Katonák a Gázai övezetben ezen a héten – Fotó: Izraeli Védelmi Erők szóvivője

2024. augusztus 13., kedd, a háború 312. napja


00:00

Véget értek a keddi jelentések

Szerdai jelentések >>


23:59

Blinken: Ben-Gvir látogatása a Templom-hegyen provokáció, ami tovább fokozza a feszültséget

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken kijelentette, hogy a kormány határozottan ellenzi Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter látogatását a Templom-hegyen. „Ezek a provokációk csak tovább fokozzák a feszültséget, miközben az összes figyelmet a diplomáciai erőfeszítésekre kellene összpontosítani, hogy megállapodást hozzunk létre a túszok szabadon bocsátásáról és a regionális stabilitás megteremtéséről.”


23:59

Izraeli Védelmi Erők: A Hamasz tüzet nyitott a rafahi humanitárius folyosóra, a mozgás és koordináció ideiglenesen leállt

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a Hamasz tüzet nyitott a rafahi humanitárius folyosóra, és ennek következtében a hadsereg ideiglenesen leállította a térségben a mozgást és a koordinációt.


23:37

Riadók szólaltak meg Felső-Galileában


23:34

Palesztin jelentés: Egy fiatal férfit mesterlövészek lelőttek Kelet-Jeruzsálemben


23:12

Az amerikai kormány előmozdít egy fegyverüzletet Izraellel, amely harci repülőgépek és levegő-levegő rakéták eladását foglalja magában

Az amerikai védelmi minisztérium jóváhagyott egy 20 milliárd dollár értékű fegyverüzletet, amelynek keretében F-15-ös harci repülőgépeket, páncélozott járműveket, harckocsi lövedékeket és levegő-levegő rakétákat adnak el Izraelnek. Az üzletet izraeli és amerikai vezetők, valamint repülőgépgyártó cégek tárgyalták meg. Az üzlet még az amerikai képviselőház és a szenátus jóváhagyására vár, ahol a tagok a következő hetekben kifogásokat nyújthatnak be.

A repülőgépek és a harci eszközök eladása valószínűleg nem lesz hatással a gázai harcokra, mivel a harci repülőgépek megépítése és leszállítása Izraelnek körülbelül öt évig fog tartani. (Reuters)


22:37

Izraeli Védelmi Erők: Körülbelül 15 lövedéket lőttek ki Libanonból a Felső-Galilea irányába, amelyek nyílt területeken csapódtak be


22:34

Biden reméli, hogy Irán nem támadja meg Izraelt, ha tűzszüneti megállapodás születik Gázában

Az amerikai elnök, Joe Biden ma arra a kérdésre válaszolt, hogy számít-e arra, hogy Irán nem támadja meg Izraelt, ha tűzszüneti megállapodás születik Gázában. Az amerikai elnök így válaszolt: „Ez az elvárásom.”

Korábban három iráni tisztviselő azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy csak a tűzszünet akadályozza meg az Iszlám Köztársaságot abban, hogy válaszoljon a Hamász vezetője, Iszmail Haníja meggyilkolására, amit Izraelnek tulajdonítanak. Az egyik forrás, egy magas rangú iráni biztonsági tisztviselő, azt mondta, hogy Irán, szövetségeseivel, például a Hezbollahhal együtt, közvetlen támadást indít, ha a Gázával kapcsolatos tárgyalások meghiúsulnak, vagy ha azt látja, hogy Izrael elhúzza a tárgyalásokat. A források nem közölték, mennyi időt ad Irán a tárgyalások előrehaladására, mielőtt reagálna. (Reuters)


21:59

Riadók aktiválódtak Felső-Galileában


20:39

Cahal: Felszólítjuk Khan Junisz két negyedének lakóit, hogy távozzanak a körzetből a műveletek megkezdése előtt

A Cahal felszólította a Khan Junisz városában található Bani Suhaila és Al-Mahatta negyedek négy területének lakóit, hogy vonuljanak vissza a humanitárius zónába. A Cahal arab nyelvű szóvivője szerint a hadsereg „azonnali időkereten belül” fog intézkedni a negyedekben, válaszul a térségből érkező rakétatámadásokra.


20:25

Brit jelentés: A Cahal hónapokon át követte Mohamed Def látogatásait egy menekülttáborban; álruhás katonák erősítették meg tartózkodási helyét a likvidálás napján

A Hamasz katonai szárnyának vezetője, Mohamed Def elleni merénylet megtervezése azt követően kezdődött, hogy a Cahal felfedezte, Def eltér a korábban alkalmazott biztonsági protokolloktól – számolt be a brit „Jewish Chronicle.” A jelentés szerint az izraeli hadsereg hónapokon át tudta, hogy Def rendszeresen látogat egy menekülttáborban található lakóépületet Muwassiban, ahol operatív találkozókat tartott. A Cahal helyi ügynöktől kapott információkat Def következő látogatásának időzítéséről, és a likvidálás előtt egy Duvdevan egység álruhás katonái beépültek a menekültek közé a térségben. A jelentés szerint néhány katona az UNRWA dolgozóinak, mások vallási személyeknek álcázták magukat. További két katona zöldségesnek és koldusnak álcázva helyezkedett el az épület főbejárata előtt, ahol Def várhatóan belépett.

A jelentés szerint a merénylet reggelén a helyiek között elterjedt a hír, hogy Def megérkezik, és a katonák továbbították az információt a parancsnokaiknak. Két harci repülőgép, amelyeket magas magasságú felderítő repülésre vezényeltek, hét órán keresztül köröztek a térség felett, míg a bejáratnál elhelyezkedő katonák felismertek Def-et, amikor belépett az épületbe. Def érkezése után a katonák tengeri úton távoztak a térségből, és a harci repülők fokozatos támadásokkal, köztük bunkerromboló rakétával megsemmisítették az épületet.


20:23

A Biden-kormányzat magas rangú diplomatákat küld a Közel-Keletre a dohai csúcstalálkozó előtt

A Biden-kormányzat magas rangú diplomatákat küld a Közel-Keletre, hogy előmozdítsa a megértést a csütörtökön esedékes csúcstalálkozó előtt, és megpróbálja mérsékelni Irán és a Hezbollah reakcióit, valamint lehetővé tegye a Hamasz részvételét az Izraellel folytatott tárgyalásokon Dohában.

A diplomaták között van Brett McGurk, Biden különleges közel-keleti megbízottja, aki Egyiptomba érkezett a csúcstalálkozó előkészületeire; Amos Hochstein, aki a Libanon és Izrael közötti tárgyalásokat vezeti, és holnap érkezik Bejrútba, hogy mérsékelje a Hezbollah reakcióit. Antony Blinken amerikai külügyminiszter is várhatóan ellátogat Kairóba és Dohába, és a források szerint Izraelbe is ellátogathat, míg William Burns, a CIA vezetője, Katarba érkezik a csúcstalálkozó előtt.


19:54

Az Egyesült Államok az Al-Aksza status quo-ja megsértésével kapcsolatban: semmilyen egyoldalú lépés nem elfogadható

Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője a Templom-hegyre feljutó több tucat imádkozóra és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter kijelentéseire reagálva közölte, hogy „az Egyesült Államok elkötelezett a szent helyek status quo-ja mellett,” és hogy „semmilyen egyoldalú lépés a témában nem fogadható el”.


19:42

A Marom Hagalil Regionális Tanács a lakóinak: Javasolt a védett helyek közelében tartózkodni további értesítésig

A Marom Hagalil Regionális Tanács közölte, hogy a helyzetértékelést követően javasolja lakóinak, hogy tartózkodjanak a védett helyek közelében, kerüljék a gyülekezéseket, és minimalizálják a mozgást. A tanácshoz tartozó települések: Avivim, Dovav, Alma, Rihania, Dalton, Kerem Ben Zimra, Safsufa, Bar Yohai, Miron, Or Haganuz és Kadita.


19:16

A Cahal megerősítette: Légicsapás végzett két Hezbollah-taggal Dél-Libanonban

A Cahal bejelentette, hogy két Hezbollah-tag, akik a szervezet „déli frontján” szolgáltak, életét vesztette egy légicsapás során Dél-Libanonban. Továbbá közölték, hogy a hadsereg támadást hajtott végre a Hezbollah katonai épületei és egy páncéltörő rakétakilövő állás ellen Dél-Libanonban, valamint egy megfigyelő állást támadtak a Dov-hegy környékén.


19:07

Galant: Rákényszerítjük a Hezbollah-t, hogy visszavonuljon a Litani folyótól északra

Galant és az északi parancsnokság vezetője, Uri Gordin, ma – Fotó: Védelmi Minisztérium Sajtóosztálya

Joav Galant védelmi miniszter kijelentette, hogy „biztonságosan vissza kell juttatnunk a lakosokat otthonaikba, miután rákényszerítjük a Hezbollah-t, hogy visszavonuljon a Litani folyótól északra.” Hozzátette: „Minden lehetőséget előkészítünk annak érdekében, hogy képesek legyünk támadni bárhol, ahol úgy döntünk.” Galant ezeket a megjegyzéseket az északi hírszerzési hadtest egyik bázisán tartott biztonsági áttekintés után mondta.


18:11

A „Haaretz” nyomozása: A Cahal palesztin civileket használ élő pajzsként alagutak és épületek átkutatására Gázában

Gázai lakos, aki meg van kötözve és Cahal egyenruhába öltöztetve, katonák mellett egy rafahi házban, a múlt hónapban – Fotó: David Behar

A Cahal palesztin civileket használ az épületek és alagutak átkutatására a Gázai övezetben. A „Haaretz” birtokába jutott tanúvallomások szerint a palesztinokat fogva tartják, és a katonák előtt küldik őket, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az alagutak vagy épületek nincsenek-e aláaknázva. A „Haaretz” értesülései szerint a palesztinok felhasználásáról a vezérkari főnök és más magas rangú tisztek is tudtak.


16:34

Jelentés: Két Hezbollah-aktivista meghalt egy jármű elleni támadásban Dél-Libanonban

A szaúdi Al-Hadath hálózat jelentette, hogy két Hezbollah-aktivista meghalt egy jármű elleni légitámadásban Barasít közelében, Dél-Libanonban. Ezzel párhuzamosan jelentettek egy támadást Seihin faluban is, az ország déli részén.


16:13

Cahal: Egy Gázából kilőtt rakéta a tengerbe csapódott a központi országrész közelében

A Cahal bejelentette, hogy a Gázai övezetből kilőtt rakéta a tengerbe csapódott a központi országrész közelében, és egy másik kilövést is észleltek az övezetből, amely nem ért izraeli területet. A hadsereg közölte, hogy a Cahal politikája szerint nem aktiválták a riasztásokat. Ez az első kilövés Tel-Aviv környékére május 26. óta. A Hamasz vállalta a felelősséget a lövésért, és azt írta, hogy „válaszként a palesztin nép elleni mészárlásokra” hajtotta végre.


14:12

Irán magas rangú tisztviselői a Reutersnek: Csak egy gázai tűzszünet akadályozhatja meg a válaszlépést Hanije meggyilkolására

Három magas rangú iráni tisztviselő szerint csak egy gázai tűzszünet akadályozhatja meg Iránt abban, hogy válaszcsapást mérjen Hanije meggyilkolására, jelentette a Reuters hírügynökség. Az egyik forrás, az iráni biztonsági intézmény magas rangú tagja, azt mondta, hogy Irán, szövetségeseivel, mint például a Hezbollah, közvetlen támadást indít, ha a gázai tárgyalások kudarcot vallanak, vagy ha úgy látja, hogy Izrael elhúzza a tárgyalásokat. A források nem árulták el, mennyi ideig engedi Irán a tárgyalások folytatását, mielőtt reagálna. (Reuters)


13:38

A gázai egészségügyi minisztérium: Az elmúlt 24 órában 32 ember halt meg és 88-an megsérültek a Gázai övezetben

Rim Abu Hija, egy palesztin kisgyermek, aki túlélt egy izraeli támadást, miközben családtagjai életüket vesztették, egy rokonának karjaiban, ma – Fotó: Mohammed Salem / Reuters

A Hamasz által irányított gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint az elmúlt 24 órában 32 ember halt meg az övezetben, és 88-an megsérültek. A háború kitörése óta 39 929 ember vesztette életét a Gázai övezetben, 92 240-en megsérültek, és ezrek még mindig eltűntként vannak nyilvántartva.


13:16

A rendőrség letartóztatott hét fiatalt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy bántalmaztak két palesztin járókelőt az óvárosban, Jeruzsálemben

A rendőrség hét fiatalt tartóztatott le kedden hajnalban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy bántalmaztak két palesztin járókelőt az óvárosban, Jeruzsálemben. A nyomozás eredményeinek megfelelően a letartóztatottakat – akik többsége a Ciszjordániában található Mate Binyamin regionális tanács lakosai – a letartóztatás meghosszabbítása céljából a bíróság elé állítják.


12:41

Nagy erdőtűz tört ki Ramat Beit Semes közelében, oltórepülőgépek bevetésén dolgoznak

Nagy erdőtűz tört ki Ramat Beit Semes közelében – közölte a tűzoltóság és mentőszolgálat. A helyszínen nyolc tűzoltóegység dolgozik, és azonnal oltórepülőgépeket is bevetettek a területre. A tűzoltók erőfeszítései elsősorban a tűz megfékezésére és annak megakadályozására irányulnak, hogy a lángok elérjék a lakóházak vonalát.


12:37

Egy tárgyalásokban jártas forrás: A Hamasz várhatóan félretájékoztatást terjeszt a csütörtöki csúcstalálkozó előtt

Egy a tárgyalásokban jártas forrás szerint, amely az Izrael és a Hamasz közötti túszcseréről szóló tárgyalások részleteit ismeri, a következő napokban intenzív nyomásgyakorlás és félretájékoztatás várható, amelyek célja az, hogy befolyásolják a megállapodást. A forrás szerint lehetséges, hogy a Hamasz tegnapi bejelentése, miszerint megölték az egyik túszt, és két másik súlyosan megsérült, része annak a kísérletnek, hogy nyomást gyakoroljanak Izraelre a tárgyalások során. Jelenleg nincs egyértelmű információ arról, hogy a bejelentés egy ilyen stratégia része lenne, de Izraelben nem zárják ki a lehetőséget, hogy a közölt információk megbízhatóak lehetnek.


12:28

Gafni: Meg kell vizsgálnunk, hogy tudunk-e Ben-Gvirrel egy kormányban lenni

Moshe Gafni, a Jahadut Hatora párt képviselője kijelentette, hogy pártjának meg kell vizsgálnia, hogy a jövőben is együtt tudnak-e dolgozni Itamar Ben-Gvirrel egy kormányban, különös tekintettel Ben-Gvirnek a Templom-hegyre tett látogatására. „A Templom-hegy szentségének és a status quo-nak a megsértése nem érdekli Ben-Gvir minisztert” – írta Gafni az X közösségi oldalán, hozzátéve, hogy „az a kár, amit a zsidó népnek okoz, elviselhetetlen”.


12:22

A túszok családjainak szervezete: Ben-Gvir újra és újra akadályozza a túszok visszatérését célzó megállapodást, veszélyezteti őket

A túszok családjainak szervezete azt állította, hogy Itamar Ben-Gvir, a nemzetbiztonsági miniszter „újra és újra akadályozza a túszok visszatérését célzó megállapodást”, és cselekedeteivel és kijelentéseivel „veszélyezteti az esélyt arra, hogy mindenkit hazahozzanak.”


10:46

Ben-Gvir és miniszter társa, Wasserlauf a Templom-hegyen, több tucat zsidó imádkozik a helyszínen, megszegve a status quo-t

Ben-Gvir a Templom-hegyen, ma – Fotó: Templom-hegy Igazgatóság sajtóirodája

Itamar Ben-Gvir, a nemzetbiztonsági miniszter, valamint Yitzhak Wasserlauf, a Negev és Galilea minisztere (Otzma Jehudit), látogatást tettek a Templom-hegyen. Ezzel egy időben több tucat zsidó imádkozott a helyszínen, megszegve a status quo-t.


10:31

A katonai ügyészség és a védelem megállapodtak, hogy házi őrizetbe helyezik az öt gyanúsítottat, akik a Hamasz egyik terroristájának bántalmazásával vádoltak Szde Teimanban


10:27

Hamasz-forrás egy szaúdi lapnak: Szinuárnak sikerült telefonbeszélgetéseket folytatnia, csak kevesen tudják a hollétét

Szinuár egy gyűlésen Gáza városában, 2022 októberében – Fotó: AFP

A szaúdi Asharq Al-Awsat lap beszámolója szerint a Hamasz egyik magas rangú tisztviselője elárulta, hogy Jahja Szinuár, a Hamasz vezetője sikeresen folytatott telefonbeszélgetéseket, miután ez hosszú ideig nehézséget okozott. A forrás szerint „Szinuár több helyszínen is tartózkodik, és kéthetente vagy havonta ad utasításokat”. A Hamasz más forrásai szerint csak néhány megbízható személy ismeri Szinuár hollétét, és ők jelentik a kapcsolatot közte és a szervezet többi vezetése között.


10:18

Riasztások aktiválódtak Kirjat Smona térségében egy ellenséges repülőeszköz behatolása miatt


09:50

A Cahal szóvivője: Több páncéltörő rakétát lőttek ki Libanon területéről, amelyek nyílt területekre zuhantak Tel Hai körzetében


09:19

Irán Külügyminisztériuma: Az európai országok felhívása, hogy ne reagáljunk Izraelre, „politikai értelemben értelmetlen”

Irán Külügyminisztériumának szóvivője, Nasser Kanaani kijelentette, hogy Franciaország, Németország és Olaszország azon nyilatkozata, amelyben felszólították Teheránt, hogy ne reagáljon Izraelre, „politikai értelemben értelmetlen”.


09:09

Egy fiatal palesztin meghalt a hadsereggel való összecsapások során Ramallah térségében

A Cahal erői egy fiatal palesztint lőttek le az al-Maamari menekülttáborban, Ramallah térségében, a Nyugati Parton végzett művelet során – közölték a helyszínen tartózkodó szemtanúk. Elmondásuk szerint a hadsereg a kora reggeli órákban vonult be a menekülttáborba, hogy egy házat leromboljon és letartóztatásokat hajtson végre, és a fiatal a helyszínen kialakult összecsapások során vesztette életét.


08:59

Trump egy Musk-kal készített interjúban: A bevándorlók nem csak Dél-Amerikából érkeznek az Egyesült Államokba, hanem „olyan országokból is, amelyek ostobán bombázzák Izraelt”

Donald Trump, az Egyesült Államok korábbi elnöke kijelentette, hogy a bevándorlók nem csak Dél-Amerikából érkeznek az Egyesült Államokba, hanem olyan országokból is, amelyek „ostobán bombázzák Izraelt”. Ezt a megjegyzést Trump egy Elon Musk-kal készített interjúban tette, amelyet eredetileg élőben akartak közvetíteni az X platformon, de végül technikai problémák miatt felvételről adták le. Emellett Trump azt is állította, hogy azok a zsidók, akik a demokratákra szavaztak, át kellene hogy gondolják álláspontjukat.

Trump szerint, ha ő lett volna az elnök, Irán nem támadta volna meg Izraelt. „Nem akarok rosszat tenni Iránnak” – mondta a volt elnök, „de tudták, hogy ne avatkozzanak be, Irán tönkrement volna [az elnöksége alatt]”. Továbbá Trump javasolta, hogy az Egyesült Államok szerelje fel magát az izraeli Rafael cég által amerikai támogatással kifejlesztett Vaskupola rendszerrel.


08:57

Washington Post: Irán aggódik, hogy Izrael és az Egyesült Államok kihasználják a helyzetet és kárt tesznek nukleáris programjában

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah fegyverbemutatón Teheránban, tavaly júniusban – Fotó: Az Iráni Legfelsőbb Vezető Hivatalának sajtóirodája

A Washington Post jelentése szerint Irán aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Izrael és az Egyesült Államok széles körű konfliktust kihasználva kárt tehetnek nukleáris programjában. Ezt egy, a Hezbollahhoz szoros kapcsolatban álló libanoni forrás közölte. A forrás szerint „az irániak és szövetségeseik óvatosan lépnek”. Hasonló jelentést tett közzé egy iraki parlamenti képviselő is, aki szoros kapcsolatban áll az Irán által támogatott milíciákkal, és elmondta, hogy Irán „nem akarja kiterjeszteni a háborút.”


06:20

A Belügyminisztérium ragaszkodik ahhoz, hogy a leszbikus anyákat „szülő és szülő” néven tüntessék fel közös gyermekeik születési anyakönyvi kivonatán

Annak ellenére, hogy a Legfelsőbb Bíróság (Bagac) döntése kimondta, hogy a Belügyminisztérium Népességnyilvántartó Hivatala köteles a női párokat anyaként bejegyezni közös gyermekeik születési anyakönyvi kivonatán, a hivatal továbbra is olyan dokumentumokat ad ki, amelyeken a gyerekek „szülő” és „szülő” megnevezéssel szerepelnek. A döntés értelmében az érintett párok ismét a Bagachoz fordultak, azzal vádolva a minisztériumot, hogy megszegi az ítéletet és diszkriminatív módon jár el velük szemben. A minisztérium azonban azt állítja, hogy az ítélet nem kötelezte őket arra, hogy mindkét nőt „anyaként” tüntessék fel.


06:17

Paradicsomhiány a helyi piacon a jordániai import leállítása után: „Ilyen helyzet még nem volt”

A paradicsomimport törökországi leállítása és a jordániai szállítások megszakítása a kolerafertőzés miatti aggodalmak következtében a paradicsomellátás 40%-os csökkenéséhez vezetett Izraelben. A helyi piacok jelenleg ipari felhasználásra szánt paradicsomokkal próbálják pótolni a hiányt, és vizsgálják a lehetőséget más országokból, például Hollandiából és Ciprusról történő behozatalra. Bár a nagykereskedelmi árak már emelkedtek, az áruházláncok egyelőre magukra vállalják a drágulás egy részét, hogy enyhítsék a fogyasztókra háruló terheket.

Bővebben >>


06:15

A Cahal: Támadást hajtottunk végre a Hezbollah épületei és megfigyelőállásai ellen Dél-Libanonban

A légierő támadást indított a Hezbollah által használt épületek ellen Kilában, Marwahinban és Misz al-Dzsibalban, valamint megfigyelőállásokat támadott a szervezet Ajta ash-Shaab térségében, szintén Dél-Libanonban – közölte a Cahal.


03:13

Riasztások aktiválódtak Felső-Galileában


02:59

Jelentés: Robbanás történt egy hajón, körülbelül 120 km-re a jemeni Hudajda kikötőjétől

Az Egyesült Királyság Tengerészeti Kereskedelmi Műveletei (UKMTO) jelentették, hogy robbanás történt egy hajón, körülbelül 120 km-re a jemeni Hudajda kikötőjétől.


01:57

Blinken a török külügyminiszterhez: A Hamasznak vissza kell térnie a tárgyalásokhoz

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken beszélt Hakan Fidan török külügyminiszterrel, hangsúlyozva, hogy a Hamasznak vissza kell térnie a túszok szabadon bocsátásáról és a tűzszünetről szóló tárgyalásokhoz. Blinken megköszönte Fidan támogatását az USA, Katar és Egyiptom által kiadott közös nyilatkozatban, amely arra szólította fel a feleket, hogy újítsák fel a tárgyalásokat.

Vasárnap a Hamasz felszólította a feleket, hogy ne tegyenek új ajánlatokat a csütörtökre tervezett csúcstalálkozón, hanem ragaszkodjanak a Biden által áprilisban javasolt tervhez. A szervezet közleményében kijelentette, hogy az új ajánlatok célja „Izrael számára a háború és az agresszió folytatásának fedezete.”


01:02

Szmotrics: A hitelminősítés csökkenése a háború következtében természetes

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter kijelentette, hogy „a háború és az általa okozott geopolitikai kockázatok miatti hitelminősítés csökkenése természetes.” Hozzátette, hogy Izrael történetének leghosszabb és legköltségesebb háborúját vívji. „Győzni fogunk a háborúban minden fronton, visszaállítjuk a biztonságot, és a gazdaságot a háborúból a növekedés pályájára állítjuk” – írta a miniszter. Emellett azt is megemlítette, hogy a kormány „felelősségteljes költségvetést fog elfogadni, amely továbbra is támogatja a háború minden frontját és a hátországot a győzelemig.”

Korábban az éjszaka folyamán a Fitch hitelminősítő cég egy fokozattal, A pluszról A-ra csökkentette Izrael államadósságának besorolását. A Fitch az utolsó a három nagy hitelminősítő közül, amely a háború kezdete óta csökkentette Izrael hitelminősítését, a Moody’s és az S&P után.


00:14

A Fitch leminősítette Izrael hitelminősítését, negatív kilátásokkal

A Fitch hitelminősítő cég egy fokozattal, A pluszról A-ra csökkentette Izrael államadósságának besorolását. A Fitch a harmadik a nagy hitelminősítők között, amely a háború kezdete óta csökkentette Izrael hitelminősítését, követve a Moody’s és az S&P példáját. A Fitch szerint a leminősítés „tükrözi a gázai háború elhúzódásának, a fokozódó geopolitikai feszültségeknek és a több fronton zajló katonai tevékenységeknek a hatását.” A cég előrejelzése szerint a 2024-es költségvetési hiány elérheti a GDP 7,8%-át, szemben a 6,6%-os céllal. A 2025-ös évre vonatkozóan a Fitch 4,6%-os hiányt prognosztizál, de ez magasabb is lehet, ha a háború 2025-ben is folytatódik.

Bővebben >>


00:07

4,8-es erősségű földrengés rázta meg Nyugat-Szíriát

A Német Földtani Intézet jelentése szerint 4,8-as erősségű földrengés rázta meg Nyugat-Szíriát, amelyet Észak- és Közép-Izraelben is érezni lehetett. Az izraeli MDA szerint nem jelentettek sérüléseket vagy károkat. A szíriai állami hírügynökség arról számolt be, hogy az ország számos területén érezték a földrengést, de nem érkeztek jelentések károkról vagy sérülésekről.


23:47

„Az atomerőművek veszélyben lesznek”: Ez Irán félelme a háborútól, és ez Izrael becslése

Izrael szerint, ha Irán bosszút áll, az valószínűleg saját területéről indul ki, ezért az izraeli erők magas készültségben vannak, de nem változtatnak a lakosság számára adott utasításokon, hogy „ne adjanak hírszerzési előnyt az ellenségnek.” Eközben Irán kemény válaszlépéseket ígér, míg az Egyesült Államokban arról számoltak be, hogy magánbeszélgetések során óvatosságot tanúsítanak, mivel tartanak attól, hogy egy átfogó konfliktus esetén az iráni nukleáris program semlegesítésére kerülhet sor.


21:50

Palesztin jelentések: A kalkíliai terrorista, aki a lövöldözéses támadást elkövette, a novemberi túszcsere keretében szabadult

Palesztin források szerint a kalkíliai lövöldözéses támadást elkövető terrorista Tarik Ziyad Abd ar-Rahim, egy 18 éves fiatal férfi. A jelentések szerint ar-Rahim a novemberi túszcsere keretében szabadult.

Tarik Ziyad Abd ar-Rahim

21:49

Cahal: Vizsgálják a Hamasz állítását, miszerint egy túszt agyonlőttek fogvatartói, és két túsz súlyosan megsérült

A Hamasz katonai szárnyának szóvivője bejelentette, hogy fegyveresek, akik izraeli túszokat őriztek, lelőttek egyet közülük, és két túsz súlyosan megsérült. A Cahal szóvivője közölte, hogy jelenleg nincs olyan hírszerzési információ, amely megerősítené vagy cáfolná ezeket az állításokat. „Továbbra is vizsgáljuk az állítások hitelességét, és a lehető leghamarabb tájékoztatást adunk minden új információról” – nyilatkozták.


21:13

Egy izraeli férfi súlyosan megsérült egy lövöldözéses terrortámadásban Kalkíliában; a Cahal szerint a támadó palesztinokat is megsebesített, majd katonák lelőtték

Egy hatvanas éveiben járó izraeli férfi súlyosan megsérült egy lövöldözéses terrortámadásban Kalkíliában – közölte a Cahal. A hadsereg szerint a támadó két palesztint is megsebesített, majd a katonák üldözés után agyonlőtték. Az izraeli sérültet a Kfar Szaba-i Meir Kórházba szállították.


21:10

Az USA, az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és Franciaország vezetői: Támogatjuk Izraelt az iráni agresszióval szemben

Az USA, az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és Franciaország vezetői közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben felszólították a Közel-Keleten zajló feszültségek további eszkalációjának elkerülésére. A nyilatkozatban Joe Biden elnök, Keir Starmer brit miniszterelnök, Olaf Scholz német kancellár, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök támogatták az USA, Egyiptom és Katar közös csúcstalálkozóját, amelyet csütörtökre terveznek az izraeli–Hamasz tűzszüneti tárgyalások és a szervezet által több mint 310 napja fogva tartott 115 túsz szabadon bocsátásának elősegítése érdekében.

A nyilatkozat szerint a csúcstalálkozó célja „egy megállapodás mielőbbi elérése, mivel nem szabad időt vesztegetni”. Az öt vezető felszólította a feleket, hogy „tartsák be kötelezettségeiket, és biztosítsák a segélyek (Gázába történő) zavartalan szállítását és elosztását”. A nyilatkozatban továbbá kijelentették: „Támogatjuk Izraelt az iráni agresszióval és az általa támogatott terrorista szervezetekkel szemben, és felszólítjuk Iránt, hogy vonja vissza Izrael elleni támadási fenyegetéseit.”


20:51

Több tucat jobboldali aktivista imádkozik a Gázai övezet határánál azzal a céllal, hogy újraélesszék a településeket Gázában

Körülbelül 250 jobboldali aktivista imádkozik a Gázai övezet határánál egy Tisá Beáv alkalmából tartott imagyűlés keretében, amelynek célja a gázai települések újjáélesztésének támogatása. A hadsereg engedélyezte 100 aktivista belépését az ANZAC-emlékmű területére, amely a Necerim út közelében található, de a médiát nem engedték be a területre, arra hivatkozva, hogy az október 7-e óta katonai zár alatt áll, és ki van téve a Gázából érkező lövéseknek.

A hadsereg közölte, hogy a nap folyamán az aktivisták beengedését „a helyzet érzékenysége és fontossága” miatt hagyták jóvá, miután egyeztettek a demonstráció szervezőivel.


20:31

A Cahal szóvivője: Komolyan vesszük ellenségeink nyilatkozatait, de egyelőre nincs változás a polgári védelem irányelveiben


20:25

Herzog: Az állam legfőbb kötelessége az, hogy állampolgárait hazahozza az ellenség fogságából

Jichák Herzog elnök a Tel-Aviv Múzeum elrabolt személyek terén tartott beszédében kijelentette: „Nem szabad megszegnünk a közöttünk lévő legszentebb szövetséget – vissza kell hoznunk mindegyiküket hazánkba.” Hozzátette, hogy „az állam legfőbb kötelessége az, hogy állampolgárait hazahozza az ellenség fogságából – kreativitással, elszántsággal, bátorsággal, kezdeményezéssel és teljes elkötelezettséggel.” Az elnök reményét fejezte ki, hogy az USA, Egyiptom és Katar által kezdeményezett csúcstalálkozó csütörtöki tárgyalásai „jó híreket” hoznak, és támogatni fog minden megállapodást, amely visszahozza a túszokat és megőrzi Izrael biztonsági érdekeit.


20:09

A Fehér Ház: Jelentős iráni támadás történhet még ezen a héten, erre készülünk

John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője elmondta, hogy a Fehér Ház úgy véli, Irán jelentős támadást hajthat végre Izrael ellen még ezen a héten. „Szorosan figyeljük a fejleményeket, és osztozunk Izrael aggodalmaiban” – mondta Kirby.


19:32

USA: Arra számítunk, hogy a tárgyalások a tervek szerint haladnak; az ENSZ főtitkára sürgeti a feleket, hogy érjenek el megállapodást

Az Egyesült Államok arra számít, hogy a túszcsere és a tűzszünet megállapodásának tárgyalásai a tervek szerint haladnak, és továbbra is lehetséges egy ilyen megállapodás – jelentette ki az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője, Vedant Patel. António Guterres, az ENSZ főtitkára pedig felszólította a feleket, hogy újítsák fel a tárgyalásokat, és érjenek el megállapodást.


19:17

A Cahal szóvivője közleményt ad ki 20:30-kor, hogy nincs változás a lakosságra vonatkozó utasításokban

Daniel Hagari, a Cahal szóvivője 20:30-kor közleményt ad ki a lakosság számára az Irán vagy a Hezbollah esetleges támadására való felkészülésről szóló jelentések kapcsán. A Cahal nem észlelt jelentős fejleményeket az elmúlt órákban, és Hagari várhatóan bejelenti, hogy egyelőre nincs változás a lakosságra vonatkozó utasításokban. A Cahal ugyanakkor úgy véli, hogy a legutóbbi merényletekre adott válasz még várható, és ezért jelentős erőket mozgósítottak az északi határon.


19:13

Riasztások aktiválódtak Nyugat-Galileában


19:02

A Cahal: A légierő támadást hajtott végre a Hezbollah kilövőállásai és katonai épületei ellen Dél-Libanonban

A Cahal közleménye szerint a légierő támadást hajtott végre a Hezbollah kilövőállásai és katonai épületei ellen Dél-Libanonban. A hadsereg továbbá bejelentette, hogy korábban tüzérségi támadást hajtottak végre a déli libanoni Rámijja és Ájtá al-Shaáb területeken, és a nap folyamán több kilövést is észleltek a Ramim-hegység, Metula és Har Dov irányába.


18:08

Fox News: Az iráni támadás a következő 24 órában bekövetkezhet

A Fox News közlése szerint közel-keleti források úgy vélik, hogy az iráni támadás Izrael ellen a következő 24 órában megtörténhet. Trey Yingst, a hálózat tudósítója jelentette, hogy a források aggodalmukat fejezték ki, hogy egy ilyen támadás Teheránból vagy egyik megbízott szervezetétől érkezhet. Korábban a brit, német és francia közös nyilatkozatban felszólította Iránt, hogy „tartózkodjon olyan támadásoktól, amelyek tovább fokoznák a regionális feszültségeket”.

A múlt hétfőn Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere figyelmeztette a G7 fórumon kollégáit, hogy az iráni támadás 24-48 órán belül bekövetkezhet.

Az iráni rezsim egyik forrása a brit Financial Times-nak elmondta, hogy „lehet, hogy egyáltalán nem lesz támadás, de lehet, hogy már ma éjszaka bekövetkezik. A halálra várakozás rosszabb, mint maga a halál.” Hozzátette: „Irán pszichológiai hadjáratot indított, hogy biztosítsa, hogy Izrael katonai és logisztikai képességei, valamint védelmi rendszerei a végletekig feszüljenek. Az általuk megszállt területek lakóit megfosztjuk minden biztonságérzettől.”


18:00

A hétfői hírek folytatása 

2024. augusztus 12., hétfő >>

Főkép: Katonák a Gázai övezetben ezen a héten – Fotó: Izraeli Védelmi Erők szóvivője

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet