A Héber Egyetem oktatói tiltakoznak Herzog elnök tiszteletbeli doktori címének odaítélése ellen

Az egyetem a jövő héten tervezett szavazni az elnök tiszteletbeli doktori címének odaítéléséről, a társadalmi megosztottság csökkentéséért és az izraeli társadalom összetartásáért végzett munkájáért. Azonban a szavazást novemberre halasztották. Az egyetemi oktatók egy része teljes mértékben ellenzi a címet: „Ő is hozzájárult a rendszerváltáshoz. A felszínes nyilatkozatai Netanjahut szolgálják.”

A Héber Egyetem oktatói próbálják megakadályozni az egyetem vezetőségének döntését, amely szerint 2025 júniusában, az egyetem 100. évfordulóján tiszteletbeli doktori címet adományoznának Jichák Herzog államfőnek. Az ellenállás hátterében az elnökkel szembeni éles kritika áll, amelyet az egyetemi oktatók is osztanak, különösen a politikai átalakulás és a gázai háború idején tanúsított szerepe miatt. Ezzel szemben az egyetem azzal indokolta választását, hogy Herzog sokat tett az izraeli társadalom összetartásáért és a megosztottság csökkentéséért. A jelöltek neveit és a döntést az egyetem szenátusa titokban tartja a végleges határozatig. Az oktatók nyilvános kritikája és a döntés meghiúsulásától való félelem azonban zavart keltett a vezetésben, ami miatt a szavazást jövő hétről november elejére halasztották.

Prof. David Enoch, a jeruzsálemi filozófiai tanszék és a jogi kar oktatója szerint Herzog az egyik legkiemelkedőbb „megengedője” a politikai átalakulásnak. Enoch szerint „megtisztelni őt egy ilyen címmel olyan lenne, mintha arcul csapnánk diákjainkat, akik különböző tiltakozásokon vesznek részt, és akiket Ben-Gvir rendőrsége bántalmaz. Egy ilyen cím nem jelent tiszteletet – sem Herzognak, főleg nem a Héber Egyetemnek.” Az egyetem egyik vezetője hozzátette: „Az elmúlt két évben az elnök politikai szereplővé vált, és ilyen körülmények között az egyetemnek tartózkodnia kellene a cím neki adományozásától.” Ezzel szemben egy másik forrás úgy véli, hogy a kritika nem indokolja a cím tőle való megtagadását. „Vannak, akik bírálják az elnök tevékenységét, de ez nem kapcsolódik az egyetem 100 éves évfordulós ünnepségére való meghívásához” – mondta.

A Héber Egyetem szabályzata szerint a „tiszteletbeli doktor” címet olyan kiemelkedő akadémikusoknak, valamint „közéleti személyiségeknek ítélik oda, akik jelentős mértékben hozzájárultak az emberiség, a zsidó nép vagy Izrael állama érdekében végzett munkához, vagy akik jelentős támogatást nyújtottak a tudomány, a felsőoktatás és a Héber Egyetem fejlődéséhez”. A héten a tiszteletbeli címek odaítélésével foglalkozó bizottság magyarázatot küldött az egyetem szenátusának tagjainak a Herzog és más jelöltek kiválasztásáról. A politikai karrier és az életrajzi háttér mellett a levél kiemelte, hogy Herzog „sokat tett a társadalmi kohézió és a megosztottság csökkentése érdekében”. Emellett megjegyezték, hogy a Herzog család szoros kapcsolatban áll a Héber Egyetemmel, és egy alapítványt hozott létre a diákok támogatására. Rövid időn belül az egyetemi oktatók, a szenátuson belül és kívül is, elkezdtek szervezkedni Herzog jelöltségének visszavonásáért.

„Egy olyan ország elnökétől, amely története legsúlyosabb válságán megy keresztül, elvárható lenne, hogy az élére álljon a demokrácia megmentéséért folytatott küzdelemnek”

– mondta Prof. Enoch. „Azt várnánk, hogy határozottan felszólaljon a rendőrség korrupciója ellen, és elítélje a telepesek erőszakos cselekedeteit” – tette hozzá Enoch professzor. „Ehelyett az elnök újra és újra az ellenkező irányt választja. Az egységről, kompromisszumról és a ‘mindkét oldalon lévő szélsőségekről’ való beszédeivel valójában Netanjahut szolgálja.”

Inbal Arnon pszichológia professzor szerint „Sok oktató úgy érzi, hogy az egyetemnek az élen kellene járnia Izrael, mint békeszerető és igazságot kereső demokratikus állam megőrzéséért folytatott küzdelemben. Herzognak a tiszteletbeli doktori címre való jelölése nem arról szól, hogy ‘kedvesek legyünk’, hanem arról, hogy igazodjunk a kormányhoz. Nehéz megérteni, mit gondolt az egyetem vezetése, amikor úgy döntött, hogy Herzog megfelelő jelölt.”

Prof. Yael Berda, a szociológiai tanszék oktatója szerint a tiszteletbeli cím odaítélésének javaslata „valós aggodalmat kelt, hogy az egyetem vezetői nem értik a politikai átalakulás, az október 7-i elhanyagolás és a túszok helyzetének jelentőségét”.

„Szerintük valószínűleg túlélik a kormány támadásait, ha megőrzik az udvariasságot.

A kutatások alapján tudjuk, hogy az autoriter rendszerek kialakulásánál a probléma nem a szélsőségesek, hanem azok, akik ezt lehetővé teszik és normalizálják. Így áll az elnök a politikai átalakulás mellett – ahogy az egyetem is Herzog megtisztelésével” – tette hozzá Berda professzor.

A Héber Egyetem válaszában kijelentette, hogy a javaslat az elnök tiszteletbeli doktori címének odaítélésére „azon az állásponton alapul, hogy Izrael első számú állampolgáránál nincs méltóbb arra, hogy az ország nemzeti egyetemének legmagasabb kitüntetését megkapja az intézmény 100. évfordulóján.” Az egyetem hozzátette, hogy „minden egyes jelölésről, ahogyan az szokás, többségi szavazással döntenek.” Herzog elnök irodája közölte, hogy nem ismerik a részleteket.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz