Tíz ember meghalt ma (szombaton) Magdal Samszban egy Libanonból indított rakéta becsapódása következtében, többségük gyerek és tinédzser. Ez a legsúlyosabb civil áldozatokkal járó támadás az északi határon a háború kezdete óta. A Cahal közölte, hogy az információi szerint a Hezbollah hajtotta végre a támadást, de a szervezet tagadta ezt.

A miniszterelnök, Benjamin Netanjahu biztonsági konzultációt tartott az incidens miatt, és Joav Galant védelmi miniszter Herzi Halevi vezérkari főnökkel és a biztonsági rendszer vezetőivel találkozott. A Cahal közölte, hogy válaszolni fog a támadásra, és a válasz súlyos lesz.

A Cahal szerint a rakétákat a Hezbollah indította, válaszul a szervezet tagjainak korábbi halálára Kila faluban, Libanonban. Még mindig nem világos, miért nem sikerült elfogni a rakétákat, és hangsúlyozták, hogy nem voltak rendkívüli korlátozások a környéken, amelyek megakadályozták volna a futballmérkőzést. A Cahal szerint a becsapódott rakéta egy nehéz rakéta volt.

Az elmúlt két hónapban a Golán-fennsíkra irányuló támadások felerősödtek, de a településeket nem evakuálták. A nap folyamán tucatnyi rakétát lőttek ki Libanonból a nyugat- és felső-galileai térségre, valamint a Golán-fennsíkra, és több rakéta nyílt területen csapódott be. Továbbá jelentették, hogy két gyanús légi célpont átlépte az izraeli határt – az egyiket elfogták, míg a másik nyílt területen zuhant le.

Főkép: Sebesültek evakuálása a magdal samszi rakétabecsapódás helyszínéről, ma – Fotó: AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.