Hűsítő kihívás

Fotó: Meichl Ágnes

Ki gondolta volna, hogy ezekben a hetekben érdemesebb idejárni hűsölni Izraelbe? Míg otthon 40 fok feletti hőség van, itt maradt a stabil 36 fok, ha szerencsénk van, némi széllel körítve.

Tegnap ez volt a helyzet, így újra felcaplattam az Egyetemig. Sőt, azon is túl, mert észrevettem egy kilátót, amit muszáj volt megmásznom. Bár a „látványosabb” fele le volt zárva (persze, ez csak odafent derült ki), így is bámulatos kilátás nyílt róla a Karmel-hegyre és az egyetem legmagasabb épületére, a 102 méter magas, 30 emeletes Eshkol-toronyra. Azt olvastam, hogy e monstrum legfelső emeletén is van egy kilátó, de ne legyünk telhetetlenek, 100 méter + cirka 500 méter a Karmel tetején már panorámából is sok. Pláne, ha azt is olvasom hozzá: Az épület nagyon keskeny alakja (mindössze 13 m) és nagy magassága miatt a télen fellépő erős szél akár 40 cm-es ingadozást is okozhat a felső szinteken. Ilyen napokon a felső emeletek bejárata zárva van.

Mindennek ellenére, aki a Haifai Egyetemre gondol, az Eshkol-tornyot látja maga előtt. Ez az épület lett az egyetem „reklámarca”. Magát a campust 1963-ban a Jeruzsálemi Egyetem kutatóintézeteként alapították, 1972-ben vált önálló egyetemmé. Mostanra a hat karon több mint 18 000 hallgató tanul, és az University of Haifa évek óta benn van a világ 100 legrangosabb egyetemében.

Az Eshkol-torony 1974-78 között épült, és majd harminc évig, 2002-ig a város legmagasabb épülete címet is birtokolhatta, de akkor lenyomta a Vitorlás-torony, amely Haifa kormányzati hivatalait egyesíti. Abban az épületben egyelőre csak a második szintig jutottam.

Visszatérve a túrámhoz: ha már 3,5 km-t gyalogoltam a hegytetőre (232 m szintkülönbség), elgondolkodtam, hogy ugyanez visszafelé sokkal könnyebb, úgyhogy hazafutok. Jó ötletnek tűnt, és valóban, szinte repültem a lejtőn.

A mai napon, amikor képtelen vagyok leülni vagy leguggolni, felrémlett a futómúltamból, hogy a folyamatos lejtőfutás bár könnyebbnek tűnik, mégis sokkal megterhelőbb a térdnek és az izmoknak, mint hegynek felfelé. Úgyhogy ma állva túlélek, holnap pedig keresek egy újabb kilátót.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.