2024. szeptember 29., vasárnap, a háború 359. napja – frissül


11:47

Francia újság: Izrael iráni forrástól kapott információt Naszrallah a szervezet központjába érkezéséről

A francia Le Parisien újság egy libanoni biztonsági forrást idézve arról számolt be, hogy Izrael péntek délután iráni forrástól kapott információt a Hezbollah főtitkárának, Hasszan Naszrallahnak a közelgő érkezéséről a szervezet bejrúti, dahieh-i központjába. „Az izraeliek mindent megtettek, nem akarták elszalasztani a célpontjukat” – mondta a forrás.

A jelentés szerint az izraeli repülőgépek Libanon felett készenlétben várakoztak, hogy Naszrallah megérkezzen a parancsnoki központba. Eközben nem messze zajlott a Hezbollah déli frontján szolgáló drónparancsnok, Mohammed Hossein Sarour temetése. A temetés után Hasszan Naszrallah az iráni Kudsz-erő libanoni és szíriai parancsnokának kíséretében érkezett a parancsnoki központba.


11:27

Az izraeli hadsereg: Tegnap likvidáltuk Nabil Kawakot, a Hezbollah biztonsági egységének parancsnokát

Az izraeli hadsereg közölte, hogy erői tegnap likvidálták Nabil Kawakot, a Hezbollah biztonsági egységének parancsnokát, aki a szervezet központi tanácsának tagja is volt. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint Kawak, aki közel állt a Hezbollah vezetéséhez, az utóbbi napokban is terrorcselekményeket szervezett izraeli civilek ellen. Továbbá közölték, hogy Kawak a 80-as években csatlakozott a szervezethez, és korábban a dél-libanoni térségért felelős végrehajtó tanács vezetője és annak alelnöke volt.


10:13

A nyugat-galileai lakosokat is arra kérték, hogy maradjanak óvóhelyek közelében

A nyugat-galileai Mate Asher regionális tanács arra utasította Adamit, Arab al-Aramshe, Hanita, Slomi, Becet, Liman, Ilon, Macuva, Ros Hanikra, Geser Haziv, Saar, Kabri és Ben Ami lakóit, hogy maradjanak a védett területek közelében, csökkentsék mozgásukat a településeken, és kerüljék a gyülekezéseket.


09:22

Irán: Folytatjuk az ellenállási mozgalom támogatását Izraellel szemben


09:20

Szaúd-Arábia trónörököse, bin Szalmán: A palesztin kérdés személy szerint nem érdekel, de a népemet igen

Mohammed bin Szalmán, Szaúd-Arábia trónörököse az Egyesült Államok külügyminiszterével, Antony Blinkennel folytatott beszélgetésében kijelentette, hogy személyesen nem érdekli a palesztin kérdés. A Hamasz október 7-i támadása után folytatott beszélgetés tartalmát az amerikai The Atlantic magazin hozta nyilvánosságra, ahol bin Szalmán Izraellel való kapcsolatok normalizálásához kapcsolódó követeléseiről beszélt. „A népem 70%-a fiatalabb nálam” – mondta a 38 éves uralkodó. „Többségük nem sokat tudott a palesztin kérdésről, és most először találkoznak vele a gázai háború révén. Ez nagy probléma. Személyesen érdekel a kérdés? Nem, de a népemet igen, ezért biztosítanom kell, hogy komoly figyelmet kapjon” (az Izrael által vállalt kötelezettség a palesztin állam létrehozására).


09:12

Cfat és a Golán-fennsík lakóit arra kérték, hogy maradjanak védett területek közelében


09:04

Tiberias városa: hét rakéta zuhant a város nyílt területeire, sérülés nincs

Füst gomolyog Tiberiasban, ma

Tiberias városa közölte, hogy az utolsó rakétatámadás során nyolc indítást észleltek a város felé, és hét rakéta nyílt területekre hullott. Sérültekről vagy anyagi kárról nem érkezett jelentés.


09:03

Szakértők: Az izraeli hadsereg olyan bombákat használt Bejrútban, amelyek szállítását Biden kormánya felfüggesztette

Az izraeli hadsereg által közzétett videó szerint a légitámadásban részt vevő repülőgépek tonnás bombákat vittek. A videón nyolc repülőgépet lehet látni legalább 15 ilyen bombával, köztük amerikai BLU-109-es bombákkal JDAM precíziós irányítórendszerrel, amely a bombákhoz csatlakozik – magyarázta Trevor Bull, az amerikai hadsereg volt bombabontási technikusa. Ezeket a „bunkertörő” bombákat a földbe fúródás után robbantják fel.

Wes Bryant, az amerikai légierő egykori szakértője, aki szintén elemezte a videót, egyetértett az elemzéssel. Szerinte ezek a bombák „pontosan azok, amelyeket egy ilyen támadáshoz használnának”, a Hezbollah földalatti főhadiszállásának megtámadásakor.

Idén májusban a Biden-kormány bejelentette, hogy leállítja az 1 tonnás bombák Izraelbe szállítását, a Gázai övezetben élő civilek biztonsága miatti aggodalmak miatt.

Két magas rangú izraeli védelmi tisztviselő a New York Timesnak elmondta, hogy több mint 80 bombát dobtak le néhány perc alatt Naszrallah megölésére, de nem erősítették meg, hogy milyen típusú fegyvereket használtak. Az izraeli hadsereg nem reagált a New York Times megkeresésére a kérdésben. A washingtoni források az izraeli hadsereghez irányították a fegyverekkel kapcsolatos kérdéseket.


08:40

Légiriadók Tiberiasban és a Kinneret térségében


08:38

Lavrov: Izrael háborúba próbálja rántani Iránt, Teherán nagyon felelősségteljesen viselkedik

Oroszország külügyminisztere, Szergej Lavrov sajtótájékoztatón az ENSZ New York-i székhelyén, az éjszaka – Fotó: Eduardo Munoz / Reuters

Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere az ENSZ New York-i székhelyén tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy sokan úgy vélik, hogy a Hezbollah vezetője, Hasszan Naszrallah meggyilkolását „az egész térséget lángba borító háború kirobbantására tervezték.”

Lavrov az ENSZ közgyűlése margóján tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a gyilkosság „nem csupán politikai merénylet. Rendkívül cinikus cselekedet. Úgy gondolom — nos, nem csak én gondolom, hanem sokan mondják —, hogy Izrael megpróbálja megteremteni a feltételeket, hogy az Egyesült Államokat közvetlenül bevonja ebbe a helyzetbe, és ezáltal Iránt provokálja.” – mondta Lavrov.

„Hitem szerint az iráni vezetés nagyon felelősségteljesen viselkedik. Ez fontos, és erre figyelnünk kell” – tette hozzá.


08:26

A Naszrallah meggyilkolására adott válasz kérdése repedéseket okozott az iráni kormányban, az új elnök visszafogottságra szólít fel

Hasszan Naszrallah, a Hezbollah vezetőjének izraeli meggyilkolása repedéseket okozott a teheráni vezetésen belül. Míg a konzervatív tábor erőteljes válaszlépéseket sürget, a mérsékelt tábor – élén Maszúd Peszeskján iráni elnökkel – visszafogottságra szólít fel.

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hamenei jelenleg sebezhető helyzetben van. Négy magas rangú iráni tisztviselő, akik személyesen ismerték Naszrallahot, azt mondták, hogy Hamenei „mélyen megrendült” barátja halálától, és gyászol, ugyanakkor pragmatikus és nyugodt álarcot öltött magára. Hamenei nem intézett támadó kijelentéseket Izrael felé, hanem két visszafogott nyilatkozatot adott ki, amelyekben Naszrallahot a muszlim világ és a síita ellenállás vezető alakjaként méltatta, és kijelentette, hogy Irán továbbra is támogatja a Hezbollahot.

Bővebben >>


08:22

Trump volt tanácsadója: „Mindenki, aki tűzszünetet sürget az északi határon, téved”

Jared Kushner, Donald Trump veje, aki az Egyesült Államok elnökeként szolgáló Trump vezető tanácsadója volt, az X (korábban Twitter) fiókjában azt írta: „Mindenki, aki tűzszünetet sürget az északi határon, téved.” Szerinte Izraelnek nem lesz másik lehetősége „teljesen szétzúzni a vele szemben irányuló fegyverarzenált.” Hozzátette: „Szeptember 27-e a legfontosabb dátum a Közel-Keleten az Ábrahámi Egyezmények áttörése óta.”


07:46

Az izraeli hadsereg az eilati légiriadókról: egy Izrael felé tartó drónt elfogtunk az ország határain kívül


06:33

Izraeli hadsereg: Több tucat célpontot támadtunk Libanonban, köztük rakétakilövőket és katonai épületeket

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy több tucat Hezbollah-célpontot támadtak meg Libanon-szerte, köztük rakétakilövő állásokat, katonai létesítményeket, valamint fegyverek tárolására használt épületeket. A hadsereg szerint az elmúlt 24 órában több száz célpontot támadtak meg Libanonban.


06:25

Jelentések: Izrael támadást hajtott végre a libanoni-szíriai határon és Bekaa-ban

A libanoni Al-Mayadeen televíziós hálózat arról számolt be, hogy Izrael támadást hajtott végre a libanoni-szíriai határ közelében és Baalbek városában, Bekaa tartományban. Az arab Sky News szintén arról adott hírt, hogy támadások történtek Shaat és El-Hermel városokban, szintén Bekaa területén.


06:25

Jelentés: Amerikai források szerint Izrael kisebb hadműveleteket kezdhetett a libanoni határ közelében

Izraeli katonai erők egy északi úton, tegnap – Fotó: AFP / Jalaa Marey

Az ABC amerikai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy elképzelhető, hogy Izrael „kisebb léptékű hadműveleteket” indított a libanoni határ közelében, vagy ilyenek megkezdésére készül. A források szerint Izrael még nem döntött a szárazföldi hadművelet megindításáról, de készen áll rá. Hozzátették, hogy ha megkezdődik egy szárazföldi hadművelet, annak mérete valószínűleg korlátozott lesz.


05:31

Légiriadók szólaltak meg Eilatban és környékén egy ellenséges repülőgép behatolásának gyanúja miatt

Légiriadók szólaltak meg Eilatban és környékén egy ellenséges repülőgép behatolásának gyanúja miatt. Néhány perccel korábban az iraki síita milíciák közleményt adtak ki, amelyben azt állították, hogy drónokat indítottak egy fontos célpont ellen Eilatban.


03:22

Légiriadók szólaltak meg Kirjat Smona városában


03:11

Jelentés: Izrael támadást hajtott végre Északkelet-Libanonban

A libanoni Al-Mayadeen televíziós hálózat jelentése szerint izraeli vadászgépek támadást hajtottak végre az északkeleti El-Hermel városában.


01:14

Jelentések: Légi csapásokat hajtottak végre Kelet-Szíriában

Az Al Jazeera televíziós csatorna három robbanásról számolt be, amelyek az iraki-szíriai határon fekvő Al-Bukamal környékén történtek. Szemtanúk szerint a robbanásokat légicsapások okozták. A szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Központ, amely a szíriai ellenzékhez kötődik, öt robbanást jelentett iráni milíciák állomásainál Deir Ezzor városában, és katonai repülőgépeket figyeltek meg a város fölött.


00:56

Jelentés: Az izraeli hírszerzés órákkal Naszrallah halála előtt értesült a találkozóról

Izraeli források a Wall Street Journalnak elmondták, hogy az izraeli hírszerzés órákkal a találkozó előtt értesült arról, amelynek során meggyilkolták a Hezbollah főtitkárát, Haszan Naszrallahot.

Korábban a New York Times arról számolt be, hogy Izrael hónapok óta tudta, hol rejtőzik Naszrallah, és a merénylet végrehajtásáról azért döntöttek, mert úgy vélték, hogy egy szűk időablak áll rendelkezésre, mielőtt Naszrallah megváltoztatná rejtekhelyét.


00:24

A jordániai hadsereg: A Dél-Libanonból kilőtt Grad rakéta egy lakatlan sivatagos területen robbant fel


00:17

Jelentés: Izrael támadást hajtott végre Dahijeh-ben, Bejrútban

A Sky News Arabic és az MTV libanoni hírhálózatok arról számoltak be, hogy Izrael támadást hajtott végre Al-Shoufiat területén, Dahijeh-ben, Bejrútban.

Füst száll fel Dahijeh fölött, ma éjjel – Fotó: Felhasználás a szerzői jogi törvény 27a. szakasza alapján

23:56

Szaúd-Arábia külügyminisztere az ENSZ-ben: Izrael évtizedek óta bűncselekményeket követ el a palesztinok ellen

Fajszal bin Farhan, Szaúd-Arábia külügyminisztere az ENSZ Közgyűlésén kijelentette, hogy Izrael bűncselekményeket követ el a palesztinok ellen. „Elítéljük az összes bűncselekményt, amit Izrael elkövet a palesztinok ellen. Ez csak egy kis része annak a szenvedésnek, amit a palesztinok már évtizedek óta elszenvednek” – mondta. „Ez több ezer életet követelt.”


23:51

Libanoni jelentések: Az izraeli légierő Türoszban támadott


23:34

Libanon egészségügyi minisztériuma: 33 halott és 195 sérült az izraeli támadások során ma az országban


23:05

Légiriadók Nahariában és Nyugat-Galilea településein egy repülő eszköz behatolása miatt


22:43

Szíriai ellenzék: Robbanások hallatszottak Homsz városának környékén, Nyugat-Szíriában


22:19

Libanoni miniszter: Egymillió ember menekült el otthonából az izraeli bombázások miatt

Nasszer Jasszin, a libanoni kormány vészhelyzeti reagálásért felelős minisztere elmondta, hogy egymillió lakos hagyta el otthonát az izraeli bombázások miatt, közülük több százezren csak tegnap. Libanon lakossága körülbelül 5,5 millió fő.


22:18

Izraeli hadsereg: Egy Libanonból kilőtt rakéta a Binjamin körzetben csapódott be és tüzet okozott


21:41

Netanjahu: Naszralla meggyilkolása elősegíti az északi lakosok hazatérését és az elraboltak visszatérését

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy a Hezbollah főtitkára, Haszan Naszralla elleni merénylet előmozdítja az északi lakosok hazatérését és az elrabolt személyek visszatérését. Elmondása szerint: „Minél inkább látja Szinvár, hogy a Hezbollah már nem fogja megmenteni, annál nagyobb az esélyünk az elraboltak hazahozatalára.” Netanjahu hozzátette: „Nincs olyan hely Iránban vagy a Közel-Keleten, ahová Izrael hosszú keze ne érne el, és ma már tudják, mennyire igaz ez.”


21:30

Szemtanúk: Emberek édességet osztogattak Teherán utcáin Naszralla halála után

Iránban vegyes volt a reakció Naszralla halálára az egyszerű polgárok körében. A kormány támogatói nyilvános gyászt tartottak az utcákon – sírtak, Hezbollah-zászlókat lengettek, és „Halál Izraelre” kiáltásokat hallattak. Ezzel szemben a kormány és a rezsim ellenzői örömükben édességet osztogattak Teherán néhány kereszteződésében a szemtanúk szerint.


21:05

A hutik szóvivője: Rakétát lőttünk ki a Ben Gurion repülőtérre, amikor Netanjahu visszatért Izraelbe


20:53

Amerikai forrás az ABC News számára: Izrael korlátozott szárazföldi hadműveletre készül Libanonban

Izrael korlátozott szárazföldi hadműveletre készül Libanonban – mondta egy magas rangú amerikai forrás az ABC News csatornának. A forrás szerint Izrael elutasította a Libanonra vonatkozó tűzszüneti ajánlatot – még korlátozott formában is –, és folytatja a hosszú hatótávolságú rakéták feltételezett helyszíneinek bombázását. Izrael nem hallgat a Biden-kormány ismételt diplomáciai megoldásra irányuló felszólításaira.

A forrás hozzátette, hogy a Hezbollah parancsnoki és irányítási rendszere teljes káoszba került Haszan Naszrallah meggyilkolása után. Az Egyesült Államok és Izrael szerint az elmúlt hetekben körülbelül 30 magas rangú Hezbollah-vezető vesztette életét, ami jelentősen meggyengítette a szervezetet. A forrás továbbá rámutatott, hogy a megmaradt vezetők körében mély gyanakvás és aggodalom van a lehetséges kémek jelenléte miatt.

Emellett a Hezbollah kommunikációs rendszere is drámai csapást szenvedett el, miután Izrael felrobbantotta azokat a bipereket és rádiós adóvevőket, amelyeket a szervezet kommunikációs célokra használt. Ezzel párhuzamosan a francia külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben határozottan ellenzi Izrael szárazföldi bevonulását Libanonba.


20:00

Jelentés: Izraeli támadás Bejrút repülőtere közelében


19:42

Lavrov az ENSZ-ben: A „biperek” támadása terrorcselekmény volt

Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere, az ENSZ Közgyűlésén kijelentette, hogy a Libanonban történt „biperek támadása” politikai célok elérésére használt „terrorista módszereket” tartalmazott. Továbbá azzal vádolta az amerikai kormányt, hogy „közvetlenül részt vett, vagy legalábbis tudott” a támadás előkészületeiről. Hozzátette: „Tisztában vagyunk azzal, hogy az amerikaiak mindig mindent tagadnak, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy elhallgattassanak minden felmerülő tényt.”


19:37

Biden: Naszrallah halála igazságot szolgáltat sok áldozatának; itt az ideje egy túszcserének

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke közleményt adott ki a Hezbollah főtitkárának, Haszan Naszrallahnak meggyilkolása kapcsán, amelyben kijelentette, hogy Naszrallah és szervezete „több száz amerikai haláláért volt felelős négy évtizednyi terror során. Halála az izraeli légitámadás következtében igazságot szolgáltat számos áldozatának, köztük több ezer amerikai, izraeli és libanoni civilnek.”

Biden hozzátette: „Az Egyesült Államok teljes mértékben támogatja Izrael jogát, hogy megvédje magát a Hezbollah, a Hamasz, a hutik és minden más, Irán által támogatott terrorszervezet ellen.” Kiemelte, hogy „tegnap utasítottam védelmi miniszteremet, hogy tovább erősítse az amerikai katonai jelenlétet a Közel-Keleten, hogy elrettentsük az agressziót, és csökkentsük egy regionális háború kockázatát.”

Végezetül Biden hangsúlyozta: „Célunk a gázai és libanoni tartós konfliktusok diplomáciai úton történő megoldása. Gázában az ENSZ Biztonsági Tanácsának támogatásával dolgozunk egy tűzszüneti megállapodás elérésén és a túszok kiszabadításán. Libanonban pedig tárgyalásokat folytatunk egy olyan megállapodásról, amely biztonságosan hazajuttatja az embereket Izraelbe és Dél-Libanonba. Itt az ideje, hogy megkössük ezeket a megállapodásokat, és megszüntessük Izrael fenyegetettségét, stabilitást hozva a Közel-Keletre.”


19:26

Izrael Katz: Az október 11-i mérlegelt megelőző csapás Naszrallah, a Hezbollah vezetői és iráni vezetők ellen irányult

Izrael Katz külügyminiszter felfedte, hogy az október 11-én mérlegelt megelőző csapás a libanoni Shura Tanácsot célozta, amely magában foglalta a Hezbollah vezetőit, élén a tegnap meggyilkolt főtitkárral, Haszan Naszrallahhal, valamint iráni vezetőket is. Katz hozzátette, hogy ő ellenezte a támadást. „Ez azt jelentette volna, hogy előre megtervezett háborút indítunk Irán és a Hezbollah ellen” – magyarázta.


19:16

Az izraeli hadsereg merényletet hajtott végre a Hezbollah hírszerzési főhadiszállásának egyik vezetője ellen Dahijeh-ben, Bejrútban

Izraeli támadás Bejrútban, ma reggel – Fotó: Hussein Malla / AP

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a légierő merényletet hajtott végre Haszan Khalil Jaszín, a Hezbollah hírszerzési főhadiszállásának magas rangú vezetője ellen a körülbelül egy órával ezelőtti támadás során Dahijeh-ben, Bejrútban.


19:02

A hadsereg szerint Naszrallah megölése nyomást gyakorolhat Szinvárra, hogy visszatérjen a túszcseréről szóló tárgyalásokhoz

A hadsereg szerint Naszrallah, a Hezbollah főtitkára elleni merénylet nyomást gyakorolhat Jahja Szinvárra, a Hamasz vezetőjére, hogy visszatérjen a túszcseréről szóló tárgyalásokhoz. A hadseregben hozzátették, hogy a Hezbollah jelenleg a tervezett rakétamennyiség mintegy tizedét lövi ki, mivel az izraeli támadások súlyosan megrongálták a szervezet parancsnoki és irányítási szintjét, valamint fegyverraktárait. Az elmúlt napokban az izraeli hadsereg rendszeresen támadta a fegyverszállítmányokat és a Szíria-Libanon határ menti átkelők útvonalait, és megakadályozta az iráni repülőgépek leszállását a bejrúti repülőtéren. Ennek ellenére a hadsereg hangsúlyozza, hogy a Hezbollah képes nagyszámú rakétát kilőni Izraelre. „Az izraeli lakosságnak tudnia kell, hogy nehéz napok következhetnek” – közölte a hadsereg.


19:01

Jelentés: A bejrúti támadás célpontja Nabil Kawak, a Hezbollah végrehajtó tanácsának tagja volt


19:00

Abbasz részvétét fejezte ki a libanoni népnek és a Hezbollahnak

Mahmud Abbasz, a Palesztin Hatóság elnöke részvétét fejezte ki a libanoni népnek és a Hezbollahnak az izraeli merénylet után, amely Haszan Naszrallahot, a szervezet főtitkárát célozta.

A Hamasz politikai irodájának helyettes vezetője, Halil al-Hajja, szintén elítélte a merényletet, és „aljas terrorcselekménynek” nevezte, amely súlyosan megsértette Libanon szuverenitását. Al-Hajja beszélt a szervezet folytatódó harcáról a Gázai övezetben, és kijelentette, hogy Naszrallah meggyilkolása „nem töri meg az Izrael elleni ellenállás tengelyét, hanem egy újabb szakaszt nyit a bosszú folyamatában.”


18:54

Hamenei öt napos gyászt hirdetett Naszrallah halála miatt: „Megbosszuljuk a vérét”


18:43

Szaad al-Hariri: Voltak nézeteltéréseink Naszrallahhal, a merénylet gyáva tett

Szaad al-Hariri, Libanon volt miniszterelnöke elítélte Izrael merényletét a Hezbollah főtitkára, Haszan Naszrallah ellen, és kijelentette, hogy ez egy „gyáva tett, amelyet határozottan elítélünk, mi, akik szeretteink életével fizettünk, amikor a merényletek a politika helyébe léptek”.

Al-Hariri apját, Rafiq al-Haririt, szintén egy, a Hezbollahnak tulajdonított merényletben ölték meg. Rafiq al-Hariri halála olyan tiltakozó mozgalmat indított el, amely végül Szíria csapatainak Libanonból való kivonulásához vezetett.

„Isten nyugodtassa Seyed Haszant, és őszinte részvétemet küldöm családjának és harcostársainak. Sokszor voltak nézeteltéréseink az elhunyttal és pártjával, és csak néhány alkalommal találkoztunk, de Libanon mindannyiunk közös sátra volt. Ebben a nehéz időszakban különösen, az egység és szolidaritás alapvető fontosságú számunkra.”


18:39

Rendőrség: A Jemenből kilőtt rakéta elfogásából származó törmelék a 375-ös út közelében, Tzur Hadasza mellett esett le

Az elfogott rakéta egyik törmeléke Tzur Hadasza közelében, ma – Fotó: Rendőrségi szóvivő

18:20

Oroszország: Izrael teljes felelősséggel tartozik a várható eszkalációért

Oroszország élesen elítélte a Hezbollah főtitkárának, Haszan Naszrallahnak meggyilkolását, és a lépést „újabb politikai merényletként” jellemezte. Az orosz külügyminisztérium közleményében az áll, hogy „ez az erőszakos cselekedet még drámaibb következményekkel járhat Libanon és az egész régió számára”.

A közlemény továbbá így szól: „Az izraeli fél nem hagyhatta figyelmen kívül ezt a veszélyt, ám úgy döntött, hogy libanoni civileket gyilkol, ami szinte biztosan új erőszakhullámot vált ki. Ezért teljes mértékben felelős a következő eszkalációért.” A nyilatkozatban Oroszország felszólította Izraelt, hogy azonnal hagyja abba a harcot Libanonban.


18:10

Kína: A kétállami megoldás az egyetlen út a regionális feszültség enyhítésére

Kína külügyminisztere, Wang Yi az ENSZ Közgyűlésén kijelentette, hogy nem szabad késlekedni a Közel-Keleten egy „átfogó tűzszünet” elérésével, és hangsúlyozta, hogy a kétállami megoldás Izrael és a palesztinok között továbbra is a legjobb módja a térség feszültségeinek feloldására. Wang hozzátette, hogy Kína az ukrajnai békéért is dolgozik, és nem „önt olajat a tűzre”, illetve nem használja ki Oroszország háborúját saját előnyére.


18:00

A szombati hírek folytatása 

2024. szeptember 28., szombat >>

Főkép: Naszrallah graffiti Tel-Avivban, ma éjjel – Fotó: Nir Elias / Reuters

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet