Jelentés: A Biden-kormányzat egyoldalú megállapodást fontolgat a Hamasszal

Biden, hétfőn – Fotó: Elizabeth Frantz / Reuters

A Hamasz fogságában lévő amerikai túszok családjai nyomást gyakorolnak a Fehér Házra, hogy fontolja meg egy egyoldalú megállapodás megkötését a terrorszervezettel, a túszok szabadon bocsátása érdekében — áll a NBC News jelentésében. Öt, az ügyet ismerő forrás szerint ez a lehetőség a Biden-kormányzatban tárgyalás alatt áll. A Fehér Ház azonban tagadta ezt az értesülést.

Egy vasárnapi találkozón, amelyen a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan is részt vett, a Hamasz által kivégzett amerikai túsz, Hersh Goldberg-Polin családja nyomást gyakorolt a kormányzatra, hogy vizsgáljon meg olyan lehetőségeket is, amelyek nem kapcsolódnak Izraelhez. A források szerint Sullivan és más kormányzati tisztviselők jelezték, hogy „minden lehetőséget” megvizsgálnak, de továbbra is hangsúlyozták, hogy egy, Izraellel közösen kötött megállapodás a Hamasszal a legjobb megoldás.

A tárgyalások egy egyoldalú megállapodásról akkor kerültek előtérbe, amikor az amerikai túszok családjai és néhány kormányzati tisztviselő egyre inkább arra a következtetésre jutottak, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök nem hajlandó egy olyan megállapodásra, amely tűzszünetet eredményezne Gázában a túszok szabadon bocsátása érdekében. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője nem kommentálta közvetlenül a jelentést, de megjegyezte, hogy az Egyesült Államok legfőbb célja továbbra is az összes túsz hazahozatala.

Júniusban az NBC jelentette, hogy a Biden-kormányzat egy egyoldalú tárgyalást is fontolóra vett, ha az izraeli-Hamász tárgyalások kudarcot vallanak. Bár ez az ötlet nem valósult meg, és több kormányzati tisztviselő is ellenezte, Biden inkább egy átfogóbb, Izraellel közös megállapodást támogatott, amely véget vetne a konfliktusnak. Az egyoldalú megállapodásról szóló belső tárgyalások során az amerikai kormányzat egy listát is összeállított olyan foglyokról, akiket a Hamász kérhetne cserébe az amerikai túszokért.

Körülbelül fél évvel ezelőtt az amerikai kormány kezdeményezett egy előzetes kapcsolatfelvételt a Hamasszal katari közvetítőkön keresztül, hogy megvizsgálja egy egyoldalú megállapodás lehetőségét, mivel az izraeli-Hamász tárgyalások megakadtak. Az egyik kormányzati forrás azonban megjegyezte, hogy egy egyoldalú megállapodás a Hamasszal nem reális lehetőség, mivel az Egyesült Államoknak nincs elegendő ajánlata a megállapodáshoz.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.