Vadiúj orient retro Izraelből Budapestre: Sababa 5

Sababa 5
Sababa 5

– Tudsz olyan izraeli zenekart javasolni, amelyik tuti bejön majd a magyar közönségnek?

Nem hangzott el a kérdés, pedig azonnal rávágtam volna: a Sababa 5!

A szó maga azt jelenti „jó”, vagy inkább, „jóóó!”, a szlengben kb. a „cool”-nak, felel meg. 

Sababa 5 a neve ellenére csak 4 muzsikus, akiket már a zenekar megalakulása előtt is jól ismertünk az afrobeates, afro-funkos, világzenei sztárjaink Ester Rada, Liraz Charhi, Gili Yalo, Kutiman zenekaraiból.

A supergroup 2016-ban robbant be az izraeli zenei életbe.

Sababa 5 tökéletes pszeudoretro orient muzsikát játszik. A koncertjeik nagyon szerethető bulik!

Az orientális harmóniák úgy, ahogy a 70-es évek pszihedikus pionírjai játszották, a Sababa 5 bulikon összeérnek a igényes mai popzenévé.

Sababa5 repülőszőnyegén elvarázsolt zenei világába utazunk. Az irány a tudattágító progrocktól keletre, és egy picit a pop felé. 

A Közel-Kelet a 70-es években alig volt lemaradva az egész világon végigsöprő pszihedelikus zenei hullámtól. Sőt, új keleti ízekkel gazdagította azt.

Most kezdjük ezeket a zenéket újra felfedezni. 

És újrateremteni.

Nemzetközi kiadókat, nagyfesztiválokat működtet ennek az új áramlatnak az ereje. A Sababa5 például a világzene élvonalához tartozó Batov Records-nál jelenteti meg a lemezeit. 

Sokszor hallottam őket énekes vendégekkel, de az eredeti instrumentális kvartettet is, alter klubokban, de a Jeruzsálemi Jazzfesztiválon is.

Fontos, hogy ezek a dalok – egy-két ritka kivétellel – nem korabeli slágerek feldolgozásai, hanem friss saját számok, bár az orientalista füleknek így is lesznek ismerős dallamok…

Saïd Tichiti

Saïd Chalaban zenekart, a magyar házigazdát is jól ismerem, bár jó pár éve (mióta Izraelben élek) nem hallottam. 

A zenekart a marokkói származású Saïd Tichiti alapította 1999-­ben Budapesten.  

A gnawa és a funk találkozása volt a pesti klubokban és az európai etnofesztiválokon. Akkor még Chalabannak hívták, és hallom, hogy azóta szinte az egész gárda kicserélődött.

Nem tudom, most hol tartanak, de a videókból is kiderül, hogy jó párosítás a Saïd Chalaban észak-afrikai gyökerű muzsikája és a mi vadiúj közel-keleti retrónk a pszeudo-hetvenesévekből.

A Sababa 5 és a Saïd Chalaban repülő lakástextile október 2-án szerdán landol majd a Magyar Zene Házában Budapesten.

https://zenehaza.hu/esemeny/sababa-5-isr-said-chalaban-marhun-lemezbemutato

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.