A Google közel 23 milliárd dolláros üzletet köt egy izraeli startup megvásárlására

A Google anyavállalata, az Alphabet előrehaladott tárgyalásokat folytat a Wiz kiberbiztonsági startup megvásárlásáról. Fotó: David Paul Morris/Bloomberg News

A Google anyavállalata, az Alphabet előrehaladott tárgyalásokat folytat a Wiz kiberbiztonsági startup megvásárlásáról körülbelül 23 milliárd dollárért – közölte a Wall Street Journal. Ha létrejön az üzlet, ez lenne a Google történetének eddigi legnagyobb felvásárlása.

A források szerint az üzlet hamarosan létrejöhet. Amennyiben a tárgyalások valóban eredményesek lesznek, ez lesz minden idők legnagyobb startup felvásárlása Izraelben (a Mobileyet 2017-ben 15 milliárdért vették meg).

Az üzlet segíthet megerősíteni az Alphabet felhőalapú számítástechnikai törekvéseit, amelyek fontos és növekvő üzletágat jelentenek, s ezen a területen a vállalat eddig elmaradt versenytársai mögött.

A Wiz cég értékelése gyorsan emelkedett, mióta 2020-ban Assaf Rappaport vezérigazgató izraeli kollégáival megalapította. A vállalat kiberbiztonsági szoftvereket kínál a felhőalapú számítástechnikához, idén eddig 1 milliárd dollárt gyűjtött be 12 milliárd dolláros értékelés mellett. A Wiz azon kevés startupok egyike az iparágon kívül, amelyek 2024-ben magasabb értékeléssel tudtak tőkét bevonni.

A legtöbb startup még mindig a techboom csúcspontjának hatásaitól szenved, amely az évtized elején érte el tetőpontját, amikor az alacsony kamatkörnyezet miatt az értékelések messze meghaladták az üzleti növekedést.

A Wiz közölte, hogy 18 hónap után elérte az évi 100 millió dolláros ismétlődő bevételt, és 2023-ban 350 millió dolláros éves ismétlődő bevételt ért el. A vállalat mögött jelentős szilícium-völgyi kockázati tőkebefektetők állnak, mint például a Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, Index Ventures és a Lightspeed Venture Partners.

Ha a Google felvásárlása megvalósul, ez ritka kilépést jelentene ezeknek a befektetőknek egy olyan időszakban, amikor az első nyilvános részvénykibocsátások (IPO) piaca leállt, és a trösztellenes környezet miatt a startupok vonakodnak egyesülési és felvásárlási (M&A) ügyleteket kezdeményezni.

A Wiz alapítói azután indították a céget, hogy első startupjukat, az Adallomot 2015-ben 320 millió dollárért eladták a Microsoftnak. Több évig dolgoztak a technológiai óriásnál, mielőtt kiléptek és elindították a Wizt.

A Wiz székhelye New Yorkban van, további irodái pedig az Egyesült Államokban és Izraelben találhatók. A startup számos nagy felhőszolgáltatóval együttműködik, köztük az Amazonnal, a Microsofttal és a Google-lal is, – áll a vállalat honlapján.

Annak ellenére, hogy piaci értéke meghaladja a 2 billió dollárt, a Google az utóbbi években konzervatívabb felvásárló volt néhány nagy tech versenytársánál. Kerülte a nagy feltűnést keltő üzleteket, mint például a Microsoft 26 milliárd dolláros LinkedIn-felvásárlását vagy a 75 milliárd dolláros ActivisionBlizzard-ügyletét.

A Wiz felvásárlása messze meghaladná a Google eddigi legnagyobb üzletének méretét, a 12,5 milliárd dolláros Motorola Mobility felvásárlást, amely 2012-ben zárult le. A Google 2021-ben 2,1 milliárd dollárt költött a Fitbitre – egy üzlet, amely szabályozási akadályokba ütközött a bejelentés után – és 3,2 milliárd dollárt a Nest Labsre 2014-ben. Egyéb felvásárlásai között voltak a YouTube, a DoubleClick, a Looker és a Waze.

A Google azon dolgozik, hogy megerősítse kiberbiztonsági üzletágát, különösen a felhőre koncentrálva. A legnagyobb közelmúltbeli felvásárlása – és egyben a második legnagyobb valaha – egy másik biztonsági cég, a Mandiant közel 5,4 milliárd dolláros megvásárlása volt két évvel ezelőtt.

Jelenleg a Google ítéletre vár az amerikai igazságügyi minisztérium trösztellenes perében, amely szerint illegális eszközökkel erősítette meg dominanciáját az internetes keresésben. Az ügynökség tavaly egy második trösztellenes pert is indított, amely még nem került tárgyalásra, és amely tisztességtelen gyakorlatokat állít a Google hirdetési technológiai üzletágában.

A Google azonban a felhőszolgáltatások piacán közel sem olyan erős, mint a keresésben és az online hirdetésekben. A vállalat messze harmadik az Amazon és a Microsoft mögött, de jelentős befektetéseket eszközöl ebben az üzletágban, amely gyorsan növekszik. Tavaly a Google felhőbevétele 26%-kal nőtt, és először jelentett működési nyereséget.

Ha a Wiz felvásárlása létrejön, az az utóbbi idők egyik legnagyobb technológiai üzlete lenne, mivel a trösztellenes vizsgálatok és a magas kamatlábak miatt a potenciális vásárlók inkább kivárnak. Ahol üzletek történtek, ott a kiberbiztonság állt a fókuszban. A Cisco idén korábban zárta le a Splunk kiberbiztonsági és elemző cég 28 milliárd dolláros felvásárlását.

Főkép: A Google anyavállalata, az Alphabet előrehaladott tárgyalásokat folytat a Wiz kiberbiztonsági startup megvásárlásáról. Fotó: David Paul Morris/Bloomberg News

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSWall Street Journal