A Hamasz bejelentette, hogy Yahya Sinwar váltja Ismail Haniyeh-t a politikai irodavezetői poszton

Yahya Sinwar nyilatkozatot tesz külföldi médiumoknak a Gázai övezetben, 2018-ban – Fotó: Khalil Hamra / AP

A Hamasz forrásai szerint Yahya Sinwar kinevezése bizalomkifejezés iránta és a Gázai övezetben maradt vezetők iránt, különösen az izraeli bejelentések fényében, amelyek a szervezet vezetői elleni merényletekről szóltak. A Hamasz számára Sinwar kinevezése egyúttal üzenet Izraelnek és a közvetítőknek is, hogy az új politikai irodavezető fogja meghatározni a túszcsere részleteit.

A Hamasz ma (kedden) este bejelentette, hogy Yahya Sinwart, a szervezet Gázai övezeti vezetőjét nevezték ki a politikai iroda vezetőjének, Ismail Haniyeh helyére, akit a múlt héten Iránban egy merényletben öltek meg.

A Hamasz forrásai szerint Sinwar kinevezése bizalomkifejezés iránta és a Gázai övezetben maradt vezetők iránt, különösen az izraeli bejelentések fényében, amelyek a katonai szárny vezetője, Mohammed Deif, helyettese, Marwan Issa és a politikai iroda tagja, Ruhi Mushtaha elleni merényletekről szóltak. A kinevezés egyúttal üzenet Izraelnek, az Egyesült Államoknak, a túsztárgyalások közvetítőinek és a palesztin közönségnek is. A Hamasz szerint Sinwar fogja meghatározni a túszcsere részleteit, és megpróbálja befolyásolni a háború utánról szóló tárgyalásokat az összes érintett féllel.

Sinwar és Haniyeh a Gázai övezetben, 2017-ben. A kinevezés megerősíti Sinwar pozícióját mint a Hamasz erős embere még a merényletek előtt is – Fotó: AFP

Valójában Sinwar kinevezése megerősíti pozícióját mint a Hamasz erős embere, még a Haniyeh elleni merénylet előttről. A szervezet egyik vezetője, Oszama Hamdan az Al-Jazeerának elmondta, hogy „Sinwar egyhangúlagos megválasztása a vezetőség egységét és a válság súlyosságának felismerését tükrözi, valamint azt, hogy Sinwar mindig is részt vett a tárgyalási folyamatokban.” Ugyanakkor a Hamasz külföldi vezetői azt jelezték, hogy Sinwar megválasztása a belső hatalmi harcok és nézeteltérések eredménye volt. Különböző jelentések szerint személyes konfliktus volt Haniyeh és Sinwar között, ami miatt a vezetőség megosztott volt Haniyeh és a politikai szárny külföldön tartózkodó vezetői, valamint Sinwar és a katonai szárny alagútban tartózkodó vezetői között. A külföldi vezetők szerint Sinwar megválasztása egy kompromisszumos döntés volt, amely a terepen harcoló vezetőket részesítette előnyben, és ezzel a Hamasz keményvonalas vezetésének képét erősítette.

Yahya Sinwar jelenleg több pozíciót is betölt. Mint a Hamasz politikai irodájának vezetője és a szervezet Gázai övezeti vezetője, valamint Mohammed Deif és Marwan Issa és sok más vezető távollétében viszonylag elszigetelt helyzetben van. A szervezeten belül az egyik központi kérdés most az, hogy Sinwar hogyan fog kommunikálni a külföldi vezetőséggel, miközben az alagutakban tartózkodik, és hogyan fogja irányítani a tárgyalásokat és az egyeztetéseket a túszcsere ügyében. A Hamasz vezetői azt is mérlegelik, hogy milyen biztosítékokat fog kérni a biztonsága érdekében, és hogy a jövőben elhagyhatja-e a Gázai övezetet.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.