Az USA lázas erőfeszítéseket tesz Izrael bejrúti bombázásának megakadályozására

Rafik Hariri Nemzetközi Repülőtér Bejrútban, ma – Fotó: AFP

Az erőfeszítések középpontjában az áll, hogy Washington nyomást gyakoroljon Izraelre, hogy ne támadja a fővárost, a Hezbollah erődítményeit vagy kulcsfontosságú infrastruktúrákat, mint például a repülőteret. A libanoni parlament alelnöke szerint Izrael jelentős eszkalációt előzhet meg, ha tartózkodik a civilek elleni támadásoktól.

Az Egyesült Államok lázas diplomáciai erőfeszítéseket vezet, hogy megakadályozza Izraelt Bejrút bombázásában vagy kulcsfontosságú civil infrastruktúrák megtámadásában, válaszul a Madzsal Samszra kilőtt rakétára, amely 12 gyerek és tinédzser halálát okozta – közölték az ügyet jól ismerő források a Reuters hírügynökséggel, köztük libanoni és iráni tisztviselők, valamint közel-keleti és európai diplomaták.

Az erőfeszítések középpontjában az áll, hogy visszafogják Izrael válaszát azáltal, hogy nyomást gyakorolnak rá, hogy kerülje el Bejrút, annak déli külvárosai – amelyek a Hezbollah erődítményei – vagy kulcsfontosságú infrastruktúrák, mint repülőterek és hidak megtámadását – tették hozzá a források. A libanoni parlament alelnöke elmondta, hogy szombat óta kapcsolatban áll az amerikai közvetítő Amos Hochsteinnel, és hogy Izrael jelentős eszkalációt előzhet meg, ha tartózkodik Bejrút és környékének megtámadásától.

„Ha elkerülik a civilek, Bejrút vagy annak külvárosainak támadását, akkor úgy tekinthetjük, hogy kiszámították a támadás következményeit,” mondta. Izraeli tisztviselők azt mondták, hogy céljuk a Hezbollah meggyengítése, de nem akarják a térséget teljes háborúba sodorni. Két közel-keleti és európai diplomata hozzátette, hogy Izrael nem vállalt kötelezettséget arra, hogy nem támadja Bejrútot, annak külvárosait vagy civil infrastruktúrákat. Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy nem kommentálja a diplomáciai tárgyalások részleteit.

Az öt forrás, akik jól ismerik az ügyet, részt vettek a tárgyalásokban vagy tájékoztatást kaptak róluk. Azt mondták, hogy az erőfeszítések célja egy „kiszámított megközelítés” elérése, hasonlóan ahhoz, amely visszafogta az áprilisi tűzharcot Izrael és Irán között, amely egy Damaszkuszban, az iráni konzulátus melletti épület elleni izraeli támadással kezdődött; ezt követően Irán példátlan számú ballisztikus rakétát és drónt indított Izrael felé. Egy magas rangú iráni tisztviselő elmondta, hogy az USA legalább három alkalommal küldött üzenetet Teheránnak a szombati Madzsal Samszi támadás óta, amelyekben figyelmeztettek, hogy „a helyzet eszkalációja minden fél számára káros lenne.”

Egy francia diplomata elmondta a Reutersnek, hogy a Hezbollah Golán-fennsík elleni támadása óta Párizs is üzeneteket közvetít Izrael és a Hezbollah között a feszültség enyhítése érdekében.

Főkép: Rafik Hariri Nemzetközi Repülőtér Bejrútban, ma – Fotó: AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.