A vadászgépek gyakorlatáról készült képeken olyan hosszú távú rakéták és fegyverek voltak láthatók, amelyeket a Cahal ritkán mutat be, és ezúttal kifejezetten azért mutatták be őket, hogy fenyegető üzenetet küldjenek Iránnak és a milíciáknak. Néhányat közülük a légierő használt a jemeni támadások során.

A Cahal szóvivője a hétvégén közzétett egy felvételt a légierő gyakorlatáról „A Cahal hosszú karja” címmel, amelyen F-35I és F-15C\D vadászgépek láthatók, amint egy Boeing 707 „Ram” repülőgépből légi utántöltést végeznek, részeként egy hosszú távú repülési gyakorlatnak. A felvétel az Iránnal és az általa vezetett tengellyel folytatott fenyegető üzenetváltások része.

A Cahal szóvivője által közzétett videóban a vadászgépek szárnyai alatt lévő fegyverzet volt szokatlan, ugyanis a korábban gyakran bemutatott légi-légi fegyverzettel szemben ezúttal légi-földi rakéták láthatók.

Az ilyen típusú videókat alapos megfontolás után teszik közzé, és a felvétel minden részlete üzenetet hordoz. Az izraeli hadsereg szóvivője által közzétett felvételek többsége nem magához a gyakorlathoz tartozik. Ez egyfajta adminisztratív megállás volt a videófelvétel céljából, amely során a vadászgépeket szoros formációban helyezték el, hogy erődemonstrációt hozzanak létre, és egyértelműen megmutassák a vadászgépek szárnyai alatt elhelyezett fegyverzetet.

A Cahal üzenete illeszkedik az elmúlt hét nyilatkozataihoz és szándékos kiszivárogtatásaihoz, amelyek arról szólnak, hogy ha Irán támadást hajt végre, Izrael válaszolni fog, beleértve az iráni célpontok elleni támadást is.

A videóban egy részletet látunk egy hosszú távú célpontok elleni támadáshoz, hasonlóan a jemeni támadásokhoz. Négy F-35I vadászgép látható, amelyek közül az egyik „Sidewinder” légi-légi rakétákat hordoz a szárnyak alatt. A felvétel érdekessége a 106. „Lándzsahegy” század F-15 vadászgépeinek formációja. Ezek a vadászgépek mind konform üzemanyagtartályokat (CFT) hordoznak, amelyek hosszabb repülési hatótávolságot biztosítanak anélkül, hogy póttartályokkal elfoglalnák a fegyverzet hordozó állomásait.

Két együléses F-15-ös gép precíziós irányított JDAM „Barad Kaved” („erős jégeső”) bombákat hordoz, amelyeket a Cahal már évtizedek óta használ, valamint légi-légi rakétákat. A két kétüléses repülőgép mindegyike egy-egy pár AGM-142 Popeye „Chanit Nea” („szép lándzsa”) rakétát hordoz. Ez egy régi rakéta, amely az évek során frissítéseken esett át, és a légierő a jemeni Hodeida kikötő elleni támadás során is használta. A repülőgépek hasánál „kommunikációs doboz” is látható, amiből úgy tűnik, hogy a rakéta egy korábbi változatáról van szó.

A rakéta „tehetetlenségi” navigációs rendszerrel rendelkezik, és a navigátor pontosan a célponthoz irányíthatja azt egy kamera segítségével, amely néha a Cahal szóvivőjének hivatalos közleményeiben is megjelenik. A rakétát a vadászgép navigátora vagy egy másik platformon lévő operátor is vezérelheti.

A „Popeye” rakéta közel 40 éve szolgál a légierőnél, de hivatalos felvételeken szinte soha nem látható. Ezeknek a rakétáknak a hatótávolsága körülbelül 150 és 300 km között van, a típustól függően. Egyes források szerint van olyan modell, amely több mint ezer km-es hatótávolságra is képes, és a Dolphin tengeralattjárókról is indítható. Ezeket a rakétákat megbízhatónak és pontosnak tartják, és lehetővé teszik a légierő pilótáinak, hogy biztonságos távolságból, az ellenség észlelési és elfogási hatótávolságán kívülről indítsák őket, ha például úgy döntenek, hogy célpontokat támadnak Iránban.

Fotók: Cahal

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMako