2024. október 7., hétfő, a háború 367. napja


00:00

Véget értek a hétfői jelentések

Keddi jelentések >>

Noam Israel Abdu őrvezető életét vesztette tegnap a Gázai övezet északi részén zajló harcokban – Hírszüret

23:25

Harris: Soha nem fogom elfelejteni október 7-ét, és biztosítom, hogy Izrael képes legyen megvédeni magát; nem mondunk le a túszcseréről szóló megállapodás előmozdításáról


23:20

Izraeli Védelmi Erők: Az Izrael központi részén megszólaló légiriadók több Libanonból indított kilövés miatt aktiválódtak


23:15

Légiriadók szólaltak meg több településen az ország központi részén, Saron és Gus Dan területén


22:34

Izraeli Védelmi Erők: A légierő a Hezbollah hírszerzési parancsnokságait támadta Bejrút környékén

Az Izraeli Védelmi Erők közleménye szerint a légierő a Hezbollah hírszerzési parancsnokságait támadta Bejrút környékén. A hadsereg továbbá bejelentette, hogy a nap folyamán több mint 70 Hezbollahhoz köthető terrorista célpontot támadtak Dél-Libanonban és a Bekaa-völgy mélyén, köztük fegyverraktárakat és rakétakilövő állásokat.


22:31

Több százan vettek részt a mészárlás áldozatainak emlékére tartott megemlékezésen Szderotban: „Még mindig úgy érzem, hogy velük vagyok”

Több száz szderoti lakos és vendég vett részt az október 7-i mészárlás áldozatainak emlékére tartott megemlékezésen. A ceremóniát a régi rendőrkapitányság romjainál rendezték, ahol azon a napon hosszas harc folyt a rendőrök és a terroristák között. Az utca buszmegállója emlékhellyé vált, ahol táblákra írták fel a meggyilkoltak nevét, és az ülőhelyekre emlékmécseseket helyeztek. Az eseményen többek között részt vett Jichak Herzog elnök és felesége, Michal, Dany Levy rendőrfőkapitány, Alon Davidi polgármester, valamint tucatnyi Kneszet-képviselő.

Eliana az emlékműnél unokája idézete mellett, akinek szüleit a szeme láttára lőtték le az autóban, ma este – Fotó: Tomer Appelbaum

Több száz látogató járta végig az emlékműveket. Az egyiken a hatéves Romi Szvisza mondata állt: „Ti Izraelből vagytok?” Nagymamája, Eliana Szvisza a felirat mellett állt, és zokogva sírt. „Az unokám mondta ezt a mondatot, miután a szüleit a szeme láttára meggyilkolták” – mesélte. „A terroristák lelőtték a szüleit, és az unokáim – a hatéves Sira és hároméves húga – egyedül maradtak az autóban. Az egyik rendőr érkezett megmenteni őket, és Sira megkérdezte tőle, mert nem volt biztos abban, hogy rendőr vagy terrorista.” Eliana hozzátette: „Még mindig úgy érzem, mintha velük lennék az autóban. Ez az első alkalom, hogy visszatértem Szderotba.”


22:01

Netanjahu az állami megemlékezésen: „Október 7-e generációkon át a feltámadásunk árát fogja jelképezni”

Az állami megemlékezésen Benjamin Netanjahu miniszterelnök előre felvett beszédét játszották le, amelyben elmondta, hogy október 7-e „generációkon át a feltámadásunk árát fogja jelképezni, és kifejezi eltökéltségünk és lelkierőnk nagyságát.” Netanjahu hozzátette, hogy a harcosokkal, sebesültekkel és gyászoló családokkal való találkozások során újra és újra hallják ugyanazt az üzenetet: „Nem szabad idő előtt leállítani a hadműveleteket.” Szerinte „amíg az ellenség fenyegeti létünket és államunk biztonságát, folytatni fogjuk a harcot. Amíg túszaink Gázában vannak, tovább fogunk harcolni.”


21:42

Jelentés Libanonból: Az Izraeli Védelmi Erők falvakat támadnak az ország délnyugati részén


21:40

Légiriadók szólaltak meg Észak-Galilea területén


21:37

Szaúdi jelentés: Hat izraeli légicsapás Dahiehban, Bejrútban

Légicsapás Bejrútban, ma este – Fotó: Mohamed Azakir / Reuters

A szaúdi Al-Hadath hírcsatorna jelentette, hogy az Izraeli Védelmi Erők hat alkalommal hajtottak végre légicsapást a bejrúti Dahieh negyedben. Az Izraeli Védelmi Erők arab nyelvű szóvivője felszólította néhány épület lakóit a környéken, hogy hagyják el otthonaikat.


20:10

Egy túlélő vallomása a Nova fesztivál mészárlásáról: „Soha nem hallottam még olyan segélykiáltásokat, mint amit attól a nőtől hallottam”

Yuval Sarvit Trebelszi, aki a meggyilkolt Mor Trebelszi özvegye, a Nova fesztivál mészárlásának egyik túlélője egy felvételben vallotta, hogy szemtanúja volt egy erőszaknak a támadás során. „Láttunk kivégzéseket, emberrablásokat, és a legmegrázóbb dolog, amivel szembesültünk, az egy nemi erőszak volt. Soha nem hallottam még olyan segélykiáltásokat, mint amit attól a nőtől hallottam” – mondta Trebelszi. „Ez volt életem legkiszolgáltatottabb pillanata.” Hozzátette, hogy magát és barátait férje, Mor vérével kente be, „hogy halottnak tűnjenek, ha rájuk néznek.”


19:58

Az Izraeli Védelmi Erők lezárt katonai övezetté nyilvánított néhány települést Nyugat-Galileában

Az Izraeli Védelmi Erők több nyugat-galileai települést lezárt katonai övezetté nyilvánított. A települések között van Ros Hanikra, Slomi, Hanita, Adamit és Arab al-Aramshe. Ez az első alkalom, hogy az izraeli hadsereg lezárta ezeket a településeket, mióta körülbelül egy hete megkezdődtek a szárazföldi hadműveletek Dél-Libanonban.


19:55

Egy Nahal Ozban elesett katona apja állami vizsgálóbizottság felállítását követelte egy ceremónián: „Aggodalommal az országért, nem politikai pozícióból”

Moran Stella Janai, akit a Hamasz fogságából szabadítottak ki (balra), a Park HaJarkonban tartott ceremónián, ma este – Fotó: Hadasz Parush

Rafi Ben Sitrit, aki Elroi Ben Sitrit katonának, a Nahal Oz állás védelmében elesett harcosnak az édesapja, felszólított egy állami vizsgálóbizottság felállítására, amely „alaposan és részletesen kivizsgálná az október 7-i tragédiát.” Hozzátette, hogy ez a kérés „a fájdalomtól megtört szívéből származik, és az ország iránti szeretetből és aggodalomból fakad, nem politikai álláspontból.” Továbbá hangsúlyozta: „A gyógyulás első lépése a felelősségvállalás.” Amikor Ben Sitrit felhívta a közönséget az állami vizsgálóbizottság felállítására, a közönség tapsa hallatszott.


19:47

Egy Nahal Ozban meggyilkolt megfigyelő apja: Minden erőnkkel azon leszünk, hogy az elkövetők felelősségre vonást kapjanak

Jigál Kohen, Hadar Miriam Kohen apja, aki megfigyelőként szolgált és Nahal Ozban vesztette életét, egy polgári megemlékezésen azt mondta: „A megmaradt erőnkkel mindent megteszünk, hogy a felelősöket elszámoltassák.” Elmondta, hogy lánya „mindig másokra gondolt, csak utána saját magára, de végül magára hagyták és halálra ítélték.” Kohen hozzátette: „Lányaink vére a földből kiált ránk. Nem fogunk hallgatni, nem fogunk távozni, nem fogunk felejteni, és nem fogunk elfáradni.”


19:33

Szaúdi jelentés: Szinvár él, és nemrégiben kapcsolatba lépett a szervezet katari vezetésével

Az Al-Arabiya szaúdi hírcsatorna szerint Jahja Szinvár, a Hamasz vezetője életben van, és az utóbbi napokban kapcsolatba lépett a szervezet katari vezetésével. Körülbelül két hete a Haaretz arról számolt be, hogy Szinvár hosszabb ideje nem lépett kapcsolatba a szervezetén kívüli személyekkel, és az izraeli biztonsági rendszer vizsgálja, hogy esetleg meghalt-e. Mindazonáltal Amosz Harel a Haaretz-ben egy héttel ezelőtt arról írt, hogy a Szinvár haláláról szóló hírek túlzóak voltak, és nagy valószínűséggel még életben van.

Két nappal ezelőtt a Biden-kormányzat magas rangú tisztviselői a New York Timesnak nyilatkoztak, hogy véleményük szerint Szinvár él, és keményítette álláspontját. Úgy vélik, nincs szándékában túszcsere-alkut kötni Izraellel vagy tűzszünetet megkötni. A tisztviselők szerint Szinvár abban reménykedik, hogy Izrael egy regionális háborúba keveredik, ami csökkentené katonai tevékenységét a Gázai övezetben.


19:09

Tucatnyi tüntető és túszok hozzátartozói időszakosan blokkolják a Begin úton a forgalmat Tel-Avivban

Tüntetők a Begin úton, Tel-Avivban, ma este – Fotó: Yoav Loeff

19:07

Elkezdődött az október 7-i mészárlás civil áldozatainak emlékére rendezett megemlékezés a Park HaJarkonban

Az október 7-i mészárlás áldozatainak családjai által szervezett megemlékezés ma este a Park HaJarkonban zajlik. A ceremónia 19:00-kor kezdődött, és eredetileg több tízezer néző előtt rendezték volna meg, de a hátországi parancsnokság iránymutatásai miatt korlátozott létszámú közönség jelenhet meg. A megemlékezést élőben közvetítik, és országszerte több tucat közösségi vetítési helyszínen is bemutatják.


18:38

Az Izraeli Védelmi Erők: Nem terveztük a Kudsz-erők parancsnokának likvidálását a bejrúti támadásban, és úgy véljük, nem halt meg

Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy nem tervezték Eszmail Kaani, a Kudsz-erők parancsnokának likvidálását a bejrúti támadás során, és úgy vélik, hogy nem halt meg a hírszerzési parancsnokság elleni támadásban. Szombaton az arab nyelvű Sky News izraeli biztonsági forrásokra hivatkozva jelentette, hogy Hasem Szafi al-Dín, akit Haszan Naszrallah, a Hezbollah főtitkárának utódjaként jelöltek meg, meghalt a bejrúti merényletben csütörtök éjjel. Korábban aznap a szaúdi Al-Hadath hírcsatorna is arról számolt be, hogy Szafi al-Dín meghalt, és vele együtt több Hezbollah parancsnok is életét vesztette, valamint iráni segítők is.


18:35

Izraeli Védelmi Erők: Száz repülőgép több mint 120 Hezbollah-célpontot támadott Dél-Libanonban

Az izraeli légierő száz repülőgépe több mint 120 Hezbollah-célpontot támadott meg egy órán belül Dél-Libanonban – közölte az Izraeli Védelmi Erők. A célpontok közé tartozott a Radwan egység, a Hezbollah rakéta- és rakétavető rendszerei, valamint a szervezet hírszerzési parancsnoksága.

A légierő kiterjedt támadásokat hajtott végre Bejrútban, különösen a Dahieh negyedben. Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy ezek a támadások a Bekaa-völgyből Bejrútba szállított Hezbollah-fegyverek megsemmisítésére irányultak. A hadsereg hozzátette, hogy az izraeli légierő megpróbálja megakadályozni fegyverek csempészését Libanonba Iránból és Szíriából.


18:07

Izraeli Védelmi Erők: A Haifa környéki légiriadók körülbelül 30 kilövés miatt aktiválódtak, ezek közül több rakétát elfogtunk


17:54

Izraeli Védelmi Erők: A Jemenből kilőtt rakétát az izraeli légierő elfogta

Az Izraeli Védelmi Erők közleménye szerint a Jemenből kilőtt rakétát a légierő elfogta. A hadsereg hozzátette, hogy a rakétát az ország határain kívül a Nyíl-rendszerrel fogták el.

Nők védekeznek légiriadó idején a Park HaJarkonban, ma – Fotó: Hadasz Prus

17:46

Izraeli hadsereg: A központi régióban megszólaló légiriadók egy Jemenből kilőtt föld-föld rakéta miatt aktiválódtak


17:45

Légiriadók Gus Dan és a Saron térségében


17:44

Légiriadók számos településen a Sfelában és Izrael középső részén


17:38

A Hamasz katonai szárnyának szóvivője: Úgy döntöttünk, hogy folytatjuk a hosszú, kimerítő háborút Izrael ellen

A Hamasz katonai szárnyának szóvivője, Abu Ubeida kijelentette, hogy a szervezet „hosszú és fájdalmas kimerítő hadjárat” mellett döntött Izrael ellen. Ubeida Benjamin Netanjahu miniszterelnököt okolta azért, hogy meghiúsította a túszokkal kapcsolatos megállapodást, és azt mondta, hogy a hat túsz halálával végződött augusztus végi rafiahi incidens megismétlődhet „Netanjahu és kormánya politikája miatt.”


16:28

Rendőrség: Rakéta törmelékek hullottak a Golani csomópont közelébe, a 65-ös utat lezárták a nyugati irányba

A becsapódás helyszíne a Golani csomópont közelében, ma – Fotó: Rendőrségi sajtóiroda

16:16

Izraeli hadsereg: Körülbelül 50 rakétát észleltünk az ország északi részén az elmúlt másfél órában


15:57

Izraeli hadsereg: Célzott támadásokat hajtunk végre Bejrútban

Támadás Bejrútban, ma – Fotó: Joseph Campbell / Reuters

15:47

Francia külügyminiszter: Csak az erő nem tudja garantálni Izrael biztonságát, tovább dolgozunk a libanoni tűzszüneten

Franciaország külügyminisztere, Jean-Noel Barrot kijelentette, hogy „csak az erő nem tudja garantálni Izrael biztonságát,” és hozzátette, hogy a diplomáciai megoldások továbbra is elérhetőek. Elmondta továbbá, hogy „a francia-amerikai tűzszüneti javaslat Libanonban még mindig az asztalon van, és tovább dolgozunk rajta.”


15:45

Libanoni jelentések: Az izraeli hadsereg támadást hajt végre Bejrútban


15:20

Légiriadók Alsó-Galileában és Észak-Galilea területén


15:07

Légiriadó Yiftachban, Észak-Galilea területén


14:57

Légiriadók Nyugat-Galileában


14:47

Légiriadók Kirjat Smonában és környékén


14:35

Izraeli hadsereg: A légierő széleskörű támadásokat hajt végre Dél-Libanonban


14:26

Légiriadók Malkijában, Felső-Galileában


14:19

Netanjahu javasolta a háború nevét „Feltámadás Háborújára” változtatni

Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt javasolta, hogy a háború nevét változtassák meg „Vaskardok Háborújáról” „Feltámadás Háborújára.” Netanjahu ezt a kormányülés kezdetén javasolta, de a témát nem vitatták meg és nem került szavazásra.


14:07

Légiriadók Jaronban, Felső-Galileában


13:58

Aviv Magen, a tartalékos katonai mobil egység katonája, meghalt a libanoni határon

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a libanoni határnál életét vesztette a 43 éves Aviv Magen, a Harut mosávból származó tartalékos katona, aki a katonai mobil egység tagjaként szolgált. Magen tegnap súlyosan megsérült abban az incidensben, amelyben Itai Azulai is életét vesztette, és ma belehalt sérüléseibe. Feleségét, Alexandrát, két gyermekét és édesanyját hagyta hátra.


13:40

Irán figyelmeztette Izraelt a múlt heti rakétatámadásra adott válaszlépésektől: „Reméljük, Izrael eléggé elrettent a támadástól”

Irán kormánya figyelmeztette Izraelt, hogy ne válaszoljon a Forradalmi Gárda múlt heti rakétatámadására, amelyet Izrael különböző célpontjai ellen hajtottak végre. Fatemeh Mohadzseráni, a teheráni kormány szóvivője az Irna hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy országa továbbra is fenntartja jogát az önvédelemre, és reméli, hogy Izrael eléggé elrettent az iráni támadás után.

A múlt héten a Forradalmi Gárda körülbelül 200 rakétát lőtt ki Izraelre, válaszul a Hezbollah főtitkára, Haszan Naszrallah és a Hamasz egyik vezetője, Iszmail Hanije elleni merényletre Teheránban. A támadás következtében többek között a Nebatim légibázisban is károk keletkeztek, és Izrael jelezte, hogy válaszolni fog.


13:28

Izraeli hadsereg: Körülbelül 35 rakétát lőttek ki Libanonból Karmiel és Nyugat-Galilea felé; Maalotban tűz ütött ki egy rakétabecsapódás miatt

Az izraeli hadsereg közölte, hogy körülbelül 35 rakéta érte el Karmiel és Nyugat-Galilea térségét az utolsó sorozatban, közülük néhányat elfogtak, a többi nyílt területen csapódott be. Maalot körzetében tűz ütött ki egy rakétabecsapódás következtében, és Kfar Vradimban két becsapódás jelentős károkat okozott – jelentette a helyi tanács.


13:22

Az izraeli hadsereg felszólította a Gázai övezet déli részének lakóit, hogy hagyják el otthonaikat; jelentések szerint heves támadások zajlanak az északi részen


13:11

Egy nő könnyebben megsérült egy becsapódás következtében Maalotban


13:10

Izraeli hadsereg: Öt rakétát elfogtunk a Gázai övezet környékén, amelyeket az övezet északi részéből indítottak; ma reggel óta 14 rakétát lőttek ki Gázából


12:59

Légiriadók Szderotban és a Gázai övezet környéki településeken


12:39

Légiriadók Karmielben és számos településen Nyugat-Galileában


12:38

Palesztin Egészségügyi Minisztérium: Egy 66 éves hebroni lakost öltek meg a katonák az otthonában

A palesztin Egészségügyi Minisztérium közölte, hogy a 66 éves Ziad Abu Halil, Hebron lakosa, meghalt, miután az izraeli hadsereg katonái megtámadták otthonában. Abu Halil ismert személyiség a palesztinok körében Ciszjordániában, többek között egy 2015-ös videó miatt, amelyen katonákkal szembeni konfrontációja látható, ahol a kövekkel való dobálás igazolásával érvel.


12:20

Az izraeli hadsereg felszólította Bet Hanun, Dzsabalia és Bet Lahija lakóit, hogy vonuljanak délre

Az izraeli hadsereg felszólította Bet Hanun, Dzsabalia és Bet Lahija lakóit, hogy azonnal vonuljanak délre. A hadsereg közleménye szerint „az izraeli erők intenzív műveleteket hajtanak végre a térségben”, és felszólította a lakosokat, hogy azonnal menjenek az al-Mawasi humanitárius zónába.


12:15

Palesztin Egészségügyi Minisztérium: Egy 12 éves fiú meghalt az izraeli hadsereg lövéseitől a Kalandia menekülttáborban


12:05

Biden: Nem hagyjuk abba a törekvést egy megállapodásra, amely visszahozza a túszokat és véget vet a háborúnak

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke kijelentette, hogy országa nem hagyja abba a munkát egy olyan megállapodás érdekében, amely tűzszünetet hoz és kiszabadítja a túszokat Gázából. Biden az évforduló alkalmából kiadott nyilatkozatában így fogalmazott: „Ezen a napon egy évvel ezelőtt, a nap felkelt egy ünnepi nap reményében. Napnyugtára október 7-e a zsidó nép számára a holokauszt óta a legvéresebb nappá vált.” Hozzátette: „Ma emlékezünk több mint 1,200 ártatlan ember halálára, köztük 46 amerikai állampolgárra, akiket Dél-Izraelben mészárolt le a Hamasz terrorista szervezet. Egy éve, hogy a Hamasz borzalmas szexuális erőszakos bűncselekményeket követett el. Egy éve, hogy több mint 250 embert raboltak el, köztük 12 amerikait. És egy éve tart a pusztító háború.”

Biden továbbá kijelentette: „A mészárlás évfordulóján Kamala Harris alelnök és én továbbra is teljes mértékben elkötelezettek vagyunk Izrael biztonsága iránt, és támogatjuk jogát, hogy megvédje magát a Hezbollah, a Hamasz, a hutik és Irán támadásaitól.” Biden megjegyezte: „Múlt héten az Egyesült Államok hadserege az én irányításom alatt segített megvédeni Izraelt az iráni rakétatámadások ellen.”


12:05

Izraeli hadsereg: Az amerikai Középső Parancsnokság parancsnoka helyzetértékelést tartott a vezérkari főnökkel

Az izraeli hadsereg közölte, hogy Michael Kurilla, az amerikai Középső Parancsnokság parancsnoka tegnap helyzetértékelést tartott Herzi Halevivel, az izraeli hadsereg vezérkari főnökével, miután szombaton látogatást tett Izraelben. Az izraeli hadsereg szerint Kurilla látogatása biztonsági kérdésekre összpontosított, különös tekintettel Iránra és az északi frontra.


12:01

Jordánia külügyminisztere Bejrútba érkezett


11:59

Az Iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú tisztje: Iszmáil Kaani „jó egészségi állapotban van”, miután korábban elvesztették vele a kapcsolatot

Az iráni Forradalmi Gárda Kudsz Erőinek helyettes parancsnoka közölte, hogy Iszmáil Kaani, az egység parancsnoka „jó egészségi állapotban van”. A közlemény azután érkezett, hogy az iráni média korábban arról számolt be, hogy a kapcsolat megszakadt Kaanival, miután Bejrútban múlt héten egy izraeli támadás során, amelyben likvidálták Hasám Szafi ad-Dínt, Naszrallah lehetséges utódját.


11:55

Az izraeli hadsereg Észak-Galileában és a Golán-fennsíkon megszólaló légiriadókról: Mintegy tíz rakétát lőttek ki Libanonból, és nyílt területen csapódtak be


11:21

Izraeli hadsereg: Öt rakétát észleltünk, amelyeket Khan Juniszból lőttek ki a központi régió felé


11:21

Két nőt könnyebben megsebesített egy Gázából kilőtt rakéta Kfar Chabadban

Egy jármű, amelyet repeszek találtak el Kfar Chabadban, ma – Fotó: Medabrim Tikshoret csoport

Két, harmincas éveikben járó nő könnyebben megsérült, miután egy Gázából kilőtt rakéta repeszei eltaláltak egy Kfar Chabadban lévő épületet. A rakéta egy udvarba csapódott be, amelyet mozgatható épületek vettek körül, amelyek nincsenek megerősítve. A sebesült nők az egyik ilyen épületben tartózkodtak. Jelentős kár keletkezett az épületekben, járművekben, valamint egy közeli tűzijáték-raktárban.

A rakéta becsapódásának helyszíne Kfar Chabadban, ma – Fotó: Itai Ron

11:12

Elfogott rakétadarabok estek nyílt területre Holonban

Elfogott rakétadarabok becsapódása Holonban, ma – Fotó: Felhasználás a 27a paragrafus szerint

11:09

A Hamasz vállalta a felelősséget a rakétakilövésekért


11:05

Légiriadók Gus Dan és a Sfela területén; Izraeli hadsereg: kilövéseket észleltünk a Gázai övezetből


10:47

Légiriadók Katzrinben


10:21

Légiriadók Misgav Am településen, Észak-Galileában


09:39

Légiriadók Dovavban, Felső-Galileában


09:29

Arab források: Az izraeli hadsereg támadást hajt végre a Dahieh negyedben, Bejrútban


09:19

Izraeli hadsereg: Körülbelül 20 rakétát lőttek ki Kfar Vradim körzetére; találat ért egy családi házat és autókat, amelyek lángra kaptak

Rakéták csapódtak be egy családi házba és egy parkolóba Kfar Vradimban, Nyugat-Galileában. A rakéták miatt több autó kigyulladt, de a rendőrség szerint eddig nem érkezett jelentés áldozatokról. Az izraeli hadsereg közölte, hogy körülbelül 20 rakétát lőttek ki a körzetre, amelyek közül néhányat elfogtak.


09:13

A rendőrség fokozott készültségben van országszerte, a rendőrfőkapitány: „Könyörtelenül érvényt fogunk szerezni a törvénynek”

A rendőrség megerősítette erőit az ország különböző részein és a mészárlás évfordulójára szervezett megemlékezéseken, Dany Levi rendőrfőkapitány utasításai szerint. A szervezet közleményében Levi utasította a rendőröket, hogy „könyörtelenül szerezzenek érvényt a törvénynek bárkivel szemben, aki provokálni próbál vagy megzavarja a közrendet ezen a nehéz napon.” A rendőrség felszólítja a lakosságot, hogy legyenek éberek, figyeljenek a gyanús emberekre és tárgyakra, és bármilyen gyanú esetén hívják a 100-as segélyvonalat.


08:52

Légiriadók Nyugat-Galileában


08:52

A 91-es hadosztály csatlakozott a szárazföldi hadművelethez Dél-Libanonban

A 91-es hadosztály felkészülése a Libanonba való belépésre – Fotó: Izraeli Hadsereg szóvivője

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a 91-es hadosztály tegnap este csatlakozott a dél-libanoni szárazföldi hadművelethez. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a hadosztály erői, köztük az Alexandroni (3), a „Zaken” (8) és az Északi Nachal (228) dandárok katonáit az elmúlt két hétben újra mozgósították, kiképzést kaptak, és tegnap este kezdték meg a „célzott és korlátozott” műveleteket a térségben. Ez a harmadik hadosztály, amely csatlakozik a szárazföldi hadművelethez, az 98-as és 36-os hadosztályok után, amelyek már egy hete tevékenykednek Dél-Libanonban.

A 91-es hadosztály, amelyet Shai Kalper dandártábornok vezet, a Libanonnal határos területekért felelős hadosztály, és az elmúlt évben, a háború kezdete óta elsősorban az izraeli települések védelmére összpontosított. A háború első napjaiban a hadosztály erői megakadályozták a Hezbollah betörését az északi területekre. Ezenkívül az elmúlt év során a hadosztály több Hezbollah-infrastruktúrát semmisített meg légicsapásokkal és földi harcokkal. Most, hogy a három dandár csatlakozott a műveletekhez, a 769-es dandár továbbra is a határ mentén tevékenykedik.


08:20

Idan Shtivi, akit a Nova fesztiválról raboltak el, október 7-én meggyilkolták, és holttestét a Gázai övezetben tartják fogva

Idan Shtivi

A túszok családjainak központja bejelentette, hogy Idan Shtivi, akit a Nova fesztiválról raboltak el, október 7-én meggyilkolták, és a Hamasz fogságában tartják a holttestét. A 28 éves Ganei Tikvában lakó Shtivi hátrahagyta szüleit, Eli és Dalit Shtivit, három testvérét és barátnőjét, Stavot. A központ közleménye szerint „Idan szerette a természetet, a fényképezést és az állatokat. Nagyon kötődött a kutyákhoz, és éppen a második évét kezdte volna meg a Reichman Egyetemen fenntarthatósági és kormányzati tanulmányokon. Idan mindig másokra gondolt, és önzetlenül áldozta fel magát másokért. Október 7-én kora reggel érkezett a Nova fesztiválra, hogy dokumentálja barátait, akik zenéltek és workshopokat tartottak, de nem jutott be. Amikor a támadás elkezdődött, segített egy fiúnak és egy lánynak, akikkel először találkozott a kijáratnál, hogy elmeneküljenek. Ez a döntés végül az elrablásához vezetett.”


07:42

Kfar Azában megemlékezést tartottak a mészárlás évfordulóján: „Fel fogunk emelkedni a nagy összeomlásból. Az ösvényeken fiatalok és idősek járnak majd, köztük a túszok, akik nélkül nincs jövőnk”

A megemlékezés a fegyverraktár mellett Kfar Azában, ma reggel – Fotó: Eliyahu Hershkovitz

Ma reggel Kfar Azában egy megemlékezést tartottak a mészárlás évfordulóján, amely 6:29-kor kezdődött a kibuc fegyverraktáránál. A kibuc tagjai egy tábla előtt beszéltek, amelyen az öt, Gázában még mindig fogságban lévő kibuctag képe látható, valamint a meggyilkoltak fotói. A megemlékezés védekezési utasításokkal kezdődött, és néhány perccel a kezdés után légiriadók szólaltak meg a Gázai övezet környékén. A készenléti egység két tagja, akik október 7-én harcoltak a kibucban, meggyújtott egy fáklyát, és félárbocra engedték az izraeli zászlót.

Rahel Stelman, aki a mészárlás idején a kibuc vészhelyzeti csapatának vezetője volt, felidézte a Szimchat Tóra reggelét: „Lassan kezdtek érkezni hírek a település WhatsApp-csoportjából és a közösségi tagoktól a meggyilkoltakról, segítségkérések sebesültek kimentésére, házakról, ahová behatoltak a terroristák, és nehéz volt elhinni” – mesélte. „Belül kezdett kialakulni a felismerés – nincs segítségünk, magunkra maradtunk, sebesülünk, mészárolnak minket, elhagynak és segítségért könyörgünk. De nincs megmentő.” Stelman hozzátette: „Itt vagyunk egy évvel később. A fájdalom elviselhetetlen, a szomorúság mély, az összeomlás hatalmas, a szív és az elme még mindig nem akarja elhinni. De mint a főnixmadár, amely feltámad és újjászületik, mi is fel fogunk emelkedni a nagy összeomlásból, kis és tétova lépésekkel, de azzal a hittel, hogy ez a hely újra talpra áll, visszatér és virágzik majd. Otthonaink újra megtelnek gyerekekkel és csecsemőkkel, az ösvényeken fiatalok és idősek járnak majd, köztük természetesen a túszok, mert nélkülük nincs jövőnk.”


07:27

Einav Zangauker levelet írt fiának, Matan Zangaukernek: „Arra számítottam, hogy már itthon leszel, mielőtt megemlékezünk az elrablásod évfordulójáról”

Einav Zangauker, Matan Zangauker édesanyja, ma reggel levelet írt fiának: „Drága Matanom, arra számítottam, hogy már itthon leszel, mielőtt megemlékezünk az elrablásod évfordulójáról. Arra számítottam, hogy az a kormány, amely felelős a veled történt hibáért, eddigre már rég megtesz mindent azért, hogy visszahozzon hozzám.” Zangauker hangsúlyozta, hogy fia hamarosan kiszabadul, és arra kérte, hogy tartson ki a reményben. „Anyu itt van, mindig vigyáz rád. Anyu itt van, mindig harcol érted. Anyu itt van, Matan, attól a reggeltől kezdve egészen addig, amíg vissza nem térsz.”


07:25

Több százan gyűltek össze Netanjahu háza előtt Jeruzsálemben október 7-e évfordulójára és a túszok hazatérését követelve

Több száz ember gyűlt össze 6:29-kor Benjamin Netanjahu miniszterelnök háza előtt, az Azza utcában, Jeruzsálemben, hogy megemlékezzenek az október 7-i támadás évfordulójáról és követeljék a túszok hazahozatalát. A helyszínen tartózkodó rendőrök megakadályozták a résztvevőket, hogy végighaladjanak az utcán.


07:20

Az Izraeli Védelmi Erők: Támadtuk azokat az állásokat a Gázai övezetben, amelyek rakétakilövésre készültek Izrael felé


06:54

Légiriadók szólaltak meg a Felső- és Nyugat-Galileában


06:47

Az Izraeli Védelmi Erők a Gázai övezet környékén aktivált légiriadókról: Négy rakétát lőttek ki a Gázai övezet déli részéről, három elfogásra került, egy pedig nyílt területen csapódott be


06:32

Légiriadók szólaltak meg a Gázai övezet környékén


06:27

Az Izraeli Védelmi Erők: Jelenleg a Hamasz célpontjait és rakétakilövőit támadjuk a Gázai övezetben


06:22

Az Izraeli Védelmi Erők: Ma reggel katonai gyakorlatot tartunk Nyugat-Galileában

Az Izraeli Védelmi Erők bejelentette, hogy ma reggel katonai gyakorlatot tart Nyugat-Galileában. A hadsereg szerint a gyakorlat alatt fokozott jármű- és biztonsági erők mozgása várható.


05:59

Itai Azulai törzsőrmester, 25 éves, Oranitból, életét vesztette a libanoni határon tegnap zajlott harcban

Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy Itai Azulai törzsőrmester, 25 éves, Oranitból, tegnap életét vesztette a libanoni határon zajlott harcban. A hadsereg továbbá arról is beszámolt, hogy a harc során két másik katona súlyosan megsérült.

Itai Azulai

05:56

Az Izraeli Védelmi Erők: A riasztások Rison Lecionban és környékén két gyanús célpont miatt aktiválódtak, amelyeket elfogtunk


05:17

Légiriadók szólaltak meg Rison Lecionban és környékén egy esetleges ellenséges légi jármű behatolása miatt


05:14

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden, és alelnöke, Kamala Harris megemlékezést tartanak október 7-e évfordulójára

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden, és felesége, Jill Biden egy megemlékezési ceremónián gyújtanak emlékgyertyát az október 7-i áldozatok emlékére. A ceremónián egy rabbi is részt vesz, akinek kilétét még nem határozták meg.

Ezen kívül Kamala Harris alelnök és férje, Doug Emhoff egy emlékfát ültetnek az alelnök rezidenciáján, szintén az október 7-i támadás áldozatainak emlékére. Harris beszédet is fog mondani az eseményen.


04:20

Izraeli Védelmi Erők: Hamasz harcosokat támadtunk, akik egy kórházban tevékenykedtek Dir al-Balahban

Az Izraeli Védelmi Erők közleménye szerint harci repülőgépek támadást intéztek Hamasz harcosok ellen a szervezet irányító és ellenőrző központjaiban, amelyeket a Gázai övezetben található Dir al-Balahban, a Shuhada al-Aksza kórház területén helyeztek el.


03:25

Légiriadók szólaltak meg Alsó-Galileában


02:49

Légiriadók szólaltak meg Nyugat- és Felső-Galileában


02:36

Légiriadók szólaltak meg Nyugat-Galileában


01:30

Az Izraeli Védelmi Erők: A Tiberias és környékén megszólaló légiriadók öt Libanon felől érkező rakéta miatt aktiválódtak; az elmúlt 24 órában 135 kilövést észleltünk

A tiberiasi becsapódás helyszíne, ma este – Fotó: Gil Eliyahu

Az Izraeli Védelmi Erők közleménye szerint a Tiberias és környékén aktivált légiriadók öt Libanonból érkező rakéta miatt szólaltak meg, amelyek közül a legtöbbet elfogták, de becsapódások is történtek a környéken. Az elmúlt 24 órában 135 rakétaindítást észleltek Libanonból Izrael felé.


01:23

Az Izraeli Védelmi Erők: Elfogtunk egy gyanús légi célpontot, amely kelet felől közeledett Izrael felé, de nem lépett be az ország területére


01:13

Az Izraeli Védelmi Erők: Fegyverraktárakat és a Hezbollah hírszerzési központjának célpontjait támadtuk Bejrútban

Az izraeli légierő harci repülőgépei fegyverraktárakat és a Hezbollah hírszerzési központjának célpontjait támadták Bejrútban – közölte a hadsereg. A célpontok között szerepeltek a Hezbollah déli-libanoni és Bekaa-völgyi fegyverraktárai, katonai épületei, egy parancsnokság és egy rakétakilövő.

A légierő jelenleg is folytatja támadásait Libanonban.


00:19

Magen David Adom: Egy fiatal férfi súlyosan megsérült rakétaszilánkok miatt Tiberiasban; hét kilövést azonosítottak a város felé

A Magen David Adom (MDA) közleménye szerint egy huszonéves fiatal férfi súlyosan megsérült Tiberiasban egy rakétaszilánk becsapódása miatt. Az MDA mentősai a helyszínen ellátták, majd a Poria kórházba szállították. Tiberias városvezetése közölte, hogy hét rakétát indítottak a város felé – ezek közül egy a város területén, egy nyílt területen, három pedig a Kineret-tóban csapódott be.


00:00

Jelentés Iránból: A korábban bejelentett járatkorlátozásokat feloldották


23:58

Légiriadók szólaltak meg Tiberiasban és környékén


23:55

Közepesen súlyos sérültet jelentettek egy elfogott rakéta szilánkjai miatt Haifában, öt kilövést azonosítottak a város felé

A becsapódás helyszíne Haifában – Fotó: Rami Shaloush

A Magen David Adom (MDA) jelentése szerint egy személy közepesen súlyosan megsérült rakétaszilánkoktól Haifában. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közleménye szerint körülbelül öt kilövés történt Libanon felől Haifa irányába. A hadsereg hozzátette, hogy elfogási kísérleteket hajtottak végre, és az esemény vizsgálat alatt áll. Továbbá közölték, hogy a korábbi, Kirjat Smonában aktivált légiriadókat követően körülbelül 15 rakétát azonosítottak, amelyek Libanon felől érkeztek, ezek egy részét elfogták, míg az egyik rakéta a környéken csapódott be.


23:33

Légiriadók szólaltak meg Kirjat Smonában és környékén


23:23

Légiriadók szólaltak meg Haifában; jelentések szerint becsapódások történtek a városban

Éjszakai becsapódások Haifában – Fotó: a 27A. paragrafus szerinti használat

22:50

Jelentések izraeli támadásról Bejrút Dahieh negyedében


22:40

Légiriadók szólaltak meg Észak-Galile területén


22:15

Az Izraeli Védelmi Erők tüzet nyitottak két gyanúsított felé, akik a határkerítés közelébe értek Dovav térségében, Felső-Galileában

Az Izraeli Védelmi Erők tüzet nyitottak két gyanúsított felé, akik a libanoni határkerítés közelében tűntek fel Dovav mosáv környékén, Felső-Galileában – közölték helyszíni források. A hadsereg szerint gyanús mozgást észleltek, és behatolási kísérletet feltételeztek. A helyszínen továbbra is kereséseket folytatnak.


22:13

Az Izraeli Védelmi Erők evakuálásra szólították fel néhány épület lakóit Dahiehban, Bejrútban


22:09

Az Izraeli Védelmi Erők a felső-galileai légiriadókról: 20 kilövés történt Libanon felől; Rakéták csapódtak be Karmielben és környékén, sérültekről nem érkezett jelentés


21:48

Légiriadók szólaltak meg Karmielben és környékén


21:42

Hezbollah tisztviselő: A szervezetet jelenleg közösen irányítják, időbe telik, amíg új főtitkárt választanak

Mahmúd Kamati, a Hezbollah politikai irodájának magas rangú tisztviselője elmondta, hogy a szervezetet jelenleg közösen irányítják, és időbe telik, amíg új főtitkárt választanak Haszan Naszrallah helyére. Hasem Szafi al-Dín sorsáról, akit Naszrallah lehetséges utódjaként jelöltek ki, és akiről azt jelentették, hogy egy izraeli támadásban halt meg Dahiehban, Kamati elmondta, hogy Izrael akadályozza a helyszíni kutatást. Kamati azt is hozzátette, hogy nincs információja Eszmail Kaani, a Kudsz-erők parancsnokának állapotáról, akivel a múlt heti bejrúti támadás óta megszakadt a kapcsolat.


21:21

Több százan vettek részt az október 7-i megemlékezésen az Eskol Regionális Tanács területén; A tanács elnöke: Még mindig próbáljuk megérteni, hogyan álljunk fel a gyászból

Több százan gyűltek össze az Eskol Regionális Tanács területén, hogy megemlékezzenek az október 7-i támadás évfordulójáról. „Egy év telt el azóta, hogy egy kegyetlen rémálomra ébredtünk, amelyet egyikünk sem tudott volna elképzelni” – mondta Gadi Jarkoni, a tanács elnöke. „Egy év telt el, és 101 túsz még mindig a Hamasz fogságában szenved, miközben mindannyian próbáljuk megérteni, hogyan éljünk együtt a gyásszal és hogyan álljunk fel a gyászból.”

Jarkoni bocsánatot kért a lakosoktól és a családoktól, és azt mondta: „Bocsánatot kérek sok lakostól, akinek nem tudtam megoldást nyújtani, bocsánatot kérek a gyászoló családoktól, akiket nem tudtam személyesen meglátogatni. Bocsánatot kérek, hogy hagytuk, hogy a csend elvakítson minket a katasztrófa előtt. Bocsánatot kérek, hogy a biztonságért való kiáltásaink nem voltak elegendőek. Bocsánatot kérek, hogy a vezetés még mindig nem tartotta fontosnak, hogy bocsánatot kérjen. És bocsánatot kérek, hogy még egy év elteltével sem látszik állami vizsgálóbizottság az ügyben. Bocsánatot kérek, hogy 101 túsz még mindig fogságban van.”

Az október 7-i támadás évfordulójára rendezett megemlékezés az Eskol Regionális Tanács területén, ma este – Fotó: Olivier Fitoussi

„A gyászból remény születik” – mondta Amit Selavi Beeriből, aki nővérét és annak férjét vesztette el, akiket meggyilkoltak. „A Hamasz gyilkosainak azon a szombaton végrehajtott halálos cunamija nem éri el elsődleges célját, hogy félelmet és rettegést keltsen bennünk, és megakadályozza, hogy vissza akarjunk térni ide.”

Noam Rodaif, Lior Rodaif lánya, aki Nir Jichak készenléti egységének tagja volt, és akit október 7-én megöltek, majd elrabolták a holttestét, így nyilatkozott: „Október 7-én nem csak az apámat vesztettem el. Elvesztettem a bizalmamat. Bizalmamat az államban, a hadseregben, a hírszerző szervekben. Úgy tűnik, minden összeomlott körülöttünk.” Hozzátette: „Nem élhetünk egy olyan országban, amely elhagyta az alapvető értékeket, amelyekre épült.” Azt is elmondta, hogy „úgy tűnik, a déli háború véget ért, és mintha próbálnák elterelni a figyelmet az ország északi részére. Újra megjelenik egy semmitmondó cím a hírportálokon: ‘Vörös riadó a Gázai övezet környékén,’ mint az elmúlt 25 évben. De nem fogjuk feladni. Nem engedhetjük meg azoknak az embereknek, akik október 7-én elhagytak minket, és azóta is minden nap elhagyják a túszokat, hogy eltereljék a figyelmet a legfontosabb dologról – hogy mindenkit hazahozzunk.”


21:18

Iráni források szerint megszakadt a kapcsolat Eszmail Kaanival, a Kudsz-erők parancsnokával a múlt heti bejrúti támadás óta

Eszmail Kaani Teheránban, 2022 – Fotó: WANA News Agency / Reuters

Irán források a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy megszakadt a kapcsolat Eszmail Kaanival, a Kudsz-erők parancsnokával a múlt heti bejrúti támadás óta, amelyről jelentették, hogy Izrael megpróbálta megölni Hasem Szafi al-Dínt, akit Naszrallah lehetséges utódjaként jelöltek ki. Az egyik forrás szerint Kaani, aki Libanonba utazott Naszrallah halála után, a Dahieh negyedben tartózkodott a támadás idején, de a forrás szerint nem volt együtt Szafi al-Dínnal. Ennek ellenére a forrás hozzátette, hogy a támadás óta Irán és a Hezbollah nem tudott kapcsolatba lépni vele.


21:06

Több százan vesznek részt az október 7-i megemlékezésen a Túszok terén, Tel-Avivban

A megemlékezés a túszok terén, ma este – Fotó: Moti Milrod

Több száz ember vesz részt az október 7-i támadás évfordulójára szervezett megemlékezésen Tel-Aviv-i Túszok terén. Az eseményen felszólalt Szapir Kohen is, akit párjával, Szása Troppanovval együtt raboltak el Nir Oz kibucból, és akit novemberben szabadítottak ki egy csereüzlet során. Kohen felidézte az október 7-i reggelt: „Gránátok robajára ébredtünk, és egy szobában voltunk, ahol nem volt védett hely, az ágy alá bújtunk. Hallottuk, ahogy a terroristák mindenkit lelőnek, és vártuk a sorunkat. Imádkoztam, majd külön-külön elraboltak minket” – mesélte. „Emlékszem, Szása térdelt, az arca vérzett. Ezután egy motorra tettek, és elvittek a Gázai övezetbe.” Kohen arról is beszélt, hogyan látta egy nap a tévében a túszok szabadon engedéséért rendezett tüntetést. „Az egyik terrorista odahívott, hogy nézzem meg. Láttam több ezer embert, akik közös céllal vonultak az utcára, hogy visszahozzanak minket, és nagyon meghatódtam. Öt nappal később megkezdődtek a cserék, és az utolsó pillanatban én is kiszabadultam” – mondta. „Nem tudjátok, melyik túsz lát benneteket, és mondja magának: ‘Talán túl fogom élni ezt a napot, ezt a hetet.'”


20:40

Misor HaGefenben megemlékezést tartottak a mészárlás áldozatairól: „Életük és haláluk a különleges negyed mozaikját meséli el”

Ofakim Misor HaGefen negyedében szűk körű megemlékezést tartottak a Hamasz október 7-i támadásáról, a központi megemlékezés pedig holnap várható. A ceremóniát egy pad mögött tartották, amelyen minden este Juri és Roza Yedgarov, a negyed idős lakosai ültek, akiket október 7-én meggyilkoltak, miközben a menedékhely felé vánszorogtak.

„Juri és Roza padja mellett állunk, amely az idős házaspár történetét meséli el, akik jóestét kívántak és barátságosan üdvözölték az elhaladókat” – mondta Rabbi Snior Arbov, a negyed Chábád házának vezetője. „Életük és haláluk a különleges negyed mozaikját meséli el, emlékezni fogunk azokra az értékekre, amelyeket büszkén képviseltetek” – tette hozzá.

A 2023. október 7-i támadás emlékére tartott megemlékezés a Misor HaGefen negyedben Ofakimban, ma – Fotó: Ilan Assaig

33 ember vesztette életét a negyedben, és további tucatnyian megsebesültek. Az elmúlt évben Misor HaGefen a gyászturizmus központjává vált, ami sok lakónak megnehezítette az életét. „Még ha akarsz is, nem tudsz felejteni” – mondta az egyik résztvevő a megemlékezésen. „Minden nap emberek tucatjai jönnek reggeltől estig. Hol katonák csoportja, hol turisták, nehéz így gyerekeket nevelni és meggyógyulni” – tette hozzá.

Jaffa Ben David, a negyed régi lakója, aki szintén részt vett a megemlékezésen, elismerte, hogy az elmúlt év volt élete legnehezebb időszaka. „Nem vagyok hajlandó a legalapvetőbb dolgok miatt sem kimenni a házból a férjem nélkül, és két szívrohamot is átéltem” – mondta. Icik Danino polgármester is jelen volt a megemlékezésen, és megígérte, hogy a negyedet újjáépítik. „Újjáépítjük a Misor HaGefen negyedet, ott, ahol pusztítást és rombolást próbáltak okozni” – mondta. „Új és modern infrastruktúrát hozunk létre, és egy erősebb, újabb, jobb negyedet kapunk, mint valaha.”


20:34

Egy 23 éves nő könnyű sérüléseket szenvedett, miután kövekkel dobálták meg autóját az 5525-ös úton, a Gilad farm közelében


20:32

Jelentések izraeli támadásokról Szíriában, Homsz környékén, ez már a második támadás ma

A Szíriai Emberi Jogi Megfigyelőközpont, amely kapcsolatban áll az ellenzékkel, arról számolt be, hogy Izrael csapást mért Homsz városának térségére, amely Nyugat-Szíriában található. A szíriai állami média szerint a légvédelmi rendszereket bevetették „ellenséges célpontok” miatt. További jelentések szerint a támadást tengerről indított cirkálórakétákkal hajtották végre, és raktárakra irányult a város peremén.


20:22

A Misor HaGefen negyed lakói Ofakimban megemlékezést tartottak; A polgármester: Újjáépítjük ott, ahol pusztítást próbáltak okozni

Ofakim Misor HaGefen negyedében szűk körű megemlékezést tartottak a Hamasz október 7-i támadásának emlékére, és holnap a központi ceremóniát is megtartják a negyedben. A támadás során 33 ember vesztette életét, és további tucatokat gyilkoltak meg. A megemlékezésen jelen volt Icik Danino polgármester is, aki megígérte, hogy a negyedet újjáépítik. „Újjáépítjük a Misor HaGefen negyedet, ott, ahol pusztítást és rombolást próbáltak okozni” – mondta. „Új és modern infrastruktúrát hozunk létre, és egy erősebb, újabb, jobb negyedet kapunk, mint valaha.”


20:16

Légiriadók szólaltak meg Kirjat Smona városában és környékén


20:15

Az Izraeli Védelmi Erők lezárt katonai övezetté nyilvánította Manara, Jiftach és Malkia településeket Felső-Galileában


19:30

A vezérkari főnök a katonáknak írt levelében: Október 7-e nemcsak emléknap, hanem egy mély önvizsgálatra való felhívás is

Herzi Halevi vezérkari főnök a katonáknak írt levelében azt írta, hogy „október 7-e nemcsak emléknap, hanem egy mély önvizsgálatra való felhívás. A kudarcok felismerése és azokból való tanulás napja.” A vezérkari főnök hozzátette, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) október 7-én kudarcot vallottak küldetésükben, de legyőzték a Hamaszt. „Eltelt egy év október 7-e óta, attól a naptól, amikor kudarcot vallottunk abban a küldetésben, hogy megvédjük Izrael állam polgárait” – írta. „Egy év elteltével legyőztük a Hamasz katonai szárnyát, és továbbra is harcolunk a szervezet terrorista képességei ellen.”


19:26

Egy körülbelül 65 éves férfi könnyű sérüléseket szenvedett a Nyugat-Galileába kilőtt rakétatámadás során


19:18

Az Izraeli Védelmi Erők közzétették a harcok dokumentációját a Reim kibucban és a szderoti rendőrkapitányságon október 7-én

Az égő szderoti rendőrkapitányság október 7-én – Fotó: Izraeli Védelmi Erők szóvivője

Az Izraeli Védelmi Erők közzétettek videókat az október 7-i harcokról, amelyek a Reim kibucban és a Sderot rendőrkapitányságon zajlottak. A videókban többek között a többdimenziós egység erői láthatók, akik harcokat folytatnak Reimben, valamint egy tartalékos katonákból álló tank legénysége, amely a 188. dandárhoz tartozik, a Dél-parancsnokság mérnöki egysége és a 401. dandár tisztjei harcolnak a sderoti rendőrkapitányságon.


19:10

A Pentagon: Galant szerdán az Egyesült Államokba látogat, hogy megvitassa a Közel-Kelet helyzetének fejleményeit


18:25

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF): Az elmúlt órákban hamis pletykák terjedtek túszok kimentéséről, kérjük a lakosságot, hogy tartózkodjon ezek terjesztésétől


18:17

Jelentés Iránból: Az országban minden járatot töröltek 21:00-tól reggel 6:00-ig „műveleti korlátozások” miatt

Az összes, Iránba érkező és onnan induló járatot, amely este kilenc után indult volna, holnap reggel hatig törölték – jelentette az iráni „Mehr” hírügynökség. Az iráni légiközlekedési hatóság egyik tisztviselője szerint a járatokat „műveleti korlátozások” miatt törölték – ugyanezek a korlátozások voltak érvényben, amikor az ország kedden rakétákat lőtt ki Izraelre.


18:13

Légiriadók szólaltak meg Cfatban és a Meron-hegy környékén


A vasárnapi hírek folytatása 

2024. október 6., vasárnap >>

Főkép: Nők védekeznek légiriadó idején a Park HaJarkonban, ma – Fotó: Hadasz Prus

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet