Lampel Tamás részére – üdvözlettel

Megkaptam 1954. szeptember 1-én kelt levelét, kétlem, hogy teljesíteni tudnám kérését. Nagyon keveset tudok a magyarországi zsidóságról. Talán az egyetlen európai ország, ahol nem jártam – egyszer utaztam át Budapesten Erecbe tartva. Azt tudom, hogy az első mezőgazdasági települések és a cionista mozgalom ismert vezetői Magyarországról érkeztek – Stampfer Josua, a Raab és a Gutman család (Petah-Tikva alapítói) –, Herzl Tivadar és Nordau Max szintén.

Jeruzsálemben a magyar anyanyelvűek voltak mindig a legfüggetlenebbek, kevés érintkezési pont volt velük. A magyar nyelv – egyetlen szót sem tudok magyarul, kivéve Vámbéry (de a név jelentését nem), de azt igen, hogy ez volt a neve egy híres orientalistának, néhány könyvét olvastam is angolul.

Ami pedig a magyarországi zsidóság küldetését és feladatát illeti az országban – nincs származási országok szerinti különbség, neki is be kell olvadnia a népbe, részt venni az országépítésben, sokasodni, halucokat nevelni a gyerekeikből, ahogy minden más helyről érkező csoportnak is.

Őszinte tisztelettel,
David Ben-Gurion
Negev utca 11.
Tel-Aviv

David Ben-Gurion, 1962 – Fotó: Fritz Cohen / GPO

A Tomi Lapid hagyatékából előkerült levelet és a közlési engedélyt Shulamit Lapidnak köszönjük.

Héberből fordította Freireich Sommer Ágnes


A magyar kötet megrendelhető:
papírkönyv – Gondolat Kiadó, Írók Boltja
e-könyv – Libri
A könyvbemutató megtekinthető: facebook.com/huilproject

A kötet héber e-könyv változata: e-vrit.co.il
A kötet héber változatának könyvbemutatójáról Frank Peti fényképei: https://www.facebook.com/huilproject
A héber papírkönyv megrendelhető: huilproject2018@gmail.com

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.