Fotó: Nagy Ákos

A Maccabi VAC zsidó aktivistákból és vezetőkből álló csoportja az első olyan magyar delegáció, amely nyilvánosan vesz részt önkéntes munkával a háborús Izrael megsegítésében. A zsidó nép felfoghatatlan pogrommal és fenyegetéssel szembesült 2023. október 7-én, amikor több ezer Hamasz terrorista tört be Izraelbe, és példátlanul barbár mészárlást hajtott végre. 

Az Izraeli Maccabi Szövetség partnerei és barátai felkeresték a nemzetközi szervezetet, hogy tájékozódjanak, hogyan tudnának segíteni. A szervezet azt javasolta, hogy önkéntes program keretében személyesen jöjjenek Izraelbe a tagszervezetek képviselői.

Magyar részről ez az első olyan delegáció, amely személyes szerepvállalás céljából jött el támogatni az óhazát a történelem e nagyon nehéz időszakában, amikor az ország, az izraeli és a zsidó nép védelmében az IDF már 350 000 katonát mozgósított. Ez a program hatékony részvétel a nemzeti és globális erőfeszítésben és kiállás Izrael mellett. Túl ezeken pedig Izrael támogatása, tanulás és élményszerzés – a résztvevők Magyarországra visszatérve majd megosztják tapasztalataikat másokkal.

Nagy Ákos kommunikációs szakember

Ákos, a Kidma vezetője a háború kitörése óta gyűjt és szervez adományokat magyar származású katonáknak Izraelben. „Büszke vagyok arra, hogy eddig már több mint 300 egyéni adományozó jelentkezett. Az októberi szörnyű események után nagyon sokan akartak segíteni, és Magyarországon sokan felemelő célnak találták, hogy támogassák a katonák felszerelését. Mi mindig konkrét megrendelésekre gyűjtünk pénzt. Most is így történt: a magyar származású katonák jelzést küldenek hozzánk, hogy mire lenne szüksége az egységüknek, mi pedig beszerezzük és Magyarországról elküldjük nekik.” 

„A Kidma egyébként részt vesz az október 7-éhez kapcsolódó események szervezésében Magyarországon. Ilyen volt a Maccabi VAC adománygyűjtő futása, ami a túszokra hívta fel a figyelmet, vagy a kismotoros esemény és a piros léggömbös akció a Vörösmarty téren, vagy amikor a Hamasz mészárlására emlékeztetve Október 7. térnek neveztük át a Herzl teret a Dohány zsinagóga előtt.”

„Nagyon szíven ütött a Nova party emlékhelye és az ottani életnagyságú fotók a fiatal áldozatokról. Én ahhoz a generációhoz tartozom, ami a Szigeten nőtt fel. Nekem a Sziget a szabadság jelképe. Most már a gyerekeim járnak oda és az ő szabadságélményük lett. Szóval ezek a srácok, akiket brutálisan meggyilkoltak vagy elraboltak és azóta is fogságban tartanak, ők mi vagyunk és a mi gyerekeink. Tavaly önkénteskedtem a Szigeten a zsidó JMPoint sátornál, amit sok izraeli fiatal látogatott meg. Reimben a gyönyörű gyerekeknek a fotói előtt felvillant a szemeim előtt, ahogyan szembejönnek velem a Szigeten.”  

„Egyébként az Új Kelet Facebook posztjából értesültünk arról októberben, hogy magyar katonáknak szüksége van segítségre.”

Dr. Gádorné Wéber Ági addiktológiai konzultáns 

Ági civilben a Mazsihisz–BZSH Krízismenedzsment hotline vezetője. A Covid járvány során alakult önkéntes szervezet forró vonalát önkéntesen menedzseli, egy lelkes csapat közreműködésével. A segélyvonal az orosz–ukrán háború kitörésekor folytatta a működését, és az október 7-i támadáskor azonnal összeállt újból a csapat. Ezúttal nemcsak telefonos szolgálatként, hanem egy pszichológus csoportot is összeraktak, akik magyar nyelvű lelki segítséget nyújtottak a háború miatt támogatásra szorulóknak. Már október 8-án tartottak csoportos terápiát, és amíg igény volt rá, lehetett egyéni terápiát is folytatni az önkéntes pszichológusokkal.

„Ma Petah Tikván Natalie konyhájában főztünk, áldást mondtunk a kalácsra, és amit főztünk-sütöttünk, az megy majd az egyedül élőknek, az édesanyáknak, a rászorulóknak, a katonáknak vagy a katonák szüleinek. Ez a feladat közel állt hozzám, ugyanis a Páva utcai zsinagóga húsos kóser konyhájában én készítem az ünnepi vacsorákat, mivel a férjem a zsinagóga világi elnöke.”

„A háborús Izraelben most azt tapasztaltam, hogy a közelmúlt és a közeljövő is megrendítő. De megrázzuk magunkat és megyünk előre.”

Dutat Krisztina Eliseva a BVSC Padel szakosztály alapítója, a Magyar Padel Szövetség egyedüli nőtagja

„A padel a squash és a tenisz keveréke, mini-tenisz üvegfallal, könnyen tanulható gyors sikerélményt okozó, s ezért addiktív sport. 2022-ben a sportág már jelen volt a Maccabián, akkor az elsők közt vettünk részt rajta a Maccabi VAC színeiben. 2032-ben már olimpiai sportág is lesz. Az első izraeli padel klub itt van Kfar Maccabián.”

„A BVSC-ben nekünk az a jó, hogy fel lehet vállalni a zsidóságot. A klubban a Maccabi VAC-cal hanukai gyertyagyújtást is tartottunk. Iskolákba, többek közt zsidó iskolákba is járunk népszerűsíteni a sportágat. Nálunk a magyar zsidóság két ága között sincsen szakadás, mert a sportban csak összetartás van.”

„És ehhez kapcsolom, hogy a háború kezdetén ugyanezt láttam. Nem számított, hogy ki hol állt, a magyar zsidók között hatalmas összetartás volt látható. Nem számított, hogy melyik zsinagógába jártunk, mind egyfelé húztunk. Ahogyan az én szememben mindig.”

Titkos Gábor, ENSZ Menekültügyi Főbiztosság 

„Nem aktivistaként, hanem önállóan jöttem erre a programra. A 90-es években alijáztam, négy és fél év után visszatértem Magyarországra. Azért is tartottam fontosnak ezt az utat, mert az ENSZ-nél olyan környezetben dolgozom, ahol nagyon lehet érezni az Izrael-ellenességet. Október 7. után rögtön elkezdtek adományokat gyűjteni a gázaiak megsegítésére, utána a gázai áldozatokra egyperces néma felállással emlékeztek, és a másik oldal sehol nem jelenik meg azóta sem.”

„Az önkéntes és zsidó hátterem miatt már 2015-ben is elkapott a gépszíj és a Keletinél segítettem a menekülteknek, illetve benne voltam a Köztársaság téri melegkonyha főző csoportjában is. Október 7. után úgy éreztem, hogy kevés, hogy pörgetem a híreket, hanem el kellett jönnöm segíteni személyesen. 2010 óta dolgozom az ENSZ-nél, ahova szintén a szociális érzékenységem vezetett.”

„A Schindler listájában van a piros kabátos kislány, aki a nagyon személyes kapcsolatot képviseli a tragédiák tömegében. Számomra ilyen a kiégett gépkocsik között annak a minibusznak a látványa volt Reimben, a Nova party emlékhelyén, amiről sokat olvastam és videókat is láttam róla. Idős orosz nyugdíjasok utaztak volna a Holt-tengerhez, a sofőrjük arab volt. Nem is kellett volna arra menniük, de lefordultak Szderot felé, hogy pihenőt tartsanak egy benzinkútnál. Amikor megszólaltak a szirénák, megálltak egy óvóhelynél. A sofőr könyörgött, hogy ne bántsák, mert arab, de őt is lelőtték az orosz idősekkel együtt. Volt közöttük Szvetlána és Irina nevű is. Ennek a minibusznak a látványa nagyon megérintett.” 

„Egy másik hasonló pillanat a Tel Hasomer-i kórházi látogatásunkkor ért. Ott találkoztunk egy amputált katonával, aki elmesélte az egész történetét nekünk. Október 7-én, amikor meghallotta, mi történt, elindult dél felé a káosz kellős közepén, hogy segítsen ismerőseinek. Akkor még nem lehetett tudni, mekkora lesz a háború, a hírekben azt is mondták, hogy készüljenek Askelon és Kiryat Gat védelmére. Külön-külön, nem egységesen indultak aznap segíteni az elszánt emberek. Később, amikor már tartalékosként Gázában harcolt és egy mecsetben követtek egy vezetéket, amivel be voltak kamerázva, amikor vezeték végéhez értek, ott még egy kamera volt, amit amikor megpróbáltak leszedni, felrobbant az egész épület. Így vesztette el mindkét lábát és a legjobb barátját is. Tíz katonából négy meghalt, a másik hat a lábait veszítette el. Fél éve van a kórházban, és a rehabilitálásához talán még egy fél év kell. Borzasztó fejbevágó élmény volt találkozni vele, mindannyian sírtunk. Akkor határoztam el, hogy amint lehet, visszajövök önkénteskedni Izraelbe.”

Találkozó magyar származású katonákkal

A Maccabi VAC delegáció találkozott magyar származású egyedülálló katonákkal, besorozott katonák és tartalékosok szüleivel is. A Szochnut szervezte program során a magyar katonák Kfar Maccabia falu rendezvénytermében beszéltek a csoportnak élményeikről, benyomásaikról. Dani október 7-én Magyarországon volt, később visszatért Izraelbe, ahol végül önkéntes tartalékosként szolgált hónapokat Gázában. Bálint katonaként sérült meg, mára felépült és újra szolgálatba állt. Dóri már leszerelt, és Robi nevű öccsének – aki hónapokat szolgált Gázában, és sokszor 2-3 hétig nem volt róla hír – az izraeli kapcsolattartója. Dávid hivatásos katona a légierőknél. Ben nem tudott eljönni a találkozóra, egyedülálló férfi, hónapokig szolgált Gázában. Dani orvos, sorállományú parancsnok, szintén nem tudott eljönni a bázisáról. Robi nemrég szerelt le, most éppen Magyarországon pihen. Balu Magyarországon volt mentős, túlkorosként vonult be a hadseregbe, és aktív tartalékosként egyfajta kapcsolattartó a magyarul beszélő katonák között Izraelben. Azon katonák között, akik nem tudtak részt venni az eseményen, vannak a Givati (gyalogság) és a Duvdevan egységeknél (kommandósok), ejtőernyősök, pilóták. Többen közülük mára a libanoni határnál teljesítenek szolgálatot.

Programja során a delegáció részt vett a „Magyar programok” és az Izraelinfo civil kezdeményezések szervezésében létrejött „Kis Abigail” találkozón Kfar Szabán, ahol a Gázából kiszabadított és árván maradt kislány magyar származású örökbefogadó szüleivel találkoztak. 

Fotó: Nagy Ákos

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.