el.

Az Egyesült Államok által előterjesztett terv a harcok azonnali, átmeneti felfüggesztését tartalmazza, a túszok egy részének elengedésével és a gázai segélyek kiterjesztésével. A tervezet szerint az átmeneti fegyvernyugvás időt adna egy tartós tűzszünetet eredményező megállapodás kidolgozására, ami a Hamasz kezében lévő összes túsz szabadon engedéséhez is elvezetne.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.