A hadsereg szerint folytatni kell a libanoni hadműveletet, és a szárazföldi műveletek számára korlátozott időablak áll rendelkezésre

Bejrút, ma – Fotó: AFP

A védelmi rendszer magas rangú tisztviselői úgy vélik, hogy az északi harcok leállítása lehetőséget adna Iránnak a Hezbollah képességeinek helyreállítására. A hadsereg becslése szerint Naszrallah meggyilkolása nyomást gyakorolhat Szinvárra, hogy visszatérjen a túszcseréről szóló tárgyalásokhoz.

A hadsereg szerint folytatni kell a libanoni hadműveletet, és támogatják a szárazföldi hadműveletet, mivel szerintük csak így lehet visszajuttatni az északi lakosokat otthonaikba. A hadsereg álláspontja szerint, ha a harcok most leállnak, Iránnak lehetősége lesz helyreállítani a Hezbollah képességeit, amelyeket az elmúlt két hétben jelentős csapások értek. A védelmi rendszer szakértői szerint most egy korlátozott időablak nyílt a szárazföldi műveletekhez, amelyet elveszíthetnek, ha a Hezbollahnak sikerül felépülnie és helyreállítania erőit.

A hadsereg kiemeli, hogy a szárazföldi erők jelentős tapasztalatokat szereztek a Gázai övezetben folytatott 11 hónapos harcok során, és bíznak abban, hogy ezt a tapasztalatot Libanonban is képesek lesznek hasznosítani. Emellett a védelmi rendszer szerint az elmúlt években összegyűjtött hírszerzési adatok Libanonról sokkal pontosabbak, mint azok, amelyeket a Hamaszról gyűjtöttek a Gázai övezetben. A vezető tisztviselők szerint a libanoni szárazföldi hadművelet lehetőséget adna Izraelnek arra, hogy megsemmisítse a Hezbollah katonai infrastruktúráját, és ezáltal biztonságosan hazajuttathassák az északi lakosokat. A tisztviselők szerint a Hezbollah elleni további csapások helyreállítanák az izraeli hadsereg elrettentő képességét, amely súlyos csorbát szenvedett október 7-én.

Az elmúlt két hétben a Hezbollah gyorsan elveszítette a szervezet vezetését és több tucat magas rangú parancsnokot a legfontosabb katonai ágazatokban. Az izraeli hadsereg szerint a legutóbbi izraeli hadműveletek jelentős csapást mértek a szervezetre. A hadsereg állítása szerint a Hezbollah jelenleg a tervezett rakétamennyiség csak egytizedét lövi ki, mivel a parancsnoki és irányítási szintjét, valamint fegyverraktárait súlyos károk érték. Az elmúlt napokban az izraeli hadsereg rendszeresen támadta a fegyverszállítmányokat és a Szíria-Libanon határ menti átkelők útvonalait, és megakadályozta az iráni repülőgépek leszállását a bejrúti repülőtéren. Ennek ellenére a hadsereg hangsúlyozza, hogy a Hezbollah továbbra is képes rakétákat kilőni Izraelre. „Az izraeli közvéleménynek tudnia kell, hogy nehéz napok jöhetnek” – közölte a hadsereg.

A hadsereg továbbá kiemeli, hogy a libanoni műveletek hatással lehetnek a Gázai övezetben folyó harcokra is. A Hezbollah főtitkárának, Haszan Naszrallahnak a meggyilkolása nyomást gyakorolhat a Hamasz vezetőjére, Jahja Szinvárra, hogy térjen vissza a túszcseréről szóló tárgyalásokhoz.

A hadsereg nemrég úgy döntött, hogy kibővíti a parancsnoki vezetők, köztük az északi parancsnokság vezetője, Udi Gordin hatáskörét. A döntés lehetővé teszi számukra, hogy jelentős döntéseket hozzanak, gyorsan reagáljanak incidensekre, és akár támadásokat és merényleteket is elrendeljenek olyan esetekben, amikor csak egy szűk időablak áll rendelkezésre. A hadsereg azzal magyarázza a döntést, hogy több fronton zajlanak harcok, és szükség van gyorsabb és hatékonyabb reakciókra.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz